12/12/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη, με τους ευρωπαίους ηγέτες να παίζουν ένα παιχνίδι επικράτησης χωρίς να προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα σε ρεαλιστική βάση, δεν απασχολεί μόνο τους οικονομικούς αναλυτές. Στις «παράπλευρες» απώλειες σύντομα αναμένεται να συμπεριληφθούν και διάφορα συγκροτήματα και σόλο καλλιτέχνες που στον προγραμματισμό των περιοδειών τους δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι Red Hot Chili Peppers, επί παραδείγματι, ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες το ευρωπαϊκό τμήμα της περιοδείας τους, αλλά είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή τους στην Ευρώπη το προσεχές καλοκαίρι, με το φόβο της οικονομικής αποτυχίας.

Αλλά υπάρχουν και συγκροτήματα που επισπεύδουν τις εμφανίσεις τους στην Ευρώπη πιστεύοντας ότι όσο πιο γρήγορα δώσουν συναυλίες στις ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο πιο επικερδείς θα αποδειχθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Metallica. Ο manager του συγκροτήματος Cliff Burnstein μίλησε στην οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal και αποκάλυψε ότι το συγκρότημα θα εμφανιστεί στην Ευρώπη μέσα στο 2012. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να δώσει μια σειρά συναυλιών, πότε και που”, εξήγησε θέλοντας να δικαιολογήσει την αλλαγή προγράμματος. Οι Metallica επρόκειτο να έρθουν στην Ευρώπη το 2013. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το δολάριο θα ισχυροποιηθεί και το ευρώ θα αποδυναμωθεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ισοτιμία που υπάρχει τώρα γιατί θα είναι πιο κερδοφόρο για μας”, ολοκλήρωσε ο Burnstein.

Οι Metallica υπέγραψαν συμβόλαιο για εμφανίσεις τους σε Γερμανία, Αυστρία και Βρετανία, κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν ολόκληρο το κλασικό τους άλμπουμ “The Black Album” του 1991.

Οι περιοδείες και οι συναυλίες αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τους καλλιτέχνες, καθώς η πειρατεία έχει μειώσει δραματικά τα έσοδά τους από τις πωλήσεις δίσκων. Γι’ αυτό είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί για την χειμαζόμενη Ευρώπη και προσπαθούν να κάνουν τις κινήσεις τους στον χρόνο που θεωρούν καταλληλότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here