9/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο ιδιαίτερες καλλιτέχνιδες, οι οποίες ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική -με την ευρεία της έννοια-, όχι μόνο ερμηνεύοντάς την αλλά και μελετώντας τη. Διαθέτοντας σεβασμό στην παράδοση αλλά και εναλλακτική ματιά πάνω σε αυτήν, δημιούργησαν την παράσταση «Θρύλοι και Θρήνοι», η οποία θα παρουσιαστεί στο Half Note από τις 10 έως και τις 12 Απριλίου. Με αυτήν την αφορμή, απάντησαν στις ερωτήσεις του Music Corner.

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση που θα παρουσιάσετε στο Half Note και ειδικότερα πώς αποφασίσατε να συνδέσετε τις έννοιες των θρύλων και των θρήνων, όπως δηλώνει ο τίτλος της παράστασής σας…
Ελένη Βουγιουκλή: Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στο Half Note τη Μεγάλη Εβδομάδα περιλαμβάνει γκόσπελ, ύμνους, μοιρολόγια, ταραντέλες, τραγούδια της Άνοιξης και της φύσης, τραγούδια τελετουργικά από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Άλλωστε η τελετουργία στη μουσική είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, -όπως και η σωματοποίηση των τραγουδιών- και στο ρεπερτόριό μας εντάσσουμε πάντα τραγούδια και μουσικές με αυτήν τη θεματολογία. Τώρα, όσον αφορά στον τίτλο «Θρύλοι και Θρήνοι», αυτές οι έννοιες αποτελούν δύο πλευρές μιας ενότητας της ανθρώπινης ψυχής. Οι θρύλοι είναι συνυφασμένοι με την ανθρώπινη ψυχή, εκφράζουν την ανάγκη να εξωτερικεύσει κανείς τους φόβους και τις ελπίδες του και να τους μοιραστεί με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Έτσι ο άνθρωπος δημιουργεί ιστορίες, καταστάσεις και ήρωες, τους τοποθετεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, συμπάσχει με τα πάθη τους, χαίρεται με τις χαρές και κλαίει με τις λύπες τους. Από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος βρίσκουμε τους θρήνους. Κι όταν λέμε «θρήνος», εννοούμε το τραγούδι που εκφράζει τα συναισθήματα για μια οποιαδήποτε απώλεια –μόνιμη ή προσωρινή. Με αυτή την έννοια, κι ένα τραγούδι ξενιτεμού είναι θρήνος, ακόμη κι ένα νανούρισμα που δείχνει την προσωρινή απώλεια του μωρού στην αγκαλιά του Ύπνου. Βέβαια, ειδικότερα τις μέρες αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας, τα στοιχεία του θρύλου και του θρήνου αποκτούν κι άλλες διαστάσεις, ακόμη πιο μυστικιστικές και συγχρόνως λυτρωτικές, γιατί ο θρήνος είναι λυτρωτικός.

Music Corner: Το Πάσχα -και ειδικότερα η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας- μας προσφέρει τη δυνατότητα να αναλογιστούμε κάποια πράγματα αλλά και να ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο, σε μια Ανάσταση. Προσωπικά πώς αντιμετωπίζετε τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα; Είστε αισιόδοξες για το μέλλον;
Σουζάνα & Ελένη Βουγιουκλή: Φυσικά είμαστε αισιόδοξες για το μέλλον! Πρέπει να είμαστε! Θεωρούμε ότι δύσκολη δεν είναι μόνο η σημερινή πραγματικότητα κι ότι η κρίση δεν ξεκίνησε τον τελευταίο καιρό αλλά υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, ως κρίση αξιών. Όμως μόνο όταν έγινε οικονομική έγινε αντιληπτή από την πλειοψηφία και αυτό δείχνει πόσο πολύ βαθειά είναι. Γιατί η κρίση αξιών και η αναγωγή του χρήματος σε υπέρτατη -και ίσως μοναδική- αξία, με συνέπεια την εκμετάλλευση και την ανοχή, ήταν αυτό που οδήγησε σε όλη αυτήν την παρακμή. Παρόλα αυτά, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να χτίσουμε νέα και καθαρά όνειρα ή τουλάχιστον να ελπίσουμε ότι θα το κάνουμε. Πιστεύουμε ότι συνεχίζοντας να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε, θα έρθει η Ανάσταση που μας αξίζει και αξίζει σε κάθε λαό που ξέρει να αγωνίζεται και να επαναστατεί!

Music Corner: Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν, από κεκτημένη ταχύτητα ή από συνήθεια μάλλον, το παραδοσιακό τραγούδι με ερμηνευτές μεγαλύτερης ηλικίας. Τί οδήγησε δύο νέες κοπέλες όπως εσείς στο να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού και τί σας συναρπάζει περισσότερο σε αυτό;
Σουζάνα Βουγιουκλή: Το παραδοσιακό τραγούδι δεν έχει ηλικία! Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, σαν τη γλώσσα, που εξελίσσεται! Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνέονται συνεχώς από τις μουσικές τους παραδόσεις και δημιουργούν τις μουσικές και τα τραγούδια της εποχής τους και του μέλλοντος! Σίγουρα η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω κόμπλεξ, που πιθανά να μην έχουν οι υπόλοιπες χώρες, με την παράδοσή της –ίσως επειδή την έχει συνδυάσει με διάφορες σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Αλλά βλέπουμε ότι η γενιά μας και οι νεότερες γενιές απαλλάσσονται πλέον από αυτό το άδικο βάρος και ανακαλύπτουν την πραγματική αξία της και το πόσο διαχρονική και μοντέρνα είναι.
Ελένη Βουγιουκλή: Από την άλλη πλευρά όμως, είναι γεγονός ότι η μουσική με την οποία ασχολούμαστε έχει ένα τεράστιο εύρος, τόσο που δεν ξέρουμε αν μπορούμε να πούμε ότι ανήκουμε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος! Στο πρόγραμμά μας μπορεί να συναντήσει κάποιος από το δικό μας ρεμπέτικο μέχρι ροκ, από τα πολυφωνικά της Ηπείρου και των Βαλκανίων μέχρι τους Nirvana και από το πορτογαλικό fado μέχρι τα blues, τα γκόσπελ και τη Diamanda Galas. Κι αυτό ακριβώς είναι που μας συναρπάζει περισσότερο! Το ότι με άξονα τις φωνές μας, ανακαλύπτουμε και μαγευόμαστε από τη σύνδεση που έχουν τα «είδη» μουσικής και οι γλώσσες του κόσμου!

Music Corner: Ποιο νομίζετε ότι είναι το μυστικό για να υπερβούν οι παραδοσιακοί ήχοι τα σύνορα της χώρας τους; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που μπορεί να κάνει ένα πιο εξειδικευμένο είδος μουσικής να αγγίξει το ευρύτερο κοινό;
Ελένη Βουγιουκλή: Ο όρος παράδοση και παραδοσιακό στην περίπτωσή μας δεν είναι ο κλασικός ορισμός του παραδοσιακού. Για μας η παράδοση είναι μια πολύ ευρεία έννοια, περιλαμβάνει οτιδήποτε σημαντικό και διαχρονικό έχει γραφτεί σε μία γλώσσα. Έτσι από μόνη της έχει τη δύναμη να υπερβεί σύνορα και να ξεπεράσει εμπόδια γλωσσικά και πολιτισμικά. Τουλάχιστον η ελληνική παράδοση το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν πολλές φορές! Αυτές οι μουσικές και τα τραγούδια είναι τόσο ισχυρά που δημιουργούν συγκίνηση μέσα στον χρόνο και τον χώρο! Κάθε φορά, χρονικά και γεωγραφικά, ερμηνεύουν και ορίζουν την πραγματικότητα.
Σουζάνα Βουγιουκλή: Οι παραδοσιακοί ήχοι είναι ήχοι αρχέγονοι, αυθεντικοί, με τη ρίζα τους μέσα στην ανθρώπινη φύση! Η παραδοσιακή μουσική είναι το ευρύτερο «είδος» μουσικής που εμπεριέχει, γεννά κι αγκαλιάζει όλα τα υπόλοιπα είδη της μουσικής! Οπότε, όταν δίνεται με αυθεντικό τρόπο από τον καλλιτέχνη, τότε αγγίζει όλον τον κόσμο. Όπως, ας πούμε, η ραπ γεννήθηκε από τους ρυθμούς και τους ήχους της Αφρικής και εξελίχθηκε σε ένα είδος μουσικής ποίησης που συγκίνησε τον σημερινό άνθρωπο ως μουσική της εποχής του.

Music Corner: Πέρα από τις εμφανίσεις το Half Note, υπάρχουν ανακοινώσιμα μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια;
Σουζάνα & Ελένη Βουγιουκλή: Πέρα από τις εμφανίσεις αυτές στο Half Note, τη Μεγάλη Τρίτη, τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, το Σάββατο 21 Απριλίου θα δώσουμε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Επίσης, στις 18 Μαΐου, θα πραγματοποιήσουμε συναυλία στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Danny Kaye Playhouse κι είμαστε πολύ ενθουσιασμένες! Και βέβαια, αν όλα πάνε καλά, από Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος κι ο καινούργιος μας δίσκος, με τις δικές μας συνθέσεις!

————————–

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύμνοι και gospel, εξαγνιστικές ταραντέλες, λυτρωτικά μοιρολόγια,  τραγούδια της φύσης, σε μια ιδανική τελετουργία της Άνοιξης. Για τρεις μουσικές παραστάσεις, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη  και Μεγάλη Πέμπτη στο Half Note.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή που η δουλειά τους πάνω σε διεθνικές μουσικές φόρμες ξεχωρίζει και τους δίνει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα, έχουν ετοιμάσει ειδικά για το Half Note αυτές τις συναυλίες. Ανάμεσα σε άλλα θα ακουστούν τα  “ΜΑΝΑ ΜΟΥ,ΜΑΝΑ” από τους δροσουλίτες του Χριστόδουλου Χάλαρη και του Νίκου Γκάτσου που είναι ύμνος της Μεγάλης Παρασκευής του Λιβάνου και στα αραβικά είναι το “WA HABIBI”. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γκόσπελ τραγούδι, το “MOTHERLESS CHILD” τραγουδισμένο κι από τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια των γκοσπελ,Mahalia Jackson καθώς και το “LET MY PEOPLE GO” καθώς και ταραντέλες και τραγούδια από την παράδοση της Ελλάδας και της κάτω Ιταλίας.

Ελένη Βουγιουκλή: τραγούδι, κιθάρα,
Σουζάνα Βουγιουκλή: τραγούδι, κιθάρα, πιάνο

HALF NOTE JAZZ CLUB
Tριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ(χωρίς ποτό) : ΤΡΑΠΕΖΙ: 20€ , ΒΑR & ΕΞΩΣΤΗΣ 15€,  ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ (BAR & ΕΞΩΣΤΗΣ): 10€

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Μ. Τρίτη έως Μ. Πέμπτη στις 22:30

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here