4/11/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr

Σε πείσμα των καιρών που προσπαθούν να μας κάνουν να κλειστούμε στα σπίτια μας και να παρατήσουμε αυτή τη πόλη στο έλεός της, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν προσπάθειες για να παραμείνει το κέντρο ζωντανό και να μην αφεθεί στην παρακμή του. Και αναφέρομαι στους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και διατηρούν το «Αγγέλων Βήμα»: έναν χώρο με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις ή έναν τόπο συνάντησης Ανατολής – Δύσης όπως χαρακτηρίζεται. Σε αυτό το νοσταλγικά ρομαντικό νεοκλασικό με τα ψηλό ταβάνι και το μωσαϊκό στο πάτωμα εδώ και μερικές Τετάρτες (και για μερικές Τετάρτες ακόμα) στρώνεται μια …κουρελού με χίλια χρώματα και μουσικές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τη μία άκρη την κρατάει η Βασιλική Καρακώστα με την υπέροχη φωνή και την κιθάρα της και από την άλλη ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης με τη μελωδία του βιολοντσέλου του.

Χαμηλά φώτα, μυστικιστική διάθεση και οι μουσικές στην πιο αγνή και καθαρή μορφή τους (ξαφνικά ο όρος «unplugged» μου φαίνεται πολύ κενός). Και το ταξίδι ξεκινάει με έναν «Αγριόλυκο» από την Ικαρία (μία σύνθεση του Κωνσταντίνου Μπουντούνη), κάνει μια στάση στην Πάρο με τα «Αμυγδαλοτσακίσματα» ενώ στο ενδιάμεσο η Βασιλική Καρακώστα μας έχει καλωσορίσει με έναν χαιρετισμό από τους «Αχαρνείς». Στη συνέχεια πάντα με τη λιτή αλλά μεστή μουσική υπόκρουση του βιολοντσέλου και της κιθάρας τα κομμάτια της Βασιλικής («Δως μου να πιω») μπερδεύονται με αυτά του Μάνου Χατζηδάκι («Τα παιδιά κάτω στον κάμπο»), με παλιά ρεμπέτικα, και τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου δίνουν τη σκυτάλη σε έναν «Κηπουρό» για τον οποίο μας πρωτομίλησε ο Παύλος Παυλίδης. Και μετά πάλι ταξίδια στο χρόνιο, ήταν και ο χώρος κατάλληλος, για να θυμηθούμε εκείνες τις άλλες εποχές με τη Ρόζα Εσκενάζυ στο πάλκο και τη Σοφία Βέμπο πίσω από το μικρόφωνο να τραγουδάει για τους ερωτευμένους.

Ένα μικρό διάλειμμα και πίσω στις θέσεις μας για τη συνέχεια. Απολαύσαμε λοιπόν ένα υπέροχο σόλο από τον Κωνσταντίνο Μπουντούνη πάνω στην «Τοκάτα» του Bach, για να μεταφερθούμε μετά ψηλά στον Πόντο με μια αισθαντική ερμηνεία στο «Η Ρωμανία επάρθεν». Τραγούδια ρεμπέτικα, τραγούδια νησιώτικα, τραγούδια λαϊκά, τραγούδια φαινομενικά ετερόκλητα μεταξύ τους, ταιριάξανε κάτω από τη φωνή της Βασιλικής με απρόσμενες ακουστικές ενορχηστρώσεις. Αν σας προτείνω αυτή την παράσταση; Ανεπιφύλακτα! Αρκεί να έχετε το μυαλό και τα αυτιά σας ανοιχτά για νέα ακούσματα και μουσικά ερεθίσματα. Όταν το ταλέντο περισσεύει, οι ενορχηστρώσεις, τα φώτα και οι φανφάρες είναι περιττές. Μια φωνή και μια αριστοτεχνική συνοδεία αρκεί.

Τέλος και κάτι που θεωρώ σημαντικότατο, θα ήθελα να τονίσω την ευγένεια και τον επαγγελματισμό όλων όσων εργάζονται στο «Αγγέλων Βήμα» και να τους ευχαριστήσω για τη βοήθεια που μας προσέφεραν στο να γίνει η δουλειά μας όσο το δυνατόν σωστότερα…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here