13/6/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ύρια Χωριανοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και αυτή την περίοδο, ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενδείκνυται για συναυλίες. Από αυτό το χώρο λοιπόν επέλεξε κι ο Νίκος Πορτοκάλογλου να ξεκινήσει την καλοκαιρινή του περιοδεία με γεμάτες τις αποσκευές του από μουσική, διάθεση και έναν καινούριο δίσκο. Ο νέος δίσκος του αγαπημένου τραγουδοποιού (“Λιμάνια Ξένα”)  αποτελείται από διασκευές σε παλιά λαϊκά και παραδοσιακά.

portokaloglou_live_2014_06_01

Ο κόσμος που αγαπάει τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου από νωρίς είχε λάβει θέσεις. Ο κήπος του Μεγάρου, μια μικρή όαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, περιτριγυρισμένος από δέντρα σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο και να νομίζεις πως βρίσκεσαι κάπου άλλου, πέρα από το άγχος της πόλης. Έτσι λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής στήθηκε ένα ωραίο “πικ νικ”. Όλοι ήταν καθισμένοι στο γρασίδι, άλλοι ξάπλωναν ενώ οι πιο οργανωμένοι είχαν και ποτά και φαγητά και sleeping bag και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου με την μπάντα του “Φτερωτές Κιθάρες”, τυπικότατοι, ανέβηκαν στην σκηνή γύρω στις εννιά όπως έλεγε το πρόγραμμα. Η συναυλία ξεκίνησε με χαλαρούς ρυθμούς, αφού και το καθιστό κοινό είχε αυτή τη διάθεση. Μια τεράστια γιγαντοοθόνη είχε στηθεί ώστε να βλέπουν καλύτερα τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη και όσοι δεν είχαν καλή οπτική επαφή με τη σκηνή. Ακούσαμε μεταξύ άλλων μεγάλες επιτυχίες του Νίκου Πορτοκάλογλου (Να με προσέχεις, Θάλασσά μου σκοτεινή, Τα καράβια μου καίω) αλλά και πολλές διασκευές. Από το “Κάτω από το πουκάμισό μου” του Στέλιου Καζαντζίδη μέχρι Σμυρναίικα (Χαρικλάκι) και ψυχεδελικά Ηπειρώτικα (Βασιλικός θα γίνω).

portokaloglou_live_2014_06_02

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπληκτική μπάντα “Φτερωτές Κιθάρες” (Βαγγέλης Μαρκαντώνης: μπάσο, κιθάρες, τραγούδι, Χάρης Μιχαηλίδης: κιθάρα, τραγούδι, Αλέκος Βουλγαράκης: κιθάρα, Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα) έβγαζαν τρομερή ενέργεια και ένταση με το παίξιμό τους ενώ όλοι είχαν ισάξιο χρόνο επί σκηνής. Το concept “Φτερωτές Κιθάρες” ήταν μια ιδέα του Νίκου Πορτοκάλογλου κι έτσι έφτιαξε μια μπάντα μόνο με έγχορδα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μπάντες με ποικιλία οργάνων. Αν σκεφτεί κανείς πως εκτός από τα τύμπανα υπήρχαν στη σκηνή ένα μπάσο και οκτώ (!!!) κιθάρες θα καταλάβει απόλυτα γιατί λέγονται “Φτερωτές κιθάρες”.

Μετά τα μισά της συναυλίας ο Νίκος Πορτοκάλογλου κάλεσε τους καθήμενους να σηκωθούν, να χορέψουν και να ξεδώσουν και όλοι ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα. Η ηρεμία του πρώτου μισού έδωσε τη θέση της σε επευφημίες, ρυθμικά παλαμάκια και χορευτικές φιγούρες από άτομα κάθε ηλικίας.  Μάλιστα ο Νίκος Πορτοκάλογλου αφιέρωσε και το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα “Οι θαλασσινοί” στα ναυτάκια που όπως είπε “είτε νοσηλεύονται, είτε έχουν υπηρεσία εδώ δίπλα στο ναυτικό νοσοκομείο και μας ακούν”.

portokaloglou_live_2014_06_20

Επίσης μας έκανε γνωστό πως κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Λόγια και ακόρντα” όπου περιέχει όλα του τα τραγούδια για τους επίδοξους κιθαρίστες.

Τέλος ο καλλιτέχνης από τον Βόλο μας αποχαιρέτησε και ταυτόχρονα καλώς όρισε το “Καλοκαιράκι” με το αγαπημένο, ομώνυμο τραγούδι του. Κάπως έτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι για τον Νίκο Πορτοκάλογλου και ευχόμαστε να συνεχίσει με  τον ίδιο όμορφο τρόπο. Έχει πολλά “Λιμάνια” ακόμα να ταξιδέψει και να μοιραστεί με φίλους τη μουσική του.

portokaloglou_live_2014_06_03

Μετά το πέρας της παράστασης μιλήσαμε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου:

MusicCorner: Το καλοκαίρι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για εσένα και θα είναι γεμάτο με συναυλίες και με έναν καινούριο δίσκο. Πως σου φάνηκε αυτό το πρώτο “Λιμάνι” της περιοδείας σου;
Νίκος Πορτοκάλογλου:
Το πρώτο λιμάνι δεν είναι καθόλου ξένο, ένιωσα μέσα στα νερά μου. Ο κόσμος ήταν υπέροχος και η ατμόσφαιρα μαγική. Βέβαια κάποια στιγμή που ένιωσα πως παραήταν ξαπλωμένος ο κόσμος τους σήκωσα όρθιους να χορέψουν και τελείωσε πανηγυρικά η συναυλία. Για μένα είναι μια περιπέτεια αυτή η ιστορία με τις διασκευές. Είναι μια ιδέα που την είχα χρόνια αλλά για να πω την αλήθεια όταν ήμουν πιτσιρικάς αυτά τα τραγούδια δεν μου άρεσαν. Ειδικά τα δημοτικά στη δική μου γενιά τα είχαμε ταυτίσει με την χούντα. Σιγά-σιγά όμως είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτό το θησαυρό και επειδή ούτε μπορώ, ούτε θέλω να παίξω αυτά τα κομμάτια στην πρωταρχική τους μορφή, ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο μια δική μου, καινούρια ματιά. Η επιτυχία αυτής της δουλειάς θα είναι αν ο νέος κόσμος, που ίσως δεν ξέρει αυτά τα τραγούδια, αισθανθεί πως τον αφορούν. Γι αυτό και στον δίσκο, κάτω από τον τίτλο “Λιμάνια ξένα” έχω γράψει “…25 παλιά τραγούδια που έρχονται από το μέλλον”.

MusicCorner: Με τις “Φτερωτές κιθάρες” παίζετε σχετικά λίγο καιρό μαζί αλλά δείχνετε να έχετε φοβερή χημεία. Τους έχεις δώσει χρόνο πάνω στη σκηνή αλλά και αυτοί νομίζω σου μεταδίδουν λίγη από την ενέργειά τους.
Νίκος Πορτοκάλογλου:
Ναι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία, ο ένας μεταφέρει ενέργεια στον άλλον. Είναι η πρώτη φορά που κάνω μια μπάντα μόνο με κιθάρες, χωρίς πλήκτρα και χωρίς άλλα όργανα. Είναι κάτι που επίσης το είχα πολλά χρόνια στο μυαλό μου και το απολαμβάνω. Όσο για το χρόνο που λες, όπως είδες το αξίζουν αλλά έτσι κι αλλιώς το κάνω πάντα με τους συνεργάτες μου.

portokaloglou_live_2014_06_21

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τo live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here