16/4/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή το κέντρο της Αθήνας να ήταν κλειστό, λόγω του ερχομού της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, παρ’ όλα αυτά, αυτό καθόλου δεν πτόησε αρκετούς φίλους και θαυμαστές του Σπύρου Γραμμένου από το να πάνε στον «Σταυρό του Νότου Club» για να παρακολουθήσουν την τελευταία «Μικρότερη Υποπαραγωγή» του.

Αυτή η υποπαραγωγή δεν είχε πιάνο με ουρά, ούτε κολοβό, δεν είχε 60 βιολιά, δεν είχε 32 βιόλες, 14 βιολοντσέλα ή ότι άλλο μας είχε υποσχεθεί ο Σπύρος αλλά είχε σίγουρα πολύ κέφι, χιούμορ, μουσική και κουβέντα. Πριν να εμφανιστεί ο Σπύρος Γραμμένος, πάνω στη σκηνή υπήρχαν πέντε μικρόφωνα, μια κιθάρα, 2-3 αναλόγια, ένα τραπεζάκι με σκόρπια χαρτιά κι ένα τασάκι πάνω του και πίσω στη γωνία ένας καναπές. Όλα αυτά μόνο για τον Σπύρο. Αν δεν είναι αυτό… υποπαραγωγή, τότε τί είναι;

grammenos_live_2014_04_003

Ο ιδιαίτερος τραγουδοποιός ανέβηκε στη σκηνή και αφού πόζαρε στο κοινό που τον φωτογράφιζε, κάθισε στην καρέκλα μπροστά από το κεντρικό μικρόφωνο. Τότε κατάλαβα πως η διαρρύθμιση του χώρου θα βοηθούσε τον Σπύρο να μας περιγράφει με μεγαλύτερη γλαφυρότητα τις ιστορίες του. Σχεδόν σε κάθε τραγούδι άλλαζε θέση και… μικρόφωνο (εκτός αν βαριόταν) και μας εξιστορούσε μια διαφορετική ενδιαφέρουσα ιστορία. Όταν, παραδείγματος χάριν, μας εκμυστηρεύτηκε πώς του ήρθε η έμπνευση για ένα τραγούδι που έγραψε σπίτι του στα Γιάννενα, τότε πήγε και ξάπλωσε στον καναπέ της σκηνής.

grammenos_live_2014_04_009

Ακούσαμε τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές δουλειές του, κομμάτια ακυκλοφόρητα που θα βρίσκονται στον δίσκο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, καθώς και διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια των Active Member και του Τζίμη Πανούση. Από το live δεν έλειψαν τα αστεία και τα πειράγματα του Σπύρου Γραμμένου, ενώ από τα καυστικά του σχόλια (με καλοπροαίρετο πάντα σκοπό) δεν γλίτωσε κανείς. Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φυσικά οι πολιτικοί. Στον «Σταυρό του Νότου Club» βρέθηκαν επίσης ο Ζακ Στεφάνου και o Θοδωρής Χορόζογλου από τους “Aprovaristas“, οι οποίοι είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παράσταση και ο Σπύρος τους κάλεσε στη σκηνή για να πουν μερικά κομμάτια μαζί.

grammenos_live_2014_04_011_stefanou

Σίγουρα οι εμφανίσεις του Σπύρου Γραμμένου δεν είναι από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Αν αναλογιστεί κάποιος πως όταν ακούστηκε μουσική από το διπλανό κτίριο, την κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» όπου έπαιζε ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Σπύρος Γραμμένος σταμάτησε και είπε «Ησυχία ξεκίνησε ο Μικρούτσικος!», τότε σίγουρα θα καταλάβει ότι οι εμφανίσεις του έχουν κάτι το ιδιαίτερο και το ανατρεπτικό. Συνδυάζουν κωμωδία και μουσική, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με το κοινό (συχνά αντάλλασσαν «μπινελίκια» και μούντζες), ενώ περιέχουν και μια δόση ψυχανάλυσης και εκτόνωσης.

grammenos_live_2014_04_007

Πριν από την έναρξη του Live ο Σπύρος Γραμμένος μίλησε στο MusicCorner όπως μόνο αυτός ξέρει…

MusicCorner: Έμαθα πως λόγω του live σου σήμερα είχαν κλείσει το κέντρο της Αθήνας. Ισχύει;
Σπύρος Γραμμένος:
Κλείσανε το κέντρο επειδή παίζαμε, ναι, και ακόμα έχει πολλή κίνηση έξω. Φαντάσου ότι είχε έρθει κόσμος και από τη Γερμανία για να με δει!

MusicCorner: Ο κύκλος αυτής της «Υποπαραγωγής» κλείνει και μάλιστα από εκεί που ξεκίνησε! Από τον «Σταυρό του Νότου». Δεν βάλανε μυαλό! Πώς νιώθεις;
Σπύρος Γραμμένος: Δυστυχώς φτάνουμε στο σημείο να τελειώσουμε αυτό το πράγμα που έλεγα όλο τα ίδια και βαρέθηκα. Αλλά νομίζω πως δεν θα τελειώσει… Θα το κάνω για 4-5 live ακόμα. Πάντως νιώθω ωραία που τελειώνει και ελπίζω του χρόνου να παίζω τα κομμάτια του καινούριου δίσκου.

MusicCorner: Πάντως για «Υποπαραγωγή» πήγε μια χαρά σε όλη την Ελλάδα έτσι; Το καλοκαίρι σκέφτεσαι να παρουσιάσεις κάποια άλλη παράσταση;
Σπύρος Γραμμένος: Πήγε τέλεια. Ήταν η μικρότερη υποπαραγωγή που έχει γίνει ποτέ και είχε ακριβώς αυτή την αντιμετώπιση από όλους. Δηλαδή έρχονταν όλοι ξενερωμένοι και φεύγανε… σκ@τά!! Το καλοκαίρι δεν ξέρω αν κάνω κάτι. Λέω να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα.

MusicCorner: Στην ανακοίνωση για την παράσταση έγραφες «Καλησπέρα, καλησπέρα… Ναι το ποτάμι γυρίζει πίσω!». Μήπως τελικά η περιοδεία σου ήταν και μια προεκλογική εκστρατεία για τον Σταύρο Θεοδωράκη;
Σπύρος Γραμμένος:
Καλησπέρα, καλησπέρα… Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάς. Σου απάντησα νομίζω!

MusicCorner: Ωραία, το προσπερνάω. Πες μας για τον δίσκο που ετοιμάζεις.
Σπύρος Γραμμένος: Ήταν να ξεκινήσω να γράφω τον Δεκέμβρη αλλά ευτυχώς έμπλεξα με το θέατρο και με τις πρόβες δεν πρόλαβα να μπω Studio. Και λέω ευτυχώς γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα έγραψα άλλα πέντε νέα κομμάτια. Προς το παρόν από ένα ξεκαθάρισμα που έκανα ο δίσκος θα περιέχει 18 τραγούδια-ιστορίες, μικρά σε διάρκεια. Και αυτήν τη φορά έχω στο μυαλό μου να το κάνω και σε φυσικό προϊόν. Δηλαδή πέρα από το download από την ιστοσελίδα μου, να είναι και σε CD.

grammenos_live_2014_04_001

MusicCorner: Το θέατρο πως προέκυψε;
Σπύρος Γραμμένος:
Προέκυψε από μια κουβέντα. Με πήρε ένας φίλος που έκανε μια παιδική παράσταση και μου ζήτησε να κάνω τη μουσική. «Ξημερώνει»’ λέγεται το έργο. Είναι της Μαρίας Παπαλέξη σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Σε μια άλλη συνομιλία με τον Παντελή μου λέει, «Ετοιμάζω ένα άλλο έργο. Θες να παίξεις κιόλας;» Και του λέω «Κοκκίνισα;» «Όχι», μου απαντάει, «Άσπρισες». «Ωραία, θα παίξω», του λέω. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία και το μόνο μας παράπονο ήταν πως δεν δημιουργήθηκε ούτε μια ίντριγκα μεταξύ μας.

MusicCorner: Τέλος, θέλω να μου πεις ποιον θεωρείς τον δεύτερο καλύτερο τραγουδιστή, μετά από εσένα; Αφού δηλώνεις «Ο καλύτερος τραγουδιστής στην Ελλάδα τουλάχιστον».
Σπύρος Γραμμένος: Δεν υπάρχει κανείς. Νομίζω πως και τη δεύτερη θέση πάλι εγώ την καταλαμβάνω.

MusicCorner: Λόγω πάχους;
Σπύρος Γραμμένος: Άντε γ@μήσου;

Υ.Γ. Ένα ευχαριστώ στον κόσμο που με ανέχτηκε και όταν με κάλεσε ο Σπύρος στη σκηνή να τραγουδήσω δεν έφυγε κανείς…

grammenos_live_2014_04_017_petropoulos
Ο …συντάκτης του MusicCorner.gr Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, στο δικό του ρεσιτάλ! (διότι έχουμε και κρυφά ταλέντα!)

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here