6/11/2013
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για να απολαύσουμε τους Encardia, οι οποίοι ξεκίνησαν τις «Φθινοπωρινές Μέρες» τους, έχοντας στο πλευρό τους τον Ηλία Λογοθέτη και τη Μαρία Ζαχαρή.

Η παράσταση ξεκίνησε με τους συντελεστές επί σκηνής να τραγουδούν a capella καθώς έπαιρναν τις θέσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο άρχισε μια περιπλάνηση, η οποία ξεκινούσε από τα κείμενα του Μπρεχτ -τα οποία διάβαζε η Μαρία Ζαχαρή- και έφτανε μέχρι την Κάτω Ιταλία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το «oria mu fenese» και άλλα τραγούδια των Encardia από τον δίσκο τους «μηTerra», όπως το «Andramu Pai».

encardia_live_2013_11_026

Η Μαρία Ζαχαρή διάβασε «Να σου δώσω συντριβή, να μην είσαι μούτρο, να μου δώσεις χόβολη, να μην ξεπαγιάσω. Κι ύστερα να πέσω με κατάνυξη στα πόδια σου, για να μάθεις πια να μην κλωτσάς». Οι εξαιρετικοί αυτοί στίχοι του Ντίνου Χριστιανόπουλου προλόγισαν το τραγούδι των Encardia «miterra».

Από τη συναυλία τους δεν έλειπε ο χορός, το τραγούδι, το κέφι και η χαρά. Αυτό όμως που ξεχώρισε ήταν το δέσιμο των τραγουδιών τους με τα κείμενα που διαβάστηκαν. Πρόκειται για κείμενα ή στίχους που στην ουσία προλόγιζαν τα τραγούδια τους έχοντας όλα τους ένα μήνυμα να περάσουν στο κοινό. Όπως για παράδειγμα το «προφητικό», όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν, κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι, το «Πρόσωπο του τέρατος». Χαρακτηριστικά γράφει ο σπουδαίος μας συνθέτης: «Όποιος δε φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά…».

Με αυτά τα λόγια περάσαμε στο τραγούδι «Tarantola», το οποίο δραματοποιήθηκε από τις δύο χορεύτριες του συγκροτήματος Γιάννα Χαμαλέλη και Κωνσταντίνα Καλκάνη.

encardia_live_2013_11_022

Έπειτα ακολουθεί το κείμενο: «Γένοβα, αρχές του αιώνα. Καράβι ο Σείριος, φορτώνει πλήθος ανθρώπων μαζί με τραγούδια και όνειρα για μια χώρα μαγική. Προορισμός γεμάτος άγνωστο και ελπίδες… Ανάμεσά σ’ όλους κι ένας επίσκοπος από την περιοχή του Τάραντα, ανεβαίνει το καράβι μ’ ένα μυστικό. Αρχές του αιώνα ο Σείριος βυθίζεται και χάνονται όλοι ανάμεσα στα κύματα… Νότια της Σικελίας, Οκτώβριος 2013: Περισσότεροι από 500 νεκροί σε δύο ναυάγια μόλις το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Όλοι μετανάστες που ονειρεύονταν ν’ αγγίξουν τις ιταλικές ακτές, λες και η θεά τύχη θα μεταμόρφωνε εκεί τη μοίρα τους με το μαγικό της ραβδάκι. 6.012 πνιγμένοι από το 1994 στα ίδια νερά… Ποιός τη ζωή μας… Ποιός την κυνηγά;». Το παραπάνω κείμενο προλόγισε το τραγούδι «Il serio», το οποίο ερμήνευσε ο Ηλίας Λογοθέτης μαζί με το συγκρότημα.

encardia_live_2013_11_028

Στη συνέχεια ακούσαμε τα υπέροχα «Το μυριστό τ’ αστέρι», «Pizzicarella» και «Santu Paulu». Τα τραγούδια αυτά έδωσαν το βήμα στο κοινό να χορέψει την αγαπημένη τους ταραντέλα. Όσοι ήξεραν χόρευαν με τον παρτενέρ τους και όσοι δεν ήξεραν είχαν τη βοήθεια των χορευτριών Γιάννας Χαμαλέλη και Κωνσταντίνας Καλκάνη.

Ο Ηλίας Λογοθέτης ερμήνευσε με τους Encardia τραγούδια που ξεσήκωσαν ακόμα περισσότερο το κοινό όπως το «La Lega» και το «Bella Ciao». Ο γνωστός ηθοποιός είπε για τους Encardia: «Συγκρότημα σαν κι αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο, στον υποταγμένο ευρωπαϊκό χώρο. Γιατί πρέπει να το πιστεύεις αυτό που κάνεις, να αναλώνεσαι σε αυτό που κάνεις και πρέπει να ξεστραβώνεις τους ανθρώπους που κάθονται στον καναπέ. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και όπου ακούμε Encardia να τρέχουμε σωρηδόν». Τα λόγια του ακολούθησε το τραγούδι «Άραγε χελιδόνι μου», ενώ η συναυλία έκλεισε με τους Encardia να τραγουδούν το «Kalinifta». Το κοινό συμμετείχε ένθερμα τόσο με το τραγούδι του, όσο και με ρυθμικά παλαμάκια.

encardia_live_2013_11_031

Οι Encardia -ή αλλιώς, όπως τους λέει και ο Ηλίας Λογοθέτης, «το συγκρότημα της καρδιάς»- μας μίλησαν για το καλοκαίρι τους και μας ανέφεραν όλους τους σταθμούς που είχε η περιοδεία τους, ξεχωρίζοντας τους πιο αγαπημένους τους. Ο ένας ήταν στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου όπου έπαιξαν με τις Πλειάδες. Ο δεύτερος ήταν στη Μυτιλήνη στα «Μεσογειοτοπία». Μια γιορτή που στήθηκε από ντόπιους, όχι απαραίτητα μουσικούς, αλλά ανθρώπους από κάθε κλάδο, βιολόγους, δασολόγους… Το αξιοσημείωτο ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί μάζεψαν λεφτά από μόνοι τους για να φέρουν τους αγαπημένους τους μουσικούς κοντά τους. Ξεχώρισαν επίσης το φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο, το φεστιβάλ του Άρδα, το Σαλέντο.

Το 2014 θα είναι το 10ος έτος των Encardia και όπως μας είπαν θα είναι γι’ αυτούς μια εορταστική χρονιά με πολλές εμφανίσεις, μια εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας στις 15 Φεβρουαρίου. Εκεί θα συναντηθούν πάλι με τις Πλειάδες στην παράσταση «Οι γυναίκες της πέτρας» η οποία θα είναι βασισμένη στην πολυφωνία. Ακόμα μας αποκάλυψαν ότι στις επόμενες συναυλίες τους θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε τα νέα τραγούδια που ετοιμάζουν.

encardia_live_2013_11_005

Οι Encardia είναι οι:
Βαγγέλης Παπαγεωργίου– ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης – κιθάρα, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη – τραγούδι, κιθάρα, καστανιέτες
Αναστασία Δουλφή – τραγούδι
Δημήτρης Τσεκούρας – κόντρα μπάσο, τραγούδι
Κώστας Κωνσταντάτος – κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι
Γιάννα Χαμαλέλη – χορός
Κωνσταντίνα Καλκάνη – χορός

——————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here