ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (10/2010)

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία προσωπική του δουλειά, επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα διπλό άλμπουμ, το «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» από τη Lyra, την εταιρία από την οποία ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Μία σπάνια ζωντανή ηχογράφηση, από τις εμφανίσεις του Θανάση Γκαϊφύλλια στο Κύτταρο τον χειμώνα που πέρασε.  Ένα άλμπουμ- σταθμός για τον καλλιτέχνη, που γεφυρώνει μια διαδρομή 38 χρόνων αφού ο Γκαϊφύλλιας ήταν παρών και  στο ξεκίνημα της πολυτάραχης ιστορίας της γνωστής μουσικής σκηνής.

Το «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» είναι το πρώτο δισκογραφικό live της πολύχρονης πορείας του. Σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο ελευθερία και δυναμισμό, ο σπουδαίος τραγουδοποιός κάνει μια αναδρομή παρουσιάζοντας τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία («Ωτοστόπ» 1971, «Ατέλειωτη εκδρομή» 1975, «Φύλλο πορείας» 1985, «Βραδιάζει» 1991, «Stavento» 1999), καθώς και καινούρια τραγούδια του. Ανάμεσα σε άλλα, τραγούδια σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού -το «Η διαθήκη μου (Αντισταθείτε)» και το ακυκλοφόρητο «Υστερόγραφο», του Μάριου Τόκα και του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Γιάννη Γλέζου σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Τάσου Σαμαρτζή, του Δημήτρη Ψαριανού σε ποίηση Γιώργου Σουρή, του Νίκου Αρμπιλιά αλλά και δικά του τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Αντώνη Παπαϊωάννου, Θανάση Αβραμίδη και φυσικά δικούς του. Το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ «Αυτά που ρωτάς» είναι μια διασκευή σε ελληνικούς στίχους του ίδιου του Γκαϊφύλλια, στο γνωστό τραγούδι του Bob Dylan «Blowin’ in the wind».

Συμμετέχουν οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή ερμηνεύοντας με τον μοναδικό τους τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Κάτω Ιταλίας καθώς και η Λήδα Χαλκιαδάκη σε δύο ντουέτα με τον Θανάση Γκαϊφύλλια.

Γλαφυρός, επικοινωνιακός, μοναδικός τόσο για χαρακτηριστική εκφραστική φωνή του όσο και για την επαφή του με τον κόσμο, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας φτιάχνει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με ωραία δομή, με μικρές πρόζες- ιστορίες πριν από κάθε τραγούδι. Τα τραγούδια του, τραγούδια σε ροκ ύφος που μιλούν με άμεσο και σαφή τρόπο για τα προβλήματα των ανθρώπων της γενιάς του και που όπως λέει ο ίδιος «ερμηνεύει μια ζωή», αποδεικνύονται τραγικά επίκαιρα και στη σημερινή εποχή.
 
Εκτός από τον Θανάση Γκαϊφύλλια παίζουν οι μουσικοί: Άλκηστις Ραυτοπούλου (μουσική επιμέλεια, πιάνο, φωνητικά), Φώτης Μυλωνάς (μπάσο, φλάουτο, φυσαρμόνικα, φωνητικά), Γιάννης Ζερβός (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Το «Κύτταρο» αποτέλεσε τη δεκαετία του ’70, εν μέσω δικτατορίας, χώρο ορόσημο στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες καλλιτέχνες της εποχής, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ήταν ένας από αυτούς που συνέδεσε άρρηκτα  το όνομά του με τη θρυλική, πλέον, μουσική σκηνή της οδού Ηπείρου και Αχαρνών. Η σημασία που έπαιξε το στέκι αυτό στη διακριτική πορεία του, φαίνεται άλλωστε από τις αναφορές που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σε αυτό. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Άνοιξα ένα δισκοπωλείο στην Κομοτηνή που το έλεγαν «Κύτταρο» και έχοντας ως βάση αυτό το κατάστημα δημιούργησα ένα δικό μου label που έκανε ανεξάρτητες παραγωγές. Ήταν οι «Δίσκοι Κύτταρο». Ποτέ δεν έπαψα να αναφέρομαι στη σημαντικότητα που είχε αυτή η μουσική σκηνή…».

Η επιστροφή του ξεχωριστού παραμυθά στο «Κύτταρο», το Νοέμβριο του 2009, 38 χρόνια μετά το ξεκίνημά του, το 1971, και την πρώτη του εμφάνιση εκεί, επιλέχθηκε για να αποτυπωθεί σε ένα διπλό live δίσκο, που τιτλοφορείται «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο». Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά ιδιαίτερης αξίας, καθώς αποτελεί την πρώτη ζωντανή ηχογράφηση του Θανάση Γκαϊφύλλια, προίκα στην ήδη αξιόλογη δισκογραφική του πορεία, αλλά και νέο δισκογραφικό δείγμα από τον ίδιο, έντεκα χρόνια μετά τον τελευταίο του δίσκο. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα τη συνειδητή επιλογή του καλλιτέχνη να απέχει από τις νυχτερινές εμφανίσεις ήδη από τα τέλη του 1970, αναγνωρίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία αυτής της δουλειάς.

Δε θα είχε νόημα να μιλήσουμε για ένα-ένα ξεχωριστά τραγούδι του δίσκου και αυτό γιατί όσοι γνωρίζουν τη μουσική διαδρομή του Θανάση Γκαϊφύλλια, θα φέρουν εύκολα στη μνήμη τους, μέσα από αυτή την ηχογράφηση, ήχους γνώριμους από δίσκους όπως: «Ωτοστόπ», «Ατέλειωτη Εκδρομή», «Φύλλο Πορείας», «Stavento» κ.α. Αυτό που θα είχε νόημα, είναι να αναφέρουμε τι είναι αυτό που κάνει το δίσκο να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες live ηχογραφήσεις. Παρατηρώντας κανείς πιο προσεχτικά το track list θα δει ένα μεγάλο αριθμό από πρόζες. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικρές εισαγωγές που κάνει ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας πριν από κάθε τραγούδι, αναφέροντας λεπτομέρειες για τις συνθήκες δημιουργίας του και τους συντελεστές του. Μουσικές ιστορίες με αυθορμητισμό και συγκίνηση, flashback που περιγράφουν τα μουσικά πεπραγμένα ενός σημαντικού, ευαίσθητου και πάνω από όλα διαχρονικού τροβαδούρου.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί, πως μέσα σε αυτό το CD δισκογραφούνται για πρώτη φορά τα κομμάτια «Υστερόγραφο», το «Υποχθόνιο βαλς της βραδιάς των αριθμών», το «Δεκάξι χρόνια μετά», το «Αυτά που ρωτάς» και η «Ιστορία του Διομήδη». Εξίσου ευχάριστη νότα του δίσκου αποτελεί η συμμετοχή των αδερφών Βουγιουκλή, που με το μοναδικό τους τρόπο ερμηνεύουν a cappella παραδοσιακά θρακικά κομμάτια, τιμής ένεκεν στον Γκαϊφύλλια, αλλά και ένα τραγούδι της κάτω Ιταλίας.

Η εξαιρετική αυτή δουλειά συμπληρώνεται από ένα όμορφο, λιτό ένθετο με φωτογραφίες από τις εμφανίσεις, τους τίτλους των τραγουδιών αλλά και τους συντελεστές τους, καθώς και ένα συγκινητικό σημείωμα του Γρηγόρη Ψαριανού για τον Θανάση Γκαϊφύλλια.

Ο πρώτος live δίσκος του Θανάση Γκαϊφύλλια αποτυπώνει με τρόπο ιδανικό το οικογενειακό και φιλικό κλίμα που επικρατούσε στο «Κύτταρο» ένα χρόνο πριν, καθώς και την ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα των παραστάσεων. Είναι ένας δίσκος που περιγράφει τη μουσική διαδρομή ενός σεμνού καλλιτέχνη και δίνει την ευκαιρία σε όποιον επιλέξει να τον ακούσει να γίνει μέτοχος αυτής της διαδρομής…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD
CD1
01. Πρόζα
02. Βραδιάζει
03. Πρόζα
04. α) Το υποχθόνιο βαλς της βραδιάς των αριθμών
β) Ιστορίες
05. Πρόζα
06. Αντισταθείτε
07. Πρόζα
08. Το υστερόγραφο
09. Πρόζα
10. Γαμήλιο Προσκλητήριο (συμμετέχει η Άλκηστις Ραυτοπούλου)
11. Πρόζα
12. Δεκάξι χρόνια μετά (συμμετέχει η Άλκηστις Ραυτοπούλου)
13. Πρόζα
14. Πρέβεζα
15. Πρόζα
16. Γνωριμία
17. Πρόζα
18. Ατέλειωτη εκδρομή
19. Πρόζα
20. Αυτά που ρωτάς (Blowin΄ in the wind, Bob Dylan),
21. Πρόζα
22. Ωδή στον Διονύση

CD2
01. Stavento
02. Πρόζα
03. Για τον Καββαδία
04. Άδοξο τέλος
05. Κομοτηνή
06. Πρόζα
07. α) Θα τραγουδήσω αγαλινά & β) Αλεξανδρής (ερμηνεία-διασκευή: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή)
08. Πρόζα
09. Ώρια μου ροντιvedda (ερμηνεία-διασκευή: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή)
10. Πρόζα
11. Η ιστορία του Διομήδη (Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
12. Επίλογος
13. Παρουσίαση ορχήστρας
14. Πρόζα
15. Δεν κλαίω (φωνητικά: Λήδα Χαλκιαδάκη)
16. Και να, αδερφέ μου (συμμετέχει η Λήδα Χαλκιαδάκη)
17. Πρόζα
18. Τεμπελιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here