ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (9/2011)

Ο Στράτος Αθανασίου είναι ένα νέος τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Σαν τρελός» κυκλοφορεί από τη Legend.

Ο Στράτος Αθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα 15 του χρόνια με μαθήματα ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας και στη συνέχεια πήρε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας.  Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του για τη σύνθεση. Ασχολήθηκε κυρίως με ροκ μουσική αλλά έχει επίσης επιρροές από έντεχνη και ποπ μουσική. Τελειώνοντας το σχολείο, το ενδιαφέρον του για την παραγωγή μουσικής, τον ώθησε να γραφτεί σε ιδιωτική σχολή ηχοληψίας, απ’ όπου και πήρε το πτυχίο του δύο χρόνια μετά. Από τα σχολικά του ήδη χρόνια, δημιούργησε πολλές μπάντες, για να φτάσει σήμερα η μπάντα στην τελική της μορφή. Φέτος, έφτιαξε το δικό του στούντιο ηχογραφήσεων στην Θεσσαλονίκη -το Stone Music Studio- και μία από τις πρώτες του παραγωγές είναι το πρώτο του cd.

Το «Σαν τρελός» περιλαμβάνει 11 τραγούδια, σε μουσική και στίχους του Στράτου Αθανασίου, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του να χαρακτηρίζει τις ερμηνείες του. Η μουσική κινείται σε ποπ- ροκ ρυθμούς, με ηλεκτρικές κιθάρες γεμάτες ενέργεια και οι στίχοι σε ερωτική κατά βάση θεματολογία. Ήδη το τραγούδι «Σαν τρελός» ξεχωρίζει στο ραδιόφωνο.

Στίχοι- μουσική- φωνή: Στράτος Αθανασίου

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Χρήστος Αμαξόπουλος – κιθάρα
Χάρης Γκέγκας – μπάσο
Χρήστος Γκουγκούμας – πλήκτρα
Στράτος Λημνιός – πλήκτρα
Σταύρος Θεοδωρίδης – τύμπανα

Ενορχήστρωση: Στράτος Αθανασίου – Χρήστος Αμαξόπουλος

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Είναι πάντοτε δύσκολο ένας μουσικοκριτικός να γράψει την άποψή του για τη δουλειά ενός νέου καλλιτέχνη. Στα τραγούδια που θα ακούσει αποτυπώνονται όχι μονάχα σκέψεις και ιδέες, αλλά και επαγγελματικά όνειρα και ελπίδες. Νιώθει την ευθύνη τόσο προς τον τραγουδιστή όσο και προς τους αναγνώστες να συστήσει με τον καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο την συγκεκριμένη δουλειά.

Αυτές ήταν οι σκέψεις μου καθώς άκουγα το δίσκο του Στράτου Αθανασίου όπου μέσα από έντεκα ποπ/ροκ τραγούδια στα οποία έχει γράψει τους στίχους, έχει συνθέσει τη μουσική και έχει κάνει την παραγωγή, προσπαθεί να δώσει το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα. Ωστόσο, το τέλος της ακρόασης με άφησε με την αίσθηση ότι στην πραγματικότητα δεν έμαθα τίποτα για αυτόν το δημιουργό.

Υπάρχει μια θεωρία στην επικοινωνία που λέει ότι το βαρύ μακιγιάζ ή το έντονο ντύσιμο μπορεί να επισκιάσει έναν άνθρωπο και βλέποντας μια φωτογραφία να βλέπουμε ένα χαρακτήρα (π.χ. ένα όμορφο μοντέλο, έναν επιτυχημένο άνδρα) και όχι έναν άνθρωπο ξεχωριστό με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο Στράτος Αθανασίου κάπως έτσι χάνεται μέσα στις μουσικές επιρροές του, τους φορμαλιστικούς στίχους και την προσπάθειά του να ερμηνεύσει τραγούδια με ένα τρόπο μου μοιάζει οικείος στον ακροατή.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το “Σαν Τρελός” δεν έχει και ενδιαφέρουσες στιγμές. Το “Πες Μου” θα μπορούσε να γίνει ραδιοφωνική επιτυχία χάρη στην ανδρική ευαισθησία που διαθέτει. Το “Θα Περνάμε Καλά” αποτελεί ευχάριστο άκουσμα. Το “Πιο Πολύ” ξεχωρίζει χάρη στη θεματολογία του και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Τα υπόλοιπα τραγούδια έχουν θετικά στοιχεία, χωρίς όμως να κάνουν την υπέρβαση. Τα “Σαν Τρελός” και “Ήρθε η Ώρα” θα μπορούσαν να αποτελούν δυνατά χαρτιά του δίσκου, όμως στο σημείο που αναμένεται η κορύφωση, το δυνατό ξέσπασμα, ο ερμηνευτής αποτυγχάνει να τα απογειώσει. Η ηλεκτρική κιθάρα δεν καταφέρνει να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της δυνατής φωνής που έχουν ανάγκη τα κομμάτια αυτά. Τα “Ρώτα”, “Να Μου Το Πεις” και “Εδώ” πατούν σε μελωδίες ιδιαίτερα οικίες στο άκουσμα, γεγονός που δεν επιτρέπει στον ακροατή να τα συγκρατήσει στη μνήμη του. Το “Τα Όνειρά Μας”, “Ταξιδεύω” και “Χίλια Παραμύθια” είναι όμορφα τραγούδια, χωρίς όμως να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Θα άξιζε, θεωρώ, να συνεργαζόταν με έμπειρους δημιουργούς και παραγωγούς. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να λάβει την απαραίτητη στήριξη και επαγγελματική βοήθεια ώστε να αναπτύξει μια καθαρά προσωπική ταυτότητα και να προσφέρει στο κοινό μια ξεχωριστή μουσική πρόταση. Από την άλλη, η ερμηνεία του μπορεί σαφώς να βελτιωθεί, καθώς μοιάζει να υπάρχει η ανάγκη για να αναπτύξει ένα δικό του τρόπο έκφρασης και να δυναμώσει τη φωνή του.

Ο Στράτος Αθανασίου διαθέτει πολλές γνώσεις και αγάπη για τη μουσική. Μακάρι τα επόμενα βήματά του να μας καταπλήξουν…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Πες μου
02. Σαν τρελός
03. Τα όνειρά μας
04. Θα περνάμε καλά
05. Ρώτα
06. Ταξιδεύω
07. Χίλια παραμύθια
08. Ήρθε η ώρα
09. Πιο πολύ
10. Να μου το πεις
11. Εδώ

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here