18/12/2012
www.musiccorner.gr

Ο τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2/Στίχος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 15 Δεκεμβρίου  στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην βραδιά του τελικού παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ζωντανά 20 τραγούδια σε στίχους των 10 υποψήφιων στιχουργών.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια συναυλία με νέα τραγούδια  και να κρίνει τον στίχο. Η κριτική επιτροπή απένειμε στο τέλος της συναυλίας 3 βραβεία στους στιχουργούς που αναδείχτηκαν μετά  από βαθμολόγηση όλων των στιχουργικών συνθέσεων (τεσσάρων) που υποβλήθηκαν.

Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευμένων:

Ανθή Μητροπέτρου – Νικήτρια του α’ βραβείου Στιχουργικής σύνθεσης για τους στίχους:
Το Λουλούδι που έγιν’ αγγελούδι, Όσα δεν είπα, Η Άννα της Κοκκινιάς, Ελευσίνα-Βερολίνο. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση κος Αντώνης Παπαδημητρίου

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης – Νικητής του β’βραβείου Στιχουργικής σύνθεσης  για τους στίχους:
Άμυνα, Τα ‘’τίποτα’’, Πορείες των ανθρώπων, Με τα φτερά κλεισμένα. Το βραβείο απένειμε ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς

Ιωάννης Πανουτσόπουλος – Νικητής του γ’βραβείου Στιχουργικής σύνθεσης για τους στίχους :
Ο Νέστος, Σαν σπίρτα, Μεσάνυχτα στον Βύρωνα, Ίνδικτος. Το βραβείο απένειμε ο συνθέτης Xρήστος Νικολόπουλος

Ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος με τον Χρήστο Νικολόπουλο...

Βραβεία όμως απένειμε και το κοινό που είχε την δυνατότητα μετά το τέλος της παρουσίασης και των 20 τραγουδιών να ψηφίσει τον καλύτερο  στίχο.

Αθηνά Σπανού – α’βραβείο κοινού για τον καλύτερο στίχο  για ‘’Το κτήνος κι εγώ ‘’.

Βασιλική Λαμπίρη – β’βραβείο κοινού για τον καλύτερο στίχο  για ‘’Το μαχαίρι ‘’.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Σάμης Γαβρηιλίδης, Νάσος Κοκκινέας, Μένης Κουμανταρέας, Θανάσης Λάλας, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Παπαδημητρίου, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Τάσος Ξιναρής, Νίκος Τέλλης.

Την βραδιά των Αγώνων παρουσίασε ο Γιώργος Φλωράκης ενώ  τη βραδιά έκλεισε ο συνθέτης και ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου Δημήτρης Παπαδημητρίου που εξήγησε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί στην Κεντρική Σκηνή το δημιουργικό ‘’παιχνίδι’’ των Αγώνων και τον σκοπό τους. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό, τους συνθέτες, τους μουσικούς, τους ερμηνευτές, τους τεχνικούς, τους συνεργάτες του Ελληνικού Σχεδίου και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, ευχαρίστησε και όλους όσοι παρευρέθηκαν στον τελικό και άκουσαν πρώτοι τα νέα τραγούδια.

Ο Μανώλης Μητσιάς με τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη...

Υπενθυμίζουμε τα ονόματα των  συνθετών που συμμετείχαν στην διαδικασία της προετοιμασίας των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2/Στίχος.

Οι συνθέτες που συμμετείχαν μελοποιώντας  μία από τις στιχουργικές δημιουργίες των υποψηφίων ήταν οι: (κατ’ αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Μάκρας (ένας από τους νικητές των περσινών Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού /1ΣΥΝΘΕΣΗ), Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ορφέας Περίδης και Τάσος Ρωσόπουλος.

Οι συνθέτες που έδωσαν μελωδία τους για στιχουργική επένδυση ήταν οι: (κατ’ αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου με την Ανθή Μητροπέτρου...

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν: (κατ’ αλφαβητική σειρά): Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στο πλαίσιο των Αγώνων πραγματοποιούνται και Συζητήσεις για το Ελληνικό Τραγούδι. Πρόγραμμα ΕπόμενωνΣυζητήσεων: 12/2/2013 Μικρή Σκηνή | 21/3/2013 Μικρή Σκηνή

***

Οργανωτική επιτροπή:
Δημήτρης Παπαδημητρίου – Κώστας Φασουλάς – Τάσος Ρωσόπουλος – Ραλλού Βογιατζή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here