10/10/2012
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

«Η φωνή της Αφρικής», Nneka, επισκέφθηκε την χώρα μας για δύο μόνο συναυλίες, μία στην Θεσσαλονίκη και μία εδώ στην Αθήνα! Αρχικά, ο χώρος που θα την υποδεχόταν θα ήταν η Γεωπονική Live, λόγω όμως μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, η βραδιά μεταφέρθηκε λίγο πιο δίπλα, στον Βοτανικό Live Stage!

Για όσους δεν την ξέρουν ήρθε η ώρα να την γνωρίσουν! Πρόκειται για την Nneka την καλλιτέχνιδα από την Νιγηρία, μετανάστρια στην Αμερική, η οποία όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει σε μια ξένη χώρα, αλλά να σταθεί στα πόδια της και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Μέσα από τα τραγούδια της περνάει σημαντικά μηνύματα, ενώ παράλληλα είναι και ακτιβίστρια, γεγονός που διαφαίνεται σε όλο το έργο της.


Μαζί της εμφανίστηκαν οι μοναδικοί Burger Project συνοδευόμενοι από την φωνή της Ματούλας Ζαμάνη, που αποτελεί την ανεπίσημη τραγουδίστρια του γκρουπ, ενώ την συναυλία άνοιξαν οι Flowjob με τον DJ D-Mice. Βέβαια από την βραδιά δεν μπορούσε να λείπει ο συμπατριώτης της Nneka, MC Yinka που υπογράμμισε την ευχάριστη έκβαση της βραδιάς, και ανέβασε τους ρυθμούς στα ύψη!

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, λοιπόν, ο χώρος έξω από το Βοτανικό Live Stage ήταν γεμάτος από κόσμο που περίμενε να μπει! Μια ουρά που είχε φτάσει μέχρι την γωνία του μαγαζιού, με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, που δεν ενδιαφέρονταν για αυτά που τους χώριζαν αλλά μόνο για την μουσική που τους ένωνε!

Σύντομα βρέθηκαν να κουνιούνται ρυθμικά στα «Εν δράση», «Ελλάδα», «Πέτα ενοχές» και «Stars» των Flowjob που έδωσαν την σκυτάλη στον MC Yinka για να ξεσηκώσει τον κόσμο, όπως ακριβώς τον έχουμε συνηθίσει! Ο χώρος πλέον έχει γεμίσει και ο κόσμος συνδράμει με τα χέρια για το κομμάτι «Over There». Μετά το «Ταξίδεψέ με» θα ακολουθήσει ένα τραγούδι αφιερωμένο στους μετανάστες, το «Χαιρετισμός», διότι όπως είπε ο MC Yinka «Εδώ δεν κάνουμε μόνο μουσική, και τα προβλήματα είναι σοβαρά.»

Flowjob
MC Yinka

Μετά από μια μικρή παύση το κέφι και πάλι ανεβαίνει! Υπεύθυνοι για αυτό δεν είναι άλλοι από τους Burger Project που εμφανίστηκαν στην σκηνή και ξεκινήσανε ευθύς αμέσως τον χορό! Με τραγούδια όπως «She’s got the look», «Wonderwall» «I’ve had the time of my life», «Istanbul (Not Constantinople)» σε καταπληκτικές διασκευές, ξετρελαίνουν τον κόσμο που χορεύει συνεχώς! Σε λίγο θα έρθει η Ματούλα Ζαμάνη για να τραγουδήσουν μαζί την «Μαριόλα» και φυσικά την «Τσιγγάνα». Η φωνή της Ματούλας, με μια απίστευτη χροιά, μας μάγεψε και μας ταξίδεψε λίγο πριν βγει στην σκηνή το «Αστέρι» της βραδιάς που με ανυπομονησία περιμέναμε!

Burger Project

Με μια απόλυτη ηρεμία στις κινήσεις της και με τέλεια καθαρότητα στην φωνή της, ανέβηκε η Nneka με ένα χρωματιστό σάλι ξεκινώντας απευθείας το τραγούδι! Πρόκειται για μια παρουσία που εμπνέει, ένα κορίτσι που σταμάτησε να τραγουδά για να μας ευχαριστήσει που ξεκλέψαμε χρόνο για να την δούμε, και να μας συμβουλέψει να ψάξουμε την αγάπη, το πάθος με προσήλωση μέσα μας. Γιατί η καρδιά πολλές φορές πηγαίνει σε μέρη σκοτεινά, και πρέπει να αναζητάμε βαθιά τον εαυτό μας. Σήκωσε το χέρι ψηλά και ακολουθώντας την το κοινό της, σταυρώσανε όλοι τα δάχτυλα και φώναξε «Ας δεσμευτούμε!»

Η Nneka στάθηκε στο όνομα της, τραγουδώντας «Shining Star» και «Lost Souls» ανεβάζοντας την όρεξη του κόσμου που είχε ξεκινήσει να χορεύει! Στο «VIP» θα σχολιάσει… «Πρόκειται για ένα τραγούδι που το έγραψα πριν 3 χρόνια, και ταιριάζει σε πολλά διαφορετικά μέρη γιατί ο κάθε κόσμος είναι διαφορετικός, αντιλαμβάνεται τον φόβο διαφορετικά. Οι πολύ σημαντικές προσωπικότητες είναι και το αφιερώνω σε αυτούς που χάσανε την ζωή τους, σε αυτούς που παλεύουν, και σε όλους τους Νιγηριανούς που ζουν στον φόβο. Μην ξεχνάτε, ότι ο φόβος είναι προορισμένος να εκδηλωθεί.»


Βγάζει το σάλι της, πιάνει την κιθάρα της και συνεχίζει με «Soul is Heavy»! Αντιμάχεται σε αυτούς που λένε ότι η αγάπη είναι ψεύτικη επειδή είναι μανιακή και μας έχει υπό την κατοχή της, και υποστηρίζει ότι η αγάπη είναι απλώς βαθιά! «Δεν έχω ταυτότητα γιατί έχω την αγάπη να διατηρεί την υπάρξή μου!»

Οι ρυθμοί και πάλι ανεβαίνουν με τον κόσμο να τραγουδάει μαζί τις επιτυχίες της «Suffri», «Μy home» και «Heartbeat». Και λίγο πριν η βραδιά φτάσει στο τέλος της, θα ξαναβάλει το σάλι της, θα κινηθεί πίσω από τον κιθαρίστα ενώ αυτός παίζει σόλο, θα κρυφτεί εκεί και πιασμένη από πάνω του θα τραγουδάει τους ίδιους στίχους ξανά και ξανά: «got to make it your night…»

Πριν φύγει θα πει μόνο «One love, God bless you, Peace!» και θα αποχωρήσει μαζί με τους μουσικούς της αφού ο drummer της, θα πετάξει τις μπακέτες του στο κοινό!
Κατευθυνθήκαμε στο καμαρίνι της περίεργοι για το τι θα μας πει η ίδια…

Music Corner: Πως αποφάσισες και πως κανονίστηκε να μας επισκεφθείς για αυτές τις δύο συναυλίες, μία στην Θεσσαλονίκη και μία εδώ στην Αθήνα;
Nneka: Ε, με κλείσανε! (γέλια) Η πρώτη φορά ήταν πριν δύο χρόνια αλλά ήμουν άρρωστη και έτσι δεν ήρθα…

Music Corner: Σου άρεσε εδώ στην Ελλάδα; Είχες την ευκαιρία να δεις κάτι;
Nneka: Ναι, βέβαια. Ήταν δυστυχώς πολύ σύντομη η διαμονή μου, παρ’ όλ’ αυτά μου εμπνέει πολλά πράγματα. Πιστεύω πως η ενέργεια αυτές τις δύο μέρες ήταν πολύ δυνατή.

Music Corner: Υπήρχε σύνδεση με το κοινό; Είχες την ανταπόκριση που περίμενες;
Nneka: Βέβαια, πάντα! Πραγματικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το κίνητρο, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, στις δύσκολες αυτές στιγμές που βρίσκεται η Ελλάδα. Οπότε πιστεύω ότι οπωσδήποτε χρειάζονται αυτή την ενθάρρυνση για να υποστηρίξουν, να βαστήξουν τους εαυτούς τους.

Music Corner: Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μουσικής…
Nneka: Ναι, πιστεύω ότι η μουσική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, στην περίπτωσή μου, κάνοντας αυτό που κάνω, πιστεύω ότι σου δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε μέρη που δεν θα μπορούσες να βρεθείς αν δεν ήσουν για παράδειγμα Πάστορας σε μια εκκλησία. Η μουσική είναι μια διαφορετική προσέγγιση, που σου δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέρη, μέρη της καρδιάς.

Η Nneka μαζί με την συντάκτριά μας Ρόζα Βασιλάτου.

Music Corner: Πως θα περιέγραφες η ίδια την μουσική σου;
Nneka: Η μουσική μου είναι μια μίξη από πολλά πράγματα. Ηχητικά η μουσική μου είναι …τα πάντα! Είναι hip hop, reggae, soul, afro-beat. Και αν μιλήσουμε για το περιεχόμενο είναι η συνείδησή μου, είναι εγώ. Είναι περίπλοκο, είναι προσωπικό, πολιτικό, είναι τα πάντα που ζω και βιώνω σε καθημερινή βάση…

Music Corner: Θα ερχόσουν για κάτι παρόμοιο ξανά στην Ελλάδα;
Nneka: Βέβαια, θα μου άρεσε πάρα πολύ, σίγουρα θα ήθελα να ξανάρθω και να μου δοθεί η ευκαιρία να έχω λίγο περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσω σωστά τη χώρα!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here