Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
www.musiccorner.gr
11/3/2010

Μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο όλα τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στο Kodak Theater και την 82η Απονομή των Βραβείων Oscar, στο «μέτωπο» όμως της Eurovision το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο.

 Την Παρασκευή, στην Ιρλανδία διάλεξαν τη Niamh Kavanagh με το τραγούδι “It’s For You” («Είναι Για Σένα»), σε σύνθεση Niall Mooney, Marten Eriksson και Jonas Gladnikoff και σε στίχους της Lina Eriksson. Το τραγούδι επέλεξαν ομόφωνα κοινό και κριτική επιτροπή.

 Πρόκειται για μια όμορφη μπαλάντα, σε μια χρονιά με πολλά τραγούδια ανάλογου ύφους. Η τραγουδίστρια το υποστηρίζει πολύ καλά, ενώ τα δεύτερα φωνητικά χρειάζονται δουλειά. Η χρήση της φλογέρας δίνει στο τραγούδι το στοιχείο που θα το κάνει να εντυπωθεί στο θεατή. Σκηνοθετικά ήταν προσεγμένο, με το κόκκινο να επικρατεί ως χρώμα.

Σίγουρα αποτελεί μια αξιοπρεπή συμμετοχή για την Ιρλανδία…

 

Το Σάββατο, Μολδαβία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Κροατία ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες επιλογής των τραγουδιών τους.

Οι Sun Stroke Project και Olia Tira πήραν το εισιτήριο για τους ημιτελικούς της διοργάνωσης στο Oslo. Το χορευτικό τραγούδι τους “Run Away” προτιμήθηκε από το κοινό και την κριτική επιτροπή της Μολδαβίας.

Η ενορχήστρωση, με τη χρήση του βιολιού και του σαξόφωνου πάνω στο beat, είναι πραγματικά πετυχημένη. Τα προβλήματα για το τραγούδι ξεκινούν όταν μπαίνουν τα φωνητικά, καθώς η φωνή της τραγουδίστριας ακούγεται πολύ «τραχιά». Το τραγούδι βελτιώνεται όταν η κοπέλα τραγουδάει ντουέτο με τον νεαρό που τη συνοδεύει.

Σε μια χρονιά όμως με πολλά τραγούδια που βασίζονται στις ερμηνευτικές και φωνητικές ικανότητες των τραγουδιστών, θα χρειαστούν πολύ προετοιμασία ώστε να μην ακουστεί «περίεργο» στους θεατές το τελικό αποτέλεσμα.

Με ένα τραγούδι αφιερωμένο στον έρωτα θα συμμετάσχει η Ουκρανία. Ο Vasyl Lazarovich θα προσπαθήσει να συγκινήσει τους τηλεθεατές ερμηνεύοντας το τραγούδι “I Love You” («Σ’ Αγαπώ»). Στην σύνθεση βρίσκεται ο Brandon Stone, ενώ ο ίδιος συνυπογράφει τους στίχους μαζί με την Olga Yarynich. Το “I Love You” επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε τραγούδια τα οποία ερμήνευσε ο Lazarovich.

Πρόκειται για ένα όμορφο τραγούδι, ερμηνευμένο στα αγγλικά και τα ουκρανικά. Το μόνο πρόβλημα είναι η πληθώρα των συμμετοχών που κινούνται φέτος στο ίδιο ύφος, το οποίο μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να περάσει στον τελικό και να λάβει κάποια υψηλή θέση.

Το ίδιο πρόβλημα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και η Πορτογαλία, η οποία επέλεξε και αυτή να στείλει μια μπαλάντα. Το τραγούδι ονομάζεται “Há Dias Assim” («Υπάρχουν Τέτοιες Μέρες»), το ερμηνεύει η 19χρονη Filipa Azevedo και δημιουργός του είναι ο Augusto Madureira. Το τραγούδι κέρδισε στο Festival da Canção 2010, στο οποίο επιλέγεται η επίσημη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision.

Το “Há Dias Assim” είναι ερμηνευμένο εξολοκλήρου στα Πορτογαλικά. Η νεαρή τραγουδίστρια βάζει τα δυνατά της να αγγίξει το κοινό, με μέτρια όμως αποτελέσματα. Η πορτογαλική γλώσσα ενδείκνυται για συγκινητικά τραγούδια. Το τετριμμένο pop ύφος όμως του συγκεκριμένου κομματιού δεν επιτρέπει στα επιμέρους στοιχεία – την καλή φωνή της κοπέλας, τη δύναμη της γλώσσας – να αναδειχτούν. Επίσης, η παρουσίαση, αν και στοχεύει στη λιτότητα, είναι μάλλον φτωχή…

Η Ρουμανία ακολούθησε το «δρόμο» της Μολδαβίας και προτίμησε ένα χορευτικό τραγούδι για το φετινό διαγωνισμό. Το “Playing With Fire” του Ovidiu Cernăuţeanu, σε ερμηνεία των Paula Seling and Ovi ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκαέξι υποψήφια τραγούδια, κερδίζοντας κοινό και κριτική επιτροπή. Κάποιοι μάλιστα το παρομοίασαν με το “Tornerò” του 2006, το οποίο είχε γίνει στη συνέχεια μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.

 Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι δεν διαθέτει το «εθιστικό» στοιχείο του “Tornerò”. Είναι όμως ευχάριστο, με ενδιαφέροντα φωνητικά και συνεχές «παιχνίδι» ανάμεσα στους δύο τραγουδιστές. Η ιδέα με το διπλό πιάνο είναι πολύ καλή, θα ήταν όμορφο όμως να υπήρχαν πάνω στην σκηνή χορευτές, ώστε να μεταδίδουν την απαραίτητη ενέργεια στο κοινό.

Η Κροατία επέλεξε να στείλει τις Feminnem και το τραγούδι “Lako Je Sve” («Όλα Είναι Εύκολα»). Το τραγούδι είναι δημιουργία των Branimir Mihaljević, Pamela Ramljak and Neda Parmać. Είναι η δεύτερη συμμετοχή στη Eurovision για το γυναικείο συγκρότημα μετά το 2005 και το τραγούδι “Call Me”, με το οποίο εκπροσώπησαν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

 Οι τραγουδίστριες είναι έμπειρες, ξέρουν να κινούνται πάνω στην σκηνή και να υποστηρίζουν το τραγούδι τους. Μπορούν να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Το τραγούδι δεν διαθέτει στοιχεία που να το κάνουν να ξεχωρίζει, οι Feminnem όμως σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα των αντρών!

Την Κυριακή, τις διαδικασίες ολοκλήρωσαν η Ρωσία και το Βέλγιο. Και οι δύο χώρες επέλεξαν μπαλάντες για να τις εκπροσωπήσουν στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

 Σε ειδική εκπομπή παρουσιάστηκε το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Βέλγιο στους ημιτελικούς του Μαΐου. Ο Tom Dice ερμήνευσε το τραγούδι “Me and My Guitar”, το οποίο έχει συνθέσει ο ίδιος μαζί με τους Ashley Hickin και Jeroen Swinnen.

Το πρώτο που προσέχει κανείς είναι η ιδιαίτερη χροιά του τραγουδιστή, η οποία θυμίζει τη φωνή του James Blunt. Το τραγούδι είναι ατμοσφαιρικό, ενώ φέρνει στο νου μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο, καθώς το ραδιόφωνο παίζει ένα μελαγχολικό σκοπό…

Η Ρωσία επέλεξε τον Peter Nalitch και το τραγούδι “Lost and Forgotten”.

 Πρόκειται για μια από εκείνες τις περιπτώσεις που τα λόγια είναι περιττά. Ή θα το μισήσουν κοινό και κριτική επιτροπή ή θα το λατρέψουν!

Μονάχα εννέα χώρες δεν έχουν επιλέξει ή ανακοινώσει ακόμα το τραγούδι που θα τους εκπροσωπήσει στο φετινό διαγωνισμό, ανάμεσά τους και η χώρα μας. Πάντως, οι μέχρι τώρα συμμετοχές δείχνουν μια προτίμηση στις μπαλάντες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις χώρες που επέλεξαν να παρουσιάσουν χορευτικά τραγούδια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here