22/10/2013
Γράφει η Εύα Μάρου
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr

Με “Hangover” ξύπνησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Χυτήριο! Οι Picos Apicos & the Pina Coladas μάγεψαν όλο το κοινό, το οποίο χόρευε στους ρυθμούς των τραγουδιών. Γέλια, χειροκροτήματα και χαρούμενες φωνές ακούγονταν στo χώρο του live. “Πανζουρλισμός” όπως θα έλεγε και ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο -μερικώς- εμπνευστής του ονόματος της μπάντας.

picos_apicos_pina_coladas_live_2013_10_11

Πριν, όμως, το μεγάλο γεγονός συναντήσαμε δύο μέλη του συγκροτήματος, για μια σύντομη συνομιλία:

Music Corner: Από ποιούς αποτελείται η μπάντα σας και ποιος ο ρόλος του καθενός από εσάς;
Picos-Apicos: Οι Picos Apicos & the Pina Coladas αποτελούνται από τον Θέμελη Ρίζο (Apicos), τoν Παναγιώτη Ζούγρο (Picos), τoν Χρόνη Ηλιάδη (μπάσο), τον Λάζαρο Ηλιάδη (drums), την Κατερίνα Ζούγρου (φωνητικά-κρουστά) και τον Γιώργο Λαγογιάννη (πλήκτρα).

Music Corner: Ποιός είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία της μπάντας;
Picos-Apicos: (Τον λόγο παίρνει ο Παναγιώτης, ο Picos…) Υπήρχε μια βάση του γκρουπ από εμένα,τον Χρόνη και τον Λάζαρο, με μια παλιά μπάντα, η οποία άλλαξε. Προστέθηκε ο Θέμος και η Κατερίνα και δημιουργήσαμε τους Picos και στη συνέχεια προστέθηκε ο Γιώργος ο οποίος κάποιες φορές δεν έρχεται στα live. Στο παρελθόν έχουν περάσει και άλλοι, όπως η Δήμητρα Αποστόλου στα πλήκτρα.

Music Corner: Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;
Picos-Apicos: Ο μεγάλος αυτός τίτλος εμπνέεται από τη σειρά Φρουτοπία, που παιζόταν στην ΕΡΤ1 τη δεκαετία του ΄80! Ο Picos Apicos είναι ο δαιμόνιος δημοσιογράφος ο οποίος πηγαίνει να εξιχνιάσει το έγκλημα της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη. Καμία σχέση με τη δική μας υπόθεση! Πάντως, ήρθε και κόλλησε το “and the pina colladas” (επειδή ακούγεται ωραία), που δεν έχει κανένα βαθύ νόημα. Και γενικά …δεν θα βρεις κανένα βαθύ νόημα! (αυτοσαρκασμός!)

picos_apicos_pina_coladas_live_2013_10_03

Music Corner:Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;
Picos-Apicos: (Ο λόγος στον Θέμελη – Apico…) Εγώ προσωπικά είμαι κολλημένος με τα 50΄s. Rockabilly, Elvis Prisley, Little Richard, Jerry Lee Lewis, (μονολογεί: “χρυσή εποχή”), Beatles, 60 ‘s γενικότερα και μεταγενέστερα συγκροτήματα αλλά γενικώς, σαν άτομα ακούμε διαφορετικές μουσικές. Για παράδειγμα άλλοι ακούνε punk, (σύγχρονο) rock. Συνεπώς, υπάρχουν πολλές επιρροές στην μπάντα. Σε ένα γενικό πλαίσιο, οτιδήποτε από ό,τι κάνει χαβαλέ! Οι Blues Brothers είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. O,τιδήποτε με απλά λόγια groovάρει. Δεν θα ακουστεί μπαλάντα, μα όλα θα σε προσκαλούν στο χορό. Από Ελληνικά, η εποχή του ΄80, που είναι παραμελημένη. Μπουλάς, Γιοκαρίνης, Γαρδέλης, Μπίγαλης, Ρακιντζής, 50 ‘s rock n roll και 80 ‘s cult ελληνικά. Το πώς δένουν όλα αυτά πρέπει να το ακούσες από κοντά. Όταν το διαβάσεις απλά νομίζεις ότι είναι μια κατάσταση χύμα αλλά εμείς θεωρούμε, και από ό,τι μας λένε, ότι υπαρχει ένας συνδετικός κρίκος, ο χορός, το γέλιο, η διασκέδαση. Υπάρχει μια ροή στο live, δεν κουράζει…

Music Corner: Ποιές στιγμές θεωρείτε σταθμό στην μουσική σας πορεία;
Picos-Apicos: Θεωρούμε σπουδαίο το ότι καταφέραμε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε,ενώ 5 από τους 6 δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί και έχουν και άλλες δουλειές (και δουλεύουν πάρα πολύ, μέχρι και 10 ώρες). Οπότε συγκριτικά με μία μπάντα που έχει όλο τον χρόνο να γράψει δικό της υλικό, να πάει στο στούντιο να κάνει πρόβες όσες ώρες θέλει κάθε μέρα και σε αντίστοιχο χρόνο να βγάλει CD, για εμάς το ότι έχουμε βγάλει ένα cd και ένα δυο singles έστω και ψηφιακά είναι κατόρθωμα για το χρόνο που έχουμε. Αυτό που θα κάνει ο άλλος σε ένα μήνα εμείς θα το κάνουμε σε ένα χρόνο χωρίς να είναι κι όλας στην ίδια αναλογία. Σημαντικές στιγμές θεωρούμε τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ “Ήχοι του δάσους”, τις περιοδείες μας σε όλη την Ελλάδα (ενώ δεν είμαστε κατ’ επάγγελμα μουσικοί), στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, καθώς και την νίκη μας σε διαγωνισμό του Nueva Trova, στο Music Brawl, η οποία συνέβαλε μάλιστα στην πληρωμή του δίσκου μας.

Music Corner: Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του συγκροτήματος;Έχετε κάτι νέο προς παρουσίαση;
Picos-Apicos: Στην κατάσταση που βρισκόμαστε; Το να συνεχίζουμε να παίζουμε γιατί δουλεύουμε όλοι… Από κει και πέρα ίσως κάποιο πιο μεγάλο live και να καταφέρουμε να γράψουμε κάποιο cd ακόμα. Κάτι νέο ετοιμάζουμε. Το σημερινό live είναι και λίγο δοκιμή. Σχετικά με πέρισυ κάναμε κάποιες αλλαγές. Συγκεκριμένα προσθέσαμε ένα κομμάτι που είναι λίγο πιο swing και κάναμε και 2 διασκευές, την “Μπέμπα” του Νίκου Γούναρη που το κάναμε σε πιο σύγχρονο swing ήχο και είναι και λίγο πείραμα και την “Αχάριστη” του Τσιτσάνη. Θέλουμε πρώτα να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου στα live σε αυτά τα κομμάτια γιατί μέχρι στιγμής οι στίχοι είναι λίγο του χαβαλέ όπως και οι διασκευές, ενώ αυτά τα κομμάτια πάνε αλλού, χωρίς ηχητικά να διαφέρουν από τα άλλα. Πάντα τα live δείχνουν αν κάτι αξίζει να το συνεχίσουμε. Θα θέλαμε λοιπόν να βγάζαμε ένα cd και γενικότερα να το φτάναμε πιο πέρα αλλά δεν το θεωρούμε σκοπό ζωής. Εμείς και με 10 και με 100 άτομα κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα, να περνάνε όλοι καλά. Μαζί με τον κόσμο και εμείς βέβαια γιατί έτσι ξεσκάμε!

picos_apicos_pina_coladas_live_2013_10_02

Ό,τι πραγματικά ξεχώρισε ήταν η ζωντάνια τραγουδιστών και μουσικών. Η μετάδοση της αγάπης και το πάθος για το τραγούδι και τον χορό παρέσυρε το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι με ιπτάμενο χαλί ποικιλία ακουσμάτων. Ξεκινώντας με ένα δικό τους κομμάτι, το “Hangover”, κέρδισαν αμέσως την προσοχή. Το “Rock around the clock” και το “All shook up” όχι μόνο υπήρξαν στην playlist των Picos Apicos & the Pina Coladas αλλά συνέβησαν και στην πραγματικότητα. Όλοι ήταν όρθιοι μέχρι αργά. Σε αυτό συνέβαλε η “Sexy Άντα”, η “Ρετσίνα” και το “Κρασί της παρέας”.

“Let ‘s have a party” μας υποσχέθηκαν με το τραγούδι και όντως τήρησαν την υπόσχεσή τους. Αναβίωσαν (επιτυχώς!) αξέχαστους και μοναδικούς τραγουδιστές. Ακούστηκαν διασκευασμένα κομμάτια των Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Vincy Taylor, Everly Brothers, Johny Cash, Little Richard, Beatles, Queen και Ramones. Βέβαια,αποδόθηκε “φόρος τιμής” και σε Έλληνες καλλιτέχνες, όπως στους Locomondo, τον Πανούση, τον Μπουλά, τον Μηλιώκα, τον Καρβέλα και τον Μπίγαλη.

picos_apicos_pina_coladas_live_2013_10_22

Σε αυτό το πρώτο live της σεζόν οι Picos Apicos & the Pina Coladas επιχείρησαν, όπως μας εξομολογήθηκαν, κάτι καινούριο. Πρόσθεσαν στο ρεπερτόριο τους δύο καινούρια κομμάτια σε διασκευή. Την “Μπέμπα” του Γούναρη και την “Αχάριστη” του Τσιτσάνη.

Η θεατρικότητα και η παραστατικότητα είναι δύο χαρακτηριστικά που κάνουν τους Picos Apicos & The Pina Coladas να ξεχωρίζουν. Δεν διαθέτουν μόνο την καλλιφωνία. Προσφέρουν θέαμα και διασκέδαση. Απόδειξη η άριστη μίμηση του Ρώσου Peter Nalitch στο Guitar και το ανέκδοτο με τον Jim και τον ινδιάνο που προηγήθηκε του “Folsom Prison Blues” του Johny Cash, δημοφιλούς τραγουδιστή της country. Ακόμα,οι χορευτικές ικανότητες των καλλιτεχνών είναι αξιοσημείωτες. Γεγονός που κάνει το show τους αξέχαστο, αφού τα κομμάτια τους έχουν ως άξονες το rock ‘n roll, το rockabilly των 50 ‘s, τα cult του ’80 και την country.

picos_apicos_pina_coladas_live_2013_10_12

Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπάει το ρυθμό, τον χορό ,την ζωντάνια, την ευθυμία και την ωραία γεύση της ζωής να ακούσει από κοντά τους Picos Apicos πίνοντας Pina Coladas!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here