20/7/2012
www.musiccorner.gr

Δυο παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια σε μουσική της Στάλω Γεωργίου και στίχους του Βασίλη Παναγή, που θα κυκλοφορήσουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, ερμηνεύσε η αγαπημένη τραγουδίστρια, Κωνσταντίνα!

Η αγάπη της Κωνσταντίνας για την ιδιαίτερη της Πατρίδαείναι γνωστή και αμέσως αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση των δημιουργών. Στο ένα απο αυτά μάλιστα συμμετέχει και ο Λούκας Γιώρκας, επιλογή της ίδιας της Κωνσταντίνας, καθώς είναι ένας νέος Κύπριος καλλιτέχνης που εκτιμά ιδιαίτερα.

Τα δυο τραγούδια Ο καημός της μάνας και Τόποι που που γεννήθηκα, που κύριο σκοπόέχουν την ενίσχυση της Κυπριακής παράδοσης, “μιλούν” κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή καθώς αναφέρονται στους αγνοούμενους και τον καημό της μάνας που μάταια ελπίζει να επιστρέψει το παιδί της αλλά και στις “χαμένες πατρίδες”, τα χώματα που χασάμε με την τουρκική εισβολή του ’74.

Μουσική επιμέλεια και Ενορχήστρωση: Χρήστος Μόραλής.

Λίγα λόγια από την Κωνσταντίνα:

Δεν ξεχνώ … πως μπορώ άλλωστε; Κάνεις μας δεν ξεχνά και τίποτα από όλα όσα ζήσαμε δεν ξεχνιέται! Δεν είναι μόνο ο πόλεμος, ούτε τα χώματα που χάσαμε … μα είναι οι χιλιάδες νεκροί και οι αγνοούμενοι μας.

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει μια ανοιχτή πληγή από την τουρκική εισβολή. Μια πληγή που όσο κι αν οι άλλοι νομίζουν πως γιατρεύτηκε με τα χρόνια τόσο πονάει όλους εμάς που την έχουμε.

Η δίκη μου ιστορία; μια από τις χιλιάδες: Ένας πατέρας αγνοούμενος, μια μάνα που πάλεψε ηρωικά για να μεγαλώσει πέντε παιδιά και που στο τέλος “έφυγε” με τον καημό και το μαράζι του αγνοούμενου άντρα της.

Σε δεύτερη μοίρα, το σπίτι των παππούδων μας στην κατεχόμενη Κύπρο και οι αναμνήσεις από τα μέρη που ούτε καν σαν επισκέπτες μπορούμε να δούμε…

…Και μόνο μια ελπίδα πως κάποια στιγμή θα βρεθεί η λύση και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους τόπους που γεννηθήκαμε και “Να γεμόσουν τα χωρκά με πλάσματα δικά μας”.

Κωνσταντίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here