ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (2/2012)

Ο Νικόλαος Αδέσποτος, φωνή και ιδρυτής του συγκροτήματος “a des potes”, παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Ολόγυμνος» που κυκλοφορεί από τη Legend. Το άλμπουμ κυκλοφορεί ψηφιακά και περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου.

Τα τραγούδια παρουσιάζονται απογυμνωμένα ενορχηστρωτικά, με ένα πιάνο μόνο να γεμίζει το μουσικό τοπίο του δίσκου και να συνοδεύει τη  μελωδία της φωνής και το στίχο. Στόχος του δημιουργού είναι να δώσει έμφαση στη βασική ιδέα των τραγουδιών και να τα προσφέρει όσο πιο απλά γίνεται στο ακροατήριο.

Οι χροιές της φωνής ακροβατούν ανασαίνοντας με πολύχρωμο ρυθμό, δίνοντας συχνά την αίσθηση πως σου ψιθυρίζει κάποιος στο αυτί. Πρόταση αποτελεί η πρωτοεμφανιζόμενη δισκογραφικά Ξένια Γαργάλη (Μις Πλαστελίνη), με την εντελώς ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, που συμμετέχει σε τέσσερα τραγούδια.

Ο Λευτέρης Πουλιού έπαιξε  στο πιάνο, ενορχηστρώνοντας το δίσκο λιτά και ουσιαστικά.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Συμβολικός ο τίτλος “Ολόγυμνος”, τόσο για τους στίχους, όσο και για τις ορχηστρικές επιλογές του Νικόλαου Αδέσποτου. Πρόκειται για ένα δίσκο με προσωπικές σκέψεις και “ξεγυμνωμένη” μουσική: μονάχα ένα πιάνο δίνει το ρυθμό, ενώ οι φωνές των ερμηνευτών ακούγονται καθαρές και χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία.

Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια. Ο δίσκος ανοίγει με το αινιγματικό κομμάτι “Αινίγματα”, με τους πικρούς στίχους του να καλύπτονται από την ανεβαστική μελωδία. Το “Δεν Μπορείς να τα ‘χεις Όλα” όμως βάζει τον ακροατή ουσιαστικά στην ατμόσφαιρα του δίσκου. Στο τραγούδι συνυπάρχει η εκφραστική λιτότητα, η αμεσότητα της φωνής έναντι του συνοδευτικού μουσικού οργάνου, οι καυστικοί στίχοι και τα καθημερινά θέματα.

Στην συνέχεια η εμφάνιση της Ξένιας Γαργάλη στα φωνητικά του τραγουδιού “Παλεύω με τα Κύματα” εκπλήσσει ευχάριστα. Η πρωτοεμφανιζόμενη ερμηνεύτρια διαθέτει μια βελούδινη φωνή, ενώ η γλυκύτητα της χροιάς της δένει αρμονικά με την αψύτητα της φωνής του Νικόλαου Αδέσποτου, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι. Το ντουέτο αυτό αποτελεί και το πρώτο τραγούδι που οπτικοποιήθηκε μέσα από τη συγκεκριμένη δουλειά. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική συμμετοχή της νεαρής καλλιτέχνιδας στο δίσκο. Το “Μη Μου Μιλάς Με Γρίφους” είναι ένα κομμάτι αφιερωμένο στην ανάγκη για επικοινωνία και τρυφερότητα, στο οποίο προσδίδει η ερμηνεύτρια μια θηλυκή ευαισθησία.

Ο Νικόλαος Αδέσποτος επιστρέφει στα φωνητικά στο πικρό και θλιμμένο “Πρωινό Τραγούδι”. Το κομμάτι διαπραγματεύεται με ιδιαίτερη επιτυχία τη μονότονη καθημερινότητα ενός εργαζόμενου, την έλλειψη ελευθερίας και την απομόνωση που βιώνει. Θέτει το ερώτημα αν τελικά μια τέτοια ζωή είναι γεμάτη, ικανοποιητική. Στον αντίποδα βρίσκεται ο “Τζίτζικας”, ένα τραγούδι χαρούμενο και καλοκαιρινό. Αναρωτιέται κανείς αν στιχουργικά επίσης αποτελεί το αντίθετο του προηγούμενου κομματιού: μοιάζει να μιλάει για τους τραγουδιστές και την ξεγνοιασιά που βιώνουν. Ταυτόχρονα, τονίζει το ρόλο των τραγουδοποιών ως διασκεδαστών. Το κομμάτι αξιοποιεί στο μέγιστο τόσο τη φωνή του Αδέσποτου, όσο και την παρουσία του πιάνου, γεμίζοντας τον ακροατή με εικόνες από ελληνικές παραλίες και ώρες ξεγνοιασιάς κάτω από τα – γεμάτα τζιτζίκια – πεύκα. Στο ίδιο χιουμοριστικό ύφος κινείται και το παιχνιδιάρικο “Ο Εχθρός της Σούρας είναι το Κλειδί”. Πρόκειται για ένα τραγούδι για το μεθύσι που χάρη στην σπιρτάδα, τους έξυπνους στίχους και την ενδιαφέρουσα ερμηνεία καταφέρνει να ξεχωρίζει.

Ο “Κεραυνοβόλος Έρωτας” ενώνει ξανά το Νικόλαο Αδέσποτο με την Ξένια Γαργάλη. Τραγούδι όμορφο, τρυφερό, αποτελεί ύμνο στον έρωτα. Στο θέμα του έρωτα παραμένει και το “Όλα τα Φιλιά του Κόσμου”, ένα κομμάτι χαριτωμένο, με ανάλαφρους στίχους, οι οποίοι όμως προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα γνωστό μοτίβο με φρεσκάδα. Η Γαργάλη θα κάνει την τελευταία της εμφάνιση στο “Κορίτσι και Γυναίκα”, που παρά τις δυνατότητές του, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα. Στις εναλλαγές της φωνής του βασίζεται ο Αδέσποτος και για την ερμηνεία του κομματιού “Τι Μου Χρωστάς”. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το “Παρενθέσεις”, ένα κομμάτι ερωτικό, αλλά βαθύτατα μελαγχολικό, καθώς διαπραγματεύεται την απόρριψη.

Αυτό που κάνει το δίσκο να ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια πειραματισμού με καινούριους τρόπους έκφρασης, κυρίως σε στιχουργικό επίπεδο, χωρίς πάντα να πρόκειται για επιτυχημένες απόπειρες. Επίσης μουσικά, πολλά μοτίβα επαναλαμβάνονται. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά ενδιαφέρον και διαθέτει μερικά πολύ καλά τραγούδια. Μπορεί να μην κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκειά του, αλλά οι μικρές εκπλήξεις που κρύβει ο δίσκος (με κυριότερες τη βελούδινη φωνή της Ξένιας Γαργάλη, το οξυδερκές χιούμορ και το προσεγμένο εξώφυλλο), σίγουρα ανταμείβουν τον ακροατή…!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Αινίγματα
02. Δεν μπορείς να τα ‘χεις όλα
03. Παλεύω με τα κύματα
04. Μη μου μιλάς με γρίφους
05. Πρωινό τραγούδι
06. Τζίτζικας
07. Ο χειρότερος εχθρός της σούρας είναι το κλειδί
08. Κεραυνοβόλος έρωτας
09. Όλα τα φιλιά του κόσμου
10. Κορίτσι και γυναίκα
11. Τι μου χρωστάς
12. Παρενθέσεις

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here