7/2/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Την προηγούμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, πήγαμε στην πρεμιέρα του Νίκου Ξύδη, της Βαλέριας Κουρούπη και της απίθανης τους μπάντας, τους Apotihans! Ακολουθεί προειδοποίηση: “Οσοι πάτε να είστε προετοιμασμένοι για όλα! Και φυσικά να μην έχετε κανονίσει κάτι για την επομένη το πρωί, εφόσον το πρόγραμμα τελειώνει αρκετά αργά, ανάλογα με τις (άγριες) διαθέσεις του κοινού και της μπάντας!

Η βραδιά ήταν πραγματικά σουρρεαλιστική! 3 εξαιρετικοί μουσικοί πλαισίωναν το βασικό δίδυμο, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης  (Πιάνο, Φυσερό, Φωνή), η Αντωνία Τσολάκη (Μπάσο, Φωνή) και ο Αντρέας Νικόλιξ (Κρουστά, Φωνή) σε ένα live  που ακούσαμε τα πάντα, χωρίς καμία υπερβολή!

Από το πανέξυπνο “Αν θα ήμουν γυναίκατου Νίκου Ξύδη, υπέροχες διασκευές όπως το “Ακριβό μου διθέσιο” τραγουδισμένο από την αιθέρια φωνή της Βαλέριας Κουρούπη, τον εθνικό ύμνο των ημερών μας, αλλά και ευρηματικές αυτοσχέδιες συνθέσεις όπως αυτή του Νεοκλή Νεοφυτίδη με τίτλο “όταν παίζω Σοπέν, όλοι γύρω μου σωπαίν'”! Ειδικό φόρο τιμης φυσικά απότεισαν και στο κλασσικό δημοτικό τραγούδι “Επαντρέ (διότι τιμούμε και στηρίζουμε την παράδοση) αλλά σε πιο rock ήχο!

Γενικά σε αυτό το πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα εναλλάσονται το χιούμορ με τα υπέροχα τραγούδια, όπως το δείγμα από την καινούρια δουλειά του Νίκου Ξύδη. Εξαιρετικό και το κομμάτι που έγραψε για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα νανούρισμα-γροθιά στο στομάχι. Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε… Μια άλλη όμορφη στιγμή της βραδιάς ήταν η unplugged ερμηνεία του τραγουδιού “Μ΄αεροπλάνα και βαπόρια”, αλλά εκεί που χρειαστήκαμε χαρτομάντηλα ήταν όταν η Αντωνία Τσολάκη, η οποία είχε τα γενέθλιά της εκεινη τη μέρα ερμήνευσε το “Γερνάω μαμά” , το οποίο αφιέρωσε σε δύο μαμάδες: Σε εκείνη που καθόταν απέναντι της, στην Ελένη Βιτάλη δηλαδή, και στην άλλη, που την καμάρωνε από εκεί ψηλά. Ευτυχώς τα παιδιά το πήρανε χαμπάρι και ανέβηκαν ξανά όλοι μαζί στη σκηνή για “αλλαγή κλίματος”! Ακούσαμε λοιπόν τραγούδια των Σιδηρόπουλου, Αγγελάκα, αλλά και blister in a sun, το Νίκο Ξύδη να μιμείται Νταλάρα (γελάω ακόμα όταν το σκέφτομαι!) και .. ”Μη μου μιλάς για καλοκαίρια” σε μια σύμπραξη ΝΙ-ΞΟ (όπως λέμε ΝιVo, αλλά ευτυχώς ΚΑΜΙΑ σχέση) και Βαλέριας σε ρόλο χορεύω-και-τραγουδάω το ρεφρενάκι, σε μια ευρηματική παρωδία των γνωστών βραβείων που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι! Τελικά μέσα από το  χαβαλέ περνάνε ίσως τα σημαντικότερα μηνύματα!

Εύφημος μνοία πρέπει να αποδοθεί και στα χορευτικά της μπάντας, και στις μοναδικές τους ερμηνείες σε αγαπημένα κομμάτια όπως τα “ήρεμα, ήρεμα, δεν είμαι τρομοκράτης” και “Σεϋχέλλες” που τα αντιμετωπίσανε όπως τους πρέπει: Με χιούμορ και διάθεση για χορό! Ειδικά το α λα Γαρμπή χορευτικό της Βαλέριας όταν ερμηνεύει το  “Φαντασματάκι” προκάλεσε εκρήξεις γέλιου στο χώρο!

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά που δε θέλαμε να τελειώσει! Με ωραίες εναλλαγές τραγουδιών σε ένα ζεστό χώρο όπως ο Πυρήνας, που γίνεσαι με όλους μια μεγάλη παρέα, ακόμα και αν δίπλα σου κάθεται η Μελίνα Ασλανίδου ή η Γιώτα Νέγκα! Αυτή η ζεστή ανθρώπινη ατμόσφαιρα και η κατάργηση του διαχωρισμού που επιβάλλει η μεγάλη πίστα ίσως είναι το κλειδί της επιτυχίας των εμφανίσεων των Apotihans… Κοινώς, σπεύσατε!

Λίγο πριν ξεκινήσει το live καταφέραμε να απομονώσουμε τον Νίκο Ξύδη και τη Βαλέρια Κουρούπη σε ένα αυτοσχέδιο καμαρίνι πίσω από τη σκηνή! Μέσα από την πλάκα και τα πειράγματα (που δε σταματούν ούτε όταν είναι πάνω στη σκηνή) μοιράστηκαν μαζί μας κάποιες πολύ ουσιαστικές σκέψεις τους…

Music Corner: Καλησπέρα! Πείτε μας για τις εμφανίσεις που ξεκινάτε εδώ στον Πυρήνα τις Πέμπτες
Νίκος Ξύδης-:Βαλέρια Κουρούπη: Κάναμε κάποιες εμφανίσεις πέρυσι και επειδή περάσαμε καλά, και εμείς και ο κόσμος που ήρθε, αποφασίσαμε να “επανακάμψουμε” και φέτος με αφορμή την κυκλοφορία του νέου cd, το οποίο λέγεται “Πατέντα” και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής που στήσαμε μόνοι μας, την paraga productions!

Music Corner: Δεν είναι λίγο ριψοκίνδυνο αυτό το βήμα στις μέρες μας;
Νίκος-Βαλέρια: Κάποιοι μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε τρελοί, αλλά θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, να επικοινωνήσουμε αυτό που έχουμε να πούμε στον κόσμο μακρυά απο την αγωνία του σουξέ που στην τελική δεν αφορά εμάς αλλά τις δισκογραφικές. Έτσι με πολύ όρεξη και αγάπη αποφασίσαμε να στήσουμε τη δική μας εταιρεία παραγωγής για να δημιουργήσουμε και όχι για να παράγουμε μαζικά cd’s. Ξεκινάμε αυτή την απόπειρα με το δικό μας cd αλλά στόχος μας είναι να δοθεί βήμα και σε άλλους νέους καλλιτέχνες που ψάχνουν να βρουν χώρο να εκφραστούν ελεύθερα.

Music Corner:Παρολαυτά είναι σπάνιο να κάνεις “επιχειρηματικά ανοίγματα” ειδικά στο μουσικό χώρο, ενώ βλέπουμε οτι πλέον οι μεγάλες πίστες περνάνε κρίση και ο κόσμος δεν αγοράζει ούτε cd’s λαοπρόβλητων τραγουδιστών.
Νίκος-Βαλέρια: ..Και ευτυχώς που περνάνε κρίση οι πίστες (γέλια)!!! Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να δράσουμε όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι, που είμαστε μακριά από το προβεβλημένο star system, που αντιπαθούμε, όλο αυτό το ψεύτικο και το δήθεν που ευτυχώς καταρρέει στις μέρες μας. Πλέον και ο κόσμος έχει ανάγκη από κάτι αληθινό, όπως αυτό που κάνουμε εδώ τις Πέμπτες, μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα, με χιούμορ, ζεστασιά και κυρίως καλά τραγούδια. Και εκτιμούμε πολύ το ότι ο κόσμος έχει στραφεί πλέον προς τις μικρές μουσικές σκηνές και τις συντηρεί με αγάπη και δύναμη.

Νίκος Ξύδης & Βαλέρια Κουρούπη, τα λένε με τη Πέννυ Ζαμπούκα...

Music Corner: Νίκο έχεις κάνει χρόνια μουσικές σπουδές, με σπουδαίους δασκάλους, έχεις φτάσει εως και την Ινδία όπου διδάχθηκες παραδοσιακά ινδικά όργανα. Θεωρείς ότι η μουσική σου παιδεία σε έχει επηρεάσει ως καλλιτέχνη;
Νίκος: Νομίζω ότι η φράση-κλειδί είναι η σοβαρή ενασχόληση. Όταν αγαπάς κάτι οφείλεις να δείξεις αφοσίωση και συνέπεια. Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να είμαι τραγουδοποιός. Μέσα από αυτό εκφράζομαι δημιουργικά και για να το κάνω όσο πιο ολοκληρωμένα μπορώ όφειλα να έχω τα κατάλληλα εφόδια.

Music Corner: Βαλέρια είσαι πολυτάλαντη καλλιτέχνις, οπότε όπως κάθε “δημοσιογράφος” που σέβεται τον εαυτό του, οφείλω να σου κάνω την κλασσική …ηλίθια ερώτηση: Πως μπορείς και τα συνδιάζεις όλα μαζί;
Βαλέρια: Αν με ρωτάς προσωπικά θα σου απαντούσα ότι τίποτα δεν κάνω τόσο τέλεια όσο ίσως θα ήθελα, και ξεκινάω από τα πιο ουσιαστικά για μένα, όπως: Να είμαι σωστή μαμά, καλή σύζυγος, και τέλεια μαγείρισσα. Και έπειτα να είμαι και άψογη επαγγελματίας! Αλλά η ζωή δεν είναι πρωταθλητισμός, το θέμα είναι να κάνεις οτι καλύτερο μπορείς χωρίς άγχος ώστε να είσαι συνεπής απέναντι στον εαυτό σου και το όνειρό σου.

Music Corner: Θεωρείτε οτι έχει πληγεί περισσότερο η γυναίκα μέσα από την κρίση; Και τελικά, θα καταφέρουμε να τη “σκαπουλάρουμε” από όλο αυτό που μας φόρτωσαν;
Νίκος-Βαλέρια: Βασικά έχει θιγεί περισσοτερο ο ευαίσθητος άνθρωπος, που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και ασφυκτιά για τις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι γι’ αυτόν. Όσο για το αν θα τη “σκαπουλάρουμε”, τελικά αυτό είναι το θέμα μας; Έτσι όπως το εννοείς όχι, δεν θα τη σκαπουλάρουμε και ευτυχώς δηλαδή! Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα, να αντισταθούμε και να ξαναθυμηθούμε βασικές αξίες που ξεχάσαμε στη διαδρομή. Θα πονέσουμε πολύ, όλο αυτό είναι μια γέννα και θα βγεί κάτι καλό στο τέλος. Η ελπίδα αχνοφαίνεται. Έως τότε μπορούμε να προσπαθούμε να χαιρόμαστε με τα μικρά καθημερινά πράγματα και να διασκεδάζουμε, χωρίς να ξεπουλιόμαστε όμως!

Για να γίνεις κι εσύ ένας από τους πολυπληθείς fans των Apotihans (μεταξύ τους συγκαταλέγεται και η Paris Hilton!) κλίκαρε εδώ!

Η “παράγκα” των παιδιών στο facebook εδώ!

Η ιστοσελίδα της παράγκας εδώ!

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here