24/7/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

“Σερσέ λαφάμ” ονομάζεται η παράσταση, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ τον Οκτώβριο στη Μονή Λαζαριστών, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του. Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.

tsitsanis mpasin negka

Η παράσταση είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη.  Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς με προεξέχοντες τους Λεωνίδα Κακούρη (Τσιτσάνης), Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα) και Χρήστο Σιμαρδάνη (Μουσχουντής), μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Γιάννης Διονυσίου, ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Χαρακτηριστικό ρόλο θα έχει και η Ευανθία Ρεμπούτσικα η οποία θα ανοίγει και θα κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα μαγικά τραγούδια του Τσιτσάνη.

mpasis kalimeri

Η παράσταση επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη – τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα. Το «Σερσέ λα φαμ», πριν την μεγάλη του πρεμιέρα τον Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, στο Νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here