22/2/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Χαΐνης: Ουσιαστικό, αρσενικό (Ο) = Προέρχεται από την τούρκικη λέξη Hain που σήμαινε τον προδότη, τον αχάριστο αλλά με το πέρασμα των καιρών άλλαξε σημασία και έφτασε να σημαίνει αντάρτης, επαναστάτης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λοιπόν, επαναστατικό, παρακολούθησαν από τους “Χαϊνηδες” όσοι βρέθηκαν στην “Αυλαία” στον Βοτανικό το βράδυ της Παρασκευής!

Το όνομα της παράστασης; “Θεοί και δαίμονες“. Η μπάντα βγήκε στη σκηνή γύρω στις 23.30 με μία γκάιντα (κρητική ασκομαντούρα!) και ένα νταούλι και μας καλωσόρισε με τον ήχο των οργάνων και των φωνών να βγαίνουν από φυσικού τους και όχι από κάποιο μικρόφωνο. Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή ο Δημήτρης Αποστολάκης μας μίλησε λίγο για το όνομα της παράστασης αλλά μας είπε και την ιστορία των διθυράμβων (αρχαία λυρικά άσματα ενθουσιαστικού χαρακτήρα). Το ιδρυτικό μέλος των Χαΐνηδων είπε μεταξύ άλλων πως “ο πιο αρχαίος διθύραμβος σώζεται κάπου στην Κρήτη και μιλάει για τον Προμηθέα και την κλοπή της φωτιάς και της μαντικής ικανότητας από τους θεούς“. Μετά από αυτή τη σχετική αναφορά το συγκρότημα από το Ηράκλειο μας τραγούδησε τον …δικό του “Μάγο”.

Ακούσαμε πολλές ιστορίες τέτοιου είδους από τη μυθολογία κυρίως, που μας προϊδέαζαν για το τραγούδι που θα επακολουθούσε αλλά που πάντα ήταν σχετικές με …Θεούς και δαίμονες. Μεταξύ άλλων ακούσαμε μύθους του Αισώπου, ακούσαμε για τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Ησίοδο αλλά και για την ιστορία των ρεμπετοκρητικών.

Στο μουσικό κομμάτι της παράστασης οι Χαΐνηδες έδειξαν ότι έχουν ποικιλία στον ήχο τους. Με τα παραδοσιακά όργανα να αφήνουν το στίγμα τους, το σαξόφωνο να δίνει μία πιο Jazz νότα ενώ το σχήμα ολοκληρωνόταν με το μπάσο και την ηλεκτρική κιθάρα που το έκαναν πιο ροκ. Η φωνή της Μαρίας Κώτη σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω έδιναν ένα μαγικό αποτέλεσμα. Την παράσταση πλαισίωνε μια χορεύτρια-ακροβάτισσα όπου σε πολλά από τα τραγούδια έδωσε το δικό της show με τις ικανότητές της στο χορό αλλά και στα ακροβατικά κόλπα!

Βέβαια η επαγγελματίας χορεύτρια δεν ήταν η μόνη που χόρεψε. Όταν οι Χαΐνηδες άρχισαν τις κρητικές μελωδίες αρκετοί από το μαγαζί ανέβηκαν στη σκηνή, έγιναν μια παρέα και χόρεψαν με την ψυχή τους. Το σχόλιο του Δημήτρη Αποστολάκη ήταν “Είδατε τι ωραία που είναι άλλοι να χορεύουνε, άλλοι να τραγουδούνε κι άλλοι να χειροκροτούνε;“. Στο τέλος της παράστασης η μπάντα κάλεσε στη σκηνή τον φίλο τους κύριο Γιώργο να χορέψει και μετά από την επίδειξη των ικανοτήτων του στο χορό εκείνος διάβασε για πρώτη φορά ένα ποίημα που είχε γράψει για τους φίλους του τους Χαΐνηδες.  Για το τέλος ο Αποστολάκης ευχήθηκε σε όλους “Καλό Θάνατο και καλή ανάσταση…”!!! Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!

Εμείς μετά το τέλος της Παράστασης βρήκαμε λίγο χρόνο και μιλήσαμε με τον Δημήτρη Αποστολάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος.

Music Corner: Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα παραδοσιακό, λαϊκό, έντεχνο, ροκ. Τελικά τι είναι οι Χαϊνηδες;
Δημήτρης Αποστολάκης:
Σίγουρα δεν είναι “ολάδικο”. Και το “ολάδικο” υπάρχει με μια απλή παράθεση των παραδόσεων που κανείς μπορεί να έρθει σε επαφή. Όμως εδώ αυτές οι παραδόσεις συμπλέουν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούσατε. Δεν κάνουμε παράθεση παραδόσεων, κάνουμε σύνθεση παραδόσεων. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και στον λόγο και στις μουσικές που έρχονται από τις καταβολές του κάθε ανθρώπου και στο πως τις μοιράζεται με την ομάδα. Αυτές συντίθενται και το αποτέλεσμα δεν το προκαθορίζουμε εμείς αλλά οδηγείται μόνο του μέσα από τη φόρμα και τον σχεδιασμό.

Music Corner: Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές που έχετε;
Δημήτρης Αποστολάκης: Έχουμε πάμπολλες επιρροές. Τα παιδιά εδώ έχουν επιρροές από την κρητική μουσική, από την κλασσική-οθωμανική μουσική, από τη ροκ, από τα δημοτικά τραγούδια, από την Jazz και την Balkan μουσική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι σύνθεση πολλών παραδόσεων. Όπως είμαστε σύνθεση και του Πλάτωνα και των Κρητικών μαντιναδολόγων και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και όλων αυτών. Αυτοί είναι οι προπάτορές μας, οι μεγάλοι συνθέτες, οι ποιητές, είναι αυτά που αγαπήσαμε και καθορίζουν την πορεία και τη δράση μας.

Music Corner: Μετά τον Φλεβάρη όπου τελειώνουν και οι παραστάσεις εδώ στην Αυλαία, έχετε προγραμματίσει άλλες εμφανίσεις;
Δημήτρης Αποστολάκης: Βέβαια, θα παίξουμε μέσα στον Μάρτη στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Θα συνεχίσουμε με την ίδια παράσταση “θεοί και δαίμονες” που έχει όπως είδατε αυτοσχεδιασμό, μουσική, χορό, ακροβατικά. Και επειδή ο χώρος εδώ είναι μικρός, έχουμε δέκα μουσικούς και μια χορεύτρια ενώ στην πλήρη παράστασή μας είναι πολλοί περισσότεροι! Αυτή είναι μια κίνηση γενναία για την εποχή μας. Εκεί που άλλα σχήματα είναι τριμελή και τετραμελή εμείς επιλέγουμε πάντα διψήφιο αριθμό καλλιτεχνών. Γιατί πιστεύω δεν πρέπει να φοβηθούμε αυτή την κατάσταση, ο φόβος και η ηττοπάθεια είναι ότι χειρότερο αυτή τη χρονική στιγμή.

Music Corner: Πριν λίγο ήρθε στο καμαρίνι ένας κύριος και σας είπε πως ο κόσμος, ειδικά εν μέσω κρίσης, θέλει να μιλάτε περισσότερο και να τραγουδάτε λιγότερο. Τι έχεις να πεις;
Δημήτρης Αποστολάκης: Θα σας θυμίσω την τρίτη στροφή από τον ‘’Μακρύ χειμώνα’’ ένα τραγούδι που γράψαμε το 97’

ώρες νεκρές σαπίζουν μες σε σπίτια που μοιάζουνε με κελιά
και μαγικές εικόνες μας κλειδώσαν τη σκέψη και τη μιλιά
φιδοσυρμός ο κόσμος και πηγαίνει καλή μου χωρίς σκοπό
φοβούμαι μη σε πάρει ακουσέ με μικρή μου που σ’ αγαπώ
ψεύτικοι οι θεοί τα θαύματα και οι γιορτές παζάρια
πολύχρωμα φανταχτέρα μα ψεύτικα ταξίδια
που δεν αλλάζουν τίποτα κι όλα απομένουν ίδια’’

Τα είχαμε πει από τότε. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το κυνήγι της αέναης ψυχής του κόσμου, όλες τις εποχές παλεύουν.

Music Corner: Και ο “Μακρύς χειμώνας” κρατάει από το ’97 μέχρι σήμερα, ε;
Δημήτρης Αποστολάκης: Σίγουρα. Αυτή την πολιτισμική κατάπτωση την είχαμε διαγνώσει και την είχαμε τραγουδήσει. Εκείνη την εποχή που τα λέγαμε κανείς δεν αμφισβητούσε το πολιτικό σύστημα, την “τηλεδημοκρατία” και τη γκλαμουριά. Μάλιστα πολλοί γελούσαν μαζί μας επειδή ζούσαμε λιτά χωρίς πολλά ρούχα, χωρίς αυτοκίνητο οι περισσότεροι. Λιτά αλλά χαρούμενα. Σήμερα με βλέπουν στο δρόμο άνθρωποι και μου λένε είχες δίκιο τότε.

Music Corner: Όλα αυτά που λέμε σε συνδυασμό με το στρατιωτικό χιτώνιο που φοράς, μου θυμίζουν λίγο επανάσταση, Φιντέλ Κάστρο…
Δημήτρης Αποστολάκης: (Γέλια) Η επανάσταση είναι ουσιαστική μόνο όταν είναι καθημερινή υπόθεση. Πραγματική επανάσταση είναι μόνο η διαρκής επανάσταση και αυτή που αρχίζει πάντα στο πεδίο του ατομικού εαυτού και από εκεί εξαπλώνεται.

Music Corner: Και για το τέλος θέλω να μας πεις αν ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά μετά τον τελευταίο δίσκο σας την περασμένη άνοιξη…
Δημήτρης Αποστολάκης: Μετά το “Αγροτοκτηνοτροφικά & μητροπολιτικά” που ήταν ένας μεγάλος δίσκος, σχεδόν δύο ώρες, δεν ετοιμάζουμε κάτι καινούριο δισκογραφικά. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι κάποιοι από εμάς θα συμμετέχουμε στην παράσταση “Μεντέτ” στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Είναι παράσταση χορού και ακροβασίας, δεν θα παρουσιάσουμε τραγούδια δηλαδή. Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα τα δύο πρώτα τετραήμερα του Μαρτίου και συμμετέχει και η ομάδα χορού “Κι όμως κινείται”.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here