Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πριν λίγο καιρό, σε μια από τις γνωστές μου αναζητήσεις ηρεμίας και αυτοσυζήτησης, ήμουν καθισμένος στην γνωστή μου γωνιά. Καθισμένος στο γνωστό μου σκαμπώ. Καθισμένος μέσα στο γνωστό μου μπαρ.

Δεν είναι κανένα cozy μπαρ, από αυτά που λατρεύουν οι κατά καιρούς trendy της πόλης. Είναι ένα από τα παλιά ημιυπόγεια που οι περισσότεροι είναι θαμώνες. Σπάνια βέβαια ανταλλάσσουμε κουβέντες μεταξύ μας παρόλο που βλεπόμαστε αρκετά συχνά. Ο καθένας βρίσκεται εκεί για διαφορετικό λόγο, όλοι όμως γιατί είναι το προσωπικό μας απάγκιο. Η μουσική χαμηλά, να μην ενοχλεί τις σκέψεις. O barman, διακριτικός και ξέρει πότε να ανοίξει συζήτηση ή όχι. Η σερβιτόρα χαμογελαστή, αλλά πάντα απόμακρη. Γενικά τα πάντα είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Το κατάλληλο μέρος για να απομονώνεσαι.

Εκείνη την μέρα καινούρια φάτσα βρισκόταν στο μαγαζί. Ένας νεαρός που καθόταν δυο σκαμπώ μακρυά μου, και έπινε το ποτό του, κοιτάζοντάς το. Το διαφορετικό πάνω του ήταν εμφανές. Δεν χαλάρωνε. Έπινε μανιωδώς σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που μπορεί να πίναμε ένα ποτό όλο το βράδυ. Μιλούσε μόνος του, σε αντίθεση με εμάς μπορεί να μην μιλούσαμε καθόλου.

Μου ήταν αδύνατον να μην τον κοιτάζω. Άλλωστε ο λόγος που ήμουν εκεί ήταν για να βρω θέμα για να γράψω, και κάτι μου έλεγε πως ο πιτσιρικάς θα είναι το θέμα μου. Με κατάλαβε και τον είδα με την άκρη του ματιού του να με παρατηρεί. Για να σπάσω την σιωπή της αμηχανίας έκανα νόημα στον barman να του φέρει το επόμενο ποτό. Σε λίγη ώρα καθόμασταν δίπλα δίπλα και μιλούσαμε. Έπινε για μια γυναίκα. Για έναν έρωτα. Προσπαθούσε να κάνει αυτό που του πούλησαν ως σωστό. Ήταν το αναμενόμενο. Σε παράτησε η γυναίκα; Πιες. Σε έκανε να νιώσεις τελειωμένος; Πιες.

Ο Έρωτας είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι πρέπει να φύγει. Να το έχουμε καταλάβει αυτό. Μπορεί να είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό αλλά πρέπει κάποια στιγμή να φύγει. Όσο πιο μακρυά γίνεται…
Ο Έρωτας είναι στιγμές πάθους πέρα από τα όρια. Αλλά αυτό ακριβώς. ΣΤΙΓΜΕΣ. Αν οι στιγμές έχουν διάρκεια θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο, ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΜΙΣΟΣ. Πάντως δεν θα είναι Έρωτας. Ο Έρωτας είναι το απαραίτητα συστατικό για να κρατάς την ζωή σου σε εγρήγορση. Σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Σε κάνει να νιώθεις μοναδικός, σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να πετάξεις.

Αν όμως προσπαθείς να τον κρατήσεις για πάντα το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα πονέσεις, θα κλάψεις, θα νιώσεις μηδενικό, θα είσαι ένα σκουπίδι. Αξίζει τελικά όλο αυτό για μερικές στιγμές; Σύμφωνα με τους περισσότερους σήμερα σημασία έχει η αγάπη. Ψέμα… Μπερδεύουν αυτό που βλέπουν στις Αμερικάνικες ταινίες να λένε “I’m in Love”, μεταφράζοντας το κατά λέξη. Αγαπάω. Βλέπω συχνά κυρίες και δεσποινίδες σε διάφορα καφέ να διαβάζουν γυναικεία περιοδικά με τίτλους “ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ”. Το χειρότερο είναι πως τα πιστεύουν!

Έχω επίσης κατηγορηθεί πως είμαι ανίκανος να αγαπήσω. Δεν αντικρούω τις κατηγορίες, ειδικά από αυτούς που είναι ανίκανοι να ερωτευτούν. Είμαι ερωτευμένος 30 χρόνια τώρα… Το μυστικό μου; Ερωτεύομαι διαφορετικά πράγματα συνέχεια. Πράγματα; Ναι πράγματα, διότι ο έρωτας δεν είναι μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους. Ο Έρωτας μπορεί να είναι για την καινούρια σου μηχανή, για την παλιά σου κιθάρα, για το τραγούδι που δεν έχεις τελειώσει.

Ο Έρωτας είναι παντού γύρω μας και είναι σημαντικό να μπορούμε να τον βλέπουμε. Για κάθε έρωτα που τελειώνει, ξεκινάει ένας καινούριος…

Μετά από αυτή την κουβέντα μας, αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, ο πιτσιρικάς είχε σταματήσει να πίνει και απολάμβανε το ποτό του. Τα μάτια μου μάλιστα χαμογελούσαν, παρόλο που το στόμα του ήταν ακόμη κλειστό.

Έβγαλε μια φυσαρμόνικα από την τσέπη του και εγώ έπιασα την κιθάρα που “καθόταν” παραδίπλα…

I ‘m a Mannish Boy άρχισε να ακούγεται ταυτόχρονα και από τους δυό μας.

Now when I was a young boy, at the age of 5
My mother said I was gonna be the greatest man alive
But now I’m a man, I passed 21
I want you to believe me honey I had lots of fun

I’m a man
Spell M-A child -N, That represents man
No B-O child -Y, That mean mannish boy

I’m a man, I’m a full grown man, I’m a man
I’m a natural born lovers man, I’m a man child
I’m a rollin’ stone, I’m a man child
I’m a hoochie coochie man

Sittin’ on the outside, just me and my mate
You know I’m made to move you honey
Come up 2 hours late
Was that a man?

I spell M-A- child -N, That represents man
No B-O- child -Y, That mean mannish boy

A man, I’m a full grown man
I’m a man, I’m a natural born lovers man
I’m a man, I’m a rollin’ stone
I’m a man child, I’m a hoochie coochie man

I’m a natural born lovers man
I’m a rollin’ stone
I’m a natural born lover
I’m a hoochie coochie man
I’m a natural born lovers man

Well
I’m a natural born lover

Ο πιτσιρικάς κοίταξε την σερβιτόρα που του χαμογελούσε και εγώ ήξερα πως το κατάλαβε το μάθημα… Καινούριος Έρωτας ξεκινούσε γι’ αυτόν!

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here