23/4/2014
www.musiccorner.gr

Τιμώντας 150 χρόνια από τον θάνατο του Μακρυγιάννη, 35 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου (Elliniko Theatro – ET) στη Νέα Υόρκη, και τη φετινή έναρξη συνεργασίας του ET με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιάννης Σιμωνίδης ερμηνεύει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του θρυλικού ήρωα που σε πολύ νέα ηλικία αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγούς του επαναστατικού στρατού, και κατόπιν σε έναν από τους ιδρυτές και θεμελιωτές του νέου Ελληνικού κράτους.

Χάρις στα Απομνημονεύματά του, ο Μακρυγιάννης αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές λογοτεχνικές μορφές των τριών τελευταίων αιώνων. Η γλώσσα του είναι η ρωμαλέα κοινή λαλιά των αγροτών της Ρούμελης, εμπλουτισμένη με μια πληθώρα εκφραστικών τούρκικων και ιταλικών λέξεων και φράσεων και εμψυχωμένη με το αθάνατο πνεύμα του Ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, που ήταν πατρογονική κληρονομιά του Μακρυγιάννη και από την οποία πάντα πρόθυμα και έντεχνα αντλούσε για να διασκεδάσει την παρέα του.

Γενεές αναγνωστών και κριτικών, και ιδιαίτερα ο Γιώργος Σεφέρης, θεωρούν τον Μακρυγιάννη ποιητή, και τη λαλιά του αυτή των Ομηρικών ηρώων. Το 1963, μετά την απονομή του Νομπέλ, ο Σεφέρης έγραψε:

“Από το 1926, όταν πρωτόπιασα στα χέρια μου τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει μήνας που δεν διάβασα μερικές σελίδες του, ούτε εβδομάδα που δεν στοχάστηκα πάνω σ’ ένα απ’ τα εξαίσια αποσπάσματα του. Αυτές οι σελίδες με συντρόφεψαν σε ταξίδια και περιπλανήσεις, και σε χαρές και λύπες υπήρξαν πηγές διαφώτισης και παρηγοριάς. Στη χώρα μας αυτή, που συχνά καταφεύγουμε από ανάγκη σε οδυνηρή αυτοδίδαξη, ο Μακρυγιάννης ήταν για μένα ο πιο ταπεινός και σταθερός από τους δασκάλους μου”.

«H δραματοποίηση του Σιμωνίδη είναι τόσο συγκινητική γιατί ο ηθοποιός μετατρέπεται σε δίαυλο έκφρασης της αυθεντικής φωνής τόσο του ρουμελιώτη Μακρυγιάννη, όσο και άλλων χαρακτήρων που αναφέρονται στα Απομνημονεύματα, όπως ο Γώγος, ο Γκούρας , ο Άιντεκ κι ο Όθωνας».  Περιοδικό NEO

simonidis_2014_04

To Elliniko Theatro περιλαμβάνει το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο με βάση την Ελλάδα. Όραμα του οργανισμού αποτελεί η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, διευρύνοντας τα χρονικά, χωρικά και κοινωνικά σύνορα του Ελληνικού θεάτρου.

Tο Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης (Greek Theatre of New YorkGTNY) ιδρύθηκε το 1979 από τον ηθοποιό, συγγραφέα και παραγωγό Γιάννη Σιμωνίδη και τους συναδέλφους του, και έκτοτε υπηρετεί το ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό με παραγωγές στις Η.Π.Α. και ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός αποσκοπεί στην παρουσίαση κλασικού, μεσαιωνικού και σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, ερμηνευτικών τεχνών και λογοτεχνίας, με πειθαρχία, κέφι και τόλμη.
Το GTNY έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως τους Oλυμπία Δουκάκη, Γιάννη Χουβαρδά, Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ, Άννα Μακράκη, Νίκο Κέπρο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Λουκά Σκιπητάρη, Robert U. Taylor, Διονύση Φωτόπουλο, Γιώργο Τσοντάκη, Κώστα Μουρσελά, Μανώλη Κορρέ, Γιάννη Γλέζο, Caryn Heilman, Νταν Γεωργακά, Βαγγέλη Φάμπα κ.ά.. Παράλληλα, επένδυσε στην ανάπτυξη νέων ταλέντων σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών. Στη διάρκεια της πορείας του, το GTNY έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη με παραστάσεις νέων έργων, ατομικών και ομαδικών παραστάσεων, παιδικού θεάτρου και ελληνικών ορατορίων.
Παραγωγές του GTNY συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: Aγαμέμνονας του Αισχύλου, Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, Λυσιστράτη,  Όρνιθες και Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται του Καζαντζάκη, Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού του Θεοδωράκη, Παραμύθι Χωρίς Όνομα του Καμπανέλλη, Ερωτόκριτος του Κορνάρου, Ο Χριστός Πάσχοντας του Γρηγορίου του Θεολόγου, Επιθεώρηση, Αλεξανδριάδα, Καβάφης και Σμύρνη του Σιμωνίδη, Οίκος Ευγηρίας του Κορρέ, Νταντάδες και Καραγκιόζης στην Αμερική του Σκούρτη, Τα Απομνημονεύματα  του Μακρυγιάννη και η Απολογία του Πλάτωνα.
Η Ellen Stewart του θεάτρου La MaΜa χαρακτήρισε το GTNY ως “ένα από τα λαμπρότερα καλλιτεχνικά παιδιά της”, ενώ η Μελίνα Μερκούρη το υποστήριξε ως “τo παλαιότερο εν ενεργεία και το πιο επιτυχημένo θέατρο της Ελληνικής Διασποράς”.

Το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο (Greek Theatre International – GTI) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2010 από τον Γιάννη Σιμωνίδη και τους συνεργάτες του, ως αδελφός οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης. Συνεχίζοντας την παράδοση του GTNY, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο φέρνει καλλιτέχνες και έργα του ελληνικού θεάτρου και λογοτεχνίας εκτός των εθνικών συνόρων και του παραδοσιακού θεατρικού χώρου, σε σχολεία, πανεπιστήμια, φεστιβάλ, οργανισμούς, εταιρίες, κοινότητες και δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο. Χάρη στα απλά σκηνικά, τον μικρό αριθμό ηθοποιών, τις δίγλωσσες παραστάσεις συχνά εμπλουτισμένες με καινοτόμους υπέρτιτλους σε διάφορες γλώσσες, τις εκτενείς συζητήσεις με το κοινό μετά από κάθε παράσταση, καθώς και τις παράλληλες διαλέξεις και εργαστήρια, το έργο του GTI γίνεται ολοένα και πιο προσιτό διεθνώς, αλλά και πιο ελκυστικό σε ευρύ φάσμα συν-διοργανωτών και υποστηρικτών.
Βασικό άξονα του έργου του GTI αποτελεί η βαθιά πίστη του μελών του στη διαχρονική και παγκόσμια αξία επιλεγμένων ελληνικών κειμένων αλλά και στη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας. Παράλληλα πιστεύει ακράδαντα στο θέατρο ως ένα μοναδικό μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και μάθησης, αλλά και ως πολύτιμο εργαλείο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Μέσα από τις εκπαιδευτικές και συμμετοχικές δράσεις του GTI και τη χρήση ψηφιακών μέσων επιδιώκεται να προσφερθούν τα οφέλη της καλλιτεχνικής εξερεύνησης ειδικά στη νέα γενιά και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σε πρώτη φάση, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο εμπλουτίζει και προωθεί παραγωγές του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης (όπως το Σωκράτης Τώρα και τις Συμμετοχικές Ομηρικές Αναγνώσεις)  σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, σκοπεύει στην ανάπτυξη νέων πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ως αφετηρία προς συναρπαστικούς καλλιτεχνικούς προορισμούς.

Ο ΤΑΠΕΙΝΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη
Μια θεατρική προσέγγιση από το Elliniko Theatro

ερμηνεύει ο Γιάννης Σιμωνίδης

Τρίτη 29 & Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στις 21:00 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα: Θέατρο
Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο: Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας / ΑμΕΑ / Άνω των 65

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00-14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00-14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00–22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως τη 01:00. Από τη 01:01 θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here