30/4/2012
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του “Σταυρός του Νότου Club”, το οποίο σε βάζει κατευθείαν σε μια διάθεση να απολαύσεις αυτό που θα ακολουθήσει. Τα κολλάζ από posters καλλιτεχνών στους τοίχους παρέα με τα κόκκινα και γκρι τραπεζάκια σε βοηθούν να προετοιμαστείς για το live, ενώ το καταπληκτικό μπαρ με τα μικρά λαμπιόνια που κρέμονται πάνω από την μπάρα έρχονται να ολοκληρώσουν το alternative, θα μπορούσαμε να πούμε, στυλ του χώρου!

Εδώ, λοιπόν, την Πέμπτη 26 Απριλίου, ανέβηκε στην σκηνή ο Ορέστης Ντάντος μαζί με τους συνεργάτες σου, ήρεμα και χαλαρά, σαν να έκαναν κάτι το καθημερινό, χωρίς φανφάρες και υπερβολές και έτσι ξεκίνησε το live!

Αφού πει τα τραγούδια “Πέταξε την πέτρα που κρατάς” και “Συνεργεία παντού”, θα κάνει μια παύση για να καλησπερίσει και να ευχαριστήσει τον κόσμο και θα αφήσει την κιθάρα για να πιάσει τα πλήκτρα.

Θα πει στο κοινό με μια σεμνότητα που τρομάζει “Το επόμενο το ξέρετε μάλλον, οπότε κάντε μας να το πιστέψουμε” πριν τραγουδήσει “Γιατί είναι Σάββατο”. Τόσο σεμνός, που όταν ο Γιώργος Καρδιανός θα παίξει ένα μικρό σόλο στην ηλεκτρική κιθάρα θα γυρίσει να τον κοιτάξει μεταβιβάζοντας όλη την προσοχή από τον ίδιο στον νεαρό μουσικό…

Θα ακολουθήσει το τραγούδι “Ιούνης” που πολύ έξυπνα παρουσίασε λέγοντας πως το έγραψε πριν 4 χρόνια, μια εποχή που τα σχέδια του καλοκαιριού μπορεί να αναβάλλονταν λόγω προσδοκιών, και όχι λόγω χρημάτων όπως σήμερα!

Πρόκειται για έναν τραγουδοποιό σοβαρό και με κύρος, τόσο ως μουσικός αλλά κυριότερα ως άνθρωπος, που φαίνεται ότι ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Είναι μια παρουσία, η οποία εμπνέει σεβασμό ενώ παράλληλα είναι απόλυτα προσιτός!

Και ενώ η ώρα περνούσε και ο ενθουσιασμός μου έμενε αμείωτος, λέει το τραγούδι “Θα ανατιναχτούνε”, ένα τραγούδι που όπως είπε ο ίδιος “Δεν βρήκε τον δρόμο να μπει στον δίσκο, κάτι σαν τους ανθρώπους που τελευταία στιγμή αλλάζουν“. Το τραγούδι μιλάει γι’ αυτούς που θέλουν να πουν κάποια πράγματα αλλά στο τέλος καταλήγουν να μην πουν τίποτα. Και ενώ τελειώνει το κομμάτι κι εγώ ακόμα σκέφτομαι τους στίχους του, θα πει το “Μαριάνθη” του Χατζιδάκι “του μεγάλου” όπως θα συμπληρώσει ο ίδιος, και ενώ ξαφνιάζομαι με την επιλογή του αυτή θα την δικαιολογήσει αμέσως λέγοντας “Παραείναι γυναικείο, αλλά θέλω να το πω, δεν με νοιάζει!

Ήταν ένα live που κύλησε χωρίς να καταλάβουμε πώς πέρασε η ώρα, τα απρόοπτα και το χιούμορ όμως δεν έλειπαν από την σκηνή καθώς, όταν ήρθε η ώρα να ανέβει η Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί) ο Ορέστης συνέχισε για ώρα να την φωνάζει από το μικρόφωνο ενώ αυτή ήταν ήδη πάνω! Όταν το καταλάβει θα γελάσει και θα την παρουσιάσει ως “διχασμένη προσωπικότητα, κυρίως στην μουσική” αφού είναι τόσο του κλασσικού όσο και του παραδοσιακού! Θα παίξουν μαζί “Στα μάρμαρα του γαλατά” αν και ο ίδιος δεν είναι πολύ του παραδοσιακού, θα προσθέσει…

Ο Ορέστης δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει τόσο με τα άριστα ερμηνευμένα τραγούδια του όσο και με το γεγονός ότι στο “Κάτι πράγματα στο σπίτι” θα παίζει φυσαρμόνικα και πλήκτρα μαζί! Θα πει επίσης από τον καινούριο του δίσκο τα “Τελευταία Ανατολή” (που έδωσε το όνομα σε ολόκληρη την δουλειά), “Άλλη μια ευκαιρία”, “Μην πεις πως δεν προσπάθησα” και μετά θα ζητήσει να ακούσει μερικές …”κοριτσίστικες φωνούλες” για το τραγούδι «Όταν γυρνάς το βράδυ από τα ξενύχτια».

Μ’ αρέσανε ιδιαίτερα μπορώ να πω οι μικρές εισαγωγές που έκανε πριν από κάθε τραγούδι. Και πάντα, αυτή η mini παρουσίαση του κομματιού ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα με το ίδιο το τραγούδι! Αυτή που ξεχώρισα όμως ήταν αυτή που είπε πριν τραγουδήσει – από Τρύπες – «Η μάσκα που κρύβεις»… Σας την παραθέτω:

«Ήμουν 2α λυκείου, και ένας φίλος βρήκε εισιτήρια για Τρύπες. Ήταν η πρώτη μου τέτοια συναυλία και …έχασα τα παπούτσια μου! Νόμιζα ότι θα πεθάνω, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. (γέλια) Τους χρωστάμε πολλά, πάρα πολλά…»

Θα συνεχίσει εξίσου δυναμικά με «Κωφάλαλος πόθος» και «Αν ήμουνα εσύ», όμως τίποτα απολύτως δεν με είχε προετοιμάσει για αυτό που ακολούθησε! Θα ερμηνεύσει το «Διάφανος» και μαζί με τους καταπληκτικούς μουσικούς που συνεργάζεται θα δημιουργήσει ένα μουσικό πανδαιμόνιο πάνω στην σκηνή, που κοιτάς χωρίς να τολμάς να κλείσεις τα μάτια σου για να μην χάσεις έστω και ένα δευτερόλεπτο! Η ηλεκτρική κιθάρα να έχει πάρει φωτιά, όλοι να συνδράμουν στο τέλειο αποτέλεσμα και το βιολί να ξεχωρίζει μέσα από τον έντονο θόρυβο κάνοντας όλο το θέαμα ακόμα πιο συναρπαστικό!

Ό,τι και να πούμε για το live και με όσα λόγια και να το χαρακτηρίσουμε, πάντα θα είναι λίγα. Ο Ορέστης Ντάντος είναι ένας καταπληκτικός μουσικός και performer που αξίζει, πραγματικά, να τον παρακολουθήσεις!

«Ε, κάτι πρέπει να γίνει με τους μικρούληδες. Αφήστε, θα τους μιλήσω εγώ…» λέει και αφήνει το μικρόφωνο για να πάει στα δυο παιδάκια που είχαν έρθει στο live και λίγο-πολύ έκαναν έναν μικρό πανικό(!) «Εντάξει, τα κανονίσαμε!» λέει και με αυτή την φράση ξαναγυρνάει στην σκηνή για να συνεχίσει…

Θα πει ένα αγγλόφωνο κομμάτι, αν και δεν λέει τέτοια συνήθως αλλά θα κάνει μια εξαίρεση γιατί «απλώς “δεν υπάρχουν”… Μάλλον είναι ό,τι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή» και δεν μιλάει για άλλους από τους Radiohead ερμηνεύοντας “Jigsaw Falling Into Place”.

Πριν κλείσει, θα τραγουδήσει μόνος του «Ο Πασατέμπος» γιατί, όπως λέει ο ίδιος, οι στίχοι αυτοί πάντα κάτι του κάνουν, και φυσικά για κλείσιμο δεν θα τραγουδήσει άλλο από το καταπληκτικό, που δικαιολογημένα έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό «Θα πάω όταν γουστάρω», και ο κόσμος από κάτω συμβάλει με την δική του φωνή στο τραγούδι…

Κάπως έτσι θα κλείσει η βραδιά, με τον Ορέστη να ακούγεται στα αυτιά μας μέχρι να γυρίσουμε σπίτι… Βέβαια, όπως έφευγα έπεσα «θύμα» ενός από τους μικρούληδες, ο οποίος είχε πιάσει το κεφάλι της φίλης του και της φώναζε εκστασιασμένος «Τελικά θα έρθω μαζί σας!!!» πριν αρχίσει να την φιλάει σε όλη την επιφάνεια του προσώπου της, και αρχίσει να χοροπηδάει σε όλο το μήκος του μαγαζιού, συμπεριλαμβανομένου και του …ποδιού μου!

Ας δούμε τι μας είπε ο Ορέστης, ο οποίος μας έβαλε τα γυαλιά με τις απόψεις του…

Music Corner: Θα ξεκινήσουμε με μια συνηθισμένη ερώτηση που σίγουρα ακούς πολύ: Πώς ασχολήθηκες με την μουσική;
Ορέστης Ντάντος: Ασχολιόταν ο πατέρας μου ερασιτεχνικά, έπαιζε, έγραφε και τραγούδια, και γενικά ως μουσικόφιλος άκουγα πολύ και 3η δημοτικού άρχισα να παίζω πιάνο και έτσι ξεκίνησα. Εκτός από πιάνο παίζω και κιθάρα, λίγο μπουζούκι και ντραμς.

Music Corner: Ξέρουμε ότι είσαι καθηγητής μουσικής. Το να βγάλεις δίσκο ήταν στα σχέδιά σου;
Ορέστης Ντάντος: Ναι, βασικά αυτό ήθελα να κάνω! Ήταν ένα όνειρο που είχα από παλιά. Διάλεξα όμως, ο βιοπορισμός μου να είναι από αλλού γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που θέλεις ακριβώς, και ειδικά όταν αυτό που κάνεις δεν είναι το πλέον εμπορικό.

Music Corner: Την επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι σου «Θα πάω όταν γουστάρω» την περίμενες;
Ορέστης Ντάντος: Όχι, καθόλου. Μάλιστα, μερικές φορές έχω την εντύπωση πως κάτι άλλο έχουν καταλάβει (γέλια) από αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου, προφανώς για να πιάσει πιο πολύ κόσμο…

Music Corner: Ας μιλήσουμε λίγο για το στυλ που έχεις δημιουργήσει, που αυτό αφορά τόσο την μουσική που κυμαίνεται από Rock μέχρι πιο χαλαρό Blues, όσο και στον ιδιαίτερο ήχο σου…
Ορέστης Ντάντος: Καταρχάς, αυτό που λες είναι πολύ ωραίο, δεν το συζητάμε, και είναι τρομερό κοπλιμέντο να το πεις σε κάποιον, αλλά δεν νιώθω πως έχω δημιουργήσει κάτι, απλώς ο κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που του βγαίνει. Προφανώς, αν έχει κάτι καινούριο να πει με την έννοια ότι αυτό που θες να πεις έχει μπλέξει πράγματα, μπορείς να το αναγνωρίσεις σαν κάτι τελείως διαφορετικό αλλά δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Εσύ απλώς τραγουδάς και παίζεις όπως σου βγαίνει, και από εκεί και πέρα ακολουθούν τα υπόλοιπα. Είναι κάτι που δεν μπορώ εγώ να το σχολιάσω…

Music Corner: Και σχετικά με τον στίχο σου; Την θεματολογία σου από πού την αντλείς και από πού εμπνέεσαι για να γράψεις;
Ορέστης Ντάντος: Κοίταξε να δεις, η θεματολογία δεν διαφοροποιείται σε κανέναν, όλους τα ίδια πράγματα τους απασχολούν, οι σχέσεις, οι άνθρωποι, η μοναξιά, ο θάνατος, η απώλεια, αυτά είναι πράγματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους. Το θέμα είναι πάντα από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας, αυτό αλλάζει. Δηλαδή τα θέματα είναι τα ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι πως εσύ το βλέπεις αυτό, και πόσο βαθιά η όχι μπαίνεις σε αυτό το πράγμα, πού στέκεσαι.

Ο Ορέστης Ντάντος τα λέει με τη Ρόζα Βασιλάτου του MusicCorner.gr

Music Corner: Και μία τελευταία ερώτηση. Τι έχεις στο μυαλό σου για τη συνέχεια; Θα ακολουθήσει, κάποιος δίσκος, κάτι άλλο;
Ορέστης Ντάντος: Το να γράφεις τραγούδια είναι μια διαδικασία που έχει συνέχεια… Ούτως ή άλλως αυτό είναι κάτι που το κάνω για μένα, γιατί το έχω ανάγκη, δεν το κάνω για να συγκεντρώσω κάποια κομμάτια για δίσκο. Δεν ξέρω αν θα ξαναγίνει κάτι σε φάση δίσκου, έτσι και αλλιώς πιστεύω ότι πεθαίνει και η κουλτούρα της δισκογραφίας. Πιθανώς να βγαίνουν κάποια singles ή κατά καιρούς να ξαναδίνεις κάτι που πιστεύεις ότι έχει σημασία να το κοινοποιήσεις. Δεν νομίζω να ξαναγίνει κάτι “μαζεμένο”, ίσως μόνο να ξαναγίνει μια συλλογή από κάποια τραγούδια που τα έχεις παρουσιάσει πιο πριν…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here