8/11/2011
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πριν από δύο χρόνια έλαβα από κάποιο φίλο μέσω e-mail ένα link απ’ το YouTube για ένα τρίλεπτο βιντεάκι. Το βίντεο αυτό μου ξεκαθάριζε εξαρχής ότι αυτό που θα άκουγα ήταν καθαρά ανθρώπινα φωνητικά, χωρίς μουσικά όργανα και ηχητικά εφέ. Έδειχνε οχτώ λευκά πλάσματα με κόκκινα χείλη, τους Voca People, σε ένα medley από φωνές που συνδύαζε με μοναδικό τρόπο τα πιο ετερόκλιτα μουσικά ακούσματα, από το “Ameno” του Eric Lévi και το “Messiah” του George Frederic Handel, μέχρι το “Smells like teen spirit” των Nirvana και το “I like to move it” των Real 2 Real!

Δύο χρόνια αργότερα έλαβα ξανά ένα e-mail που με ενημέρωνε ότι τα οχτώ αυτά πλάσματα, είναι στην πραγματικότητα οχτώ πολύ φιλικοί …εξωγήινοι από τον πλανήτη Voca, το διαστημόπλοιο των οποίων συνετρίβει στη Γη επειδή ο φορτιστής του, που καταναλώνει μουσική ενέργεια, άδειασε. Στη συνεχόμενη αναζήτησή τους για μουσική ενέργεια, ούτως ώστε να επιστρέψουν στον πλανήτη τους, γυρίζουν όλα τα μέρη του δικού μας πλανήτη και κάπως έτσι βρέθηκαν και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Ελλάδα και στο θέατρο Badminton!

Τη δική μου ανυπομονησία να τους δω, αλλά κυρίως να τους ακούσω από κοντά, συνάντησα και σε άλλους ανθρώπους, σε ένα ηλικιακό φάσμα από 10 έως 60 χρονών που κατέκλυσαν το χώρο του Badminton. Οι οκτώ Voca – τρεις τραγουδίστριες γυναικείων ήχων, τρεις τραγουδιστές αντρικών ήχων και δύο καλλιτέχνες του beat box – ανέβηκαν στη σκηνή λίγο πριν τις 21.30, για να μας παρουσιάσουν μέσα από σπαρταριστά σκετσάκια και εξαιρετικά φωνητικά τη μουσική ιστορία της ανθρωπότητας. Ήδη από την αρχή η συμμετοχή του κόσμου ήταν έντονη και συνεχής. Οι συμπαθέστατοι εξωγήινοι μας συστήθηκαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ενώ ένα  κινητό τηλέφωνο και ένα “DVD pirata” από το Μοναστηράκι όπως είπαν, μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα pot-pourri με κινηματογραφικά soundtracks, μεταξύ των οποίων αυτά του James Bond, του Νονού, του Ροζ Πάνθηθα, του Rocky αλλά και του E.T!

Η συνέχεια περιλαμβάνει πάλι το κοινό και ο κάθε Voca δείχνει τις φωνητικές του δυνατότητές φτιάχνοντας μουσική με τη βοήθεια του κόσμου (ανεπανάληπτος ο Scratcher που μετατρέπει έναν άνδρα χωρίς μαλλιά σε βινύλιο λέγοντάς του «I like your κεφάλι»). Ανακαλύπτουν τις μουσικές σκέψεις του κοινού και ερωτοχτυπημένοι οι άρρενες της παρέας, ανεβάζουν μια κοπέλα στη σκηνή και της τραγουδούν “Can’t take my eyes off you”, “Woman”, “Careless whisper” και “Sex bomb”. Αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες να ζηλέψουν και να σηκώσουν από το κοινό τρεις άντρες, για τους οποίους ερμηνεύουν τα “Gimme! Gimme! Gimme!”, “Lady marmalade”, “I will always love you”, “Fever”, “Big spender” και “Barbie girl”. Εξίσου μοναδικές στιγμές του 90λεπτου αυτού show είναι το εξαιρετικό αφιέρωμα στους Queen, αλλά και η τελική ερμηνεία των οχτώ στο “We are the world”.

Τι μπορεί να γράψει κανείς γι’ αυτή την παράσταση! Ίσως ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μουσικά θεάματα. Μια πραγματική αποκάλυψη του τι μπορούν να κάνουν οκτώ άνθρωποι με αστείρευτο ταλέντο και μόνο εφόδιο τις φωνητικές τους ικανότητες και πόσο γέλιο μπορούν να χαρίσουν σε μια περίοδο που είναι όσο ποτέ απαραίτητο στον κόσμο. Το YouTube στην περίπτωση αυτών των καλλιτεχνών, τους άνοιξε το δρόμο ώστε να μπορέσουν να μεταδώσουν στον κόσμο αυτό που πιστεύουν ακράδαντα, ότι δηλαδή η ζωή είναι μουσική και η μουσική είναι ζωή!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here