24/9/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι αναμφίβολα και κατά κοινή ομολογία η καλύτερη ερμηνεύτρια της γενιάς της. Είναι μάλιστα από τις λίγες τραγουδίστριες σήμερα που γεμίζουν τους χώρους όπου εμφανίζεται. Ενώ λοιπόν βιώνει μια μεγάλη επιτυχία και έρχεται από έναν πολύ επιτυχημένο, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά, δίσκο όπως οι “Μέρες του Φωτός”, επιλέγει να επιστρέψει δισκογραφικά με κάτι το εντελώς καινούριο. Η “Άνω τελεία“,  όπως τιτλοφορείται το ολοκαίνουριο mini album της που κυκλοφορεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου από την νεοσύστατη δισκογραφική εταιρία Feelgood records, κινείται σε ένα εντελώς καινούριο και φρέσκο ηχητικό περιβάλλον για εκείνη, όπως είναι αυτό της ηλεκτρονικής μουσικής.

Υπαίτιος για αυτή την μουσική ανανέωση είναι ο συνθέτης Στάμος Σέμσης, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την τραγουδίστρια. Στο κομμάτι του στίχου, τουλάχιστον από άποψη συμμετοχής, δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, αφού η Μποφίλιου ερμηνεύει τα λόγια του στενού συνεργάτη και φίλου της Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Ξεχωριστό πάντως θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα τραγούδια του album χωρίζονται σε τρία ελληνόφωνα και σε τρία αγγλόφωνα, που από δομή και μόνο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνιστούν ακόμη μια πρωτοτυπία. Τη νέα αυτή δουλειά, που οι φαν της τραγουδίστριας αναμένουν με μεγάλη προσμονή, είχαμε την τύχη να την ακούσουμε λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία της και σας μεταφέρουμε κάποιες σκέψεις μας. Ας πάμε όμως τραγούδι-τραγούδι.

NATASSA_MPOFILIOY_ANO_TELEIA_AKROASH

Άνω τελεία: Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου που έχουμε ήδη λατρέψει από το καλοκαίρι που πρωτοκυκλοφόρησε. Ηλεκτρονική ατμόσφαιρα, κινηματογραφικές εικόνες και δυνατοί στίχοι με  θέμα τον έρωτα και τα παρελκόμενά του. Καθοριστική η τραγουδιστική συμβολή του Στάμου Σέμση, που αποτελεί το έτερον ήμισυ της πρωταγωνίστριας, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει, είτε βρίσκεται στην Αθήνα, είτε στο Παρίσι. Στο τραγούδι αυτό πρόσφατα ακούσαμε και δύο εξαιρετικά remixes, το ένα από τον Τareq και το άλλο από τον Niadoka που δυστυχώς όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στο ep album.

Stellar romance: Το πρώτο αγγλόφωνο κομμάτι του album, σε ρυθμούς ηλεκτρονικής bossa nova, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το soundtrack του επόμενου Καλοκαιριού. Η Μποφίλιου εδώ κινείται φωνητικά σε jazz διαδρομές και επιβεβαιώνει την άποψη που έχουν πολλοί για εκείνη, πως η διεθνής μουσική σκηνή της ανήκει.

«Ο Μάγος Βιολιστής»: Με αριστοτεχνικό τρόπο ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος καταφέρνει να μας χαρίσει ένα σύγχρονο παραμύθι. Σαν βγαλμένος από σελίδες παραμυθιού ο “Μάγος Βιολιστής” μας αφηγείται την ιστορία του, σε ρυθμό ηλεκτρονικού βάλς υπό την συνοδεία βιολιών και εγχόρδων.

Πάμε Ξανά: Να τη και η υποψήφια επιτυχία του album! Ίσως το πιο εξωστρεφές και τo πιο δυνατό  κομμάτι του cd, που θα έχει σίγουρα μια περίοπτη θέση στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που δίνει και τον τίτλο στις επερχόμενες εμφανίσεις της Μποφίλιου, από 26/10 στο Passport του Πειραιά.

«Wrong Way»: Το πιο δυναμικό, από άποψη ερμηνείας, κομμάτι του album. Σε electro rock ρυθμούς η ερμηνεία της Μποφίλιου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ερμηνεύτριες του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Από τα κομμάτια που ήρθαν για να μείνουν….

«Unfinished Song»: Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανικό κλείσιμο…Μια ευαίσθητη, νοσταλγική μπαλάντα, ηχεί γλυκά στα αφτιά μας, αφήνοντάς μας όμως την αίσθηση του ανικανοποίητου… 

Και κάπου εδώ μπαίνει μια “άνω τελεία”….ίσως γιατί η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε…ίσως γιατί τα έξι τραγούδια δεν μας έφτασαν και θέλουμε κι άλλα…Όπως και να έχει πάντως με το νέο αυτό album, αν και mini, η τραγουδίστρια καταφέρνει να “κάνει και πάλι κατάσταση” στο άνυδρο μουσικό τοπίο της χώρας μας, που τόση ανάγκη έχει πειραματισμούς και εγχειρήματα, σαν και τα δικά της…

Bofiliou2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here