12/4/2013
www.musiccorner.gr
Συνέντευξη στην Ελένη Λαμπράκη

Για τους Νο Quarter άκουσα πρώτη φορά πριν λίγο καιρό, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο live τους σε γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας. Οι tribute bands δεν είναι κάτι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας αφ’ ενός, και αφ’ εταίρου το να επιλέξεις τους Led Zeppelin και να παρουσιάσεις το έργο τους βάζει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας στο όλο εγχείρημα.

Στο συγκεκριμένο live δεν κατάφερα να πάω, αλλά όντας πραγματικά περίεργη για το αποτέλεσμα έψαξα λίγες μέρες αργότερα στο YouTube για να βρω αποσπάσματα της βραδιάς και να κρίνω αν εν τέλει αξίζουν τον κόπο ή όχι. Ακούγοντας και βλέποντας 2-3 κομμάτια μπορώ να πω ότι αυτό που είδα με εξέπληξε θετικά και με έβαλε στη διαδικασία να τους ψάξω λίγο περισσότερο…

Οι Νο Quarter δημιουργήθηκαν επισήμως μες το 2013 (αν και όπως μας εξηγούν υπάρχει ιστορία πίσω απ’ αυτό) και είναι οι Γιάννης Βογιαντζής (φωνητικά), Φίλιππος Μούρτζης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Βαγγέλης Γκρίτζαλης (ηλεκτρικό, ακουστικό μπάσο και πλήκτρα) και Κώστας Καλόγηρος (τύμπανα, κρουστά, δεύτερα φωνητικά). Τα βιογραφικά των μελών της μπάντας είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά και οι ίδιοι φαίνεται ότι έχουν βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο σεβασμό προς τους Led Zeppelin αλλά και τη δική τους καλλιτεχνική τρέλα για ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες πριν το live τους στο ANTart Hall στη Γλυφάδα, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους No Quarter στο Music Corner, να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτούς και να μπούμε στο mood για τη συναυλία της Κυριακής!

Music Corner: No Quarter: Μία ελληνική tribute band για τους Led Zeppelin. Καθότι νεοσύστατη μπάντα, θα θέλατε να μας συστηθείτε;
Κώστας: Καλησπέρα, είμαστε οι “No Quarter” λοιπόν, ένα tribute σχήμα της μεγαλύτερης ροκ μπάντας, τους Led Zeppelin. Nαι είναι όντως η μεγαλύτερη! (γέλια). Είμαστε ο Γιάννης Βογιαντζής φωνητικά, ο Φίλιππος Μούρτζης ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, ο Βαγγέλης Γκρίτζαλης ηλεκτρικό, ακουστικό μπάσο και πλήκτρα και ο Κώστας Καλόγηρος  σε τύμπανα, κρουστά και δεύτερα φωνητικά.

Music Corner: Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια tribute band και γιατί επιλέξατε ειδικά τους Zeppelin;
Βαγγέλης: Η tribute band προέκυψε ακριβώς λόγω της κοινής μας, βαθιάς εκτίμησης για τους Led Zeppelin. Αρχικά, ήταν μια επιθυμία που άνηκε στα εφηβικά μας χρόνια η οποία όμως ούτε ξεχάστηκε, ούτε παραμερίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Πέραν όμως από αυτό οι Led Zeppelin είναι μια ιδιαίτερη μπάντα. Ιδιόρρυθμη και ταυτόχρονα πρωτότυπη με διαφορετικό συνθετικό στυλ από κομμάτι σε κομμάτι και μάλιστα σε ολόκληρη την δισκογραφική τους σταδιοδρομία. Οι ρυθμικές εναλλαγές, τα riffs και οι ενορχηστρώσεις όπως καταγράφηκαν με τα μέσα της εποχής εκείνης είναι στοιχεία που υποδηλώνουν μια συμπαγή μπάντα από κάθε άποψη αλλά και μεμονομένα τέσσερις μουσικές ιδιοφυίες. Επομένως και για εμάς είναι μια μεγάλη πρόκληση και όπως φαίνεται μια ευχάριστη και διαφορετική έκπληξη για το ελληνικό κοινό.
Φίλιππος: Για την ιστορία τώρα, η ιδέα ξεκίνησε όταν εγώ με το Βαγγέλη, όπου μας συνδέει μια φιλία από το γυμνάσιο και μια κοινή αγάπη για τους Ζeppelin, είχαμε κάνει μια πρώτη απόπειρα το 2007 να δημιουργήσουμε τότε το συγκεκριμένο tribute. Έτσι βρήκαμε τον Κώστα, μέσω κοινών γνωστών και που για μεγάλη μας τύχη ήταν στην ίδια φάση με μας και έτσι μπήκαμε για πρώτη φορά στο studio, όπου χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, παίξαμε είκοσι κομμάτια χωρίς διακοπή. Το δέσιμο ήταν εμφανές, αλλά δυστυχώς ήταν αρκετά δύσκολο να βρούμε κάποιον που θα μπορούσε να “σηκώσει” το μεγάλο βάρος του frontman. Μετά από έξι χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013 και ενώ η επικοινωνία μας για επαγγελματικούς κυρίως λόγους είχε χαθεί, ο Κώστας μας πήρε τηλέφωνο ότι είχε γυρίσει από Βερολίνο, όπου και ζούσε τα τελευταία δυο χρόνια, εκφράζοντας μας την επιθυμία να ξαναφτιάξουμε το παλιό μας σχήμα. Οπότε χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε και πάλι στο στούντιο με frontman αυτή τη φορά τον Γιάννη, ο οποίος έβαλε πολύ πείσμα και προσπάθεια, καθώς ήταν μεγάλη πρόκληση για αυτόν να μάθει ένα τόσο μεγάλο ρεπερτόριο σε ελάχιστο χρόνο. Με ελάχιστες μόνο πρόβες λοιπόν, κάναμε το πρώτο μας live στο Σταυρό του Νότου όπου και ηχογραφήσαμε όλο το πρόγραμμα. (εδώ να ευχαριστήσουμε πολύ και Δημήτρη Καρπούζα a.k.a. Lizard, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον ήχο). Έτσι πήραν μορφή οι “No Quarter”.

Music Corner: Έχετε κάνει μέχρι στιγμής 2 live. Τι feedback έχετε εισπράξει απ’ τον κόσμο που έχει έρθει να σας ακούσει;
Κώστας: Να είμαστε ειλικρινείς. Παίξαμε περίπου 3 ώρες, και ο κόσμος περίμενε κι άλλο! Δεν περιμέναμε ότι η αγάπη του κόσμου για ένα τέτοιο σχήμα θα είναι τόσο μεγάλη και για εμάς ήταν μια πολύ όμορφη έκπληξη! Το feedback πάρα πολύ καλό, μας ρώταγαν όλοι πότε θα γίνει το επόμενο, και γενικά ο κόσμος ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένος με ένα τόσο μεγάλο σετ επίσης.

Music Corner: Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό είναι ανοιχτό στο να στηρίξει μία tribute band όπως θα γινόταν αντίστοιχα και στο εξωτερικό;
Κώστας:  Κοίταξε και ναι και όχι. Κόσμος υπάρχει σίγουρα, αλλά το θέμα είναι να σε στηρίζουν και μαγαζιά και συναυλιακοί χώροι για να μπορείς να παρουσιάσεις το υλικό σου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρθηκαν να μας κλείσουν μετά το Live στο Σταυρό του Νότου, αλλά για να τα λέμε και όλα ακούσαμε και από μαγαζί ότι “δεν στηρίζουμε cover bands” και οτι “θα πάρουμε μια άλλη μπάντα τελικά γιατί θα μας φέρει περισσότερο κόσμο”. Αυτά υπάρχουν και είναι λογικό από τη στιγμή που ο κάθε επιχειρηματίας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενδιαφέρεται για το κέρδος του. Το σίγουρο είναι, ότι όσο παίζουμε και όσο φαίνεται η δουλειά που βγάζουμε, τόσο θα αυξάνεται και ο κόσμος που θα ακολουθεί τη μπάντα και ασφαλώς αυτό θα μας δώσει και περισσότερα gigs. Κοίτα τώρα, στο εξωτερικό, υπάρχουν tribute bands και υπάρχει πολύς κόσμος που τα στηρίζει. Απλά είθισται να αρέσει η ‘copia’ στο ντύσιμο κτλ, χωρίς απαραίτητα να δίνεται και ιδιαίτερη βάση στη μουσική. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν και εξαιρετικά tributes όπως για παράδειγμα οι ‘Zoso’.

Music Corner: Δεδομένου ότι μία μπάντα του βεληνεκούς των Led Zeppelin θα έχει πολύ φανατικό και πιθανόν αυστηρό κοινό, δεν σας ανησυχεί η κριτική που θα προκύψει από τη σύγκριση;
Γιάννης: Όχι, καθόλου. Ίσα ίσα, που στο πρώτο live και μέσα από τη σελίδα μας στο facebook, ακούσαμε πολύ θετικά και εμψυχωτικά θα έλεγα σχόλια, που μας δίνουν δύναμη να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στο ότι αυτό που κάνουμε είναι πραγματικά πολύ αυθεντικό, με ψυχή και άρτια παρουσιασμένο και παικτικά και οπτικά (με διάφορα videos που έχουμε φτιάξει για το show κτλ). Γενικά φροντίζουμε οι επιλογές που κάνουμε, είτε αφορούν στον εξοπλισμό μας, είτε στους συνεργάτες μας, είτε στους χώρους που παίζουμε, να είναι προσεγμένες, αφού δεν φτάνει μόνο η μπάντα να είναι καλή, αλλά χρειάζεται να στηρίζεται και οπτικοακουστικά και επικοινωνιακά. Αναμφισβήτητα θα υπάρχει σύγκριση, αλλά πιστεύουμε ότι στεκόμαστε πολύ άξια στο ύψος των περιστάσεων.

Music Corner: Στις 14/4 έχετε live στο ANTart Hall στη Γλυφάδα. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;
Φίλιππος: Ναι, στις 14/4 λοιπόν, η επόμενη στάση είναι το ANTart. Πρόκειται για ένα νέο πολύ μοντέρνο χώρο βιομηχανικής αισθητικής, μια σύγχρονη μπουάτ, με ιδιαίτερα προσεγμένη ηχητική, ο οποίος πλαισιώνεται ήδη από μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής αλλά και του εξωτερικού. Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα live πολύ δυνατό και ευελπιστούμε να το γεμίσουμε, για να έχουμε μια εμπειρία ανάλογη ή και καλύτερη αν είναι δυνατόν, από τα προηγούμενα live μας!

Music Corner: Τα επόμενα σχέδια σας ποια είναι; Θα σας ενδιέφερε ίσως να κάνετε κάτι και δισκογραφικά;
Βαγγέλης: Τα μελλοντικά μας σχέδια περιέχουν κυρίως περισσότερες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου μπορεί να φιλοξενηθεί αυτό το είδος μουσικής. Δεν θα λέγαμε ποτέ όχι και σε μια συνεργασία ακόμα και με κλασικά όργανα όπως μια συμφωνική ορχήστρα νέων προσεγγίζοντας  πολλά από τα κομμάτια των Led Zeppelin τα οποία έχουν ήδη συμφωνική ενορχήστρωση, όπως το The Rain Song ή το Kashmir για παράδειγμα. Από την άλλη έχουμε ήδη ξεκινήσει να μελετάμε το ακουστικό ρεπερτόριο των Led Zeppelin το οποίο σύντομα και θα παρουσιάσουμε. Δισκογραφικά νομίζω πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν πολλές μουσικές ιδέες τις οποίες συζητάμε, παλιές μας συνθέσεις που πρέπει να βγουν από το συρτάρι και να επεξεργαστούν εκ νέου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ελπίζω σύντομα να αναπτύξουμε και το συνθετικό μέρος.

Music Corner: Υποθέτω πως η επιλογή των κομματιών μέσα από ολόκληρη τη δισκογραφία των Led Zeppelin δεν είναι εύκολη όμως από την μέχρι τώρα εμπειρία σας ξεχωρίζετε 2-3 κομμάτια – εκτός απ’ το “Stairway to Heaven” – που δε θα έλειπαν απ’ το setlist σας, και θα τ’ ακούσουμε και στο ANTart;
Γιάννης: Χμμ, δύσκολη ερώτηση. Πάντα κάποιος φεύγει λίγο “παραπονεμένος” από τα live μας, γιατί μπορεί να μην παίξαμε το δικό του αγαπημένο, αλλά είναι λογικό, καθώς πραγματικά όταν βγάζουμε το list γίνεται μία εσωτερική μάχη για το τι πρέπει να κοπεί για το επόμενο live!  Μπορούμε να πούμε όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα live, ότι το “Kashmir” και το “No Quarter” είναι σίγουρα μέσα αυτή τη φορά.
Φίλιππος: Όπως και να έχει πάντως φροντίζουμε κάθε φορά το playlist να είναι αρκετά ‘χορταστικό’ ώστε ακόμα και αν παραλειφθούν ορισμένα κομμάτια, να αναπληρωθούν επάξια από τα υπόλοιπα!

————————–

Οι No Quarter θα εμφανιστούν στο ANTart Hall στη Γλυφάδα αυτή την Κυριακή 14/4. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των παιδιών: www.facebook.com/noquarterathens

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here