17/7/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ζεστό Σαββατόβραδο και κατηφορίζω την Πειραιώς προκειμένου να βρεθώ στο όμορφο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Εκεί, για πρώτη χρονιά φέτος, διοργανώνεται το “Benaki Summer Festival”, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολές ταινιών, αλλά και συναυλίες. Στην πρώτη από αυτές, η Μαρίζα Ρίζου με την εξαιρετική μπάντα της αποφάσισαν να οργανώσουν ένα κεφάτο swing πάρτι, σε μια προσπάθεια να δροσίσουν λίγο το βράδυ μας με μουσική!

Γεμάτη θετική ενέργεια, επικοινωνιακή και αποφασισμένη να χορέψει πολύ παρά τη ζέστη, η Μαρίζα επιβεβαιώνει ότι λατρεύει τη jazz, τα blues και τη swing κι έχει βρει τρόπο να τα φέρνει στο σήμερα, διατηρώντας το άρωμα εποχής που έχουν. Ταυτόχρονα η φρεσκάδα των εξαιρετικών ενορχηστρώσεων από τον Δημήτρη Σιάμπο συμβάλλει στο να μην ακούγεται παρωχημένο το μουσικό αποτέλεσμα.

rizou_mariza_live_2013_07_15

Ακούσαμε, λοιπόν, κλασικά τραγούδια όπως τα “Sing It Back”, “Dream a Little Dream of Me”, “You are Just too Good to be True (Can’t Take my Eyes off You)”, “A Natural Woman” και “My Baby Just Cares for Me”, όμορφα ταιριασμένα με κομμάτια από τον δίσκο της Μαρίζας, ο οποίος έχει τίτλο «Γλυκό Πρωί» και κυκλοφορεί από τη Phonograph Music Productions. Ξεχώρισαν η «Απάθεια» και η «Παράταση», τραγούδι, το οποίο στον δίσκο ερμηνεύουν μαζί με τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη.

Προσωπικά μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ελληνικά τραγούδια που επέλεξε να διασκευάσει η Μαρίζα: «Πόσο Λυπάμαι» του Κώστα Γιαννίδη, «Είμαι Ερωτευμένος με τα Μάτια σου» και «Έλα Πάρε Μου τη Λύπη» πήραν εντελώς νέα υπόσταση μέσα από τις swing ενορχηστρώσεις αλλά και τις ερμηνείες της.

rizou_mariza_live_2013_07_09

Μια παρατήρηση μόνο: Δεν ξέρω αν έφταιγε το μεταλλικό πλέγμα που περιβάλλει το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, όμως έχω την εντύπωση ότι ο ήχος δεν διαχεόταν σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια «μπουκώματα» ή, άλλες φορές, να ακούγεται υπερβολικά δυνατά.

Πέρα απ’ αυτό, πάντως, το κέφι της Μαρίζας και των μουσικών της, οι οποίοι τραγούδησαν κιόλας ένα ρεφρέν, παρέσυρε το κοινό, ειδικά σε τραγούδια όπως η αγγλόφωνη εκδοχή του “Meglio Stasera”, το “Crazy Little Thing Called Love” των Queen και η διασκευή στην «Bossa Nova του Ησαΐα» του Φοίβου Δεληβοριά.

Από τα δικά της κομμάτια, αποκάλυψε ότι θεωρεί το πιο σκοτεινό του δίσκου το «Ο πιο Δικός μου Δράκος» και πως το αγαπημένο της είναι το «Θυμωμένο Βαλς», το οποίο και πάντρεψε όμορφα με το “Dance Me to the End of Love”.

rizou_mariza_live_2013_07_14

Το τραγούδι, πάντως, το οποίο μας ξεσήκωσε αυτόματα από τις πρώτες κιόλας νότες είναι αδιαμφισβήτητα το «Μια Άλλη Ευτυχία». Ο κόσμος, ανάμεσα στον οποίο βρισκόταν και η φίλη της Μαρίζας, Μαριέττα Φαφούτη, χόρευε και τραγουδούσε ασταμάτητα, ενώ το συγκεκριμένο τραγούδι είναι όντως από αυτά που προσωπικά αποκαλώ «αναψυκτικά»! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα οπτικοποιήθηκε, προς μεγάλη χαρά της καλλιτέχνιδος.

Όσο πλησιάζαμε προς το τέλος της βραδιάς, το πάρτι άναβε. Στο “Twist and Shout”, η Ρίζου ζήτησε τη «χορωδιακή» συμμετοχή όλων μας, καθώς η μπάντα της επαναλάμβανε τους στίχους κάπως ακατάληπτα και ακούγονταν σαν αραβικά! Το δοκίμασε και με μας και πάλι σαν αραβικά ήταν! «Δεν πειράζει, θα τα ξαναλέω μόνη μου!», είπε γελώντας. «Εσείς χορέψτε!»

Το φινάλε ήταν γεμάτο κέφι κι έτσι η Μαρίζα άλλαξε την επιλογή της για το ανκόρ: «Είχα σκεφτεί να σας πω μια ωραία βαριά μπαλάντα, αλλά δεν σας βλέπω σε… πεθαμενατζίδικη διάθεση! Οπότε πάμε για “Μια Άλλη Ευτυχία”!» Έτσι κι έγινε, με το “Sing, Sing, Sing” να ακολουθεί, ολοκληρώνοντας γύρω στα μεσάνυχτα με πολύ ευχάριστο τρόπο μια όμορφη βραδιά, παρόλο που το αεράκι αρνιόταν ακόμη πεισματικά να φυσήξει…

rizou_mariza_live_2013_07_31

Μετά το τέλος του live, η Μαρίζα Ρίζου έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner:

MusicCorner: Είναι η δεύτερη φορά που σε ακούω ζωντανά και αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στα live σου, όπως διαπιστώνω, είναι η ενέργεια, η φρεσκάδα και η θέλησή σου να μας κάνεις να περάσουμε πολύ καλά. Εσύ τί ξεχώρισες στην αποψινή βραδιά;
Μαρίζα Ρίζου: Την ικανότητά μου να μείνω ζωντανή με τόση ζέστη, αρχικά! Χαίρομαι πολύ που έμεινα όρθια πάνω στη σκηνή! Νομίζω ότι η ενέργεια των ανθρώπων από κάτω και η διάθεση και η δική μας και η δική τους, βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό κλίμα στο τέλος του live. Μη νομίζεις, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Κάτι παίρνω, κάτι δίνω και πάει λέγοντας…

MusicCorner: Τι σου αρέσει πιο πολύ στη jazz και τη swing μουσική;
Μαρίζα Ρίζου: Δεν ξέρω να σου απαντήσω. Απλώς απολαμβάνω τρομερά να ακούω τα συγκεκριμένα είδη μουσικής. Τα πνευστά, βέβαια, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό που νοιώθω, έχω αδυναμία στον ήχο τους και στις ενορχηστρώσεις αυτού του είδους. 

rizou_mariza_live_2013_07_33

MusicCorner: Θα μας πεις και δυο λόγια για το ολοκαίνουργιο video clip του «Μια Άλλη Ευτυχία»;
Μαρίζα Ρίζου: Αυτό το video clip φτιάχτηκε πολύ γρήγορα από δύο πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, τον Αλέξανδρο και τον Χρήστο Κανάκη, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ψευδώνυμο “Blicker”. Νομίζω ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά τα παιδιά. Το clip, το οποίο είναι και μονοπλάνο -αυτό θεωρείται κάτι δύσκολο-, είναι τόσο αυθόρμητο όσο το θέλω. Ήθελα να φαίνεται να τραβάω και να φτιάχνω το ρούχο μου, ήθελα να φαίνεται ότι παραπατάω, ήθελα να φαίνεται ότι τα μπαλόνια δεν με παίρνουν τελικά πάνω, αλλά είχα ανέβει σε μια σκάλα… Ήταν τρομερά απολαυστικό το γύρισμα για μένα, χαίρομαι για τη συνεργασία με τα παιδιά και νομίζω ότι θα υπάρξουν κι άλλες. 

MusicCorner: Υπάρχουν άλλα σχέδια για εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι;
Μαρίζα Ρίζου: Συζητώ κάποια πράγματα, αλλά ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμα. Προς το παρόν, διακοπές!

rizou_mariza_live_2013_07_34

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί:
Βαγγέλης Κατσαρέλης: τρομπέτα
Άγγελος Τζαμαρίας: τρομπόνι
Αδάμ Δόγκας: άλτο σαξόφωνο / κλαρινέτο
Δημήτρης Σιάμπος: κιθάρες
Μάρκος Χαϊδεμένος: πιάνο
Πέτρος Σταμέλος: ηλεκτρικό μπάσο / κοντραμπάσο
Γιώργος Κασαβέτης: τύμπανα
 

Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Σιάμπος

rizou_mariza_live_2013_07_32_fafouti
Παρούσα στη συναυλία και η Μαριέττα Φαφούτη!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here