5/4/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, η μέρα έχει μεγαλώσει και εμείς έχουμε βγει στους δρόμους της πόλης προς αναζήτηση ανοιξιάτικου προγράμματος. Το μάτι μας πέφτει σ’ ένα δελτίο τύπου που έφτασε πρόσφατα στο mail μας το οποίο έλεγε ότι η Ηρώ Σαΐα υποδέχεται την Άνοιξη με μια βόλτα στο Faust. Δε χρειαζόταν τίποτα άλλο για να μας πείσει! Ο χώρος γνώριμος και αγαπημένος, η Ηρώ Σαΐα επίσης, το μόνο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ότι διάβασα για διασκευές πάνω στον Nino Rotta, τον Henry Mancini, τους Cake και τον David Bowie. Και αυτό γιατί την Ηρώ την έχουμε συνηθίσει κυρίως σε ελληνικό ρεπερτόριο – όσοι π.χ. είχατε δει τη “Γυναίκα Τριαντάφυλλο” στην Αθηναΐδα ή τη συνεργασία της με την Αφροδίτη Μάνου, αντιλαμβάνεστε τι έχω στο μυαλό μου.

Φτάνουμε λοιπόν στο Faust και περνώντας την είσοδο κάνουμε την καθιερωμένη μας βουτιά στο χρόνο μιας και το εσωτερικό του μαγαζιού σε μεταφέρει κάπου ανάμεσα στη γαλλική Belle Epoque και τη Νέα Ορλεάνη και σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις πάει για ένα ποτό και θα παρακολουθήσεις μια παράσταση εποχής. Γύρω στις 11 παρά οι τρεις μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης, Άννα Λάκη και Χάρης Κελλάρης ανεβαίνουν στη σκηνή και ξεκινούν να μας ταξιδεύουν με τον γλυκό ήχο του ακορντεόν να δεσπόζει. Η Ηρώ Σαΐα στέκεται πίσω απ’ το μικρόφωνο και η παράσταση αρχίζει…

O τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος, μας αποκαλύπτει η Ηρώ, είναι “Πάμε μια βόλτα” και δε θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος. Πέραν απ’ το “Μια βόλτα” που είναι το νέο κομμάτι της Ηρώς σε μουσική του Άρη Βλάχου και στίχους του Γιάννη Γούνα, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά έχουμε ταξιδέψει με μουσικές του κόσμου. Πρώτη στάση η Λατινική Αμερική και η μαγεία της ισπανικής γλώσσας, η οποία μπορεί να σου μεταδώσει εικόνες και συναισθήματα χωρίς να την καταλαβαίνεις. Τραγούδια από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, με το tango του Astor Piazzola να δεσπόζει και να δένει σε αντίστοιχο ρυθμό με το δικό μας “Φέρτε μου ένα μαντολίνο”.

Kαι το ταξίδι να συνεχίζει με μια νυχτερινή βόλτα στη Νάπολη και την Ισπανία του Almodóvar για να περάσει πάλι τον Ατλαντικό και να σιγοψιθυρίσει με τον Leonard Cohen “Dance me to the end of love”. Όντως το πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που περιμένεις γνωρίζοντας την Ηρώ Σαΐα όμως το υπηρετεί με την ίδια άνεση στη φωνή και την ίδια ποιότητα. Οι επιρροές από τη θητεία της στη Σπείρα Σπείρα αλλά και από τις σπουδές υποκριτικής που κάνει είναι εμφανείς, αλλά δε θυμίζει καθόλου την κοπέλα που έχουμε δει δίπλα στον Κραουνάκη και τον Ξαρχάκο. Παίζει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο και τον παίζει άψογα.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα η Ηρώ Σαΐα και οι τρεις μουσικοί της επιστρέφουν στη σκηνή του Faust με το “Amara me” του Nino Rotta απ’ το “Film d`Amore e d`Anarchia”, το οποίο μάλιστα μας πρότεινε να δούμε. Για τη συνέχεια η Ηρώ έχει επιλέξει μια σειρά πολύ απαιτητικών τραγουδιών τόσο σε επίπεδο φωνής αλλά και με μεγάλη διαφορά ύφους δείχνοντάς μας την ικανότητά της να προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στο καθένα απ’ αυτά. Απ’ το “O Pastor” στην “Eleanor Rigby” και το “Meglio Stasera”, μπορώ να πω χωρίς υπερβολή ότι ήταν σε όλα εξαιρετική. Το μόνο ίσως αρνητικό ήταν ότι σε κάποια σημεία ο ήχος των οργάνων ακουγόταν κάπως θαμπός, αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στην ηχητική εγκατάσταση. Φτάναμε σιγά σιγά στο τέλος και στη σκηνή ανέβηκαν ο Δώρος Δημοσθένους ο οποίος έπαιξε στο πιάνο την “Ausencia” του Bregovic και κατά τη γνώμη μου ήταν καθηλωτικός (λίγη παραπάνω ησυχία απ’ τον κόσμο δε θα έβλαπτε σ’ αυτό το σημείο) και η Ζωή Παπαδοπούλου η οποία μας θύμισε την αδικοχαμένη Amy Winehouse με ένα συγκινητικό “Back to black”.

Για το τέλος η Ηρώ Σαΐα μας φύλαξε το “Λευκό χαρτί” της που έχει γράψει μαζί με το Νεοκλή Νεοφυτίδη και παίζεται ήδη στα ραδιόφωνα και το “Πρακτορείο” του Σταύρου Ξαρχάκου το οποίο έκλεισε τη βραδιά με τον πιο δυνατό τρόπο. Ο Απρίλης έχει τρεις Τετάρτες ακόμα, οπότε η πρότασή μας είναι να μην χάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση!

Music Corner: Σας βρίσκουμε στο Faust και διαβάσαμε ότι με αυτή την παράσταση υποδέχεστε την Άνοιξη. Τι ακριβώς κάνει μια παράσταση “ανοιξιάτικη”;
Ηρώ Σαΐα: Είναι ανοιξιάτικη, θα μπορούσε να είναι και χειμωνιάτικη. Το σίγουρο είναι ότι βγαίνουμε με ανοιξιάτικη διάθεση! Η παράσταση λέγεται “Πάμε μια βόλτα” και ουσιαστικά πάμε μια βόλτα σε μουσικές του κόσμου και σε μουσικές της Μεσογείου αρκετά με αναφορές και στο αγγλόφωνο τραγούδι, και όλα αυτά παιγμένα και ενορχηστρωμένα για ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και ένα μπάσο. Η παράσταση έχει σε ορισμένα σημεία ένα ύφος γαλλικού chanson και αρκετή θεατρικότητα την οποία προσπαθούμε να δώσουμε μέσα απ’ τα τραγούδια, έτσι ώστε το κάθε τραγούδι να είναι και μια μικρή ιστορία. Είναι ένα πρόγραμμα που φλερτάρει και με το ethnic και με πολλά τραγούδια απ’ τον κινηματογράφο. Χωρίς το να το έχω σκεφτεί από πριν το 90% του προγράμματος είναι από κινηματογραφικά τραγούδια!

Music Corner: Θεατρικότητα  υπάρχει πάντα στις παραστάσεις σας αλλά έχω την αίσθηση πως μέχρι τώρα προσανατολιζόσασταν κυρίως σε ελληνικό ρεπερτόριο και όχι ξενόγλωσσο.
Ηρώ Σαΐα: Ναι, αλλά αυτή τη φορά επειδή ήθελα να κάνω εδώ και καιρό ένα τέτοιο πρόγραμμα, να δοκιμαστώ δηλαδή και στο ξένο ρεπερτόριο, και ήρθα και στο χώρο του Faust, ένιωσα πως η ιδέα που είχα βρήκε το χώρο της. Η σκηνή είναι πολύ θεατρική, πολύ ατμοσφαιρική και έχει νομίζω ένα μυστήριο σε προδιαθέτει στο να θελήσεις να παίξεις εδώ. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι, είναι η δεύτερη φορά που παίζουμε και ευελπιστούμε ότι αυτό που κάνουμε θα καταφέρει να ταξιδέψει όσους το δουν.

Music Corner: Θα συνεχίσετε για όλο τον Απρίλιο;
Ηρώ Σαΐα: Ναι, θα είμαστε εδώ για όλες τις Τετάρτες του Απριλίου.

Music Corner: Ετοιμάζετε κάποιες άλλες εμφανίσεις;
Ηρώ Σαΐα: Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση είναι στις 10/5 στον Ιανό. Κάναμε προχθές το Σάββατο μία εμφάνιση και πήγε πολύ καλά οπότε είπαμε να το επαναλάβουμε με καλεσμένη την Αφροδίτη Μάνου. Ταυτόχρονα ετοιμάζω τον δεύτερο δίσκο μου με δύο νέους ανθρώπους, το Νεοκλή Νεοφυτίδη που παίζει εδώ σήμερα και τον Άρη Βλάχο. Θεωρώ πολύ ταλαντούχα και τα δύο παιδιά, μοιράζονται τα τραγούδια του δίσκου, και πρόκειται για τραγούδια στα οποία πιστεύω πάρα πολύ. Δύο απ’ αυτά το “Λευκό χαρτί” και το “Μια βόλτα” παίζονται ήδη στα ραδιόφωνα και ο δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο μετά το Πάσχα, γύρω στο Μάιο.

Music Corner: Έχετε πολύ σημαντικές συνεργασίες στην πλάτη σας: Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, Σταύρος Ξαρχάκος, Αφροδίτη Μάνου… Τι είναι αυτό που κρατάτε από όλες αυτές τις συνεργασίες;
Ηρώ Σαΐα: Εμπειρία κατ’ αρχάς. Από εκεί και πέρα είναι πολύ διαφορετικό αυτό που αποκομίζεις από κάθε καλλιτέχνη και θα ήταν νομίζω όχι ιδιαιτέρως καλό να πω ότι πήρα αυτό από εδώ και αυτό από εκεί. Σίγουρα αυτές οι τρεις συνεργασίες που αναφέρατε ήταν πολύ σημαντικές για μένα. Με την Αφροδίτη Μάνου έχουμε μια πολύ ωραία φιλία, είναι δίπλα μου ακόμα κι αν φέτος δεν καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί. Με τον κύριο Σταμάτη Κραουνάκη και τον κύριο Σταύρο Ξαρχάκο συνεργαστήκαμε για ένα μεγαλύτερο διάστημα και οφείλω να πω ότι έχω πάρει πολλά πράγματα τα οποία νομίζω πως δε μπορούν να περιγραφούν έτσι απλά σε μία συνέντευξη. Είναι εμπειρίες ζωής και όχι μόνο δουλειάς. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα απ’ αυτούς τους ανθρώπους και σίγουρα τα κρατάω και τα αξιοποιώ όσο καλύτερα μπορώ.

Music Corner: Οπότε σας  βρίσκουμε στην προετοιμασία του καινούριου δίσκου και στα live εδώ και στον Ιανό. Παρακολουθείτε παράλληλα και μαθήματα υποκριτικής;
Ηρώ Σαϊα: Ναι τώρα τελειώνω, αρχές Ιουνιού θα δώσω τις διπλωματικές εξετάσεις στη δραματική σχολή. Χαίρομαι που καταφέρνω πια να το ανέβω αυτό το σκαλοπατάκι. Οι σπουδές μου στη δραματική σχολή θεωρώ μου έχουν κάνει μεγάλο καλό, ποικιλοτρόπως. Μετά θα ετοιμάσουμε για το καλοκαίρι καινούρια πράγματα. Μ’ έχει “προβληματίσει” ευχάριστα το γεγονός ότι εδώ κάνω ένα ξενόγλωσσο πρόγραμμα που μ’ αρέσει πάρα πολύ, και στον Ιανό ένα ελληνικό, δύο διαφορετικά δηλαδή προγράμματα και ίσως κάνω μια μίξη και των δύο.

Music Corner: Σκέφτεστε μελλοντικά να ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Ηρώ Σαΐα: Ξεκίνησα αυτές τις σπουδές γιατί αφ’ ενός πίστευα ότι θα με βοηθήσουν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη και σίγουρα με βοήθησαν στο τραγούδι. Τώρα δε μπορώ, και ούτε θέλω να αποκλείσω κάτι. Το θέατρο μου αρέσει, μπορεί να τύχει να παίξω, μπορεί και όχι. Το αφήνω ανοιχτό και όπου με οδηγήσει η ζωή και η πορεία μου!

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here