23/9/2013
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Την Τετάρτη το βραδάκι κατά τις 21.00 το Αμαλιείο θέατρο άναψε τα φώτα του, έβαλε τα καλά του και υποδέχτηκε τη Βασιλική Καρακώστα και τους Δαίμονες των εγχόρδων. Μαζί τους ήταν και οι Melios Balkana Mama με την Αγγελική Τουμπανάκη. Όλοι μαζί ήταν το εισιτήριό μας για ένα ταξίδι στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα που όλοι αγαπήσαμε.

Η συναυλία ξεκίνησε με του Melios Balkana Mama και την Αγγελική Τουμπανάκη. Πρώτη στάση μας η Σερβία και το παραδοσιακό τραγούδι “Chajorie sukarie”. Έπειτα ακούσαμε το τραγούδι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου «Ενός λεπτού φιλί» σε διασκευή του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Οι Melios Balkana Mama εντυπωσίασαν το κοινό όχι μόνο με τα τραγούδια από τον δίσκο που ετοιμάζουν όπως το «Μιζέρια», «Balkan ρεμπέτικο», «Μαρία» αλλά κυρίως γιατί κατάφεραν να ενώσουν τραγούδια όπως το «seven nation army» με τον μοναδικό, προσωπικό, βαλκανικό τους ήχο. Το κοινό διασκέδασε ιδιαίτερα με τους τζαζ φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της Αγγελικής Τουμπανάκη με τους οποίους κατάφερε να δώσει ένα νέο ύφος στην πασίγνωστη «Μαλάμω».

karakosta_live_2013_09_16_toumpanaki

Ο βαλκανικός ήχος της μπάντας οικοδομείται γύρω από τα χάλκινα πνευστά που παίζουν οι εξής εξαιρετικοί μουσικοί: Παναγιώτης Καμβυσίδης ~ Τούμπα, Jim Σταρίδας ~ Τρομπόνι, Περικλής Αλιώπης ~ Τρομπέτα, Μάρκος Καραβάς ~ Σαξόφωνο. Την μπάντα έρχονται να ολοκληρώσουν οι: Δημήτρης Μποσινάκος ~ Drums, Σπύρος Πελεκάνος ~ Ηλεκτρική κιθάρα, Παναγιώτης Δανίκας ~ Μπάσο. Τη φωνή του, τη θετική του ενέργεια αλλά και τις ικανότητές του στην τρομπέτα μοιράστηκε μαζί μας ο Μέλιος Κατσαμάκης ενώ στα πλήκτρα, στο κόρνο και στην ενορχήστρωση (ο μαέστρος με λίγα λόγια- όπως τον αποκάλεσε η Αγγελική Τουμπανάκη στις δηλώσεις της) είναι ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ξεχωριστή, απ’ όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής, μπάντα που θα συνεχίσει να ξεσηκώνει το κοινό.

karakosta_live_2013_09_17_melios_balkana_mama

Στη σκηνή πήραν θέση τα cajon, η γκρανκάσα, το τσέλο και το βιολί. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα «Ο χορός των ιπποτών» από το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Prokofiev. Οι «Δαίμονες των εγχόρδων» (Κωνσταντίνος Μπουντούνης ~ Τσέλο, Λυδία Μπουντούνη ~ βιολί) πήραν τις θέσεις τους. Η Λυδία με το βιολί της κάθισε στο ένα cajon και ο Κωνσταντίνος με το τσέλο του και την γκρανκάσα στο δεξί του πόδι προκείμενου να κρατάνε τον ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Οι «δαίμονες», όπως τους ονόμασε η ίδια η Βασιλική Καρακώστα, εμφανίστηκαν στη σκηνή. Αγωνιούσα πραγματικά να τους ακούσω γιατί όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη συναυλία με διαβεβαίωσαν πως είναι εξαιρετικοί μουσικοί και οι δυο τους και είχαν να πουν μόνο τα καλύτερα. Μόλις ξεκίνησαν τις μελωδίες τους κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσαν. Δύο σολίστ που ενώθηκαν στην αρχή μεταξύ τους μέσα από πραγματικά δαιμονισμένες μελωδίες, όπως ακριβώς η ερμηνεία τους και το ταλέντο τους. Μέσα σε αυτή τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι δαίμονες εμφανίστηκε η Βασιλική Καρακώστα τραγουδώντας το «Άγγελος Εξάγγελος».

karakosta_live_2013_09_46_mpountouni_lydia

Έτσι άρχισε η Βασιλική με τη μαγευτική φωνή να μας ταξιδεύει. Ακούσαμε τον Αϊδίνικο «Αμυγδαλάκι τσάκισα», το ηπειρώτικο «Καίγομαι και σιγολιώνω» και το «Φόρα τα μαύρα» και κάπως έτσι μας πήγε μια βόλτα στα πιο κρυμμένα και (κακώς) ξεχασμένα σημεία της Ελλάδας που αγαπάμε.

Είχαμε την τύχη ν’ ακούσουμε τραγούδια της Βασιλικής από τον καινούριο της δίσκο που κυκλοφόρησε από την Sui Generis Music όπως «Τα επικίνδυνα» και το «Πέλαγος». Πρόκειται για δύο ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και του Ν. Χριστιανόπουλου. Όταν τα προλόγισε η Βασιλική είπε χαρακτηριστικά πως τα ποιήματα χαρακτηρίζονται για την ομορφιά τους και πως μόνο η ομορφιά μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Τα «επικίνδυνα» ντύθηκαν μουσικά από τον Κωνσταντίνο Μπουντούνη ενώ το «πέλαγο» επιμελήθηκε μουσικά και στιχουργικά η Λυδία Μπουντούνη. Η Βασιλική Καρακώστα μας τραγούδησε ακόμα το «Δως’ μου να πιώ» από τον δίσκο της «Σβούρα», το «Ξημερώνει και βραδιάζει» αλλά και το «Μην ξαναπερνάς». Το κοινό ανταποκρίθηκε από την αρχή στα καλέσματα της Βασιλικής για να συμμετέχουν μαζί της στον χορό και στα τραγούδια. Όταν όμως τραγούδησε το «Μήλο μου κόκκινο» τότε όλο το κοινό σηκώθηκε και πήγε κοντά της. Η Βασιλική Καρακώστα κάλεσε στη σκηνή και τους υπόλοιπους συντελεστές της συναυλίας για να τραγουδήσουν μαζί τα «Καλάσνικωφ» ένα νέο τραγούδι δυναμικό πρωτότυπο και κατά έναν τρόπο επίκαιρο. Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν όταν η Βασιλική πήδηξε από τη σκηνή και βρέθηκε κάτω μαζί με το κοινό. Τότε, σαν μια μεγάλη παρέα που αποχαιρετά το καλοκαίρι, χωρίς μουσική, acapella, τραγουδήσαμε το «μεσοπέλαγα αρμενίζω».

karakosta_live_2013_09_51_mpountounis_k_mpountouni_lydia

Η Βασιλική μας χαιρέτησε, και εμείς της στείλαμε με το χειροκτότημά μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την υπέροχη διαδρομή στην Ήπειρο, στον Πόντο και στα νησιά μας. Η Βασιλική ή αλλιώς «η δύναμη της φύσης», όπως την έχουν αποκαλέσει σε συνδυασμό με τους «δαίμονες των εγχόρδων» είναι η γέφυρα που θα μας βοηθήσει να διασχίσουμε το ποτάμι των mainstream και trendy συνηθειών που ενδεχομένως να έχουμε και θα μας περάσει στην απέναντι όχθη για να βρούμε τις ρίζες μας, την παράδοσή μας και την κουλτούρα μας.

Όπως μας δήλωσε η ίδια το φετινό καλοκαίρι ταξίδεψε μαζί με τους «δαίμονες των εγχόρδων» σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τραγουδώντας τον νέο της δίσκο «Τα επικίνδυνα». Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η λέξη «μυσταγωγία» που χρησιμοποίησε η Βασιλική για να μου περιγράψει το κλίμα που επικρατούσε στις συναυλίες της. Όταν το σκέφτηκα λίγο καλύτερα αποφάσισα πως είχε απόλυτο δίκιο. Βρήκε την πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει αυτό που ζήσαμε όλοι στο Αμαλιείο. Σίγουρα η Βασιλική Καρακώστα και οι Δαίμονες των εγχόρδων κατάφεραν να εκστασιάσουν το κοινό.

karakosta_live_2013_09_38

Κλείνοντας θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό. Το αποκορύφωμα της σύμπραξης της Βασιλικής Καρακώστα με τους Melios Balkana Mama θα ήταν το τραγούδι «Με τα μάτια κλειστά». Ένα τραγούδι που ενορχήστρωσε με ξεχωριστό τρόπο ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (MBM) και που η Βασιλική Καρακώστα έντυσε με τη φωνή της μ’ έναν μοναδικό τρόπο που θα σας κάνει να ερωτευτείτε ξανά αυτό το τραγούδι. Είναι μυστικό γιατί το τραγούδι αυτό ακούστηκε μόνο στο sound check.καθώς την ώρα που θα το ερμήνευαν επί σκηνής έκανε επίσκεψη στο θέατρο η αστυνομία. Μάλλον τους γείτονες τους ενόχλησε το τραγούδι του κοινού, η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν όλοι τραγουδιστές στο κοινό λογικό λοιπόν να τραγουδάμε λάθος και να καλέσει κάποιος την αστυνομία. Αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω…

«Το Πέλαγο».

«Άναψε φωτιά για να τ΄ αντέξεις
είναι το πέλαγο τώρα πιο κοντά
και σ΄αγαπάει, δε σε ρωτάει,
τώρα το βλέπεις καθαρά,
έχει και λίγες ομορφιές
γαλάζιες άσπρες μαχαιριές,
θα το μισήσεις σαν εχθρό
θα τ΄ αγαπήσεις σα Θεό.»

————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here