30/4/2013
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ετοίμασε μία συναυλία στο Gazoo στο Γκάζι, για να κλείσει τραγουδιστικά τον κύκλο που άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι με τη μεγάλη συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο και επισφράγισε με τον διπλό δίσκο του με τίτλο «οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο».

Έφτασα στο Gazoo λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συναυλία και κατευθύνθηκα προς το μπαρ. Αν και είχε πάρα πολύ κόσμο, θετικότατη εντύπωση μου έκανε ότι η σερβιτόρα έφτασε ευθύς δίπλα μου για να μου προσφέρει ένα ποτήρι με νερό και γενικά καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς γύριζε με ένα δίσκο με νερά και ανανέωνε σε όλους -σπάνιο φαινόμενο να προσέχουν σε ένα μαγαζί και τους όρθιους εκτός από τα τραπέζια! Επίσης μια που μιλάμε για το μαγαζί οφείλω να σχολιάσω το πολύ ακριβό πάρκινγκ του (10 ευρώ) -ποσό απαράδεκτο ειδικά για αυτή την εποχή.

maxairitsas_live_2013_04_09

Το πρόγραμμα ξεκίνησε γύρω στις 23.00, με αποσπάσματα της συναυλίας του Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο που προβάλλονταν σε ένα video wall. Μετά από λίγα λεπτά βγήκε και ο ίδιος και ξεκίνησε ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν και τραγούδησαν μαζί του ζωντανά το καλοκαίρι του 2012, με περίπου 50.000 κόσμο από κάτω.

Το πρώτο κομμάτι της βραδιάς  ήταν το «Σαν Αμερικάνος» που τραγούδησε μαζί με τον Tonino Carotone με τη βοήθεια του video wall! Πολύ συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν επίσης όταν ξεκίνησε να σιγοτραγουδά ενώ διάβαζε ένα γράμμα, για αυτόν τον κόσμο που δεν πάει καθόλου καλά, και στην οθόνη παράλληλα βλέπαμε μια ταυρομαχία εν εξελίξει και ακούγαμε την εξαιρετική φωνή της Maria Pilar Piluca.

Στη συνέχεια τον ακούσαμε να τραγουδάει για έναν «αποτυχημένο έρωτα», όπως είπε και ο ίδιος, μαζί με τον Καταλανό Josep Tero.

maxairitsas_live_2013_04_27

Ακόμα μια δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν η προβολή εικόνων από δελτία ειδήσεων ενώ μπήκε στο πολιτικό κομμάτι τραγουδιών, με το κοινό να δυσανασχετεί, αλλά ο Μαχαιρίτσας δεν έδωσε πολλή σημασία και είπε ότι θα πει αυτά που θέλει ο ίδιος και αργότερα αυτά που θέλει ο κόσμος…

Αναλογιζόμενος την επιτυχία του δίσκου του χρέωσε ένα μεγάλο κομμάτι στον Adamo, και αφιέρωσε τη βραδιά στον Lucio Dalla, Που αν δεν είχε φύγει από τη ζωή θα ερχόταν να τραγουδήσει και αυτός στο Καλλιμάρμαρο.

Το βαρύ κλίμα της βραδιάς ήρθε φυσικά να ελαφρύνει ο Δημήτρης Σταρόβας που ξεκινά τους αυτοσχεδιασμούς και ο κόσμος ξεσπά σε δυνατά γέλια. Και πραγματικά όλο το βράδυ «κένταγε», με …σοβαρούς προβληματισμούς όπως «τώρα που είσαι στο Ντουμπάι, άραγε ποιος να στον ακουμπάει» και άλλα τέτοια εύγλωττα γνωμικά!

Πολύ όμορφη στιγμή της βραδιάς η εμφάνιση του Τάκη Μπουρμά παρέα με την κόρη του, Άννα Μπουρμά, που τραγουδήσανε το «Μη γυρίσεις» (η μουσική είναι δική του).

maxairitsas_live_2013_04_21_mpourmas_anna

Τη σκυτάλη πήρε o Παναγιώτης Μάργαρης με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να τραγουδάει τον πολυαγαπημένο «Μικρό Τιτανικό» , για να ακολουθήσουν και άλλα γνωστά κομμάτια, όπως το «Και τι ζητάω».

maxairitsas_live_2013_04_31_margaris

Στη συνέχεια ανεβαίνει τη σκηνή η Δήμητρα Παπίου με την «Μαριάνθη των ανέμων» (προσωπικά με απογοήτευσε, ίσως γιατί το αγαπώ πολύ αυτό το τραγούδι και θέλω να το ακούω μόνο από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη) αλλά στη συνέχεια πήρε τη ρεβάνς με το κραουνακικό «Αυτή η νύχτα μένει» και φυσικά το κοινό την αποθέωσε!

Φτάνοντας προς το τέλος ο Σταρόβας κάνει την επανεμφάνιση του παίζοντας κιθάρα και ο Γιώργος Μαργαρίτης με το «πεθαίνω για σένα» είναι ξεσηκωτικός. Ακολουθεί το «στο κελί 33».

Ε μετά ήρθε η ώρα των γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών του Μαχαιρίτσα, και τα ακούσαμε μαζεμένα. “Ο τούρκος”, “Διδυμότειχο μπλουζ”, “έλα ψυχούλα μου”, “εκεί στο Νότο”, αλλά και τα “Δε θα δακρύσω πια για σένα”, “Έτσι κι αλλιώς”, για να ολοκληρωθεί με το “Πόσο σε θέλω”.

maxairitsas_live_2013_04_14

Για το encore της βραδιάς ξαναβγήκαν ο Μαχαιρίτσας με τον Σταρόβα και έκλεισαν με το «Ήτανε μια φορά» που το αφιέρωσαν στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη.

Η συναυλία τελείωσε κατά τις 2 και η γεύση που μου άφησε ήταν γλυκόστυφη. Γιατί είναι αξιέπαινο το να θεωρείς πως υποστηρίζεις το πολιτικό τραγούδι και ζητάς από τον κόσμο να σε ακολουθήσει ενώ «τον διαπαιδαγωγείς» αντί να του λες τα χιτάκια σου που ήρθε να ακούσει. Όταν όμως μετά παίρνεις τη Jaguar και φεύγεις ενώ π.χ. εγώ δυσκολεύομαι ακόμα και για το δεκάευρο του πάρκινγκ, εκεί νομίζω ότι με έχεις χάσει ως κοινό. Και αυτή είναι νομίζω μία παγίδα που έχουν πέσει μέσα οι περισσότεροι καλλιτέχνες της εποχής μας…

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live
(ζητούμε συγνώμη, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την εμφάνιση της Δήμητρας Παπίου και έπειτα…)


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here