Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
24/11/2010
www.musiccorner.gr

Ένα τραγούδι…

“Μίλα μου για μήλα”

Μίλα μου για μήλα
μη μου μιλάς για κοτσάνια ούτε για φύλλα
δε θέλω ούτε μπιμπερό ούτε πιπίλα
θέλω μόνο να μου μιλάς για μήλα.

Μίλα μου για μήλα
μη μου μιλάς για πρασινάδα ή για μαυρίλα
δε θέλω άλογο ούτε καμήλα
θέλω μόνο να μου μιλάς για μήλα.

Μίλα μου για μήλα
μη μου μιλάς για τον Κομφούκιο ή τον Αττίλα
δε θέλω ούτε βόλους ούτε βίλα
θέλω μόνο να μου μιλάς για μήλα.

«Μίλα μου για μήλα», σήμερα… Με άλλα λόγια, ένα μουσικό «λογοπαίγνιο» που έγινε τραγούδι από το Σταύρο Παπασταύρου με στίχους γραμμένους από τον πολύ γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγένιο Τριβιζά.

Ευγένιος Τριβιζάς

Για την ιστορία του τραγουδιού, ο λόγος στο Σταύρο Παπασταύρου:

«Τα τραγούδια του δίσκου “Μίλα μου για μήλα”, που κυκλοφόρησε από το “Σείριο” του Μάνου Χατζιδάκι τον Απρίλη του 1986, ήταν η αφορμή της γνωριμίας μου με τον Ευγένιο Τριβιζά και η απαρχή μιας μακριάς και γόνιμης συνεργασίας.
Ένα χρόνο πριν, το 1985, δεν γνώριζα καθόλου τη δουλειά του. Ώσπου μια μέρα, η αγαπημένη μου θεία, συνθέτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ντίνα Χατζηνικολάου, μέλος τότε της κριτικής επιτροπής στο Διαγωνισμό του “Κύκλου Παιδικού Βιβλίου”, με πήρε τηλέφωνο ενθουσιασμένη, για να μου διαβάσει κάποιους στίχους. Ο διαγωνισμός, βέβαια, ήταν αδιάβλητος και στην ερώτησή μου “ποιος ήταν ο δημιουργός αυτών των στίχων” η θεία Ντίνα μού απάντησε ότι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο εν λόγω συγγραφέας ήταν “Υπνοβάτης”. Το πρώτο ποίημα που άκουσα από τηλεφώνου ήταν ο “Μικρός Ερμής”. Την παρακάλεσα να μου υπαγορεύσει τους στίχους επιτόπου, πράγμα το οποίο έκανε. Το ίδιο έγινε και με το δεύτερο ποίημα, το “Μίλα Μου για Μήλα”. Το ίδιο απόγευμα η μελοποίηση των δύο παιδικών αυτών ποιημάτων ήταν έτοιμη.
Το πρώτο είχε αρκετή δουλειά, διότι οι στροφές ήταν ρυθμικά ανομοιόμορφες και χρειάστηκε να παραλλάξω τη βασική μελωδία, μη θέλοντας να προδώσω το ποίημα κόβοντας και ράβοντας, ώστε να πετύχω πιο στρωτό ρυθμό.
Όσο για το δεύτερο… αυτό γράφτηκε κυριολεκτικά μόνο του! Συνεπαρμένος από τα αλλεπάλληλα λογοπαίγνια του δημιουργού και διασκεδάζοντας με το ιδιαίτερο χιούμορ του, που πλησίαζε πάρα πολύ στο δικό μου, δεν είχα παρά να μετατρέψω το “λεκτικό” του παιχνίδι σε “μουσικό”: ΜΙ-ΛΑ μου για ΜΙ-ΛΑ… Η μελωδία βασίστηκε πάνω σ’ αυτές τις δύο νότες και το τραγούδι γράφτηκε σχεδόν αυτόματα!
Έχοντας ήδη δύο κομμάτια έτοιμα, κάθισα κι έγραψα ένα γράμμα στον “Υπνοβάτη”, το οποίο και του έστειλα μέσω της θείας μου μαζί με μια κασέτα, ώστε να ακούσει τι είχα σκαρώσει με τα στιχάκια του. Ο “Υπνοβάτης” Ευγένιος Τριβιζάς απάντησε με αντίστοιχο ενθουσιασμό, κι έτσι, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, είχα στα χέρια μου τα περισσότερα από τα τραγούδια που απετέλεσαν αυτό το δίσκο
».

(Σταύρος Παπασταύρου – 11/11/10)

Σταύρος Παπασταύρου

«Μίλα μου για μήλα» τραγούδησε ο Σπύρος Σακκάς, που μαζί με την Κρίστη Στασινοπούλου & τη Σαβίνα Γιαννάτου «επωμίστηκαν» το ερμηνευτικό βάρος των τραγουδιών του δίσκου.

Όσο για τον Σταύρο Παπασταύρου… Τον γνωρίσαμε το 1981, όταν βραβεύτηκε στους «Αγώνες ελληνικού τραγουδιού», που οργάνωσε στην Κέρκυρα ο Μάνος Χατζιδάκις, για το τραγούδι του «Απ’ την αρχή». Το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο «Το πίσω δωμάτιο», με το Μάνο Χατζιδάκι στη διεύθυνση ορχήστρας & τη διεύθυνση παραγωγής. Τρία χρόνια αργότερα, το 1985, ήρθαν τα τραγούδια του στο «Μίλα μου για μήλα» («παιδικά τραγούδια για μεγάλους»), όλα σε στίχους του Ευγένιου Τριβιζά, που γράφει στο εσώφυλλο του δίσκου:
«Οι συνεργάτες αυτού του δίσκου γεννήθηκαν όλοι κάτω από την ίδια μηλιά σ’ ένα μαγεμένο κήπο. Η πρώτη λέξη που άκουσαν ήταν “μη”. Πέρασαν τα επόμενα πολλά χρόνια ψάχνοντας για τη λέξη “λα” που νόμιζαν ότι ήταν κρυμμένη σ’ έναν από τους πύργους της άσπλαχνης κόμισσας. Σκορπίσανε, χαθήκανε στα πέρατα του κόσμου. Σιγά – σιγά ξεχάσανε τι ψάχνανε και γιατί…».

"Μίλα μου για μήλα", από τις ηχογραφήσεις στο studio...

Τα τραγούδια του δίσκου:
«Οι δυο πίτες», «Ο μικρός Ερμής», «Η πινεζοβροχή», «Η φάλαινα της Βαραδουάης», «Το τραγούδι της φρουτοπίας», «Μηλομανία», «Η γάτα του Σιάμ», «Φρουτοπία» (ορχηστρικό), «Η χαζή η Καίτη», «Το φιρίκι το χρυσόψαρο» (με τον τρόπο της Λένας Πλάτωνος), «Το κανίς με το κανώ», «Το λυπητερό ταγκό της πολύ άσπλαχνης κόμισσας που μετακόμιζε και άφηνε μόνο του το σκυλάκι της», «Μίλα μου για μήλα»…

Υ. γ.
Ευχαριστώ θερμά το Σταύρο Παπασταύρου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία…

Αλ. Λ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σταυρή μου, πόσο χαίρομαι που από μια σύμπτωση συνετέλεσα κάπως κι εγώ στη δημιουργία του θαυμάσιου δίσκου σου. Το “μίλα μου για μήλα” είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου!!! Πολλά φιλιάΧΧΧΧΧ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here