27/9/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το περίφημο συγκρότημα των Stomp ξεκίνησε τις παραστάσεις του στην Ελλάδα, με αφετηρία την Αθήνα και το θέατρο Badminton, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου! Σίγουρα έχετε ακούσει για αυτούς, σίγουρα έχετε πετύχει κάποιο μικρό τους νούμερο σε ολιγόλεπτο spot πριν ξεκινήσει κάποια ταινία στον κινηματογράφο…

Ναι! Είναι αυτή η ομάδα που παίρνει τενεκέδες, κουβάδες, σκουπόξυλα, κλειδιά, καρότσια και ό,τι άλλο βρει μπροστά της και τους δίνει… ρυθμό! Μέχρι πριν το δω ζωντανά, το θεωρούσα ακατόρθωτο. Όταν δεις ένα τέτοιο θέαμα από κοντά βέβαια, και αφού βγεις από την αίθουσα, έχεις πραγματικά την επιθυμία να δώσεις ρυθμό σε οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά σου και νομίζεις πως είναι τόσο απλό: «Μα αφού το είδα να γίνεται μπροστά στα μάτια μου, μπορώ να το κάνω κι εγώ!». Έπιασα τον εαυτό μου να χτυπάει τα γόνατά μου, το κάγκελο της σκάλας καθώς ανέβαινα προς την έξοδο, την πόρτα που βγάζει στο προαύλιο του θεάτρου. Είναι απλά μαγικό και αποτελεί τον ορισμό του θεάματος.

stomp_live_2013_09_16

Οι Stomp είχαν ετοιμάσει μια σειρά από νούμερα μουσικοχορευτικά. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε τόσο η αίσθηση της μουσικής, όπως την έχουμε συνηθίσει. Η μελωδία αυτή καθεαυτή απουσιάζει από τα shows των Stomp και αυτό που κυριαρχεί είναι ο ρυθμός. Όπως λένε και οι ίδιοι για τα νούμερά τους, η μουσική είναι καθαρά θέμα γούστου – ο ρυθμός όμως είναι παρών σε κάθε μουσικό είδος, σε κάθε κουλτούρα. Για αυτό και δε γίνεται να μη σου αρέσει, να μη σε παρασύρει.

Επίσης, για το show των Stomp δε μπορείς καν να πεις ότι υπάρχει συγχρονισμός πάντοτε. Είναι οι διαφορετικές συχνότητες, οι διαφορετικές εντάσεις, η κίνηση του ενός που απέχει μόλις λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου από την κίνηση του άλλου, που δίνει αυτή τη μοναδικότητα και το απόλυτο κράτημα του ρυθμού. Ας λάβουμε υπόψη μας φυσικά ότι επί σκηνής βρίσκονταν 8 άτομα! Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρξουν 8 άτομα με τόση ακρίβεια;

stomp_live_2013_09_03

Κι όμως, για τους Stomp μοιάζει παιχνιδάκι! Όσο και να ιδρώνουν, όσα και να τρέχουν από τη μια άκρη της σκηνής στην άλλη, μπορείς να διακρίνεις πως τα παιδιά κατέχουν το ρυθμό στο αίμα τους. Φυσικά έχουν βρει τον τρόπο να αποφορτίζουν όλη αυτή την πίεση της χρονικής ακρίβειας: ευτυχώς για εκείνους, και για εμάς, είναι άνθρωποι με πολύ χιούμορ. Κωμικές φιγούρες, γκριμάτσες των χορευτών, αναπάντεχες «γκάφες» των χορευτών (που, παρόλα αυτά – πιστέψτε με – ήταν στο πρόγραμμα!) έκαναν το show ακόμα πιο διασκεδαστικό.

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να ξεχωρίσω ποιο νούμερο μου άρεσε περισσότερο. Ίσως το σημείο με τους νεροχύτες που από το τρίψιμο της επιφάνειας και το τρεχούμενο νερό έβγαζαν ρυθμό με διάφορα ηχοχρώματα… Μπορεί να ήταν και το νούμερο με τις μπάλες του μπάσκετ, που κάθε χτύπημα της μπάλας έδινε το δικό της στίγμα! Ακόμη, μπορεί να ήταν και το νούμερο με τα τεράστια σωσίβια! Τελικά, νομίζω πως το καλύτερο νούμερο ήταν αυτό που όλη η ομάδα σκαρφάλωσε πάνω στα… σκηνικά! Αυτά τα σκηνικά που είχαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από το πιο μικρό μεταλλικό αντικείμενο που μπορεί να παράγει ήχο χτυπώντας το, μέχρι τον πιο μεγάλο κουβά ή το πιο μεγάλο βαρέλι. Τα φώτα έσβησαν και οι Stomp έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Δε μπορούσα καν να μετρήσω πόσοι διαφορετικοί ήχοι ακούγονταν στο συγκεκριμένο νούμερο.

stomp_live_2013_09_12

Ο κόσμος ήταν πραγματικά ενθουσιώδης. Λίγη από τη μαγεία του «stomping» [stomp = χτυπάω δυνατά το πόδι] επιχείρησε να δείξει στο κοινό ένα μέλος της ομάδας, με παλαμάκια και χτυπήματα του ποδιού. Βήμα βήμα, έφτανε το κοινό σε όλο και πιο περίπλοκους ρυθμούς που απλά… τα έκανε θάλασσα! Παρόλα αυτά ήταν μεγάλη η αγωνία και η επιθυμία του να μάθει αυτή τη μαγεία – τη μαγεία του ρυθμού.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για αυτό το show, είναι πραγματικά απολαυστικό. Μέχρι την Κυριακή, οι Stomp θα δίνουν παραστάσεις στο Badminton. Τρέξτε να τους απολαύσετε, καθώς υπάρχει δυνατότητα να βρείτε καλές τιμές, ξεκινώντας από τα 15 ευρώ.

stomp_live_2013_09_14

Όσοι τους είδαμε, θα συνεχίσουμε να παίζουμε ματαιόδοξους ρυθμούς με το κουτί από τα σπίρτα μας!

————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here