22/10/2012
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στην Αρχιτεκτονική, έναν από τους πιο ωραίους χώρους για live στην πόλη, παρουσιάζει η Τάνια Κικίδη τη νέα της δισκογραφική δουλειά, με τέσσερις συνολικά συναυλίες! Σε κάθε live θα έχει διαφορετικό guest. Το πρώτο από αυτή τη σειρά των live, το πραγματοποίησε στις 12 Οκτώβρη, με guest των Γιάννη Ζουγανέλη. Στο δεύτερο live, με guest την Ευρυδίκη, τη Παρασκευή 19/10, αποφασίσαμε να δώσουμε το παρών και να σας μεταφέρουμε τα τεκταινόμενα…

Λίγο πριν το live οι συντελεστές της βραδιάς μας αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Πρώτα μιλήσαμε με τους New Rock Times, το συγκρότημα που κάνει support γι’ αυτές τις 4 εμφανίσεις.

Music Corner: Πώς βρεθήκατε να κάνετε support στην Τάνια Κικίδη ;
New Rock Times: Πέρυσι όλη τη χρονιά παίζαμε πολλά live και βγάλαμε σχεδόν όλη τη σαιζόν εμφανιζόμενοι στο Kitchen Bar στο Χαλάνδρι. Το καλοκαίρι ήρθαμε σε επαφή, αφού μας είδαν σε κάποια video στο Youtube. Έγινε και ένας διαγωνισμός όπου συμμετείχαν κάποιες μπάντες. Νικήσαμε και έτσι τώρα κάνουμε support στην Τάνια Κικίδη.

Music Corner:  Τι άλλο ετοιμάζετε δισκογραφικά ή από live εμφανίσεις;
New Rock Times: Σίγουρα θα υπάρξουν δύο ακόμη εμφανίσεις εδώ με την Τάνια. Δισκογραφικά υπάρχουν κάποια κομμάτια στα σκαριά, απλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να μπούμε στο studio. Πιο πολύ κυνηγάμε live για να γίνουμε γνωστοί στον κόσμο. Πάντως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε έτοιμο ένα νέο κομμάτι και πιθανότατα ένα νέο video clip, εκτός από τη “Μαύρη Τρύπα” που είχαμε βγάλει πέρυσι.

Στη συνέχεια μιλήσαμε με την Τάνια Κικίδη.

Music Corner: Για την προώθηση των δύο δίσκων σας, που κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο, έχετε κανονίσει αυτά τα 4 live εδώ. Τι διαφορετικό έχετε προσθέσει σε κάθε ένα από αυτά;
Τάνια Κικίδη: Καταρχάς όλο αυτό γίνεται μετά την κυκλοφορία των δύο δίσκων που κυκλοφόρησαν μόνο μέσω ίντερνετ στο επίσημο site μου ή στο iTunes, επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι δύσκολο να σε στηρίξουν οι δισκογραφικές. Έτσι στήσαμε την μπάντα μας και σκεφτήκαμε να κάνουμε τέσσερις ροκ βραδιές με πολύ ενδιαφέροντες guests, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Ευρυδίκη και τα Ημισκούμπρια, που είναι βέβαια hip hop αλλά ταιριάζουν με τη ροκ και θα ακολουθήσουν και άλλα στην πορεία.

Music Corner: Πώς αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε δύο δίσκους, τον αγγλόφωνο “Run Through The Night” και τον ελληνόφωνο “Πίσω Ολοταχώς”, με τελείως διαφορετικό στυλ την ίδια μέρα;
Τάνια Κικίδη: Αυτά τα κομμάτια υπήρχαν ηχογραφημένα αρκετά χρόνια. Εμένα, ως άνθρωπο, μου αρέσουν διάφορα είδη μουσικής, όχι μόνο το ροκ, αν και αυτή είναι η βάση μου. Έχω μεγαλώσει με αυτή τη μουσική, αλλά από εκεί και πέρα είμαι πολύ ανοιχτή και προς άλλα είδη. Είχα δοκιμάσει και κάτι RnB κομμάτια, αν και περισσότερο lounge θα τα έλεγες. Έτσι το τόλμησα. Και εφόσον δεν υπάρχει εταιρεία στη μέση που σου βάζει ετικέτες, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Έτσι σκέφτηκα να κυκλοφορήσω και τα δύο. Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για τον αγγλόφωνο και κάποιος για τον ελληνόφωνο.

Music Corner: Πώς αποφασίσατε στον ελληνόφωνο δίσκο σας να συμπεριλάβετε διασκευές κομματιών όπως της “Μισιρλού” και της “Ζαΐρας”;
Τάνια Κικίδη: Είναι κάποια παλιά κομμάτια που μου αρέσουν πολύ. Άνθρωποι όπως ο Ζαμπέτας, ο Τσιτσάνης και ο Γούναρης μπορούν να χαρακτηριστουν και ως ροκ. Είναι μοναδικά τα κομμάτια τους, οπότε σκεφτήκαμε να τους δώσουμε μια πιο μοντέρνα μορφή.

Music Corner: Παρά την κρίση οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να κάνουν αρκετά live και το κοινό ανταποκρίνεται. Συμφωνείτε;
Τάνια Κικίδη: Η ροκ μουσική ανέκαθεν συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις της ζωής μας. Η ροκ είναι μια επαναστατική μουσική, οπότε είναι πάντα δίπλα στην κρίση, στην ακμή και την παρακμή. Για τον κόσμο φυσικά είναι δύσκολα. Για όλους μας είναι δύσκολα, αλλά το πολεμάμε…

Τέλος μιλήσαμε με την προσκεκλημένη της βραδιάς, Ευρυδίκη.

Music Corner: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Τάνια Κικίδη για το συγκεκριμένο live;
Ευρυδίκη: Με την Τάνια είχαμε βρεθεί πριν 9 χρόνια στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, όταν συνεργαστήκαμε και οι δύο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Εκεί τη γνώρισα και εκεί ουσιαστικά θαύμασα και το ταλέντο της αλλά και την ίδια ως άνθρωπο. Από τότε μας συνδέει μία πολύ στενή φιλία. Όταν λοιπόν μου ζήτησε να έρθω ως καλεσμένη της σε αυτές τις εμφανίσεις της, εννοείται πως δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθώ. Είναι ένα σπάνιο ταλέντο με μία σπάνια φωνή, που δεν συναντάς συχνά, όχι μόνο στην ελληνική σκηνή αλλά και γενικά.

Music Corner: Σε μερικές μέρες θα δώσετε μία συναυλία στη Λευκωσία για την στήριξη του Πανκυπριακού Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ). Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι καλλιτέχνες σας εσάς να στηρίζουν τέτοιους καλούς σκοπούς;
Ευρυδίκη: Είναι πολύ σημαντικό. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ιδρύθηκε από γυναίκες που έπασχαν οι ίδιες από τη νόσο, τελεί σημαντικό έργο εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 4.500 ανθρώπους κάθε χρόνο. Εμένα προσωπικά μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω της πρόσκλησης του ΠΑΣΥΚΑΦ να βοηθήσω στο έργο συγκέντρωσης χρημάτων να συνεισφέρω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια, να μιλώ για το έργο του και να το κάνω γνωστό στο ευρύ κοινό. Έτσι κλείνουμε αυτή την προσπάθεια με τη συναυλία που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Σκοπός μας είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για τη συνέχιση του έργου. Τα πήγαμε πολύ καλά φέτος και χαίρομαι που ήμουν κι εγώ μέρος αυτής της προσπάθειας.

Music Corner: Μέσα από όλη την καριέρα σας, σας έχει μείνει κάποιο μουσικό απωθημένο; Να ασχοληθείτε με κάποιο είδος ή να συνεργαστείτε με κάποιον καλλιτέχνη;
Ευρυδίκη: Δεν έχω απωθημένα. Κάθε φορά που μου έρχεται μία ιδέα στο κεφάλι, την πραγματοποιώ! Κάθε φορά έχω την ανάγκη να κάνω διαφορετικά πράγματα και τα τολμάω. Έκανα διαφορετικά πράγματα στην καριέρα μου, επειδή ακριβώς είμαι ένας άνθρωπος αισιόδοξος και ανήσυχος που δεν σταματώ ποτέ να ονειρεύομαι και βάζω καθημερινά καινούριους στόχους. Άρα κάθε τι που κάνω δεν γεννιέται μέσα από απωθημένα, αλλά μέσα από καινούριες ανάγκες και όνειρα. Έτσι ακριβώς ετοιμάζω και την παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, που ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου. Είναι κάτι που ονειρευόμουν εδώ και 2-3 χρόνια και χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω αυτό που πραγματικά θέλω στον κόσμο.

Και ήρθε η στιγμή να μας μιλήσουν με τα τραγούδια τους… Την βραδιά άνοιξαν δυναμικά οι New Rock Times, το συγκρότημα που ξεσήκωσε το κοινό με πάνω από 60 εμφανίσεις την περσινή σεζόν. Παρουσίασαν ένα πλούσιο setlist με δικά τους τραγούδια και πολλά covers, δημιουργώντας το ιδανικό κλίμα ώστε να ακολουθήσει η Τάνια Κικίδη.

Ύστερα από μία ηχητικά εντυπωσιακή έναρξη, η Τάνια Κικίδη βγήκε στη σκηνή και μας έδωσε μια ιδέα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει με το “Rock You Like A Hurricane”. Ακολούθησαν τραγούδια πολλών κλασσικών ροκ συγκροτημάτων αλλά και της ίδιας, ικανοποιώντας όλα τα γούστα. Η εξαιρετική φωνητική δεινότητα της πείθει ακόμη και τους λιγότερο μυημένους στην ελληνική ροκ σκηνή, ενώ η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση της σε κάνει να νομίζεις ότι παρακολουθείς video clip των Whitesnake! Όμως, όταν απευθύνεται στο κοινό της ανάμεσα στα τραγούδια, γίνεται γλυκιά και προσιτή, μια απλή κοπέλα, σε αντίθεση με τη ροκ θεά που βλέπουμε όταν τραγουδάει!

Λίγο πριν βγει η Ευριδίκη στη σκηνή, μας περίμενε η πρώτη έκπληξη της βραδιάς. Η Τάνια Κικίδη ερμήνευσε τη “Ζαΐρα” και στη σκηνή μαζί της εμφανίστηκε μία χορεύτρια oriental! Το τσιφτετέλι με το ροκ δένουν αρμονικά και η θερμοκρασία μέσα στην Αρχιτεκτονική Live ανεβαίνει επικίνδυνα, τόσο από τον αισθησιακό χορό της κοιλιάς όσο και από τις φωτιές που συνόδευαν την χορεύτρια…

Ήρθε όμως και η ώρα να εμφανιστεί η Ευρυδίκη. Με την χαρακτηριστική χροιά της μας χάρισε έξι μαγευτικές ερμηνείες. Φάνταζε αεικίνητη πάνω στη σκηνή, ενώ τραγουδώντας μαζί με την Κικίδη θύμιζε περισσότερο ένα τζαμάρισμα μεταξύ φίλων, όπου συμμετείχε ένθερμα και το κοινό! Το κλισέ “περνάμε καλά μεταξύ μας και αυτό βγαίνει στο κοινό” βρήκε την έννοιά του με την κοινή εμφάνιση των δύο τραγουδιστριών!

Η Τάνια Κικίδη όμως έδωσε βήμα και σε κάποιους από τους μουσικούς της να εντυπωσιάσουν τοκοινό με το ταλέντο τους. Το πρώτο μέρος του live έκλεισε η Βίκυ Ψαράκη, που κάνει τα φωνητικά για την Τάνια Κικίδη, ερμηνεύοντας φανταστικά Nina Simone, Archive και Adele. Ο κιθαρίστας Ανδρέας Τρόκας αφού τραγούδησε το “Αν Μ’ Αγαπάς”, στην αρχή του δεύτερου μέρους κάθισε και βάζοντας την κιθάρα στα γόνατα, έπαιξε με αυτήν …πιάνο (!) χαρίζοντας μας μια πρωτόγνωρη μουσική εμπειρία!

Η Τάνια στη συνέχεια μας ξανάβαλε στους ροκ ρυθμούς της καθώς κάθισε στα drums για την αρχή του δεύτερου μέρους και μας ηλέκτρισε με το “Thunderstruck”. Έπαιξε και κιθάρα στη μέση του δεύτερου μέρους για να μας παρουσιάσει το δικό της κομμάτι, “Darkside”.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ήταν παρών στην Αρχιτεκτονική Live για να τιμήσει με την παρουσία του την επί χρόνια συνεργάτιδά  του. Όπως ήταν φυσικό η Τάνια Κικίδη τον κάλεσε στη σκηνή για να τη συνοδέψει στο “Πόσο μου λείπεις”. Η οικειότητά τους μετέτρεψε τη στιγμή αυτή στο πιο τρυφερό κομμάτι της βραδιάς…

Η Τάνια Κικίδη θα εμφανιστεί για άλλα δύο live στην Αρχιτεκτονική. Την Παρασκευή 26/10 θα έχει καλεσμένους της τα Ημισκούμπρια και την Παρασκευή 2/11 θα παρουσιάσει άλλο ένα special event όπου εδώ ο καλεσμένος θα είναι έκπληξη!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here