4/3/2014
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Ύρια Χωριανοπούλου
www.musiccorner.gr

«Αγαπάω και αδιαφορώ» ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο! Αυτός ήταν ο ακριβής τίτλος του δελτίου τύπου για την παράσταση που έγινε τη Δευτέρα 24/2 στον Σταυρό του Νότου. Η αλήθεια είναι ότι μου τράβηξε την προσοχή για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο Νικόλας Άσιμος είναι ένας καλλιτέχνης που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση κάποιων συνειδήσεων, δυστυχώς όχι αρκετών, και που δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά αφιερώματα για εκείνον και δεύτερον που φάνηκε τρομερά προκλητικό να «κλειστεί» η προσωπικότητα του Ν. Άσιμου σε μια μουσική σκηνή. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα για τον Νέο Κόσμο.

asimos_stn_2014_03_6

Επί σκηνής τα μουσικά όργανα και τα μικρόφωνα, ενώ λίγο πιο δίπλα υπήρχε ένα τραπεζάκι με μια καρέκλα και ένα φωτιστικό. Αυτό ήταν το σκηνικό που θα φιλοξενούσε τον Νικόλα Άσιμο. Ήταν ζεστό, νοσταλγικό και λίγο περίεργο, όπως ακριβώς ήταν και όλη η παράσταση.

Ο «Έτσι», όπως αναφέρεται ο Νικόλας Άσιμος, δηλαδή ο Λεωνίδας Κακούρης, εμφανίστηκε πάνω στη σκηνή λέγοντας αποσπάσματα ανάμεσα στα τραγούδια από το βιβλίο του Νικόλα Άσιμου «Αναζητώντας κροκανθρώπους». Ένα βιβλίο του 1981, που μπορεί να θεωρηθεί και αυτοβιογραφία.

asimos_stn_2014_03_25

Ακούσαμε αγαπημένα τραγούδια του, όπως τα «Στο φανάρι του Διογένη», «Ο μπουμπούνας», «Δε θέλω καρδιά μου να κλαίς» και το πρώτο μέρος έκλεισε ένα «Παπάκι» και μία «Λίνα». Τα τραγούδια αυτά ακούστηκαν από τον βασικό ερμηνευτή Παρασκευά Θεοδωράκη. Ίσως αν κλείσετε τα μάτια σας και ακούσετε τη φωνή του, να νομίζετε ότι τραγουδάει ο ίδιος ο Ν. Άσιμος.

asimos_stn_2014_03_8

«Χρειάζομαι μια γυναίκα για σύντροφο, όχι απλά σεξουαλικό σύντροφο. Αυτά δε θα τα μπορέσω ξανά. Χρειάζομαι μια γυναίκα για σύντροφο. Χρειάζομαι μια γυναίκα για να ξανοιχτώ. Για να τα δώσω όλα.
Για να ζήσω και να πεθάνω άλλες τόσες φορές απ’ όσες έζησα και πέθανα. Χρειάζομαι μια γυναίκα για να ξαναγεννηθώ.
Όμως πάντοτε συμβαίνει. Τo ‘ξερα, αλλά πάντοτε το ξέχναγα. Πάντοτε το ήθελα να χρειάζομαι. Και να χρειάζομαι γυναίκα.
Αλλά οι γυναίκες δε με πιάνουνε. Ίσως δε τις πιάνω κι εγώ. Άλλες συχνότητες.
Πάντοτε συμβαίνει. Κι όμως παρ’ όλα αυτά χρειάζομαι. Χρειάζομαι ο φίλος μου να `ναι γένους θηλυκού.»

Ένα πολύ μικρό μέρος από το «Αναζητώντας κροκανθρώπους» που οδήγησε στο «Αγαπάω και αδιαφορώ» λίγο μετά την έναρξη του πρώτου μέρους. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε από την υπέροχη Βίκυ Καρατζόγλου.

asimos_stn_2014_03_11

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Δευτέρα στον Σταυρό του Νότου. Πρόκειται για μια παράσταση που έχει γίνει με προσοχή, αγάπη και αξιόλογα καλλιτεχνικά κριτήρια.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους συντελεστές και να μας πουν δύο λόγια για την παράσταση:

MusicCorner: Πείτε μας δύο λόγια για την παράσταση αυτή, πώς ξεκίνησε και πως στήθηκε…
Αυτή την παράσταση την ξεκινήσαμε με πρόβες το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν μαζί μας ο Μάκης Σεβίλογλου και η Μαρία Παπανικολάου, κάναμε 2 παραστάσεις στην Αρχιτεκτονική και μετά μείναμε αυτοί που βλέπεις και πήραμε στην παρέα μας την Βίκυ Καρατζόγλου

asimos_stn_2014_03_26

MusicCorner: Πρόκειται για κείμενα του Ν. Άσιμου τα οποία δένετε με τα τραγούδια του;
Ναι είναι από το βιβλίο του «Αναζητώντας κροκανθρώπους» τα οποία τα έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Κορδέλας που είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης και ήταν και φίλος του Ν. Άσιμου. Το έχουμε κάνει με πολύ σεβασμό σε αυτόν τον άνθρωπο και πιστεύουμε ότι θα πάει καλά γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση. Αυτό είναι το ουσιαστικό ότι έχουμε πλησιάσει με πολύ αγάπη το έργο του Νικόλα και με την ιδιαιτερότητα που είχε σαν καλλιτέχνης. Ήταν ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος δε μπορούσε πολύ εύκολα να ενταχθεί ούτε σε κινήματα ούτε σε κόμματα, τραβούσε έναν δικό του δρόμου. Αυτό σαν στάση ζωής είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει να έχεις πολύ γερό στομάχι. Ουσιαστικά η παράσταση είναι μια εναλλαγή κειμένων του Νικόλα σε πρώτο πρόσωπο οπότε βοηθάει πολύ. Δε γίνεται να βγεις και να παραστήσεις τον Άσιμο, οπότε εκεί είχε πολύ δουλειά. Γίνεται μια εξιστόρηση της ζωής του μέσα από τα τραγούδια που έχει γράψει. Δεν έχουμε εφεύρει ένα σενάριο αλλά κινούμαστε στα δικά του βήματα. Αυτό που κάναμε εξαρχής ήταν πάμε και ότι γίνει. Βγήκε αβίαστα το αποτέλεσμα. Ο ένας βοηθάει και συμπληρώνει τον άλλον. Δε γίνεται και αλλιώς. Δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι συμβατικό να διαβάσεις απλώς τα κείμενα και να πεις και δύο τραγούδια. Νομίζεις ότι αυτά που έγραψε πριν τόσα χρόνια γράφτηκαν πριν λίγο.

MusicCorner: Για πόσες παραστάσεις ακόμα θα είστε στον Σταυρό του Νότου;
Έχουμε άλλες δύο παραστάσεις εκτός της καθαράς δευτέρας. Αν το αγκαλιάσει ο κόσμος θα πάει παραπάνω.

asimos_stn_2014_03_24

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Επιμέλεια/σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδελάς
Νικόλας Άσιμος: Λεωνίδας Κακούρης
Τραγούδι: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Βίκυ Καρατζόγλου
Ηλεκτρική κιθάρα: Γιώργος Δασκαλάκης
Πλήκτρα: Δημήτρης Χατζηδημητρίου
Ηλεκτρικό μπάσο: Παναγιώτης Χαράμης
Τύμπανα: Άκης Γαβαλάς
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Τσόλκας
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Φανή Χάραρη

————————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here