8/1/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δεξιοτέχνης βιολιστής Γιώργος Κόρος, το όνομα του οποίου υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική μουσική παράδοση.

Γεννήθηκε στους Ανδρονιάνους Καρυστίας στην Εύβοια το 1923 και από μικρός διδάχτηκε βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του που ήταν ιεροψάλτης. Αυτοδίδακτος στο βιολί το έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του παιδάκι ακόμα, στα εννιά του χρόνια. Από τότε και μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα το 1958, έπαιζε για λίγα χρήματα σε γάμους, γλέντια και ταβερνάκια. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «αν διάβαζα μουσική και ήμουν σε άλλο είδος, έπρεπε υποχρεωτικά να μελετώ. Αλλά εδώ, τώρα, είναι θέμα αντιλήψεως, μυαλού, γιατί έχουμε να κάνουμε με φαντασία, αίσθημα, χρώμα κλπ. Λοιπόν αν δεν κόβει το μυαλουδάκι και τα χέρια και η καρδιά και όλα μαζί δεν κάνουμε τίποτα».

giorgos_koros_2014_01_1

Στη δισκογραφία μπήκε το 1953 παίζοντας βιολί στις ηχογραφήσεις του Γιώργου Παπασιδέρη, με τον Κώστα Γιαούζο στο κλαρίνο, σε μια εποχή που βιολί και κλαρίνο δεν συνηθιζόταν να παίζουν μαζί στη δισκογραφία. Ονομάστηκε μάλιστα “κλαρινοφάγος”, καθώς με το παίξιμό του κατόρθωσε να καλύψει την ηχητική αδυναμία του βιολιού έναντι του κλαρίνου τόσο στο πάλκο, όσο και στους δίσκους.

Έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες όπως Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσος Αραπάκης, Στέλιος Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνος Γαβαλάς, Μανώλης Αγγελόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Ζάχος, Αλέκος Κιτσάκης, Σοφία Κολλητήρη, Στάθης Κάβουρας, Τασία Βέρρα, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους.

Την υπογραφή του φέρουν περίπου 1.200 τραγούδια, ενώ η ιδιαιτέρως σημαντική μουσική του πορεία συμπληρώνεται από πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Με την σύζυγό του, Ασημίνα, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου – γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια και συνθέτρια. Ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι, γνωστούς σήμερα καλλιτέχνες, όπως είναι οι Σοφία Κολλητήρη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βάσω Χατζή και άλλοι.

Υπήρξε ίσως ο διασημότερος Έλληνας δεξιοτέχνης  του 20ου αιώνα στο λαϊκό βιολί. Για το ταλέντο του και την μουσικότητα του εκτιμήθηκε από πολλούς αξιόλογους μουσικούς και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Η φράση «Γεια σου, Κόρο μου, με το βιολί σου», που αυθόρμητα περνούσε από τα χείλη μεγάλων λαϊκών ερμηνευτών στις ηχογραφήσεις, μένει μέχρι σήμερα ως ένδειξη της υψηλής τέχνης και τεχνικής του.

Τα ταξίμια είναι, να πούμε, σαν να μιλάμε και ο ένας απαντάει στον άλλο και λέει το παράπονό του, το αίσθημά του, την ιστορία του, κάτι που του έτυχε, τέτοια πράγματα και ο άλλος πάλι του λέει, τι λες βρε παιδί μου αυτά έπαθες; κλπ. Έτσι, αυτήν την έννοια έχουν, εγώ κάνω με το βιολί το κλάμα του μέσα από την καρδιά του, το οποίο είναι δύσκολο να εκφραστεί“.

*** Bιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Κόρου αντλήθηκαν από το άρθρο Γιώργος Κόρος ή περι ταξιμιού  και από συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Μπαλαχούτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here