30/11/2012
www.musiccorner.gr

PAUL ROLAND
+ special guests

Θεσσαλονίκη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, Ζωντανή Μαύρη Τρύπα
Αθήνα, ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, Gagarin 205

Opening Act
Mani Deum

Ο πατέρας του steampunk,
ο «Edgar Allen Poe του psych pop»
ο εξαιρετικός μουσικός και συγγραφέας Paul Roland
επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες! 

O Paul Roland έρχεται για να ανανεώσει την σχέση αγάπης με το κοινό του, μιας σχέσης που μετρά σχεδόν 30 (!) χρόνια. Στα σκοτεινά 80s το άστρο του Roland μεσουράνησε στην Ελληνική σκηνή όπου έγινε γνωστός μέσα από τις κυκλοφορίες της ιστορικής ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας «Δικαίωμα Διάβασης» (αλλιώς γνωστής ως Di Di Music). Oι συναυλίες του ήταν ασφυκτικά sold out και το πολύπλευρο ταλέντο του αναγνωρίστηκε πολλαπλά στην χώρα μας από κοινό και δημοσιογράφους – κριτικούς, που έπιναν νερό στο όνομα του. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι, τα πάντα για τη σκοτεινή πλευρά και το απόκρυφο, από τον πρίγκιπα του είδους.

H πορεία του Roland στη ζωή ήταν με κάποιον τρόπο προδιαγεγραμμένη – γεννήθηκε στο Kent, στα παρασκήνια ενός θεάτρου όπου ανέβαινε παράσταση του Άμλετ. Η μητέρα του έπαιζε την Οφηλία. Με μητέρα ηθοποιό και πατέρα συγγραφέα, ο Paul ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με την τέχνη. Το να στήνει παραστάσεις στο σπίτι του βασισμένες σε θρίλερ με τους φίλους του σε ρόλους αβοήθητων θυμάτων και τον ίδιο στον ρόλο του επιστήμονα-τέρατος ήταν το αγαπημένο του παιχνίδι μεγαλώνοντας.
Ο μικρός Paul ξεκίνησε ακούγοντας King Crimson, Velvet Underground και T-Rex (η σύζυγος του Marc Bolan, June, υπήρξε άλλωστε και μάνατζέρ του) και κατάφερε να δημιουργήσει από πολύ νωρίς ένα εντελώς προσωπικό στυλ, τραγουδώντας τα δικά του παραμύθια: ιστορίες της Βικτωριανής και Εδουαρδιανής Βρετανίας.

Το πρώτο του άλμπουμ The Werewolf Of London (σήμερα συλλεκτικό) ηχογραφήθηκε όταν ήταν μόλις 19. Η επιτυχία του οδήγησε σε περιοδείες ανά τον κόσμο και του εξασφάλισε τον σεβασμό μουσικών θρύλων όπως ο Michael Nyman και μέλη των Velvet Underground, που θέλησαν να δουλέψουν μαζί του.

H ενασχόλησή του με την αφήγηση goth θρύλων και η αγάπη του για το μεσαιωνικό γκροτέσκ τού έδωσαν το προσωνύμιο «Edgar Allen Poe του psych-pop». Δολοφόνοι του 19ου αιώνα, συνταξιοδοτημένοι εκτελεστές και οπιομανείς ήταν οι πρωταγωνιστές στο σκοτεινό σύμπαν της μουσικής του.

Το 1997 ο Roland αποφάσισε να απέχει από τη μουσική προκειμένου να μεγαλώσει τους δύο γιους του και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην συγγραφή των βιβλίων του. Έγραψε βιβλία για τον αποκρυφισμό και το έγκλημα και φτάνοντας σήμερα να έχει υπογράψει πάνω από 30 τίτλους, μεταφρασμένους σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

Το 2002 επέστρεψε στη μουσική κυκλοφορώντας το άλμπουμ “Pavane” στη δική του ανεξάρτητη εταιρεία, Gaslight, και ηχογραφώντας ακό μα ένα, το “Re-animator“, βασισμένο σε ιστορίες του Η.Ρ. Lovecraft. To 2006 μετακόμισε στη Γερμανία, όπου συνθέτει μουσική και γράφει βιβλία μέχρι και σήμερα.

Το 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Grimm, εμπνευσμένο από παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Ήδη ηχογραφεί την επόμενη δουλειά του, μια θριαμβευτική επιστροφή στον 60s psych pop ήχο με το μακάβριο χιούμορ που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε. Τα 15 άλμπουμ της δισκογραφίας του θα επανακυκλοφορήσουν στο μέλλον, προς μεγάλη χαρά του κύκλου των θαυμαστών του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Τα τόσα projects, οι τόσες ιδέες που έχω στο μυαλό μου χρειάζονται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να υλοποιηθούν – δεν υπάρχει χειρότερο από έναν καλλιτέχνη που υπόσχεται στο κοινό του πολλά αλλά αποτυγχάνει να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η πειθαρχία είναι τόσο σημαντική όσο και το ταλέντο», λέει ο ίδιος.

Opening Act
Mani Deum
Δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα το 2005 και κυκλοφόρησαν το πρώτο DIY cd single το 2006. Αποκαλούν τη μουσική τους “infected folk ‘n’ roll” και αυτό-ορίζονται ως ένα σχήμα folk noir/experimental/neocabaret.
H πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία ήρθε το 2009, μετά από διάφορα live και μίνι cd, από την Dead Scarlet Records: ήταν το ΕΡ που περιείχε 5 κομμάτια συν ένα bonus track με τη συμμετοχή του Dimo Dimov (Svarrogh). Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο τους LP “Music For Your Local Church…Or Your Local Brothel“, που σηματοδότησε εξέλιξη και αλλαγές στον ήχο τους, με συμμετοχές όπως αυτή του Matt Howden.
Οι Mani Deum έχουν μοιραστεί τη σκηνή με διάφορες μπάντες, όπως οι And Also The Trees, Backworld, Sieben, Spiritual Front, Rome, My Brightest Diamond, Allerseelen, Svarrogh, While Angels Watch, Ordo Rosarius Equilibrio.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει
Τιμή Εισιτηρίου: 17 ευρώ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Ticket House
Πανεπιστημίου 42 (εντός στοάς)

Second Skin
πλ. Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, (μόνο τις ώρες λειτουργίας του club)

Πληροφορίες για το live
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Θα υπάρχουν περιορισμένες αριθμημένες θέσεις για το κοινό (τα πρώτα 250 εισιτήρια). Μετά την εξάντληση των 250 πρώτων εισιτηρίων για το seated audience, θα υπάρχουν θέσεις μόνο για όρθιους, στην ίδια πάλι τιμή (17 ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here