13/6/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Δέσποινα Δραπανιώτη
Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Σάββατο 9 Ιουνίου και για πρώτη φορά βρέθηκα στον πολύ όμορφο χώρο του Βεάκειου Θεάτρου στον Πειραιά ο οποίος ενδείκνυται για καλοκαιρινές συναυλίες. Αφορμή η κάλυψη της συναυλίας του Φίλιππου Πλιάτσικα με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Φτάσαμε στο Θέατρο (που ήταν κατάμεστο) γύρω στις 21.30, αφού ψάχναμε μισή ώρα για πάρκινγκ, και μόλις καθήσαμε στις θέσεις μας οι δύο καλλιτέχνες βγήκαν στην σκηνή με τον κόσμο να τους αποθεώνει!

Ακούσαμε αγαπημένα τραγούδια απο την πορεία του Φίλιππου Πλιάτσικα με τους Πυξ Λαξ και τραγούδια απο τον τελευταίο δίσκο του “Προσοχή στο κενό” αλλά και από την προσωπική δισκογραφία της Ελεωνόρας. Η συναυλία ξεκίνησε με ένα ταξίδι στο χρόνο και έναν δίσκο του ’96 “Ο μπάμπουλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες” όπως επισήμανε ο Φίλιππος. “Τα όνειρα της Μαίρης” ήταν το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε. Η θετική αύρα και η χημεία που είχαν οι δύο καλλιτέχνες έβγαινε προς τα έξω καθώς δεν έλειπαν τα “πειράγματα” και τα αστεία μεταξύ τους. Όταν η Ελεωνόρα επαναλάμβανε τον τελευταίο στίχο ενός τραγουδιού, ζητώντας απο τον κόσμο να το πει πιο δυνατά, το σχόλιο του Πλιάτσικα ήταν “Πείτε το δυνατά γιατί …θα το λέει ως το πρωί” !

Μετά απο αυτά ο τραγουδοποιός απο τη Λάρισα αφού ευχαρίστησε την “Ζουζούνα”, όπως αποκάλεσε την Ελεωνόρα, έμεινε μόνος του στην σκηνή για να παρουσιάσει μερικά τραγούδια απο τον τελευταίο του δίσκο που κυκλοφόρησε τον χειμώνα με τίτλο “Προσοχή στο κενό” (ατάκα η οποία αναγραφόταν και στην μπλούζα του). Το σχόλιο του Πλιάτσικα για το κοινό που αρχικά δεν εκδηλωνόταν όσο έπρεπε ήταν “Τωρα είναι νωρίς και σας αφήνουμε, πιο μετά μη νομίζετε οτι θα κάθεστε…! θα κάνουμε …χορευτικά!”. Αργότερα ήταν η σειρά της Ελεωνόρας να πάρει θέση στη σκηνή και να ερμηνεύσει όπως αυτή ξέρει κάποια δικά της τραγούδια. Ξεκίνησε με το “Έλα” και όλο το Θέατρο ξεσηκώθηκε…! Οι φανατικοί οπαδοί της πήγαν μπροστα στη σκηνή και τραγουδούσαν δυνατά ενώ και η ίδια φαινόταν να το απολαμβάνει. Πιο μετά ακούσαμε την ερμηνεία ενος σχετικά καινούργιου τραγουδιού σε μουσική και στίχους του Κώστα Λειβαδά με τίτλο “Συ μου θύμησες πως είναι”.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας επέστρεψε στην σκηνή του Βεάκειου με το “Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα” και όλο και περισσότερος κόσμος χόρευε στην αρένα μπροστά απο τη σκηνή. Φυσικά οι δύο καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν να μην πουν και το “θέλω ακόμα μια βόλτα” τραγούδι με το οποίο είχαν συνεργαστεί παλιότερα ενώ ο Πλιάτσικας ερμήνευσε και το “Δωμάτιο” των αδελφών Κατσιμίχα. Μία πολύ όμορφη στιγμή του live ήταν όταν η κορούλα του Φίλιππου Πλιάτσικα ανέβηκε στη σκηνή και χόρευε στους ρυθμους της μουσικής μαζί με τον μπαμπά της!

Όταν η συναυλία έφτασε στο τέλος της ο αγαπημένος τραγουδοποιός είπε με χιούμορ “Τώρα εμείς θα φύγουμε και εσείς θα φωνάζετε “κι άλλο κι άλλο” για να ξανα έρθουμε εντάξει;;” !!! Αυτό ακριβώς και έγινε αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα γινόταν ακόμα και αν δεν το ζητούσε ο Φίλιππος! Έτσι λοιπόν επέστρεψαν και με ένα τραγούδι του Πρίγκιπα της ροκ Παύλου Σιδηρόπουλου και “έκλεισαν” με το “έπαψες αγάπη να θυμίζεις” και με ένα Θέατρο να χειροκροτεί όρθιο και εξτασιασμένο!

Μετά το πέρας της συναυλίας πρόλαβα την Ελεωνόρα Ζουγανέλη λίγο πριν φύγει και μου μίλησε αποκλειστικά για την περιοδεία και τα σχεδιά της…

Music Corner: Πες μου λίγα λόγια για την περιοδεία αυτή που κάνετε με τον Φίλιππο.
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Έχουμε ξεκινήσει απο την Βόρεια Ελλάδα, σήμερα ήρθαμε εδω, θα πάμε Κύπρο και πάλι Αθήνα στις 18 Ιουλίου στον Λυκαβηττό. Γενικά θα κάνουμε ένα μεγάλο αριθμό συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και θα παίξουμε και σε πολλά φεστιβάλ.

Music Corner: Είναι η πρώτη φορά που παίζεις στο Βεάκειο αν δεν κάνω λάθος, πως σου φάνηκε ο χώρος;
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Ναι είναι η πρώτη φορά και είναι ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος. Ο κόσμος ήταν λίγο ήσυχος σήμερα κι εγώ ήμουν λίγο περιορισμένη λόγω του στησίματος της σκηνής, ήμουν λίγο εγκλωβισμένη και δεν μπορούσα να φτάνω κοντά στο κοινό. Μου αρέσει πάρα πολύ το Αθηναϊκό κοινό. Και στην επαρχία βέβαια έχουμε δεχτεί πολύ θερμή υποδοχή, απλά μου είχε λείψει η Αθήνα επειδή είχα καιρό να παίξω και χάρηκα πάρα πολύ!

Music Corner: Ετοιμάζεις κάτι καινούριο δισκογραφικά;
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Είμαστε σε διαδικασία προετοιμάσίας νέου δίσκου αλλά δεν ξέρω ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει. Ακόμα ακούω κομμάτια και σκέφτομαι πράγματα. Το τραγούδι του Κώστα Λειβαδά που ακούσατε ήταν στον Live δίσκο μου και μπορεί να υπάρξουν και νέα κομμάτια γιατί υπάρχει διάθεση για συνεργασία και απο τους δυό μας.

Music Corner: Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τον Φίλιππο Πλιάτσικα σε συναυλίες σωστά;
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Ναι, σε live είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε και περνάμε πάρα πολύ καλά! Νιώθω πολύ τυχερή που έγινε φέτος αυτή η συνεργασία. Έγινε ξαφνικά και απρόοπτα, στην αρχή είπα ένα “ναι” αλλά τώρα μπορώ να σου πω πως είναι σημαδιακό που έγινε φέτος. Ο Φίλιππος με στηρίζει και καλλιτεχνικά και επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο και τον ευχαριστώ πολύ!

Music Corner: Τέλος θέλω να μου πεις αν ο πατέρας σου (Γιάννης Ζουγανέλης), που είναι μια μεγάλη καλλιτεχνική φυσιοφνωμία, σου δίνει συμβουλές για τον χώρο.
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Γενικά με παρακολουθεί αλλά δεν είναι άνθρωπος που αγαπάει τις συμβουλές. Περισσότερο θα έλεγα οτι μου λέει την αποψή του για κάποια πράγματα την οποία την σέβομαι και κάποιες φορές την ακολουθώ, αλλά και κάποιες άλλες όχι! Αλλά το σημαντικό είναι πως είναι πάντα δίπλα μου…

Για τις εν λόγω συναυλίες, την Ελεωνόρα αλλά και την επικαιρότητα ο Φίλιππος Πλιάτσικας μας δήλωσε τα εξής:
Φίλιππος Πλιάτσικας: Έχουμε ξεκινήσει ήδη και βρισκόμαστε στην 6η ή 7η στάση μας απόψε. Ήταν φυσικό επόμενο η συνεργασία με την Ελεωνόρα καθως γνωριζόμαστε χρόνια. Την εκτιμώ, η φωνή της έχει μια γνησιότητα και μια σύνδεση απ’ ευθείας με τον ακροατή. Αυτό που είχα σκεφτεί εγώ για φέτος είχε ανάγκη μια τέτοια φωνή κι έτσι βγαίνουμε μαζί αυτό το καλοκαίρι. Είναι ένα γνήσιο παιδί η Ελεωνόρα και η ειλικρίνειά της είναι αυτό που την κάνει να έχει αυτή τη καταπληκτική ερμηνεία στα τραγούδια της.

Music Corner: Με αφορμή το δίσκο σου και τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι, πιστεύεις πως πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη “προσοχή στο κενό”;
Φίλιππος Πλιάτσικας: Πάντα έπρεπε να δίνουμε προσοχή στο κενό απλά το περνούσαμε στο “ντούκου” κι έτσι την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα (ψυχολογικό, συναισθηματικό, επαγγελματικό) και φτάσαμε και στο οικονομικό. Δεν ξέρω αν θα βγούμε αλώβητοι από αυτή την ιστορία αλλά πιστεύω ότι θα την βγάλουμε καθαρή στο τέλος…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


(Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here