25/9/2013
www.musiccorner.gr
Συνέντευξη στην Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

Είναι πολλοί (γι’ αυτό γεμίζουν τη σκηνή), είναι ταλαντούχοι (γι’ αυτό γεμίζουν τα θέατρα) και σας προ(σ)καλούν, φανατικούς ή μη, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό. Δώδεκα μουσικοί, 10 όργανα -έγχορδα, πνευστά και κρουστά- 16 νέα τραγούδια σε 9 διαφορετικές γλώσσες κι ένα μείγμα από λάτιν, lounge, χορευτική ποπ, κλασική, ροκ και τζαζ. Ε ναι! You must see. Μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως «μια θορυβωδώς διασκεδαστική μουσική περιπέτεια ανά τον κόσμο», εδώ, όμως, μιλάμε για εκρηκτική χημεία! Η Αθήνα προσμένει με ανυπομονησία το επερχόμενο live τους, 4 μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κυκλοφορία της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς. Για να είμαι ειλικρινής, «Get Happy» είναι το πιο όμορφο πρόσταγμα που είδα ποτέ να γίνεται τίτλος άλμπουμ. Άντε κουνήσου και γίνε ευτυχισμένος, σαν να λέμε σε απλά ελληνικά. Get Happy και πιάσε ένα martini!

pink_martini_2013_08

Music Corner: Εάν όχι ροζ, τότε ποιο χρώμα θα θέλατε να είστε;
Pink Martini: Χμ, εάν όχι ροζ, τότε μάλλον το κόκκινο θα ήταν ιδανικό για μας. Το κόκκινο που υποδηλώνει ζωή, μιας κι η μουσική μας είναι γεμάτη από αυτή.

Music Corner: Πόσο έχει αλλάξει η μπάντα σας από το ξεκίνημά της;
Pink Martini: Κάποιοι φίλοι μας αποχώρησαν προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, να χαράξουν τη δική τους ρότα, ωστόσο, σε σχέση με το ξεκίνημά μας έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια.

Music Corner: Θέλω να μάθω τα πάντα για το νέο σας άλμπουμ «Get Happy», το οποίο, να υπενθυμίσω, κυκλοφόρησε μόλις χθες.
Pink Martini: Το «Get Happy» είναι εδώ για να απευθύνει μια πρόσκληση, ελάτε να γιορτάσουμε τη ζωή! Ακούγεται εύκολο κι ευχάριστο. Το δύσκολο μέρος, βέβαια, είναι να υιοθετήσει κανείς ουσιαστικά αυτή τη στάση ζωής σε τέτοιους ζοφερούς καιρούς. Θέλω να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα παντού… Στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Συρία. Το «Get Happy», λοιπόν, μας ενθαρρύνει να έχουμε κουράγιο και να είμαστε αισιόδοξοι σε πείσμα των καιρών.

pink_martini_live_2012_07_36

 

Music Corner: Πώς γεννήθηκε το «Get Happy»;
Pink Martini: Νονός του άλμπουμ είναι ο Philip Iosca, ένας από τους πιο καλούς και παλιούς μου φίλους. Εκείνος πρότεινε αυτό το όνομα που δόθηκε τελικά στο δίσκο.

Music Corner: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Pink Martini;
Pink Martini: Η διαρκής αναζήτηση της ελπίδας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Να ψάχνουμε την ελπίδα, ακόμη και σε ζοφερούς καιρούς. Αυτό είναι που έχουν θέσει ως στόχο ζωής εδώ και χρόνια οι Pink Martini.

Music Corner: Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη δημιουργία του συγκροτήματος. Πώς νιώθετε για όλα αυτά τα χρόνια; Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;
Pink Martini: Αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, αυτό, νομίζω, είναι ότι ο ακροατής νιώθει την αρμονία και την ενέργειά μας όταν παίζουμε όλοι μαζί επί σκηνής. Είμαστε πια σαν μια μεγάλη οικογένεια που έχει ένα κοινό στόχο. Ζούμε και απολαμβάνουμε εκείνες τις μικρές φευγαλέες στιγμές χαράς κι ευτυχίας, μέσα σε έναν κόσμο που σε μεγάλο βαθμό υποφέρει, πλημμυρισμένο από αδικία και ανισότητα, που υπάρχει πόλεμος. 

Music Corner: Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η συνεργασία μεταξύ τόσων ανθρώπων και με ποιον τρόπο φτιάχνετε τελικά τα τραγούδια σας;
Pink Martini: Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο γούστο στη μουσική, αυτό μας ενώνει κι έτσι είναι πολύ εύκολο να καταλήγουμε από κοινού σε μια νέα ιδέα. Πολλές φορές η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς, άλλοτε, πάλι, έρχεται με έναν πολύ σαφή τρόπο όταν παίζουμε όλοι παρέα, πειραματιζόμαστε κι ύστερα ολοκληρώνουμε ένα τραγούδι.

pink_martini_2013_09_002

Music Corner: Έχετε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα. Να ρωτήσω τι σας αρέσει περισσότερο στη χώρα μας;
Pink Martini: Υπάρχουν τόσα πολλά αξιοθέατα να δει κανείς στην Ελλάδα, κι εν τω μεταξύ, εμείς, μετά από κάθε συναυλία, εκεί που καθόμαστε όλοι παρέα, καταλήγουμε σε ένα υπέροχο δείπνο, με την επιθυμία να ζήσουμε τη νύχτα. 

Music Corner: Αγάπη και φιλία: Τι ρόλο διαδραματίζουν στις ζωές σας;
Pink Martini: Όλοι μας εμπνεόμαστε από την αγάπη. Η αγάπη βρίσκεται όπου κι αν κοιτάξεις, μπορεί να υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Άλλωστε, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, γίνεται μεμιάς καλύτερο. Κι εμείς είμαστε καλοί φίλοι που μοιράζονται το ίδιο γούστο στη μουσική και την αγάπη να παίζουμε καλή μουσική σαν ορχήστρα.

Music Corner: Στη μουσική σας υπάρχουν όρια;
Pink Martini: Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο ήχο χωρίς όρια, ακόμη και σε διαφορετικές γλώσσες, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που ακούμε ανήκει σε περασμένες κατά πολύ δεκαετίες, σε ηχογραφήσεις που έγιναν πριν τη δεκαετία του ’60.

Music Corner: Πες μου το όνομα ενός καλλιτέχνη ή μιας μπάντας που θαυμάζετε.
Pink Martini: Μου αρέσει πολύ να ακούω τζαζ, τα παλιά καλά πρότυπα της τζαζ, καθώς και μουσική από παλιές μεγάλες ορχήστρες. Αλλά αν ξεχωρίζω κάποιον, αυτός είναι ο Rufus Wainwright. Είναι πραγματική ιδιοφυΐα! Τον γνώρισα εν έτει 1996, όταν ο σκηνοθέτης του «Good Will Hunting» και του «Milk», Gus Van Sant, με κάλεσε στο Portland όπου μένει. Με πήρε μια μέρα τηλέφωνο και μου είπε «Υπάρχει ένας τύπος που λέγεται Rufus Wainwright και κάνει απόψε το ντεμπούτο του στην πόλη. Είσαι να ‘ρθεις;». Κάπως έτσι πήγα και τελικά γνωρίστηκα με τον Rufus, κι αισθάνομαι πολύ τυχερός και χαρούμενος που είναι φίλος μου ένας τόσο καλός μουσικός.

Music Corner: Για να ολοκληρώσουμε, ποιο τραγούδι θα αφιερώσετε στο αθηναϊκό κοινό από τη σκηνή του Λυκαβηττού;
Pink Martini: Θέλω να αφιερώσουμε το «Smile» που είχαμε ηχογραφήσει με τη θρυλική Phyllis Diller. Είναι ένα υπέροχο τραγούδι, κατά τη γνώμη μου, κι ας μη συμφωνώ απόλυτα με τους στίχους του. Είναι τόσο ιδιαίτερο κομμάτι. «Smile through your tears and sorrow»…

 

————————–

Οι Pink Martini θα εμφανιστούν στο Θέατρο Λυκαβηττού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: http://www.musiccorner.gr/?p=80584

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here