ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (3/2011)

Ο «Ιπτάμενος δίσκος», η νέα του δισκογραφική δουλειά του Πάνου Μουζουράκη … είναι πραγματικότητα.

Ο Πάνος Μουζουράκης στο σημείωμα του γράφει: «Έχει περάσει πολλά μέχρι να φτάσει σε εσένα, γι’ αυτό άργησε και λίγο… και επειδή και το καλό πράμα αργεί να γίνει (όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου, με το εξαιρετικό σου γούστο και την αλάνθαστη κρίση σου, καθώς θα ακούς το δίσκο). Όμως χάρη στην ανεξάντλητη υπομονή του επί χρόνια φίλου μου Κώστα Μαδεμλή, την επιμονή του στην λεπτομέρεια και την εμμονή του να τα κάνει όλα σχεδόν μόνος του, καταφέραμε πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου, τρία και κάτι χρόνια από την στιγμή που μπήκαμε στο υπό κατασκευή ακόμα Off The Record Studio, χίλια ζόρια και σαράντα κύματα μετά, να κάνουμε πραγματικότητα τον “Ιπτάμενο Δίσκο ” μας, που με χαρά μικρού παιδιού και περηφάνια νικητή νόμπελ, σας παρουσιάζουμε»…

Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου τα υπογράφει συνθετικά και στιχουργικά ο Πάνος Μουζουράκης, ενώ τα υπόλοιπα οι: Κώστας Μαδεμλής, Νικόλας Αδέσποτος, Ζίνα Αρβανιτίδη (μουσική), Στέλιος Κατσαρής (στίχους, μουσική), Εβίτα Σκουρλέτη, Βαλάντης Οικονόμου και Γιώργος Φειδάς (στίχους).

Ο «Ιπτάμενος δίσκος» περιέχει τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Φίλα με ακόμα», ντουέτο με τον Κωστή Μαραβέγια , σε μουσική Jovanotti και απόδοση ελληνικών στίχων από τον Πάνο Μουζουράκη και τον Κωστή Μαραβέγια. Το «Φίλα με ακόμα» έχει ήδη οπτικοποιηθεί από την Μάιρα Στυλιανού, με τη συμμετοχή της Μαρίας Σολωμού.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου – penelope_bost@musiccorner.gr

Η φωνή του Πάνου Μουζουράκη, είναι από αυτές που αν τις ακούσεις μια φορά και μάθεις σε ποιόν ανήκει, σίγουρα την επόμενη φορά που θα ηχήσει στα αυτιά σου θα την αναγνωρίσεις. Την ίδια λοιπόν χροιά και το θεατρικό ύφος στην ερμηνεία, συναντάμε στον καινούριο δίσκο του εν λόγω τραγουδιστή, με τίτλο «Ιπτάμενος Δίσκος». Έπειτα από πέντε χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς, ο Πάνος Μουζουράκης παρουσιάζει δέκα καινούρια κομμάτια και μια διασκευή ιταλικού τραγουδιού (Φίλα με ακόμα) από …άλλο πλανήτη!

Το ομώνυμο track του άλμπουμ δίνει ένα funk, soul ξεκίνημα στην ακρόαση του, ενώ οι «Πλημμύρες» χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο, χιουμοριστικό στίχο και συνοδεύονται από ροκ καθαριστικά τερτίπια. Ένα ολιγόλεπτο φλαμένγκο με ελληνικό στίχο αποτελεί την εισαγωγή του «Μεσημέρι ξυπνώ», τραγούδι αρκετά επηρεασμένο από την ισπανική ska- punk μουσική σκηνή, με γρήγορο ρυθμό. Η «Πυξίδα» του δίσκου, κινείται στις ίδιες περίπου ροκ συντεταγμένες των «Πλημμύρων», όμως η έκπληξη στα αυτιά έρχεται από το έκτο track με τίτλο «Παράξενη Ιστορία». “Κιθαρόνια” αλά …spaghetti western, ντραμς και οι σήμα κατατεθέν φωνητικές ακροβασίες του Μουζουράκη, δίνουν τη συνταγή για μια αν μη τι άλλο πρωτότυπη σύνθεση.

Στο «Bar55»,  o στίχος “…είναι που θέλει δύναμη στην πόλη να μένεις μόνος”, συνοψίζει την αφήγηση μιας ιστορίας καθημερινής τρέλας σε κάποιο μπαρ της πόλης όπου ακούγονται σαξόφωνα, τρομπέτες και ντραμς. Με πιο jazzy στυλ και με νοσταλγικούς ήχους παρμένους από κάποιο  καμπαρέ, ακούσαμε το «Δρόμος» κομμάτι αρκετά ενδιαφέρον. Τα δύο τελευταία τραγούδια που κλείνουν το cd, το «Δώσε σημασία» και το «Φίλα με ακόμα», είναι μάλλον οι ρομαντικές στιγμές της δημιουργίας του. Ένα αυθεντικό μπλουζ με κιθάρες, ένα τραγούδι “ευχαριστώ και όχι συγνώμη” και το γνωστό, χιλιοπαιγμένο πια απ’ τα ραδιόφωνα τραγούδι-διασκευή του ιταλού τραγουδοποιού Lorenzo Jovanotti, συμπληρώνουν το πάζλ ενός δίσκου που σίγουρα θα σε κάνει να χαμογελάς αφού το ακούσεις. Κι όλο και κάποιο στίχο θα σιγοτραγουδάς μετά…!

Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν εκτός από τον ίδιο τον τραγουδιστή οι Κώστας Μαδεμλής, Νικόλας Αδέσποτος, Ζήνα Αρβανιτίδη, Στέλιος Κάτσαρης, Εβίτα Σκουρλέτη, Βαλάντης Οικονόμου, Πάνος Σουρούνης και ο Γιώργος Φειδάς. Απόδοση στίχων για το “Baciami ancora” από Πάνο Μουζουράκη και Κωστή Μαραβέγια, ενώ ο Βαγγέλης Κουβαράς, ερμηνεύει το τρίτο κομμάτι του άλμπουμ «Εισαγωγή Μεσημεριού».

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ιπτάμενος δίσκος
02. Πλημμύρες
03. Μεσημέρι ξυπνώ (Εισαγωγή) – Ερμηνεύει ο Βαγγέλης Καραβάς
04. Μεσημέρι ξυπνώ
05. Πυξίδα
06. Παράξενη ιστορία
07. Μπαρ 55
08. Δρόμος
09. Σοφίτα
10. Δώσε σημασία
11. Φίλα με ακόμα (Baciami ancora) – Συμμετέχει ο Κωστής Μαραβέγιας

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here