21/5/2013
Γράφει η Ελένη Γιαννάτου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός  Επικοινωνίας)

Βράδυ Παρασκευής 17 Μαΐου… Ένα βράδυ ανοιξιάτικο. Περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να φτάσω στο HalfNote χάζευα τις εικόνες που σου προσφέρει αυτή η πόλη. Φωτεινή και σκοτεινή ταυτόχρονα, όμορφη αλλά και μελαγχολική, μια πόλη σύγχρονη μεν που ακολουθεί τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού, «αγκιστρωμένη» δε σε ένα ισχυρό παρελθόν. Αν με ρώταγε κανείς με τι ήχο θα «έντυνα» αυτή τη ξενάγηση στη πόλη, σίγουρα ο ρυθμός θα ήταν jazz. Ένα πιάνο, μια τρομπέτα και μια φωνή, συνδυασμός ιδιαίτερος, θα αρκούσαν.

Αυτό ακριβώς βρήκα φτάνοντας στο “Half Note”. Μπαίνοντας στο μαγαζί κατάλαβα ότι κάτι «διαφορετικό» θα συμβεί, κάτι καλά «μελετημένο». Η ατμόσφαιρα σε μετέφερε σε μια εποχή που πολλοί νοσταλγούν και άλλοι απολαμβάνουν μέσα από δίσκους και ταινίες. Το σκηνικό παρέπεμπε στο μεσοπόλεμο. Κόκκινα φώτα, μαύρες λεπτομέρειες, πιάνο, τρομπέτα, αξεσουάρ καμπαρέ και η «ζεστασιά» που προσφέρει η διακόσμηση του “Half Note”, συμπλήρωναν το σκηνικό. Αυτό που έλειπε ήταν μόνο ο ήχος…

tina_and_the_jazzymates_live_2013_05_32

Δεν άργησε να έρθει και να μας εκπλήξει όλους θετικά. “Tina and the Jazzymates”.  Η performer Τίνα Αλεξοπούλου και οι μουσικοί της – Κώστας Αναδιώτης στο πιάνο και Κώστας Κεφαλάς στη τρομπέτα – ήταν στη σκηνή. “Let’s Do It, Let’s Fall in Love”, με τη προτροπή αυτή η Τίνα ανοίγει το πρόγραμμα. Η διάθεση της απόλυτα ερωτική. Η σκηνική της παρουσία σύμφωνη με την εποχή και αυτό που θέλει να παρουσιάσει, το μιούζικαλ. Η παράσταση λέγεται άλλωστε “Musical Highlights”.

“What Ever Will Be, Will Be (Que Sera Sera)”, “Fever”, “Cheek to Cheek”, “Amado Mio”, “La vie on rose”,  “Mack the knife”, “Πες μου μια λέξη” είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που ακούστηκαν θυμίζοντας μας υπέροχες ταινίες και μοναδικούς ερμηνευτές. Η Τίνα Αλεξοπούλου, με τη πολύτιμη βοήθεια των μουσικών της, μας μετέφερε με άνεση από την “Gilda” στην «Όπερα της Πεντάρας» και από τον Sinatra και τον Fred Astaire στην Piaf ακόμα και στον Γιάννη Σπανό.

tina_and_the_jazzymates_live_2013_05_08

Από την πρώτη κιόλας στιγμή η νέα αυτή και όμορφη καλλιτέχνις άφηνε να φανεί ότι πρώτα απ’ όλα ζούσε η ίδια αυτό που κάνει. Χόρευε και τραγουδούσε με το πάθος και την υπερβολή ακόμη κάποιες στιγμές, του καλλιτέχνη που αγαπά το αντικείμενο του και αυτό θέλει να το μεταφέρει στο κοινό. Οι σπουδές υποκριτικής και τραγουδιού που έχει κάνει η Τίνα Αλεξοπούλου (όπως μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που έδωσε στο Music Corner) φανερά τη βοήθησαν στο απαιτητικό μουσικό είδος του μιούζικαλ, όπου πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ένας καλλιτέχνης.

Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο μέρος αυτού του «one woman show» και αφού η performer μας έχει χαρίσει μια πολύ καλή ερμηνεία του αξέχαστου “Cabaret” και του “Big Spender”, μας μεταφέρει στο μιούζικαλ “All That Jazz”, όπου τη συνοδεύουν χορευτικά η Έλενα Λιναρδάκη και η Αλίκη Μαυροειδή, χαρίζοντας μας στιγμές μιας «πραγματικής» παράστασης μιούζικαλ.

tina_and_the_jazzymates_live_2013_05_21

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους η Τίνα με στυλ μας δήλωσε ότι “My baby just cares for me”, οπότε είχε κάθε λόγο να συνεχίσει με το “I’m feeling good”. Με την έντονη θεατρικότητα της μας «ταξίδεψε» πίσω στη χρυσή εποχή της Μarilyn Μonroe ερμηνεύοντας “My Heart Belongs To Daddy” και “Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, για να συνεχίσει με πολλά και διάφορα ακόμη γνωστά κομμάτια εκείνης της «εποχής της δημιουργίας», πάντα με τις εξαιρετικές εκτελέσεις των δυο μουσικών και την επανεμφάνιση των δυο χορευτριών.

Λίγο πριν τελειώσει η βραδιά η Τίνα Αλεξοπούλου δεν παρέλειψε να ερμηνεύσει και ελληνικά κομμάτια από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 κυρίως, όταν τα τραγούδια ήταν «ευφάνταστα σε σύνθεση αλλά και σε ποίηση και δύσκολα σε εκτέλεση, καθώς ξεπερνούν τη μια-μιάμιση οκτάβα σε έκταση», όπως δηλώνει η ίδια στο Music Corner. «Αφού το θες», «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Μοιάζεις και εσύ σαν θάλασσα» είναι μερικά από αυτά τα κομμάτια που μας χάρισε η ερμηνεύτρια, θυμίζοντας μας τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο και τους σπουδαίους στιχουργούς, συνθέτες και ερμηνευτές της εποχής.

tina_and_the_jazzymates_live_2013_05_23

«Λόγο στο λόγο και ξεχαστήκαμε
μας πήρε ο πόνος και νυχτωθήκαμε
σβήσε το δάκρυ με το μαντίλι σου
να πιω τον ήλιο μέσα απ’ τα χείλη σου»

…λόγο στο λόγο και ξεχαστήκαμε στο “Half Note” με τους ρυθμούς του swing και της jazz! Ήταν λίγο μετά τη 1:00 τα μεσάνυχτα όταν τελείωσε το πρόγραμμα. Οι “Tina and the Jazzymates” μας χάρισαν μια πραγματικά ιδιαίτερη βραδιά…!

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here