7/4/2014
www.musiccorner.gr

Από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε στο θέατρο Badminton η υπέροχη περιπέτεια του «DIALOGUE IN THE DARK».

Το πρωτοποριακό αυτό δρώμενο, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και συνεχίζει να προσελκύει καθημερινά, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

dialogue_in_the_dark_afisa_2014_04_001

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DIALOGUE IN THE DARK;
Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Το Θέατρο Badminton, σας προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία, που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα.

Το «Dialogue in the Dark», ένα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες, αντιστρέφει τους ρόλους: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

dialogue_in_the_dark_2013_10_01

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια τους.

Όταν οι πιο απλές δραστηριότητες μετατρέπονται ξαφνικά σε πρόκληση, οι επισκέπτες μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς. Στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.

Το «Dialogue in the Dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση, αλλά ένα θεμελιώδες γεγονός που αλλάζει την κοσμοθεωρία μας. Γιατί η εγκατάσταση δεν εκθέτει τίποτε άλλο παρά τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας.

Το «Dialogue in the Dark» ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο με τα μέσα μάτια∙ πρόκειται για ένα παιχνίδι, που μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και ν’ αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας.

Είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσουν όλοι, ενήλικες και παιδιά.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;
Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλον τον κόσμο. Άλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων, και δικαίως χαρακτηρίστηκε μια «Βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» (Harretz) και «Μια έκθεση που μας διδάσκει ν’ αντικρίζουμε, μέσ’ από το σκοτάδι, την πραγματικότητα» (Corriere della Serra). Αναμφίβολα, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι, όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους».

dialogue_in_the_dark_2013_10_02

Τα σχόλια των επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο το επιβεβαιώνουν. Μεταξύ άλλων: «Ενδιαφέρουσα, διαφορετική, μοναδική και σημαντική εμπειρία. Μας επιτρέπει να βιώσουμε τον κόσμο των τυφλών», «Μια συναρπαστική, συγκινητική, εκπαιδευτική και ασυνήθιστη εμπειρία», «Βλέπεις τόσα λίγα, αλλά μαθαίνεις τόσα πολλά», «Μια εντυπωσιακή εμπειρία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο» κ.ά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Επισκεψιμότητα έκθεσης – Στατιστικά (από 16.10.13 έως 31.3.14)

Σύνολο επισκεπτών: 6.855
Σχολικοί επισκέπτες: 2.198
Εξωσχολικοί επισκέπτες: 4.657
Από τους εξωσχολικούς επισκέπτες: παιδιά: 982, ενήλικες: 3.675
φοιτητές: 934
Α.Μ.Ε.Α.: 18

Μερικοί από τους επώνυμους επισκέπτες της έκθεσης:

  • Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  • Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου
  • Πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καπουτζίδης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Φώτης Σεργουλόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τζένη Μπότση, Μιχάλης Μαρίνος, Μάρα Μπαρόλα, Ελευθερία Ντεκώ,
  • ο ελληνικός σύλλογος ατόμων με υψηλό I.Q. MENSA
  • ο Roman Krznaric (πολιτισμικός ιστορικός και συγγραφέας, στα πλαίσια της παραμονής του στην Αθήνα για την ομιλία του στο τελευταίο TEDx Athens)

Γράφτηκε στον ελληνικό τύπο:

Μην το χάσετε. Δεν θυμάμαι να έχω ξεκινήσει ποτέ με μια τόσο έντονη παραίνεση την παρουσίαση κάποιου θεάματος που έτυχε να παρακολουθήσω. Αλλά, όσο συγκρατημένος κι αν είμαι, με παρασύρει η ένταση αυτού που έζησα. (…) Μόλις ακούσαμε τη φωνή της ξεναγού, κάθε άγχος, αγωνία, ένταση, γλίστρησαν κάτω από τα πόδια μας. Τόσο καθησυχαστική και φιλική, που κάθε αρνητικό συναίσθημα έδωσε γρήγορα τη θέση του στην περιέργεια και το γέλιο. (….) Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας με κάθε βεβαιότητα είναι ότι μέσα σε 80 λεπτά αλλάζει όλη η οπτική σου απέναντι στο θέμα της τυφλότητας, γίνεσαι κοινωνός μιας άλλης πραγματικότητας που δεν είναι «χειρότερη» ή «καλύτερη» από τη δική σου αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική. (….) Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στην πορεία σας… Μόνο πολύ γέλιο κι ένας καινούριος λαμπρός κόσμος γεμάτος σκοτάδι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://www.kathimerini.gr/502144/article/politismos/arxeio-politismoy/tyflos-peripatos-sto-badminton)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που αξίζει τον κόπο να τη βιώσει κάποιος. (…) Το βέβαιο είναι ότι οι 8 έχουν γίνει μια παρέα που διασκεδάζει. (…) Μόλις έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε και η βόλτα τελειώνει. Μαζί και ο τρόπος που «βλέπαμε» τα πράγματα μέχρι τώρα.

ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/news/culture/article/5049171/h-zwh-sto-apolyto-skotadi/)

Η αποδοχή της εμπιστοσύνης και η συνειδητοποίηση της δύναμης των αισθήσεων είναι αποκαλυπτική. Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν παρά μόνο σκοτάδι ίσως τελικά έχουν καταφέρει να «βλέπουν» ή μάλλον να αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους με μεγαλύτερη αλήθεια. Το σκοτάδι τους καταφέρνει να γεμίσει με φως εμάς, τους επισκέπτες. (…) Η αρχική σοκαριστική έλλειψη φωτός, με το πέρασμα του χρόνου μεταβάλλεται σε ένα ελκυστικό ταξίδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=392459)

Ένιωσα μια περίεργη «ασφάλεια» μέσα στον χώρο, μέσα στο σκοτάδι. Μια ισότητα που δεν τη συναντώ στην καθημερινότητά μου. Μια αλληλεγγύη και μια συλλογικότητα που δεν απαντάται στις «πολιτισμένες» κοινωνίες. (…) Αναρωτιέμαι: πρέπει να χάσουμε το φως μας για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, επιτέλους;

PROTAGON.GR (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.symvainei&id=28473)

Κάνεις μια βόλτα στην Αθήνα –γιατί η ξενάγηση αυτό προσομοιώνει– και για πρώτη φορά πρέπει να εμπιστευτείς αποκλειστικά τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Καλείσαι, επίσης, να συνεργαστείς με άτομα που δεν γνωρίζεις. Χωρίς να τα βλέπεις. (…) Ακόμα και τα κατά λάθος αγγίγματα, που στην αρχή προκαλούσαν αμηχανία και γέλια, από κάποια στιγμή και μετά επανανοηματοδοτήθηκαν τελείως. Είχαν πια γίνει στοιχείο επικοινωνίας, τόσο γρήγορα και αυθόρμητα, φέρνοντάς μας κοντά με έναν τρόπο που δεν συμβαίνει όταν στην επικοινωνία κυριαρχεί η επαφή των ματιών.

ATHENS VOICE (http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/465/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-465)

Μέσα σε μια ώρα, όλες μου οι άλλες αισθήσεις ξαφνικά οξύνθηκαν και τα αντίστοιχα κέντρα σύνδεσής τους με τον εγκέφαλο έπλασαν μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες της πρόσφατης μνήμης μου. (…) Σπάνια ένα δρώμενο προσφέρει ακριβώς αυτά που υπόσχεται και ακόμα περισσότερα. Το «Dialogue in the Dark» είναι όντως μια φιλοσοφική εμπειρία, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο, υπό την έννοια της επανεκτίμησης, σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, πραγμάτων που θεωρούνται δεδομένα.

LIFO (http://www.lifo.gr/team/ekei/43465)

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ζωής μας βιώσαμε στο πρωτοποριακό δρώμενο «Dialogue in the dark» που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στο θέατρο Badminton. (…) Το «Dialogue in the dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση ή μια performance ή ένα εικαστικό δρώμενο. Είναι μια εμπειρία ζωής που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα, που μπορεί να μας κάνει να εκτιμήσουμε όλα όσα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας.

E-GO.GR (http://www.e-go.gr/timeout/article.asp?catid=16226&subid=2&pubid=129524596)

Μια εμπειρία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο είναι ο «διάλογος στο σκοτάδι». Μια εμπειρία ζωής! (…) Όντως είναι ένας διάλογος στο σκοτάδι. Κατ’ αρχάς συνδιαλέγεσαι με τον εαυτό σου καθώς η πλήρης έλλειψη οπτικών ερεθισμάτων δημιουργεί καταστάσεις περισυλλογής. Είναι όμως κυρίως διάλογος με τους άλλους συνταξιδιώτες στο περίεργο και γοητευτικό αυτό ταξίδι… Πρέπει να μάθεις να βασίζεσαι στη βοήθεια των άλλων ανθρώπων. (…) Βγαίνοντας από αυτόν τον διάλογο μες στο σκοτάδι είχα ευχάριστα συναισθήματα. (…) Πρόκειται για μια εμπειρία που σου απομυθοποιεί κάποιους φόβους και σε βοηθά να ζήσεις κι εσύ μια κατάσταση που είναι καθημερινότητα για πολλούς συνανθρώπους μας.

MONOPOLI.GR (http://www.monopoli.gr/stories/item/122836-Dialogue-in-the-dark-sto-Badminton-Ezhsa-gia-90-lepta-sthn-polh-opws-oi-tyfloi)

Το Θέατρο Badminton σας προσκαλεί σε «Διάλογο στο σκοτάδι» και σας καλεί να δείτε τον κόσμο με «άλλα» μάτια. Προλαβαίνετε!

dialogue_in_the_dark_2014_04_001

INFO

DIALOGUE IN THE DARK
Θέατρο Badminton/ ειδική εγκατάσταση

Ξεκίνησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 (παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού) και θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014

Η επίσκεψη στην εγκατάσταση συνιστάται και για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω.

Μέρες και ώρες λειτουργίας

–       Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 16:00 μέχρι 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
–       Σάββατο 15:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
–       Κυριακή 12:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)

Για σχολεία και πρωινές ώρες.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Οι επισκέπτες, για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρά μέχρι 8 άτομα.

Τιμές Εισιτηρίων

Καθημερινές: 14€ κανονικό, 11€ (σπουδαστικό/ ανέργων)
Σαββατοκύριακα: 18€ κανονικό, 15€ (σπουδαστικό/ ανέργων)
Ομαδικά πακέτα, από 9 ευρώ το άτομο.
Ειδικές τιμές για σχολεία.

Προπώληση:

Ταμείο θεάτρου Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή – τηλ. 210 8840600

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here