4/3/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

Όπως έχει θέσει πολύ σωστά η συνάδελφος Πέννυ Ζαμπούκα, στηρίζουμε την αποκέντρωση στις μουσικές σκηνές. Ωραίο το κέντρο και τα πέριξ του (από Γκάζι μέχρι Νέο Κόσμο) αλλά το να μπορείς να απολαύσεις ένα καλό live δίπλα στο σπίτι σου, αξία ανεκτίμητη. Βρεθήκαμε λοιπόν στο café-bar Opus Inner Pleasure στη Γλυφάδα στο οποίο τα βράδια της Πέμπτης πέραν από το τρίπτυχο καφέ-ποτό-φαγητό, μπορείς να απολαύσεις και live. Καλεσμένοι αυτή την Πέμπτη ήταν ο Μύρωνας Στρατής και ο Ησαΐας Ματιάμπα, οι οποίοι άφησαν για λίγο τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Cabaret στο Κολωνάκι, και κατηφόρισαν μέχρι τη γειτονιά μας…

Η ώρα έχει πάει 23.30, το μαγαζί αν και μεγάλο για τα δεδομένα του είναι ασφυκτικά γεμάτο (γεγονός που κάνει και τη δική μας δουλειά δυσκολότερη) και τα δύο αυτά θεότρελα αγόρια ανεβαίνουν στη σκηνή και πιάνουν τα μικρόφωνα. Έναρξη με το «Πάνω απ’ τα σύννεφα» των Φατμέ και το πρόγραμμα συνεχίζει δυνατά και κεφάτα με επιλογές από Rihanna και David Guetta μέχρι Onirama. Εγώ πάνω στη σκηνή βλέπω ένα από τα πιο ταιριαστά δίδυμα, η χημεία και των δύο είναι απίστευτη και μου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν καταργήσει πλήρως το διαχωρισμό καλλιτέχνη και κοινού και απλά χορεύουν στην πίστα ακομπλεξάριστα σα να είναι καλεσμένοι σε κάποιο πάρτυ φίλου. Ο Μύρωνας πάντα χαμογελαστός, θετικός και γεμάτος ενέργεια επικοινωνεί με το κοινό του ενώ ο Ησαΐας, με εμφανείς τις επιρροές του musical στις ερμηνείες του, απογειώνει ακόμα και αυτούς που βρίσκονται στα τελευταία τραπέζια.

Ο Μύρωνας κατεβαίνει για λίγο (και εμείς παραφυλάμε φυσικά για δηλώσεις) και στη σκηνή μένει μόνος του ο Ησαΐας για ένα μικρό σόλο πρόγραμμα. Μας χαρίζει φυσικά το «Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια», κι ας έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που κυκλοφόρησε, ο κόσμος το τραγουδάει ακόμα με ενθουσιασμό. Συνέχεια με κομμάτια δικά του αλλά και r n’ b και rap διασκευές ενώ ακούμε και ένα ολοκαίνουριο τραγούδι το «Πως να είμαι» το οποίο όπως μας είπε και ο ίδιος θα κυκλοφορήσει επίσημα σε λίγες μέρες και θα μπορούμε να το κατεβάζουμε επίσημα απ’ το site του. (http://www.matiaba.gr/).

Ο Ησαΐας αποχωρεί για λίγο και στη σκηνή επιστρέφει ο Μύρωνας για το δικό του σόλο κομμάτι το οποίο ξεκινάει με το «Όχι εγώ»  και τις «180 μοίρες». Επικοινωνιακός και χαμογελαστός όπως πάντα ο Μύρωνας Στρατής πιάνει τον παλμό που έχει ήδη δημιουργήσει ο Ησαΐας και ξεσηκώνει τον κόσμο. Μετά από 2-3 δικά του κομμάτια ξεκινάει ένα μικρό medley από παλιότερα κλασσικά pop κομμάτια όπως το «Παραδώσου λοιπόν» του Πασχάλη αλλά και κλασσικές επιτυχίες του Σάκη Ρουβά. Λίγη ώρα μετά – και αφού έχει επιβιώσει από την ανάκρισή μας – ο Ησαΐας επιστρέφει στη σκηνή για το κοινό τους πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι ο στόχος των παιδιών δεν είναι ούτε να κάνουν επιδειξη φωνητικών δυνατοτήτων ούτε να προμοτάρουν τις προσωπικές τους δουλειές. Το υπόλοιπο πρόγραμμα χωρίζεται σε μικρές θεματικές ενότητες με πολύ αγαπημένα τραγούδια και διάθεση για πείραγμα και αστεία. Πρώτη ενότητα τα κινηματογραφικά τα οποία ξεκινούν από μία ρομαντική version του “My heart will go on” και συνεχίζουν με “Eye of the Tiger”, «Final Countdown» και «Crazy Girl” ενώ στη σκηνή εμφανίζονται μπάλες μπάσκετ, γάντια του μποξ και λοιπά εξαρτήματα για την άρτια εικονοποίση του κάθε τραγουδιού. Στο “You can leave your hat on” τα δύο αγόρια μας δεν έκαναν στριπτίζ, χόρεψαν όμως με δύο κοπελίτσες απ’ το κοινό (η δεξιά χόρευε εξαιρετικά παρεμπιπτόντως). Δεύτερη θεματική ενότητα τα πολυαγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα 90s, την οποία εκτιμήσαμε ιδιαίτερα όσοι έχουμε μεγαλώσει σ’ αυτή τη δεκαετία. Επειδή όμως το κοινό ήταν λίγο μικρότερο ηλικιακά, φοβάμαι ότι έμεινε με απορίες π.χ. ποιο είναι το «Στοιχηματίζω», αν και όλοι ήξεραν και κουνήθηκαν στους ρυθμούς του «Και βγάλε το κραγιόν σου» (ο Κορκολής ίσως θέλει να το ξεχάσει αλλά έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη όλων των Ελλήνων). Κάπου εκεί έχασα ένα μικρό σημείο του προγράμματος γιατί εμφανίστηκε μπορστά μου μια τούρτα σοκολάτα με πολύχρωμα smarties και επικεντρώθηκα σε αυτό, η κορώνα του Ησαΐα όμως στην «Άνοιξη» της Βόσσου, με επανέφερε στη πραγματικότητα.

Συνέχεια προγράμματος με medley από Locomondo το οποίο καταλήγει σε νησιώτικα και μία παρέα από κοπέλες ανεβαίνει στη σκηνή για να σύρει το χορό μαζί με τα παιδιά. Το κέφι όπως αντιλαμβάνεστε έχει ανάψει για τα καλά και Μύρωνας και Ησαΐας μας εκπλήσσουν για ακόμα μία φορά, φορώντας περούκες 60s και ωσάν άλλοι Idols πιάνουν απ’ το «Κορίτσι μου Μάη» μέχρι το «Σου ‘δωσα την αγάπη μου». Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται από κάτω, δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω. Το live τελειώνει αρκετή ώρα μετά, γύρω στις 2.30 σε rockabilly ρυθμούς με ένα κοινό ανεβασμένο και έτοιμο να γλεντήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μύρωνας και Ησαΐας σε πολύ μεγάλα κέφια και δεν είναι τυχαία η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος εδώ και δύο περίπου χρόνια. Με την πρώτη ευκαιρία, απολαύστε τους.

Κατά τη διάρκεια του solo προγράμματος του κάθε καλλιτέχνη εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον άλλο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να …ενοχλήσουμε προσωπικό και τεχνικούς που προσπαθούσαν να ξεκουραστούν στα καμαρίνια!

Music Corner: Βρισκόμαστε στο Opus στη Γλυφάδα και απ’ ότι βλέπω σε έχουμε πετύχει σε πολύ καλή διάθεση!
Μύρωνας Στρατής: Ναι, είμαι πάρα πολύ καλά. Ενώ ο Ησαΐας τραγουδάει εμείς καθόμαστε εδώ σ’ ένα μαύρο καναπέ και τα λέμε. Με βρίσκεις σε πολύ δημιουργική περίοδο, μετά το προηγούμενο single το οποίο ονομαζόταν «Δεν κολλάω», ετοιμάζω ένα καινούριο τραγούδι και δουλεύω πολλές ώρες.

Music Corner: Σκοπεύεις να βγάλεις μια ολοκληρωμένη δουλειά ή θα βγουν πρώτα κάποια μεμονωμένα κομμάτια;
Μύρωνας Στρατής: Νομίζω πως λόγω της κρίσης που περνάει η δισκογραφία είναι προτιμότερο να βγάλει κάποιος πρώτα τέσσερα singles και ίσως μετά να κάνει ένα cd. Γιατί απ’ το να κάνεις ένα cd, να δουλέψεις 15 τραγούδια και να ακουστούν μόνο τα 2-3 και αν, είναι κρίμα. Ο κόσμος πλέον δεν ακούει δίσκους, δεν παρακολουθεί δισκογραφία, πολλοί λίγοι το κάνουν, πόσο μάλλον στην pop μουσική η οποία λειτουργεί κυρίως με το single.

Music Corner: Τα καινούρια σου κομμάτια θα κυκλοφορήσουν μόνο ηλεκτρονικά;
Μύρωνας Στρατής: Ναι, δε νομίζω πως υπάρχουν και δισκοπωλεία πλέον για να τα πουλήσουν σε φυσική μορφή. Οπότε ηλεκτρονικά και βλέπουμε!

Music Corner: Και παράλληλα συνεχίζετε και τις εμφανίσεις σας με τον Ησαΐα, που αποτελείτε πλέον ένα πολύ πετυχημένο δίδυμο…
Μύρωνας Στρατής: Ακριβώς! Σήμερα μας πετυχαίνετε στο Opus στη Γλυφάδα, κανονικά είμαστε κάθε Σάββατο στο Cabaret στο Κολωνάκι. Έχουμε παίξει μαζί απ’ τον Οκτώβρη και πηγαίνει πολύ καλά. Είναι θεότρελος και ο Ησαΐας και όλα καλά!

Music Corner: Σκέφτεστε να πάτε και εκτός Αθηνών;
Μύρωνας Στρατής: Ναι βεβαίως, έχουμε βγει και επαρχία απλά επειδή κι ο Ησαΐας έχει τις υποχρεώσεις με το “Fame”, δε μας είναι τόσο εύκολο να την κοπανάμε συνέχεια για έξω, αλλά ό,τι μπορούμε κάνουμε!  

Music Corner: Οπότε live έχουμε, καινούρια τραγούδια έχουμε…
Μύρωνας Στρατής: Απ’ όλα! Live, τραγούδια, μαγειρεύω και λίγο στο σπίτι…!!! Μόνο όμορφα πράγματα!

Music Corner: Τελευταία φορά τα είχαμε πει πριν 2 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα, έχεις διαπιστώσει αλλαγή στο επάγγελμά σου;
Μύρωνας Στρατής: Πολύ μεγάλη! Απλά στη δική μας τη γενιά το αντιμετωπίζουμε πιο χαλαρά επειδή δε μάθαμε ποτέ στα πολλά λεφτά. Δεν είναι ότι κάποτε βγάζαμε περιουσίες. Δεν είναι κανείς από μας πλούσιος, οπότε το παλεύουμε και είμαστε τυχεροί που συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

Music Corner: Πλέον σε μία εποχή που ο κόσμος δύσκολα βγαίνει έξω, τι πιστεύεις ότι ξεχωρίζει κάποιος στο δικό σας το πρόγραμμα και επιλέγει να έρθει να σας δει;
Μύρωνας Στρατής: Κατ’ αρχήν είναι πολύ συγκινητικό από μόνο του το ότι έρχονται και μας βλέπουν άνθρωποι και όλοι ξέρουμε πως είναι τα οικονομικά του Έλληνα αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αληθινοί γίνεται και φυσικά όσο πιο οικονομικοί, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι. Σε εμάς μπορεί να έρθει κάποιος με 10 euro, να χορέψει 3.5 ώρες, να πιει… Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μέσα απ’ την καρδιά μας στην κυριολεξία γιατί δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς! Εδώ που έχουμε φτάσει, ό,τι δεν είναι αληθινό, δεν προχωράει πια…

—————–

Music Corner: Μιλήσαμε πριν και με το Μύρωνα, οι δυο σας κάνετε ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα από την αρχή της σαιζόν μέχρι τώρα. Θες να μας πεις γι’ αυτή τη συνεργασία;
Ησαΐας Ματιάμπα: Με το Μύρωνα είμαστε πλέον μαζί ενάμισι χρόνο τώρα σκηνικά και μουσικά, είχαμε ξεκινήσει πέρυσι μαζί και με τον Παναγιώτη τον Τσακαλάκο. Το πρόγραμμα που κάνουμε φέτος έχει, όπως έχουμε πει και οι δύο, τα πάντα! Είτε από νησιώτικα, πάντα με σεβασμό και χωρίς υπερβολές, είτε από 80s, 90s, house, rock… έχει κομμάτια απ’ όλα τα είδη της μουσικής που δένουν με μια όμορφη συνοχή. Και είναι κάτι το οποίο βγήκε εντελώς αυθόρμητα γιατί μέσα σε πέντε πρόβες, φτιάξαμε το πρόγραμμα. Κι αυτή είναι η όμορφη χημεία που προέκυψε με το Μύρωνα.

Music Corner: Θεωρείς ότι εκεί έγκειται η επιτυχία του προγράμματος; Πέρα από το σταθερό κοινό σας που σας παρακολουθεί, γεμίζετε μαγαζιά σε μία δύσκολη περίοδο.
Ησαΐας Ματιάμπα: Κοίτα, είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες με το Μύρωνα. Εγώ είμαι πιο ζωήρος, πιο πειραχτήρι, εκείνος πιο ήρεμος και σε πιο προσωπικό επίπεδο και καλλιτεχνικά. Απ’ ότι φαίνεται ο ένας συμπληρώνει τον άλλο κι αυτό μάλλον είναι το καλύτερο συστατικό όταν συνεργάζεσαι με κάποιον, το να καταφέρεις ένα πρόγραμμα και σαν άνθρωπος αλλά και σαν καλλιτέχνης να συμπληρώνεις τον άλλο και να δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Και λέω «πάρα πολύ καλό» όχι για να ευλογώ τα γένια μου αλλά γιατί δόξα το Θεό, είμαστε απ’ τον Οκτώβρη και εξ’ αιτίας της ανταπόκρισης του κόσμου, συνεχίζουμε ακόμα.  

Music Corner: Δισκογραφικά τι ετοιμάζεις; Ακούσαμε πριν λίγο το καινούριο σου τραγούδι.
Ησαΐας Ματιάμπα: Ακριβώς, δισκογραφικά βγαίνει το «Πως να είμαι», έχω γράψει τη εγώ τη μουσική και τους στίχους μαζί με το Χρήστο Γκίκα. Για μένα είναι ένα «πονεμένο» τραγούδι σαν νόημα (γέλια), γιατί προέκυψε από μία ερωτική απογοήτευση όπου σίγουρα έχουμε περάσει όλοι. Θα βγει σε δύο εκτελέσεις, μία πιο cool version και μία τύπου dubstep ηχητικά, αλλά δε θέλω να δώσω συγκεκριμένο ήχο στο κομμάτι. Είναι ένας ήχος ο οποίος προέκυψε, μαζί με τον Danik που το κάναμε και που είναι και ο παραγωγός, θεωρώ ότι βγήκε πάρα πολύ ωραίο και ήθελα να πάει το κομμάτι σε αυτό το δρόμο. Βγαίνει τη Δευτέρα και λόγω συγκυριών, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, και θα μπορεί ο κόσμος να κατεβάσει δωρεάν και τις δύο εκτελέσεις μέσα απ’ το επίσημο site μου. Έτσι κι αλλιώς εγώ τουλάχιστον δε βγάζω πολλά απ’ το δισκογραφικό μέρος, δεν υπάρχει από πίσω καμία εταιρεία, έκανα μια παραγωγή όπως συνηθίζω να κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και θέλω να δίνεται αυτό το κομμάτι δωρεάν.

Music Corner: Είσαι υπέρ της ανεξάρτητης παραγωγής;
Ησαΐας Ματιάμπα: Νομίζω πως αυτό απευθύνεται περισσότερο σε τραγουδιστές ή καλλιτέχνες που ψάχνονται και που θέλουν να δείξουν είτε ότι πειραματίζονται είτε ότι τους αρέσει αυτό που κάνουν. Το γεγονός ότι θα ήθελα να έχω από πίσω μια εταιρεία, ναι θα το ήθελα πάρα πολύ, δε θα ήθελα να δίνω λεφτά από μόνος μου π.χ. για video clip ή για μίξη γιατί είναι πολυδάπανο. Αλλά το κάνουμε για την ψυχή μας, τουλάχιστον εγώ αυτή τη δουλειά την κάνω γιατί νιώθω όμορφα και γιατί την αγαπώ. Δε θα χτίσω ένα σπίτι στο μέλλον, δε μου αποφέρει κάτι τέτοιο, ζω απ’ αυτή τη δουλειά και ζω για να πληρώνω το ενοίκιο. Και αυτό το στοιχείο σου δίνει  τη δυνατότητα να δίνεις ίσως λίγη ή πολλή μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό που κάνεις, για να το κάνεις όσο μπορείς καλύτερα στα δικά σου δεδομένα.

Music Corner: Και παράλληλα συνεχίζουμε να σε βλέπουμε και στο musical «Fame» …
Ησαΐας Ματιάμπα: Ναι, συνεχίζουμε μέχρι 31/3 στο υπέροχο θέατρο Ελληνικός Κόσμος. Θα παίζουμε όλα τα Σαββατοκύριακα του Μάρτη, η ώρα έχει αλλάξει πλέον, το Σάββατο είναι 17.30 και μετά 21.00 και Κυριακή στις 18.30. Είναι ένα έργο το οποίο δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο κουραστικό, γιατί σε σχέση με το «Rent» που είχα κάνει παλιότερα, το «Fame» έχει αρκετά δύσκολα χορευτικά και απαιτεί μεγάλη αντοχή και τρόπο και να χορεύεις αλλά και μετά το χορό να μπορείς να αντιδράσεις και στο τραγούδι και στην πρόζα, και να μη φαίνεται ότι έχεις κουραστεί. Για μένα είναι μία πάρα πολύ καλή δουλειά, ανεξάρτητα απ’ το αν θα μπορούσε να είναι καλύτερη ή χειρότερη. Το αποτέλεσμα και αυτό που παίρνω εγώ πάνω στη σκηνή είναι ότι αισθάνομαι υπέροχα και νιώθω καιρό με τον καιρό ότι βρίσκω καινούρια πράγματα, βελτιώνω αυτά στα οποία είμαι υποδεέστερος και προσπαθώ στην πρόζα να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό. Με τη μουσική ασχολούμαι δέκα χρόνια, με την υποκριτική σαφώς δε μπορώ να το συγκρίνω, θα έλεγα ότι είμαι μέτριος και γίνομαι μέρα με τη μέρα καλύτερος.

——————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here