5/6/2012
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Κατερίνα Ντόβα
www.musiccorner.gr

Κλείνουν τα φώτα. Επικρατεί ησυχία. “Μην φοβάσαι και χειροκρότα!” ακούγεται από το μικρόφωνο και αμέσως ο Πάνος Μουζουράκης ξεκινάει να μιλάει χωρίς σταματημό! Καλησπερίζει και καλωσορίζει το κοινό, εξηγεί το μπέρδεμα με την ώρα καθώς είχαν πει ότι θα ξεκινήσουν 9μιση αλλά αυτός …ήξερε και έλεγε στις 11!

Θα ανοίξει μιλώντας λίγο για το σημερινό live που είναι η αρχή για την καλοκαιρινή του περιοδεία με τον Αποστόλη Βαλαρούτσο… Έχουν ετοιμάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο καλοκαιρινό πρόγραμμα και εμείς είμαστε, όπως μας αποκάλεσε, το … “Test Audience”. Αλλά επειδή υποσχέθηκε στον Αποστόλη, τον …φαινομενικά πιο ήρεμο από τους δύο, να μην μιλήσει πολύ αυτή την φορά, περιορίστηκε στην φράση “Πάμε να παίξουμε μουσική, να περάσουμε όμορφα και να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι! EINS, ZWEI, DREI, VIER!” και με γερμανικό μέτρημα θα μπει στο “Φίλα με ακόμα”, θέτοντας ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα που δεν μειώθηκε λεπτό στις 3μιση ώρες που διήρκεσε το πρόγραμμα! Κάθε στίχος να μεταμορφώνεται σε μια ιστορία που αφηγείται με τα χέρια, με μια θεατρικότητα που ακολουθεί κάθε του κίνηση! Ο τυπικός δηλαδή Μουζουράκης, με τα αστεία του, με την ζωντάνια του, το καπελάκι και τον καπνό του στην τσέπη! Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να πούμε ότι έκλεψε την παράσταση, καθώς δίπλα του είχε τον Αποστόλη Βαλαρούτσο, που αποτέλεσε την κατάλληλη νότα για να μείνει αυτό το live αξέχαστο…

Καινούρια τραγούδια από την δουλειά του Βαλαρούτσου, αγαπημένα κομμάτια του Μουζουράκη, “παλιά-καινούρια” τραγούδια, η βραδιά ήταν όλη μια διασκευή που ένωνε όλα αυτά δίνοντας μια συνέχεια στον χρόνο.

“Πλημμύρες” θα πουν και θα τραγουδήσουν στο ίδιο μικρόφωνο, και ξαφνικά, συνεχίζουν σε slow motion τόσο στα λόγια τους όσο και στις κινήσεις τους! Όλη η μπάντα ακολουθεί και μετά από το ρεφραίν επανέρχονται σε κανονικό χρόνο!

Κομμάτια όπως τα “Ίσως” και “Ο Στόχος” με εναλλαγές ανάμεσα σε “Σοφίτα” ανεβάζουν τον κόσμο αλλά και τους ίδιους καθώς είναι φανερό πως διασκεδάζουν παίζοντας μουσική! Θα ακολουθήσει το “Πού διαφέρουμε” του Αποστόλη και μετά μια ενδιαφέρουσα διασκευή στο “Αυτό τον κόσμο τον καλό” του Ξυλούρη, και συνεχίζουν πάλι σε έντονους ρυθμούς με “Ένα γουρούνι λιγότερο” και φυσικά “Σαλάμι” φτάνοντας το κέφι του κόσμου στα ύψη! Στο επόμενο θα μας εκμυστηρευτεί γελώντας ότι έφτασε το σημείο του προγράμματος που έπρεπε να μάθει …να παίζει κιθάρα αλλά δεν πρόλαβε, και έτσι τον βοηθάνε λίγο οι υπόλοιποι για να ακουστεί το “Πιστός” του Δεληβοριά και το “Τριανταφυλλάκι” του Γιάννη Χαρούλη, κομμάτια που πρόσθεσαν μια διαφορετική νότα στο live…

Τα τραγούδια έπεφταν το ένα μετά το άλλο σε ένα μαγαζί που ήταν γεμάτο από κόσμο και τραγουδούσε μαζί με τον Πάνο και τον Αποστόλη “Μια βουτιά”, “Η χαρά”, διασκευές με “Αφορμές” και “Mad about you” και μια έκπληξη μας περίμενε στο “πάρκινκ”… Εδώ θα σταματήσει για να μας εκφράσει έναν προβληματισμό του σχετικά με τα ταξίδια με μηχανή. Όπως θα πει και ο ίδιος “Μια φορά πήγα με μηχανή στην Θεσσαλονίκη… Και γύρισα με το κτελ! Δεν λέω, το τοπίο είχε πλάκα… Για ένα 15λεπτο! Αλλά… Για σκεφτείτε να έπρεπε να περπατήσετε 500 μίλια για να πάτε στην κοπέλα που αγαπάτε!” Και έτσι μπαίνει το “500 miles” και μετά το “Got my mind set on you”! Η σκηνή θα χαλαρώσει για λίγο παίζοντας την “Χαρά” του Μουζουράκη και ετοιμάζονται για μια άλλου είδους χαρά, τα …γενέθλια του Πάνου Σουρούνη! Θα βγάλει από την τσέπη του ο Μουζουράκης ένα από αυτά τα μικρά κουτάκια-λατέρνες και θα παίξει το Happy Birthday, θα του πει πως “Τα 31 είναι η καλύτερη ηλικία να είσαι… Μετά τα 30! Θα είμαι πάντα σε μια γωνιά κάθε 31 του Μαΐου για να σου θυμίζω ότι …γερνάς, αλλά δεν πειράζει..!“, και θα τραγουδήσει το “Μεσημέρι Ξυπνώ” προς τιμήν του στιχουργού του!

Από το live δεν έλειψαν καθόλου τα αγγλόφωνα τραγούδια, που σε αυτό το σημείο είχαν την τιμητική τους! “I’m yours” και το καταπληκτικό “One life” ακούστηκαν και ξετρέλαναν το κοινό που ακολουθούσε πιστά σε κάθε επιλογή τραγουδιού!

Επανέρχονται με την “Μικρή μου μάγισσα” και συνεχίζουν με μια πιο …Ροκ διασκευή στο τραγούδι “Μέχρι το τέλος του κόσμου” του Ρέμου! “Δεν παίζουμε εμείς Ρέμο, αλλά ο Ρέμος Βαλαρούτσο!” θα πει ο Μουζουράκης γελώντας και μετά θα πει το τραγούδι που έγινε γνωστό στην σειρά Singles “Δώσε σημασία”! Καταφέρνοντας πάντα να παίρνει με το μέρος του το κοινό και να του δίνει αυτό που ζητάει, θα πει την “Σκιά” και μετά θα πάρει λίγο χρόνο για να μας πει κάτι σαν μια ιστορία… Την δική του ιστορία! Διότι, όταν ξεκίνησε να αποκτά δημοσιότητα, υπήρχαν άτομα που τον συμπαθούσαν και άλλα που δεν τον συμπαθούσαν. Και όταν είδε ότι δεν τον συμπαθούσαν, πήρε τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, μας λέει. Η ζωή του όμως ήταν πολύ πιο εύκολη όταν ήταν χαζός (ή έκανε τον χαζό) και δεν ήξερε τι του γίνεται. Έτσι έγραψε το τραγούδι “Ο Χαζός” που οι στίχοι του έχουν έρθει από ένα Γαλλικό τραγούδι.

Ο Βαλαρούτσος στη συνέχεια θα πει στο κοινό πως θα κάνουν ένα 5λεπτο διάλειμμα και …σε 20 λεπτά θα είναι πίσω! Έτσι λοιπόν θα περάσουν σε μια μικρή διακοπή και θα γυρίσουν πάλι με ζωντάνια για να χορέψουν ένα βαλσάκι, διασκευή του “Θάλασσα” του Πλιάτσικα! Συνεχίζουν σε ρυθμούς “Funkytown” και Μαράκες, τρομπέτες και φυσαρμόνικες παίρνουν φωτιά ενώ οι εναλλαγές ανάμεσα στα τραγούδια δεν σταματάνε! “I feel good”, “Jailhouse rock”, “Somebody to love” λίγα από τα τραγούδια που ανέβασαν το κέφι στα ύψη!

Καθώς η βραδιά φτάνει στο τέλος της, ο  Μουζουράκης θα πει για τον Βαλαρούτσο “Από το 2002 περάσαμε πολλά πράγματα μαζί. Είναι σεμνός αλλά… Δεν θα καταφέρεις σε καμία περίπτωση να συνεννοηθείς μαζί του! Προχωράμε λοιπόν… Ε, εντάξει, είμαι σίγουρος ότι όλοι εδώ μέσα έχετε κάποιον που θέλετε, κάποιον που χρειάζεστε κοντά σας, κάποιον που αγαπάτε!” “Everybody needs somebody” θα τραγουδήσουν και στο ρεφραίν ο Μουζουράκης θα γυρίσει στο πλάι της σκηνής και θα δείχνει την Μαρία Σολωμού που είχε έρθει να τον ακούσει!

“Twist and shout” είναι το επόμενο τραγούδι που θα ακουστεί και εδώ θα κλείσουν το πρόγραμμά τους ευχαριστώντας τον κόσμο που ήρθε να τους ακούσει… Ή μήπως όχι; Ο Μουζουράκης πιάνει το μικρόφωνο για άλλη μια φορά και λέει μόνος του “Κι άλλο- κι άλλο” αλλά το ξαναφήνει. Θα παίξει λίγο ακόμα με τον κόσμο που ανυπομονεί να ξανανέβει η μπάντα στην σκηνή και ύστερα θα ανεβούν μόνο με τον Βαλαρούτσο για να πουν “Let it be me”. Θα κάνουν μια διασκευή ανάμεσα σε τρία τραγούδια, ενώνοντάς τα μοναδικά, δημιουργώντας μια σύνθεση καταπληκτική! Το “Τώρα αυτό πως να στο πω” έκανε χώρο για να ακούγεται το “Στο αφιερώνω” του Μαχαιρίτσα, και ταυτόχρονα προστίθεται ήχος και στίχοι από “I need your lovin”! Ο Βαλαρούτσος ακουμπούσε μια κιθάρα που στα δάχτυλά του έκανε βαθιά υπόκλιση, και κλείνουν οριστικά αυτή τη φορά με Beatles “All you need is love” που θα περάσει σε “She loves you, yeah yeah yeah”, με ένα κοινό να χορεύει και να τραγουδάει, χτυπώντας παλαμάκια στον ρυθμό!

Μια βραδιά με πολλές εκπλήξεις έφτασε στο τέλος της και, ως …Test Audience, πιστεύω ότι τους δώσαμε να καταλάβουν ότι έχουν φτιάξει ένα πρόγραμμα καλό, που σίγουρα θα ξετρελάνει τον κόσμο σε κάθε στάση στην περιοδεία τους! Καλή επιτυχία τους ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην περάσουν πάλι 6 χρόνια για να εμφανιστούν μαζί, αφού οι δυο τους κάνουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here