ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : MBI (11/2010)

Δέκα χρόνια έφυγαν – Δέκα καλύτερα έρχονται…
Όταν πάψεις να είσαι παιδί είναι που αρχίζεις στ’ αλήθεια να ονειρεύεσαι…

Η ιστορία είναι απλή: στις αρχές του 2000, τα Κίτρινα Ποδήλατα έκαναν το ντεμπούτο τους στην ελληνική μουσική σκηνή παρουσιάζοντας τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους και ζητώντας να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη δική μας μουσική πραγματικότητα. Δέκα χρόνια, 7 προσωπικούς δίσκους, χιλιόμετρα συναυλιών και αρκετές επιτυχίες αργότερα, το +10 έρχεται να σηματοδοτήσει για το συγκρότημα την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αφετηρία μιας καινούργιας εποχής. Η όγδοη δισκογραφική δουλειά των Κίτρινων Ποδηλάτων έχει χαρακτήρα επετειακό.

Μουσικά, δείχνει τη διάθεση του Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά να πάνε τον ήχο του συγκροτήματος ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, να πειραματιστούν συνδυάζοντας τον καθαρόαιμο ροκ ήχο που τους καθιέρωσε, με στοιχεία κλασικής σύνθεσης (κουαρτέτα εγχόρδων, κλασικές κιθάρες) αλλά και ηλεκτρονικούς ήχους, σε ενορχηστρώσεις που δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι η μπάντα αυτή δεν έχει καμία διάθεση να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό.

Στιχουργικά, η θεματολογία τους κινείται άλλοτε ενδοσκοπικά, με τραγούδια όπως το αινιγματικό ντουέτο με το Σπύρο Παπαδόπουλο «Μόνο η Αγάπη», ή το μελαγχολικό «Ακόμα μια ζωή» και άλλοτε πιο επιθετικά, εκφράζοντας ένα σαφές πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, όπως στο γνωστό πλέον «Τι είναι κράτος». Είναι οι δύο όψεις μιας προσπάθειας να κλειστούν στα 60 λεπτά ενός άλμπουμ, η αντίφαση της σημερινής μας πραγματικότητας και η ανάγκη να κρατήσουμε στη ζωή μας όλα όσα μας εμπνέουν, μας συγκινούν, μας κρατούν ενεργούς και μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο, πιο αισιόδοξο αύριο.

Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, το +10 ήταν σίγουρα μια πρόκληση για τα Κίτρινα Ποδήλατα καθώς επιχειρούν να δώσουν την δική τους άποψη πάνω σε διαχρονικές δημιουργίες καλλιτεχνών που αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα. Τέτοιες ξεχωριστές στιγμές στο +10 είναι οι διασκευές των τραγουδιών «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη και «Το Όνειρο» του Δήμου Μούτση αλλά και η μελοποίηση του ποιήματος Yara Yara του Νίκου Καββαδία. Όπως επίσης και το κομμάτι «Αντίστροφη Μέτρηση», που αποτελεί την πρώτη απόπειρα του συγκροτήματος να επενδύσει μουσικά μια θεατρική παράσταση, αφού αποτελεί το κεντρικό μουσικό θέμα της παράστασης «Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Το να συνοψισθούν δέκα χρόνια πορείας μέσα σε ένα δίσκο σίγουρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια για να περάσει το άλμπουμ από το επίπεδο της σύλληψης στα ράφια των δισκοπωλείων. Ωστόσο για το Γιώργο και τον Αλέξανδρο το +10 δεν είναι τόσο μια «τελεία» σε ένα κύκλο που κλείνει, όσο η αυλαία σε έναν καινούργιο που έρχεται.

Στίχοι – Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα
Στο « Ήσουν Κενή» τους στίχους έχει γράψει ο Ισαάκ Σούσης
Στα «Τι Είναι Κράτος» και «Μετά Φόβου και Πίστεως» οι στίχοι είναι της Νίκης Παπαθεοχάρη.
Ενορχήστρωση – Programming : Κίτρινα Ποδήλατα

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κυκλοφορία του πρώτου, ομώνυμου δίσκου των «Κίτρινων Ποδηλάτων». Το «+10» διαθέτει επετειακό χαρακτήρα στον τίτλο και στο προσεγμένο του artwork. Μουσικά, διατηρεί τους δεσμούς με το παρελθόν, κοιτάζοντας όμως προς το μέλλον, με καινούριο υλικό και τολμηρές επιλογές τραγουδιών.

«Το Όνειρο» ανοίγει ιδανικά το δίσκο και μας εισάγει στην ατμόσφαιρά του. Πρόκειται για μια πολύ καλή προσέγγιση στο τραγούδι του Δήμου Μούτση. Με πλούσια παραγωγή, καταφέρνει να κρατήσει την εσωτερικότητα και την ονειρική ατμόσφαιρα της αρχικής εκτέλεσης. Ακολουθούν τα «Ακόμα Μια Ζωή» και «Λαβύρινθος», κομμάτια δυναμικά, ερωτικά, με ροκ αισθητική. Σίγουρα θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Μπορεί να είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Το «Μόνο η Αγάπη» με το Σπύρο Παπαδόπουλο μοιάζει να ψιθυρίζει στο αυτί του ακροατή αιώνιες αλήθειες. Οι λιτοί, λυρικοί στίχοι κορυφώνονται στο λυτρωτικό ξέσπασμα του ρεφρέν.

Το συγκρότημα στη συνέχεια έχει το θάρρος να αγγίξει την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη. Το τραγούδι αυτό έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων η Edith Piaf και η Μαρινέλλα. Η χαμηλών τόνων, έντεχνη διασκευή δεν καταφέρνει δυστυχώς να σταθεί στο ύψος των παλαιότερων εκτελέσεων. Αντίθετα, πολύ πιο επιτυχημένη είναι η μελοποίηση του ποιήματος του Νίκου Καββαδία, «Yara Yara». Η μουσική που ντύνει τους στίχους και η ερμηνεία μαρτυρούν ότι το συγκρότημα αντιλαμβάνεται την ουσία του ποιήματος. Το τελικό αποτέλεσμα διαθέτει ένα ροκ χαρακτήρα, ενώ ενσωματώνεται επιτυχημένα στον ήχο του δίσκου.

Η «Αντίστροφη Μέτρηση» είναι ένα ροκ, δυναμικό τραγούδι που γράφτηκε για τις ανάγκες της παράστασης «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο. Ως συνέχειά του μπορεί κανείς να αντιληφθεί το «Τι Είναι Κράτος», ένα ξέσπασμα κατά των κυβερνώντων. Οι στίχοι του είναι δεικτικοί: «αν βγάλεις το φτιασίδωμα, θα δεις τι είναι κράτος, η Λουκρητία του Αρκά κι ο γάτος ο Καστράτος, ευνούχος και χορτάτος». Το τραγούδι καλεί τον ακροατή να κινητοποιηθεί, να δει τι συμβαίνει γύρω του και να αντιδράσει.

Σε μελαγχολικά, ερωτικά μονοπάτια κινείται η πανέμορφη «Έρημος». Είναι τραγούδι ατμοσφαιρικό, γεμάτο στίχους μελαγχολικούς, αφηρημένους, εσωτερικούς, ποιητικούς για το τέλος μιας σχέσης. Το μελαγχολικό και ρυθμικό «Ήσουν Κενή» είναι ακόμα ένας θρίαμβος για το συγκρότημα. Ο ακροατής μπορεί να ταυτιστεί σε πολλά επίπεδα με τον ήρωα του τραγουδιού. Ο ήρωας ξέρει ότι είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα κενή. Αυτό όμως δεν μειώνει τη δύναμη της σαγήνης της.

Σε ερωτικά μονοπάτια τριγυρνά και το «Ποτέ Ξανά». Θα μπορούσε να αποτελεί το ιδανικό τελείωμα του δίσκου. Ενώ στο «Ήσουν Κενή», ο έρωτας και το πάθος μοιάζουν με χίμαιρα, στο «Ποτέ Ξανά» ο ήρωάς μας επιθυμεί να αποδεσμευτεί από τα υπερκόσμια πάθη. Αναζητά την απόλαυση της γήινης αγάπης.

Το «+10» ολοκληρώνεται με το «Μετά Φόβου και Πίστεως». Το κομμάτι μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο ως bonus track. Ως θεματολογία και ήχος διαφοροποιείται τελείως από τα τρία προηγούμενα κομμάτια. Κεντρικό θέμα η Εκκλησία και πιθανή πηγή έμπνευσης το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Το συγκεκριμένο τραγούδι ίσως θα ταίριαζε καλύτερα σε κάποιο άλλο σημείο του album.

Το «+10» έχει δυνατές στιγμές («Μόνο η Αγάπη», Yara Yara», «Ήσουν Κενή») και λίγες αστοχίες («Όμορφη Πόλη»). Είναι όμως ένας δίσκος θαρραλέος, πλούσιος μουσικά, που παρά τους πειραματισμούς, δεν χάνει το στίγμα του συγκροτήματος. Ακούγεται ολόκληρος ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα μελωδικό ταξίδι, ένα πολύ όμορφο γενέθλιο δώρο του συγκροτήματος προς στους θαυμαστές του.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Το όνειρο
02. Ακόμα μια ζωή
03. Λαβύρινθος
04. Μόνο η αγάπη (συμμετέχει ο Σπύρος Παπαδόπουλος)
05. Όμορφη πόλη
06. Yara Yara
07. Αντίστροφη μέτρηση
08. Τι είναι κράτος
09. Έρημος
10. Ήσουν κενή
11. Ποτέ ξανά
12. Μετά Φόβου Και Πίστεως

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here