9/1/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

Το 2012 έφυγε, και ανάμεσα σε στολισμένα δέντρα, χριστουγεννιάτικα γλυκά και ευχές υποδεχθήκαμε το 2013. Για να πάει καλά η χρονιά λοιπόν, αποφασίσαμε το πρώτο live του έτους να είναι ένας παλιός και αγαπημένος μας φίλος. 5/1/13 και περιφερόμαστε στον προαύλιο χώρο του θεάτρου Badminton, ψάχνοντας να βρούμε την είσοδο του «Backstage». Ποιος μας περίμενε εκεί; Ο κύριος «Απόκληρος» και «Κρουαζιέρα θα σε πάω»! Μία φωνή οικεία και γνώριμη από τα παιδικά μου χρόνια, ο Βαγγέλης Γερμανός.

Όταν το 1981 έλεγε «η μπανιέρα μου πετρέλαιο δεν έχει», δεν περίμενε κανείς ότι 30 plus χρόνια μετά, θα ήταν πιο επίκαιρος από ποτέ! Ο μαθηματικός που παράτησε την επιστήμη του για τη μουσική (ένας μαθηματικός λιγότερος είναι πάντα ευχάριστο για εμάς της θεωρητικής κατεύθυνσης!), και που σημάδεψε τη δεκαετία του ’80 με το πρωτοποριακό του, για τα δεδομένα της εποχής στυλ. Όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει τραγούδια απ’ τα «Μπαράκια» (1981), το «Βραχυκύκλωμα» (1984) ή τις «Ασκήσεις» (1994). Με το πέρασμα των χρόνων, γίνεται πιο επιλεκτικός ως προς τις δισκογραφικές του δουλειές αλλά και στις εμφανίσεις του. Δεν έρχεται συχνά στην Αθήνα, αλλά η μία και μοναδική του εμφάνιση στο «Badmiton Backstage» είχε σοβαρότατο λόγο, τα «blouzάκια», δηλαδή τη νέα του δισκογραφική δουλειά. Εμείς βρεθήκαμε εκεί όχι μόνο για να ακούσουμε τα καινούρια, αλλά και να θυμηθούμε τα παλιά.

Ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. «Στην αρχή θα παίξουμε παλιά, για να ζεσταθούμε. Ο δίσκος μπορεί να βγήκε πριν από 30 χρόνια, αλλά είμαστε το ίδιο μικροί». Ναι, τα πρώτα τρία τραγούδια ήταν ένα μικρό αφιέρωμα στα «Μπαράκια», έναν δίσκο που θεωρώ πως όλοι όσοι αγαπούν τη νεοελληνική μουσική θα έπρεπε να έχουν. «Σε θέλω», «Το γράμμα», φυσικά «Η μπανιέρα» (χωρίς τη συνδρομή της Αλίκης όμως), μπλέχτηκαν με το «Μαγικό Νησί», τον «Αλήτη» και το «Που το πας» το οποίο τραγουδήθηκε συνοδεία κοινού και έκανε με αυτοσχεδιασμούς όλη τη διαδρομή από το blues στο ελαφρύ και το ρεμπέτικο. Ο Βαγγέλης Γερμανός βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με το κοινό, και μάλιστα όταν κάποιος ζήτησε τον «Ισραφήλ», δεν δίστασε να το παίξει, εκτός προγράμματος!

Αφού ζεσταθήκαμε με τα παλιά και αγαπημένα στο β’ μέρος ο Βαγγέλης Γερμανός μας παρουσίασε τα «blouzάκια” του. Τα καινούρια του τραγούδια, τα οποία κινούνται στο γνώριμο ύφος του τραγουδοποιού: μπαλάντες, μπλουζ, ρομαντισμός και ανέμελη διάθεση. Ή μήπως όχι; Θα τα ακούσετε και θα κρίνετε και μόνοι σας. Το κοινό έδειξε με το χειροκρότημά του ότι εγκρίνει και έτσι ακούσαμε αρκετά μεγάλο δείγμα από τη νέα δουλειά όπως το «Ζήσε αργά», το «Bluezάκι» αλλά και το «Πρεζάκι» όπου όπως μας είπε και ο δημιουργός του «μπορεί να ολοκληρωθεί σα σκέψη για τη χώρα, που δε μπορεί να ζήσει χωρίς τη δόση της». Αν μη τι άλλο, κάπως έτσι έχει το πράγμα…

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε, γυρίσαμε για μία ακόμη φορά στα παλιά με μια επιλογή από τα γνωστότερα κομμάτια του Βαγγέλη, ενώ στο encore δέχτηκε παραγγελιές για να μας αποχαιρετήσει με τον «Απόκληρο», σχεδόν 2,5 ώρες μετά. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που οι ενορχηστρώσεις ήταν πειραγμένες και διαφορετικές. Η φωνή του κύριου «Απόκληρου» είναι ίδια και αναλλοίωτη και μας χάρισε μια βραδιά που ευχαριστηθήκαμε με την ψυχή μας!

Music Corner: Υποδέχεστε τη νέα χρονιά με τα «Bluezάκια». Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτά;
Βαγγέλης Γερμανός: Τα «Bluezάκια» , είναι η νέα δουλειά, τα καινούρια τραγούδια, στη φόρμα και το ύφος των blues. Είναι μια μουσική που αγαπούσα από πιτσιρίκος και εξακολουθώ να τη λατρεύω. Δεν είναι τόσο ξενόφερτη όσο φαίνεται. Blues είναι και τα ρεμπέτικα, blues είναι και τα ηπειρώτικα και μουσικά και νοηματικά. Οπότε τα «bluezάκια» είναι πολύ δικός μας ήχος.

Music Corner: Ελπίζω μην ακούσουμε μόνο τα καινούρια τραγούδια απόψε…!
Βαγγέλης Γερμανός: Εννοείται όχι! Τα πιο πολλά είναι παλιά.

Music Corner: Εφ’ όλης της ύλης λοιπόν!
Βαγγέλης Γερμανός: Εφ’ όλης της ύλης! (γέλια) Αν και αυτό μοιάζει περισσότερο με…

Music Corner: …με διαγώνισμα μαθηματικών;
Βαγγέλης Γερμανός: Ναι είναι λίγο δασκαλίστικο! Αλλά ναι θα παίξουμε καμιά 30αριά τραγούδια απ’ τα παλιά. Και τα παλιά, δε σημαίνει ότι επειδή είναι παλιά αλλάζει κάτι. Τα τραγούδια δεν «παλιώνουν» ή γίνονται καινούρια. Η ουσία τους εξαρτάται απ’ το πως θα τα αντιμετωπίσεις. Τα παλιά μου τραγούδια τα παίζω σαν να είναι η πρώτη φορά. Παράξενο ακούγεται, αλλά είναι αληθινό. Έχει να κάνει με το πόσο συνειδητοποιείς και έχεις βαλμένο μέσα σου το θέμα, ολόκληρο. Για μας η μουσική δεν είναι ένα πράγμα που το κάνουμε για κάποιον άλλο σκοπό, αλλά ακριβώς γι’ αυτό. Την αγαπάμε, την περιποιούμαστε, γράφουμε καινούρια τραγούδια και δεν ξεχνάμε τα παλιά, όπως δεν ξεχνάμε τους παλιούς μας φίλους.

Music Corner: Διαπιστώσατε αλλαγές στην ελληνική δισκογραφία;
Βαγγέλης Γερμανός: Ναι, βέβαια. Από την εποχή του ’80 και του ’90 που έβγαιναν οι δίσκοι κατά κόρον… όχι πως τώρα δε βγαίνουν αλλά πλέον κυκλοφορούν σε ανεξάρτητες εταιρείες και ο κόσμος δεν τους ψωνίζει, λόγω της κρίσης. Υπάρχει αλλαγή που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αλλαγή της κοινωνίας μας. Αυτή είναι η μία πλευρά, η απαισιόδοξη αλλά εμάς δε μας απασχολεί και τόσο. Εμάς μας απασχολεί το αν γράφονται τραγούδια, αν οι άνθρωποι ασκούν την τέχνη του γραψίματος των τραγουδιών. Στο internet ακούω πολλά καινούρια τραγούδια, υπάρχει παραγωγή. Και δεν είναι δύσκολο να κάνεις μια δουλειά μόνος σου πια. Η ουσιαστική δυσκολία θα ήταν αν δε γράφονταν τραγούδια. Σε τελική ανάλυση η μουσική είναι φτιαγμένη για να παίζεται, όχι να γράφεται και να τη βάζεις στο ράφι. Τι λες κι εσύ; Η δουλειά μας είναι να παίζουμε μουσική για τον κόσμο. Το τραγούδι πρέπει να έχει και δέκτη. Να σου στέλνει κάτι πίσω.

Music Corner: Και τα επόμενα σχέδια σας;
Βαγγέλης Γερμανός: Στις 14 του μήνα παίζουμε στη «Σφενδόνη». Σκοπός μου είναι να παίξω τα καινούρια τραγούδια πανελλαδικά. Είμαι στη φάση της οργάνωσης μιας καινούριας περιοδείας…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here