3/5/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Είναι στ’ αλήθεια πολύ όμορφο να βλέπεις νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν τη μουσική τους, εφοδιασμένοι με φρεσκάδα, θετική ενέργεια και πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Ακριβώς αυτό ένιωσα την περασμένη Παρασκευή στο Gazarte, όπου ο Leon -κατά κόσμον Τιμολέων Βερέμης- και η μπάντα του παρουσίασαν για ένα βράδυ στην Αθήνα το ξεχωριστό live τους.

Το πόσο ιδιαίτερη επρόκειτο να είναι η βραδιά φάνηκε, άλλωστε, από το opening act της νέας τραγουδοποιού Κατερίνας Πολέμη, η οποία συνδυάζει ετερόκλητες επιρροές στη μουσική της. Η εμφάνισή της ξεκίνησε με ένα τραγούδι στα πορτογαλικά, καθώς, όπως είπε αργότερα, η μητέρα της κατάγεται από τη Βραζιλία. Μας αποκάλυψε επίσης ότι ήταν όνειρό της να τραγουδήσει στο Gazarte, μας ευχαρίστησε που γίναμε μέρος αυτού του ονείρου και συνέχισε το πρόγραμμά της παρουσιάζοντας κυρίως τραγούδια από το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, με τίτλο “Spread the Music, not the Noise”. Το “If You don’t, I don’t Mind” «ρύθμισε» τους τζαζ ήχους της εμφάνισής της, ενώ η Κατερίνα μοιραζόταν μαζί μας και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία των τραγουδιών της, αφού τα περισσότερα είναι αυτοβιογραφικά.

Λίγο αργότερα, υποδέχθηκε στη σκηνή την Βάσω Δημητρίου με το μπουζούκι της, προκειμένου να παρουσιάσουν μαζί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό τζαζ και …ταξιμιών! Κάπως έτσι, η ακουστική κιθάρα συνάντησε το μπουζούκι, ενώ ηχοχρώματα από Βόρεια και Λατινική Αμερική μπλέχτηκαν αρμονικά με γνώριμους ελληνικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το «πάντρεμα» ενός τζαζ κομματιού της Κατερίνας με τον «Ανθρωπάκο», που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Με την ατμόσφαιρα ήδη ζεστή, γύρω στις 23:30, ο Leon -κρατώντας το γιουκαλίλι, σήμα-κατατεθέν του- και η μπάντα του έκαναν την είσοδό τους στη σκηνή. Από το πρώτο κι όλας τραγούδι, φάνηκε ότι ο Τίμος -όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- και η παρέα του ήταν αποφασισμένοι να μας κάνουν να περάσουμε καλά! Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο όμορφα ήταν ενορχηστρωμένη και ερμηνευμένη η μουσική από τους εξαιρετικούς μουσικούς (Θοδωρής Βρανάς, Κώστας Γιαννίρης, Διονύσης Μόρφης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Βαγγέλης Κατσαρέλης, Άγγελος Τζαμαρίας και -η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε 7 άνδρες!- Νεφέλη Λιούτα), αλλά και το ότι απολάμβαναν απίστευτα το live τους και το μετέδιδαν αυτό και στον κόσμο.

Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά κομμάτια με αγγλόφωνο στίχο, τα περισσότερα από τον προσωπικό δίσκο του Leon, με τίτλο “Futrue”. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο “Letters to my Father”, τραγούδι που έγραψε για τον πατέρα του και χαρακτήρισε «εμβατήριο για την περήφανη έξοδο ενός ανθρώπου από τη ζωή». Φορτισμένη με συναίσθημα ήταν και η τρυφερή ερμηνεία του στη μπαλάντα “The Other Side (Leaving Home)”, για την οποία έμεινε για λίγο μόνος στη σκηνή, συνοδεύοντάς την ακουστικά με το αγαπημένο του γιουκαλίλι.

Όλη η μπάντα παρουσίασε μια εξαιρετική διασκευή του κλασικού “Somewhere over the Rainbow”, ενώ το κοινό ξεσηκώθηκε με τα “(To the) Children of Tomorrow” και “Someday, Somewhere, Maybe Somebody”, τα οποία αποτέλεσαν και το ανκόρ στο τέλος της βραδιάς. Δεν έλειψαν και τα καινούργια single, από το άλμπουμ που ετοιμάζει ο Leon για να κυκλοφορήσει, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο φθινόπωρο. “Global” και “Slow Down”, οι τίτλοι τους, με το δεύτερο να είναι, σύμφωνα με τον Τίμο, ένα τραγούδι γραμμένο «απ’ την Αθήνα, για την Αθήνα».

Η μοναδική γυναίκα του συγκροτήματος, Νεφέλη Λιούτα, ερμήνευσε ένα δικό της κομμάτι από την προσωπική δουλειά της ως Nefeli Walking Undercover και το άλμπουμ «Τα Μολύβια – Κομάντος», ενώ το μοναδικό τραγούδι με ελληνικό στίχο που ενέταξαν στο πρόγραμμά τους τα παιδιά ήταν το «Εν Κατακλείδι» του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Η βραδιά έκλεισε με το γεμάτο ενέργεια “All Together Now” των The Farm, ενώ μετά το τέλος του ανκόρ, συγκινημένος και συνάμα ενθουσιασμένος ο Leon μας ζήτησε να κλείσουμε όλοι μαζί τη βραδιά με ένα …ποδοσφαιρικό, δυνατό, «Όλε!». Φυσικά, δεν του χαλάσαμε το χατίρι…!

Μετά το τέλος του live, ο Leon έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner:

Music Corner: Πώς ένιωσες μετά το τέλος της βραδιάς; Απ’ ό,τι καταλάβαμε το χάρηκες πολύ…
Leon: Ήταν πολύ ιδιαίτερη βραδιά. Δεν περίμενα τόσο κόσμο -ήταν τρομερό αυτό- και η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική πραγματικά. Τη χάρηκα πάρα πολύ αυτή τη συναυλία, ίσως να είναι η καλύτερή μου μέχρι τώρα!

Music Corner: Φάνηκε αυτό και μάς το μετέδωσες πολύ…
Leon: Αυτό είναι εν τέλει η μουσική!

Music Corner: Θα μπορούσες να προσδιορίσεις τη μουσική σου με λίγες λέξεις;
Leon: Ανάπαυση, ελευθερία… Δεν θα ‘λεγα διασκέδαση, θα ‘λεγα ψυχαγωγία, γιατί έχει έναν σκοπό, ένα μήνυμα κι ένα συλλογικό πνεύμα που νομίζω ότι βγαίνει.

Music Corner: Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;
Leon: 11 Μαΐου παίζουμε στη Θεσσαλονίκη στο Γαία, ενώ την προηγουμένη έχουμε συναυλία στην Ξάνθη. Επίσης, στις 26 Μαΐου θα δώσω τη δεύτερή μου συναυλία στο Λονδίνο! Όσο για την επόμενη δισκογραφική δουλειά, ετοιμάζεται με προοπτική να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Συνομιλήσαμε επίσης με την Κατερίνα Πολέμη:

Music Corner: Πες μας δύο λόγια για τη βραδιά…
Κατερίνα Πολέμη: Ήταν όνειρό μου να παίξω στο Gazarte κι έγινε πραγματικότητα χάρη στον Leon που με κάλεσε! Του είμαι ευγνώμων και ήταν πολύ συγκινητική εμπειρία για μένα. Επίσης χαίρομαι πολύ που παίζω με τη Βάσω Δημητρίου. Αυτό είναι ένα καινούργιο project που εντάσσει το μπουζούκι στη τζαζ.

Music Corner: Μόνο ο Χιώτης μπορούσε να το κάνει αυτό…!
Κατερίνα Πολέμη: Όντως! Εμείς προσπαθούμε να συνεχίσουμε όπως μπορούμε. Η βραδιά ήταν, πάντως, εκπληκτική και νομίζω ότι ο κόσμος πέρασε καλά.

Music Corner: Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτό το καιρό;
Κατερίνα Πολέμη: Κυρίως προσπαθώ να “εξαπλώσω”, όπως λέει και ο τίτλος του, τη μουσική του πρώτου μου προσωπικού CD, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βραζιλία και στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, γράφω μουσική για την «Ευρυδίκη», μια θεατρική παράσταση που θα ανέβει στο θέατρο «Πορεία» τον Νοέμβριο, συνθέτω μουσική για ένα κινηματογραφικό έργο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες συναυλίες…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here