«Πιστεύω ότι ο κόσμος το ψάχνει περισσότερο, θέλει κάτι διαφορετικό και καινούργιο…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
Music Corner – 9/10/2013

Αυτό που θαυμάζω σε έναν καλλιτέχνη δεν είναι μόνο το ταλέντο και οι σπουδές του, αλλά και η σωστά ολοκληρωμένη προσωπικότητά του, πέρα από το γεγονός ότι είναι ταλαντούχος. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Idra Kayne. Η γνωριμία μου με τα τραγούδια της ήταν σαν κεραυνοβόλος έρωτας! Με παρέσυρε, με ξεσήκωσε, με έκανε να θέλω να χορέψω και η μόνη μου σκέψη ήταν πότε θα βρω χρόνο να τα ξανακούσω!

Η αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί έχει ως στόχο να γνωρίσετε τη μουσική της, αλλά και την ίδια την Idra, λίγο πριν από την έναρξη του «Πάρτι Γενεθλίων» που θα διοργανώνει από τις 9 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στο Club του «Σταυρού του Νότου».

Idra_Kayne_2013_10_03

MusicCorner: Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Idra Kayne: Από πολύ μικρή, ίσως 3-4 χρονών. Στην πράξη το προχώρησα στα 18 μου.

MusicCorner: Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα στον χώρο;
Idra Kayne: Όταν ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής, η καθηγήτρια μου, μου πρότεινε να εμφανιστώ μαζί με τον Γιώργο Αλουπογιάννη ο οποίος εμφανιζόταν τότε στον Σταυρό του Νότου και έψαχνε μια κοπέλα για τα φωνητικά. Έτσι ξεκίνησα και από ‘κει κι έπειτα η μια δουλειά έφερε την άλλη. Έπαιξα σε πολλές μπάντες και ομολογώ οτι ήμουν πολύ τυχερή γιατί δεν χρειάστηκε να το κυνηγήσω καθόλου μόνη μου.

Idra_Kayne_2013_10_19

MusicCorner: Μικρή τί μουσική άκουγες; Ποιο είδος θα μπορούσες να πεις ότι σε επηρέασε;
Idra Kayne: Άκουγα πολλή ξένη μουσική, κυρίως pop. Αλλά είχα διάφορες επιρροές και ακούσματα. Θυμάμαι έναν δίσκο που είχε ο πατέρας μου της Ella Fitzgerald… Επηρεάστηκα επίσης από τον αδερφό μου που άκουγε hip hop και έπειτα στο σχολείο άκουγα οτι ακούγαμε όλοι, απο metal μέχρι έντεχνα ελληνικά. Κυρίως όμως ξένη μουσική, όπως και τώρα.

MusicCorner: Τώρα έχεις τον χρόνο να ακούσεις μουσική;
Idra Kayne: Χρόνο θεωρητικά έχω, αλλά δεν ακούω. Θα ακούσω όταν θα είμαι στο σπίτι και θα κάνω δουλειές ή κάτι άλλο αλλά όχι με την ησυχία μου και την ανεσή μου. Μου αρέσει να ακούω νέα ελληνικά σχήματα, κυρίως με αγγλικό στίχο. Μου αρέσει πολύ η pop, η R ’n’ B αλλά δεν έχω περιορισμό στο τί θα ακούσω. Στο αμάξι, για παράδειγμα, βάζω πολλούς και διαφορετικούς σταθμούς.

Idra_Kayne_2013_10_17

MusicCorner: Ποιον ραδιοφωνικό σταθμό ξεχωρίζεις;
Idra Kayne: Τον pepper γιατί βάζει πιο «ψαγμένη» μουσική και όχι τόσο mainstream.

MusicCorner: Η τελευταία συναυλία που πήγες ποια ήταν;
Idra Kayne: Ήταν τον Ιούλιο η συναυλία των «Clutch». Ο τελευταίος τους δίσκος είναι ένας απο τους δίσκους που έχω λιώσει!

MusicCorner: Από καλλιτεχνικής άποψης, πώς πέρασες το καλοκαίρι σου;
Idra Kayne: Το καλοκαίρι κάναμε αρκετά live σε όλη την Ελλάδα, πήγαμε Καλαμάτα, Εύβοια, Άμφισσα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία κυρίως γιατί το είδος μουσικής που παίζουμε δεν είναι τόσο δημοφιλές στην επαρχία, οπότε είχε μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα πήγαινε. Γενικώς, έχω την εντύπωση οτι ειδικά στην επαρχία θέλουν να ακούσουν κάτι πιο mainstream, πιο ελληνικό. Αλλά ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Idra_Kayne_2013_10_10

MusicCorner: Πώς ήταν τελικά το κοινό, ανταποκρίθηκε στη μουσική σας;
Idra Kayne: Σε κάποια μέρη δεν έχεις την αντίδραση που θα ήθελες. Δεν είναι τόσο θερμοί, αλλά νομίζω οτι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ακούνε κάτι καινούργιο και όχι επειδή δεν τους αρέσει αυτό που ακούνε. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις μετά το live που έρχονται να μας συγχαρούν και μας ρωτάνε πού παίζουμε, πώς μπορούν να μας βρούν και να μας ξανακούσουν. Οπότε πιστεύω οτι είναι η πρώτη κρυάδα, όπως όταν παίζεις σε ένα μαγαζί πρώτη φορά και δεν έχουν έρθει οι δικοί σου να σε στηρίξουν. Δεν ξέρεις πώς θα είναι και τί θα αντιμετωπίσεις. Έτσι κι αλλιώς, και εμείς είμαστε λίγο παγωμένοι στην αρχή, αλλά ευτυχώς αυτό μετά εξελίσσεται.

MusicCorner: Ο δίσκος σου «Dontwalkaway» πότε κυκλοφόρησε;
Idra Kayne: Ο δίσκος βγήκε τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά το κομμάτι «Don’t walk away» ακούστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2012 όταν ψηφίστηκε τραγούδι του “Jumping Fish” για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο 2012. Ο δίσκος κυκλοφόρησε απο την EMI και έχει ήδη προχωρήσει σε Ευρώπη, Αυστραλία και Καναδά.

Idra_Kayne_2013_10_13

MusicCorner: Τους στίχους των τραγουδιών τους γράφεις εσύ;
Idra Kayne: Έχω γράψει τους στίχους σε τρία τραγούδια.

MusicCorner: Οι στίχοι γιατί είναι κατα βάση αγγλικοί;
Idra Kayne: Έχω το… ελάττωμα να γράφω και να τραγουδάω μόνο αγγλικά. Δε μου βγαίνει άνετα με τον ελληνικό στίχο και ακόμα και η φωνή μου, μου έχουν πεί, οτι είναι εντελώς διαφορετική όταν τραγουδάω ελληνικά. Ίσως παίζει ρόλο και το οτι τα ακούσματα μου είναι κυρίως αγγλικά.

MusicCorner: Ο αγγλικός στίχος ενισχύει και τη δυνατότητα να ακουστούν πιο εύκολα τα τραγούδια στο εξωτερικό;
Idra Kayne: Ναι, και χρησιμοποιείται ήδη στην Αυστραλία σε μια web σειρά! Ένας φίλος μου ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά αυτή με πήρε τηλέφωνο μια μέρα κα μου ζήτησε να μπει ως τραγούδι τίτλων το “Don’t walk away”. Οπότε φτάσαμε και στην Αυστραλία!

Idra_Kayne_2013_10_05

MusicCorner: Έχετε σκεφτεί να κάνετε συναυλίες στο εξωτερικό;
Idra Kayne: Το είχα στο μυαλό μου με αφορμή κάποιους γνωστούς μου που κλείνουν live στο εξωτερικό μόνοι τους, με δική τους πρωτοβουλία, αλλά δεν έκανα τις απαραίτητες κινήσεις. Σκέφτομαι όμως να το κάνω φέτος, αν και δεν είναι τόσο εύκολο.

MusicCorner: Πιστεύεις ότι έχει επηρεαστεί η μουσική απο την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα; Και, αν ναι, θεωρείς ότι είναι πρός το καλύτερο ή πρός το χειρότερο;
Idra Kayne: Νομίζω πως έχει επηρεαστεί προς το πολύ καλύτερο! Επειδή όλοι ζοριζόμαστε πολύ, δεν θέλουμε να σπαταλάμε χρόνο ούτε και χρήμα σε κάτι εύπεπτο. Ο κόσμος ψάχνει συνέχεια για κάτι καλύτερο και νομίζω ότι εξαιτίας αυτού έχουν ανέβει πολύ διάφορα εναλλακτικά σχήματα. Έχει πλέον ανοιχτεί η αγορά. Βέβαια είναι άλλα τα οικονομικά μεγέθη, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος το ψάχνει περισσότερο, θέλει κάτι διαφορετικό και καινούργιο.

Idra_Kayne_2013_10_01

MusicCorner: Πριν φανεί ότι τελικά η κρίση επηρέασε θετικά τη μουσική, εσένα πως σε είχε επηρεάσει, σε είχε τρομάξει;
Idra Kayne: Όχι, γιατί εγώ ήμουν μονίμως σε κρίση! Αυτο που συμβαίνει τώρα είναι οτι βγαίνω με τους φίλους μου και γκρινιάζουμε όλοι πόσο χάλια είναι τα πράγματα. Ο ένας έχασε τη δουλειά του, ο άλλος είναι μέσα στην αβεβαιότητα και εγώ σκέφτομαι οτι σε μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ίσως να είναι και πιο εύκολα κάποια πράγματα τώρα απ’ ότι παλαιότερα. Πιο παλιά δεν θα σκεφτόμουν να κάνω τη δική μου μπάντα, γιατί δε θα υπήρχαν χώροι να παίξω ούτε κοινό να με ακούσει, ενώ τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

MusicCorner: Πες μας για τη «superband» όπως την αποκαλείς.
Idra Kayne: Αρχικά η σύσταση της μπάντας ήταν εντελώς διαφορετική. Τον τελευταίο ένα χρόνο είμαι με αυτά τα παιδιά που εκτός από πολύ φίλοι μου και πολύ καλά παιδιά είναι όλοι τους πάρα πολύ ταλαντούχοι. Αυτό που λέω σε κάθε live -και πραγματικά εννοώ- είναι οτι είναι μεγάλη μου τιμή να παίζω μαζί τους. Είναι στην κιθάρα ο Φώτης Δελινικόλας, στο μπάσο ο Κωστής Βίχος, στα τύμπανα ο Δημήτρης Μποσινάκος και στα πλήκτρα ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος. Είναι πραγματικά superband!

Idra_Kayne_2013_10_18

MusicCorner: Τι σχέδια έχεις για τον χειμώνα;
Idra Kayne: Τον Οκτώβριο θα είμαστε κάθε Τετάρτη στον Σταυρό του Νότου. Από Νοέμβριο θα κάνουμε κάποια μικρά live, αν και θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί θα συμμετέχω στην παράσταση «Annie» που θα ανέβει τον Νοέμβριο και θα πάει μέχρι Μάρτιο. Μετά το Πάσχα σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποια live στην Ευρώπη και σε λίγο θα αρχίσουμε να οργανώνουμε και το καλοκαίρι μας!

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here