21/6/2013
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Νίκος Πορτοκάλογλου συν Φίλιππος Πλιάτσικας, Φίλιππος Πλιάτσικας συν Νίκος Πορτοκάλογλου. Μια συνάντηση- συνεργασία που έκανε πάταγο όλο τον χειμώνα, (ήταν συνεχώς sold out) και θα συνεχίσει να μας κρατάει συντροφιά και το καλοκαίρι. Οι δυο καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για να μεταφέρουν τις μουσικές, τον ήχο και την διάθεση τους…

Η αρχή του ταξιδιού έγινε την Δευτέρα 17 Ιουνίου και πρώτος σταθμός ήταν ο Χολαργός και το κηποθέατρο Παπάγου. Ένας πολύ ωραίος χώρος, αμφιθεατρικός με πράσινο παντού τριγύρω και δυο-τρία μεγάλα επιβλητικά δέντρα ακριβώς πίσω από την σκηνή. Το μόνο ίσως πρόβλημα που αντιλήφθηκε το κοινό είναι ότι στις εξέδρες δεν υπήρχαν αρκετοί διάδρομοι και έτσι για να πας στην θέση σου έπρεπε να σκαρφαλώσεις σε καθίσματα, κάγκελα η ακόμα και πάνω από τον …διπλανό σου!

portokaloglou_pliatsikas_live_2013_06_24

Από πολύ νωρίς, γύρω στις 8, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν στον κόσμο που ήταν έξω να μην περιμένει άσκοπα καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και η συναυλία ήταν ήδη sold out. Έτσι πολλοί έμειναν με την χαρά. Οι υπόλοιποι συνέχιζαν να γεμίζουν το θέατρο ασφυκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στις εννιά ακριβώς οι δύο αγαπημένοι τραγουδοποιοί έκαναν την εμφάνιση τους εν μέσω επευφημιών και κάπως έτσι άρχισε αυτή η βραδιά με το τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου “Δίψα” και συνέχισαν με το “αν θα μπορούσα το κόσμο να άλλαζα” του Φίλιππου Πλιάτσικα, ενώ σε όλα τα τραγούδια μοιράζονταν από ένα κουπλέ ο καθένας. Κάπου εκεί ακούστηκε και το σχόλιο του Νίκου Πορτοκάλογλου “απόψε λέμε να πρωτοτυπήσουμε και να μην πολιτικολογίσουμε καθόλου” ενώ ο Φίλιππος Πλιάτσικας πρόσθεσε “αντιθέτως, στην υγειά μας” και σήκωσε το ποτήρι του στην μεριά του κοινού.

portokaloglou_pliatsikas_live_2013_06_13

Το πρόγραμμά κύλισε με το “Όλο μ αφήνεις να σ’ αφήσω” από την εποχή Πυξ Λαξ και στην συνέχεια ο Λαρισαίος  τραγουδοποιός έδωσε την θέση του στον Νίκο Πορτοκάλογλου. Ο τελευταίος αφού… έδεσε τα κορδόνια του, ερμήνευσε πολύ αγαπημένα τραγούδια από το πρώην συγκρότημα του “Φατμέ” όπως και από την σόλο καριέρα του. Με την επιστροφή του Φίλιππου Πλιάτσικα στην σκηνή ακούστηκε μέσα σε χειροκροτήματα το “Οι παλιές  αγάπες πάνε στον παράδεισο” και μετά από αυτό ο Νίκος Πορτοκάλογλου είπε ένα τραγούδι “που απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που μας προβληματίζουν αυτόν τον καιρό με τον σαφέστατο τίτλο “Ίσως”, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Κάπου εδώ ήταν η ώρα του πάλαι ποτέ ιδρυτικού μέλους των Φατμέ να αποχωρήσει για να τραγουδήσει ο Φίλιππος  Πλιάτσικας μια διασκευή του “Ας την να λέει” ένα τραγούδι που είχε γράψει ο Μάνος Ξυδούς και όπως σημείωσε ο Φίλιππος, ο ίδιος ο Μάνος το αποκαλούσε “ένα λαϊκό τραγουδάκι”. Ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο της συναυλίας ήταν όταν οι 2 καλλιτέχνες έκαναν ένα ποτ πουρί με δικά τους καινούργια και παλιά τραγούδια αλλά και ακόμα πιο παλιά από τα συγκροτήματα τους, Φατμέ και Πυξ Λαξ.

portokaloglou_pliatsikas_live_2013_06_18

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αφού έδωσε συγχαρητήρια στον κόσμο για την συμμετοχή του, αφιέρωσε το τραγούδι του “Tα καράβια μου καίω” στους νέους αυτού του τόπου που όπως είπε χαρακτηριστικά “αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπιζα κι εγώ πριν 20 χρόνια, δηλαδή αν θα φύγουν ή όχι. Εγώ βέβαια για προσωπικούς λόγους“. Μια όμορφη εικόνα ήταν τα παιδάκια που είχαν μαζευτεί μπροστά από τη σκηνή, κάθονταν οκλαδόν, χτυπούσαν παλαμάκια, χόρευαν και χάζευαν την μπάντα… επί τω έργω.

Όλο αυτό το ωραίο σκηνικό έκλεισε με την έκπληξη του Φίλιππου Πλιάτσικα ο οποίος κάλεσε στην σκηνή την Δήμητρα Καραβεροπούλου να παίξει ακορντεόν. ‘Όπως είπε ο Φίλιππος “την Δήμητρα την είχαμε γνωρίσει με τους Πυξ Λαξ πριν είκοσι χρόνια. Σπούδαζε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και σήμερα έχω την τιμή να είναι πάλι εδώ και να παίζουμε μαζί“.

portokaloglou_pliatsikas_live_2013_06_26

Το πρόγραμμα τελείωσε μετά από δυο ώρες προς έκπληξη όλων, και ο Νίκος Πορτοκάλογλου έσπευσε να εξηγήσει: “οι στρατηγοί δεν μας επιτρέπουν να παίξουμε εδώ μετά τις 11, θα μας στείλουν την αστυνομία“! Παρόλα αυτά μετά από έντονη απαίτηση του κοινού έμειναν για 2 ακόμη τραγούδια τα όποια ήταν τα “‘Έπαψες αγάπη να θυμίζεις” και “Θάλασσα μου σκοτεινή”. Μάλιστα ο Νίκος Πορτοκάλογλου κάλεσε τον κόσμο να πάει κοντά στην σκηνή και όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Έτσι τελείωσε μια υπέροχη βραδιά με τον κόσμο να αποθεώνει τους δύο καλλιτέχνες και αυτοί να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας τους. Εκείνο που μου έμεινε εμένα από την συναυλία είναι ότι μέσα από την απλότητα, την αμεσότητα και τις μελωδίες βγαίνει ένα έξοχο αποτέλεσμα! Όσο για εκείνους που αναρωτιούνται τι κοινό έχουν οι Φατμέ με τους Πυξ Λαξ… την καλύτερη απάντηση θα την δώσουν οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Φίλιππος  Πλιάτσικας επί σκηνής!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ακριβεστατο review. αλλα καμιά αναφορά στους εξαιρετικούς μουσικούς που πλαισιόναν τους καλλιτεχνες.Ειναι κρίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here