23/5/2011
Γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης
Φωτογράφηση: Τζίνα Ζόμπολα
Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Περίπου 9.000 φίλοι της rock, περίμεναν υπομονετικά στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ελληνικού το βράδυ της Παρασκευής, να ξεκινήσει η πρώτη μεγάλη συναυλία του φετινού καλοκαιριού! Οι θρυλικοί Deep Purple βρέθηκαν για άλλη μια φορά επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα με …πολύ καλή παρέα, καθώς μαζί τους εμφανίστηκε ο μοναδικός Έλληνας rocker, Βασίλης Παπακωνσταντίνου!

Στο στάδιο γινόταν από νωρίς το αδιαχώρητο, ενώ το stage με backround την Ακρόπολη (!) έδειχνε έτοιμο να υποδεχτεί την πρώτη rock βραδιά για φέτος. Η συναυλία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 9, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την μπάντα του να ξεσηκώνουν κυριολεκτικά όλο το γήπεδο. Η μοναδική ενέργεια, το πάθος και η φωνή του αγαπημένου ροκά που μετρά ήδη 40 χρόνια πορείας ήταν σίγουρα το δυναμικότερο και καλύτερο support για ένα τέτοιο live. Ο Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά τραγούδια από την τελευταία του δουλειά με τίτλο ”Το παιχνίδι παίζεται ακόμα” αλλά και μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος που έχουν γράψει την δική τους ιστορίας όπως τα κομμάτια του Μάνου Λοΐζου ”Σ’ Ακολουθώ” και ”Στρατιώτης” αλλά και τα ”Χαιρετίσματα”, ”Στέλλα”, ”Μαύρος Γάτος”, ”Φοβάμαι”, ”Άσπρη Καμπαρντίνα” και άλλα πολλά. Ωστόσο, πέρα από τον Βασίλη, την παράσταση έκλεψε και η Τάνια Κικίδη, που τον συνοδεύει στα drums και στα φωνητικά εδώ και πολλά χρόνια, ξεσηκώνονταν τους πάντες με την δυνατή της φωνής τραγουδώντας …AC/DC!

Λίγο μετά τις 10 η σκηνή άδειασε και όλα πλέον έδειχναν έτοιμα για να υποδεχτούμε και πάλι στην Αθήνα το πιο θορυβώδες hard rock συγκρότημα όλων των εποχών, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinnes! Οι θρυλικοί Deep Purple που ξεκίνησαν την καριέρα τους από την Αγγλία 43 χρόνια πριν, το 1968, έκαναν την εμφάνισή τους με το κοινό να τους αποθεώνει μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού! Ο Ίαν Γκίλαν, ο Ρότζερ Γκλόβερ, ο Ίαν Πέις, ο Στιβ Μορς και ο Ντου Έρεϊ, παρά την περασμένη ηλικία τους, έδειχναν δυνατοί και έτοιμοι να τα δώσουν όλα και να παρασύρουν τους θεατές στον δικό τους rock δρόμο που έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκινώντας την πορεία τους μαζί με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή Heavy Metal συγκροτήματα, έχοντας κάνει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, έχοντας στο ενεργητικό τους τεράστιες επιτυχίες όπως τα “Child in Time”, ”Smoke on The Water”, ”Soldier Of Fortune” και έχοντας πουλήσει πάνω από 100.000.000 δίσκους!

Ο Ίαν και η παρέα του άνοιξαν τη συναυλία τους στην Αθήνα με το ”Highway star”, ενώ ακολούθησαν αρκετά γνωστά τραγούδια τους όπως το “Hard loving man”, το “Space trucking” κ.α. Παρά τα χρόνια τους οι μουσικοί της μπάντας απέδωσαν αρκετά καλά τα κομμάτια, ενώ ο Ίαν Γκίλαν προσπάθησε πολύ ώστε να φανεί ακόμη ακμαίος. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοητεύτηκαν με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, αφού αποσυρόταν συνεχώς από την σκηνή, ενώ φωνητικά ήταν αρκετά μέτριος, χωρίς πολλές φορές να καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των κομματιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας μας παρουσίασε κάθε μέλος του συγκροτήματος ενώ στη συνέχεια ακολουθούσε ένα σόλο του κάθε μέλους με τους μουσικούς να καταχειροκροτούνται από τους χιλιάδες θεατές. Ιδιαίτερη στιγμή, το σόλο κομμάτι του Στιβ Μορς στα πλήκτρα, αφού έπαιξε με τρομερή επιδεξιότητα μια μίξη διαφόρων rock κομματιών καταλήγοντας σε κομμάτια κλασσικής μουσικής αλλά και τιμώντας τους Έλληνες αφού ολοκλήρωσε το σόλο του παίζοντας Μάνο Χατζιδάκι (”Τα παιδιά του Πειραιά”) αλλά και τον θρυλικό ”Ζορμπά” του Μίκη Θεοδωράκη! Όπως ήταν φυσικό το κοινό τον αποθέωσε!

Η συναυλία έφτανε προς το τέλος της με ένα από τα μεγαλύτερα rock κομμάτια όλων των εποχών. Στο άκουσμα του ‘‘Smoke on The Water” όλοι στο στάδιο ήταν όρθιοι και συνόδευαν τον Ίαν σε ένα δυναμικό φινάλε, ενώ στο τέλος αφού καληνύχτισαν και ευχαρίστησαν το Αθηναϊκό κοινό, οι θεατές συνέχιζαν να χειροκροτούν και οι Deep Purple επέστρεψαν και έδωσαν 2 ακόμη τραγούδια, το ”Black Knight” και το ”Hush”!

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πάρα την πολύ μέτρια εμφάνιση του Ίαν Γκίλαν, ενώ το συγκρότημα παρέα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου συνέχισε για Πάτρα (21/5) και θα παίξουν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη (23/5) αλλά και για στα Γιάννενα όπου όμως οι Deep Purple θα παίξουν χωρίς τον Βασίλη (25/5). Μετά την Ελλάδα οι Deep Purple φεύγουν για την Αμερική όπου θα συνεχίσουν την φετινή τους περιοδεία…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here