27/12/2012
Γράφει η Γιάννα Παναγιωτοπούλου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η ώρα έχει πάει περίπου 23.30 όταν ανεβαίνουν στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου σύσσωμοι οι Μaraveyas Ilegal! Οι πρώτες νότες του «Dictator des Marktes» , κομμάτι από το «Λόλα» , ηχούν κι ο κόσμος υποδέχεται τη μπάντα με ένα θερμό χειροκρότημα! Kάπως έτσι ξεκινά μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις… Για την επόμενη μία ώρα στη σκηνή του Σταυρού ακούγονται αποκλειστικά κομμάτια από τις προηγούμενες τέσσερις δισκογραφικές δουλειές του Κωστή Μαραβέγια… Κομμάτια που το κοινό αμέσως αγκάλιασε και στην πορεία τα αγάπησε και δέθηκε μαζί τους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα: “welcome to Greece” , “Άσε με να μπω” , “Δεν νιώθω τίποτα” , “Που να βρω μια να σου μοιάζει”. Τραγούδια που παρά το χρόνο που περνάει, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από το κοινό με τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς!

Ο Μαραβέγιας φαίνεται πιο ώριμος από ποτέ επί σκηνής! Διατηρεί την άψογη επικοινωνία με το κοινό του:  «hola!! ελάτε κάτω να χτυπηθούμε, να κάνουμε φασαρία!» , τα λόγια του με την λήξη του «welcome to Greece» , ύστερα από το καλωσόρισμα. Εκπέμπει αυτό που λέμε άνεση και οικειότητα, κάνει τη σκηνή το σαλόνι του σπιτιού του και γίνεται ο πιο φιλόξενος οικοδεσπότης! Αστειεύεται με τον ντράμερ για τις στυλιστικές επιλογές του, εξιστορεί πως γνώρισε τον κιθαρίστα, κερνάει σφηνάκια τον κόσμο… Μας τραγουδάει το «Τσαλαπατώ» , που έγραψε «με αγάπη για έναν Παρθενώνα…».

«Είμαι ευσυγκίνητος, νομίζω πρέπει να το βελτιώσω» , λέει προλογίζοντας το τραγούδι «Κυριακή εκδρομή» και εύχεται να «φύγει επιτέλους η μελαγχολία» . Το μεγάλο μπαμ όμως γίνεται για πρώτη φορά με την ερμηνεία του κομματιού «το καλοκαίρι έφυγε» , το κοινό ξεφαντώνει χορεύει, τραγουδάει, χειροκροτάει και ουρλιάζει!

Και χωρίς κανείς να καταλάβουμε πώς πέρασε μιάμιση ώρα από τη στιγμή που ήχησαν οι πρώτες νότες, οι Maraveyas Illegal κάνουν το εικοσάλεπτο διάλειμμα τους και επιστρέφουν για την …αλλαγή του έτους!!!! Ναι, σωστά διαβάσατε! Αφορμή η περιβόητη …καταστροφή του κόσμου που θα συνέβαινε εκείνη την Παρασκευή στις 21 του Δεκέμβρη! Ένα ρολόι τοίχου εμφανίζεται στη σκηνή που το κρατάει ο Κωστής, τα φώτα σβήνουν εντελώς και μετράμε όλοι αντίστροφα μέχρι να αλλάξει ο χρόνος!!! «Θα θέλαμε όλοι μας να αλλάξουμε το χρόνο, να χαρούμε ότι μπήκαμε στο ’13!!!».

Αυτό το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στα Χριστούγεννα και επιλέγονται κομμάτια από τα κλασσικά «πάει ο παλιός ο χρόνος» μέχρι «τα Χριστούγεννα» της Βανδή! Ένας φουσκωτός Άγιος Βασίλης κάνει «βόλτες» στη σκηνή και …σταθμεύει πάνω στο πιάνο του Μαραβέγια! Και ξαφνικά με το άκουσμα του «μην τον ρωτάς τον ουρανό» του Μάνου Χατζιδάκι, η ατμόσφαιρα θυμίζει αθηναϊκή συνοικία του ’60! Η επιστροφή στη σημερινή εποχή γίνεται ομαλά και μετά από λίγο ακούγεται η «Λόλα» , που έχει δώσει και το όνομα τόσο στο άλμπουμ όσο και στην πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Κωστή Μαραβέγια…

Αξιοσημείωτο είναι πως οι πρωταγωνιστές της σκηνής, δεν αφήνονται στον ενθουσιασμό του κοινού τους, έχουν προσέξει τη παραμικρή λεπτομέρεια, για παράδειγμα στο «πάρε χρώμα» τα φώτα είναι μόνο κόκκινα. Περίπου στη 1:50 η μπάντα κατεβαίνει από τη σκηνή και ανεβαίνει ξανά για το encore! Κορυφαία κατ’ εμέ στιγμή της βραδιάς είναι η εκπληκτική ερμηνεία του κομματιού «στην καταιγίδα», ο Μαραβέγιας μένει μόνος του πάνω στη σκηνή και τα δίνει όλα, χάνεται κι ο ίδιος «μες στην καταιγίδα»! Τα φώτα σε μπλε και κόκκινους τόνους λούζουν την πλάτη και τους ώμους του ενώ κάθε φορά που ακούγεται η λέξη “καταιγίδα” τα φώτα πέφτουν στο κοινό μ’ ένα γαλάζιο χρώμα, όπως τ’ ουρανού! Σιγά–σιγά η βραδιά οδεύει προς το τέλος της. Μια επίσης χαρακτηριστική στιγμή είναι τα διαδοχικά και άρτια σολαρίσματα τρομπονιού, κιθάρας, γκρανκάσας, ντραμς, κοντραμπάσο και πλήκτρων, ολόκληρης δηλαδή της μπάντας! Με τελευταία κομμάτια τα «φίλα με ακόμα» , «πες μου μια λέξη» και αποχαιρετιστήριο -κλασικά πλέον- το «Δε σταματώ» , αλλά εντέλει …σταμάτησαν στις 2.25 ακριβώς! Μας ευχαρίστησαν, μας χαιρέτησαν και μας άφησαν γεμάτους ικανοποίηση!

Υγ.: Εκτός όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, ήταν ευτυχές το γεγονός ότι οι Μaraveyas Ilegal δεν έπεσαν στο λάθος που κάνουν πολλές μπάντες και καλλιτέχνες στα live παρουσίασης νέων άλμπουμ. Η αναλογία καινούργιου και παλιού ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here