9/5/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Ήμασταν φαβορί για να περάσουμε και δικαιώσαμε τον τίτλο αυτό! Μια πολύ καλή εμφάνιση και μια εξαιρετική σκηνοθεσία, ξεσηκώσαμε και δικαίως περάσαμε. Ας δούμε τα πράγματα εξαρχής…

Με σκηνές από τον Α’ ημιτελικό άνοιξε η βραδιά και με όμορφα χορευτικά, σιγά σιγά οι παρουσιαστές, μας έβαλαν στο κλίμα του Β΄ ημιτελικού. Μέτριο και σήμερα το φόρεμα της παρουσιάστριας, Lisa Ronne και δεν έχουμε και βραβείο να της δώσουμε!

eurovision_b_semifinal_2014_05_02

Για μια ακόμα φορά η σκηνή απλά ήταν αποθεωτική όπως εξαιρετικά ευφάνταστα ήταν και τα εισαγωγικά video κάθε χώρας.

eurovision_b_semifinal_2014_05_03

Μάλτα

Την αυλαία άνοιξε η Μάλτα και το συγκρότημα Firelight, που χωρίς να παρουσιάσουν κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, πέρασαν στο τελικό του Σαββάτου και η πρόκριση τους αποτελεί την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς. Country style τραγούδι, με λιβάδια και λουλούδια για φόντο.

eurovision_b_semifinal_2014_05_04_malta

Ισραήλ

Μετά το άδικα αποκλεισμένο Ισραήλ και η Mei Finegold, σε ένα δυναμικό τραγούδι, που το στήσιμο κακά τα ψέματα παρέπεμπε ελαφρώς σε Beyonce. Όμορφό χορευτικό, έδωσε ενέργεια στο στάδιο και είχε ένα έξυπνο κοντινό πλάνο για φινάλε την τραγουδίστρια με τις δυο χορεύτριες.

eurovision_b_semifinal_2014_05_05_israel

Νορβηγία

Τρίτη εμφανίστηκε η Νορβηγία με τον Carl Espen. Σχεδόν εντός έδρας, μας μετέφερε σε ένα διαφορετικό κλίμα από το Ισραήλ, και δημιούργησε μια όμορφη ατμόσφαιρα που δικαίως την έφερε την χώρα στο τελικό. 4 κοπέλες υπερυψωμένες πλαισίωναν τον τραγουδιστή  και ένας πιανίστας και το μπλε να κυριαρχεί σαν χρώμα στη σκηνή.

eurovision_b_semifinal_2014_05_06_norway

Γεωργία

Μετά είχαμε την πλέον αδιάφορη Γεωργία, με τους The Shin & Mariko. Με φόντο τη Γη παντού, κάτω από τα πόδια τους, πίσω στο φόντο, και ένα μουσικό δεμένο σε αλεξίπτωτο δεν κατάφεραν να πείσουν. Το μόνο αξιοσημείωτο ήταν το πρασινολαχανί φόρεμα της ερμηνεύτριας. Έδωσε χρώμα στο τραγούδι!

eurovision_b_semifinal_2014_05_07_georgia

Πολωνία

Σειρά είχε η καθαρά με σεξουαλικό υπονοούμενο συμμετοχή της Πολωνίας από την Cleo. Βάζω στοίχημα ότι πολλές νοικοκυρές απομάκρυναν από τις τηλεοράσεις τους συζύγους, που στα κρυφά ψήφισαν τις Πολωνέζες για αυτό και πέρασαν! Κομμάτι που είχε ενδιαφέρον, που είχε ρυθμό αλλά παραήταν προκλητικές οι κοπέλες που ήταν στις άκρες της σκηνής, η μία έπλενε στη σκάφη…( νοικοκυρά!) και η άλλη …ασχολίαστο. Κόκκινο του πάθους παντού, στα ρούχα, στο φωτισμό, στο φόντο!

eurovision_b_semifinal_2014_05_08_poland

Αυστρία

Και έφτασε η ώρα της Αυστρίας και της πολυσυζητημένης Conchita Wurst. Γνωρίζω ότι για κάποιους είναι extreme και ίσως προκαλούν, θα το πω λαϊκά, αηδία τα μούσια της. Για άλλους απλά περνούν απαρατήρητα. Σίγουρα όμως ήταν εκείνη η συμμετοχή που καταχειροκροτήθηκε! Αδιαμφισβήτητα εξαιρετική παρουσίαση του κομματιού με φόντο φωτιές και τα φτερά του Φοίνικα. Μια diva στη σκηνή και φωνητικά άψογη στο μπεζ χρυσό δαντελένιο φόρεμα της. Καθήλωσε όλους όσους την/τον είδαν, όπως προτιμάτε εσείς, για αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε και τελευταία από τις χώρες που πέρασαν στο τελικό. Έπαθε …2-3 εγκεφαλικά μέχρι να ακούσει ότι πέρασε!

eurovision_b_semifinal_2014_05_09_austria

Λιθουανία

Και εδώ στάθηκε άτυχη η Λιθουανία με την Vilija Mataciunaite, γιατί εμφανίστηκε μετά την Αυστρία. Ντυμένη η κοπέλα σε στυλ μπαλαρίνας, με ένα χορευτή να την συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια του κομματιού δεν έπεισε. Λίγο μονότονη βασικά ήταν. Ριπές καπνού είδαμε για πρώτη φορά φέτος αλλά δεν βοήθησαν ούτε αυτές.

eurovision_b_semifinal_2014_05_10_lithuania

Φινλανδία

Έπειτα η Φινλανδία με το συγκρότημα Softengine. Μια ροκ έκδοση των Backstreet Boys η οποία ήταν αρκετή για να πείσει και να περάσουν στον τελικό. Εκθαμβωτικό λαμέ σακάκι για τον ερμηνευτή για ένα ροκ κομμάτι το οποίο όμως το άκουγες ευχάριστα και σου έδινε την αίσθηση συναυλίας.

eurovision_b_semifinal_2014_05_11_finland

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ήταν η επόμενη χώρα με την Kasey Smith ft Can-Linn. Παρόλο που ήταν η εμφάνιση της ένα στάδιο πριν την Κλεοπάτρα, ο Αντώνιος έλειπε μόνο, φωνητικά δεν ήταν τόσο καλή και εκεί πιστεύω έχασε το εισιτήριο για την πρόκριση. Ένα όμορφο τραγούδι που στο φινάλε με φόντο πράσινα και πορτοκαλί νερά σχηματίζονταν τα χρώματα της σημαίας της χώρας.

eurovision_b_semifinal_2014_05_12_ireland

Λευκορωσία

Στη 10η θέση η Λευκορωσία με τον Teo. Εντάξει δε λέω, ρυθμικό ήταν, χαρούμενο ήταν, έναν χιουμοριστικό τόνο τον είχε, αλλά ότι θα περνούσε και τελικό το ομολογώ δε το πίστευα. Σίγουρα σου άφηνε ένα χαμόγελο στο φινάλε κατά έναν περίεργο τρόπο. Θα με πείτε κακεντρεχή αν τολμήσω να στοιχηματίσω ότι θα είναι στην 5αδα…από το τέλος?! Θα με πείτε…

eurovision_b_semifinal_2014_05_13_belarus

Φύρομ

Ακολούθησε η Fyrom με την Tijana. Παρόλο που ήταν αρκετά καλή φωνητικά και σκηνικά δεν είδαμε κάτι παράταιρο, δεν κατάφερε να περάσει. Ένα κομμάτι που μπορεί να το ακούσει κανείς άνετα, σε σχέση με άλλα που συμμετέχουν, έχοντας μια εναλλαγή άσπρου μαύρου στα ρούχα και στον φωτισμό αλλά μάλλον δεν έπεισε.

eurovision_b_semifinal_2014_05_14_fyrom

Ελβετία

Η Ελβετία με τον Sebalter και το χαριτωμένο σφύριγμα του, έπεισε και πέρασε στον τελικό. Με πολλά μουσικά όργανα επί σκηνής, όπως βιολί, μπάσο, μπάντζο, και με μια χαλαρή και ευδιάθετη ερμηνεία. Επιτέλους είδαμε και λίγη πύρινη βροχή, που από τότε που κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει must! Το μυαλό μας εμάς ήταν στην συμμετοχή που ακολουθούσε….

eurovision_b_semifinal_2014_05_15_switzerland

Ελλάδα

Σειρά μας… Το εισαγωγικό μας video ήταν γυρισμένο σε θάλασσα και πάνω σε ένα μπλε πανί, με λευκά κοχύλια σχηματίσαμε την σημαία μας. Φανερά αγχωμένος ο Riskykidd, έχασε σε ένα σημείο τα λόγια του στην αρχή αλλά παρόλα αυτά ήμασταν πάρα πολύ καλοί. Ξεσηκώσαμε το κοινό, και έξυπνα ο σκηνοθέτης το έδειχνε, γρήγορη εναλλαγή πλάνων μεταξύ των παιδιών τη στιγμή που επαναλαμβάνεται το ‘Rise up’ και στην κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται ο Αρμένιος πρωταθλητής πάνω στο τραμπολίνο. Εφευρετικότατο το σημείο του slow motion ώστε να δοθεί χρόνος στα παιδιά να ανέβουν και αυτά πάνω στο τραμπολίνο. Πήραμε θερμότατο χειροκρότημα και το αξίζαμε και ναι …βάζουμε και πάλι πλώρη για δεκάδα! Μπράβο στους Freaky Fortune, στον Riksykidd, στον Γιώργο Παπαδόπουλο, που είχε την επιμέλεια του στησίματος μας επί σκηνής και στον Φωκά Ευαγγελινό γιατί μάθαμε ότι βοήθησε αρκετά στο να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Φυσικά και στην εταιρεία τους, τη Panik Records για τον δικό της αγώνα που έδωσε πίσω από τα φώτα!

eurovision_b_semifinal_2014_05_19_greece

Σλοβενία

Λίγο πριν το φινάλε, η Σλοβενία και η Tinkara Kovac με το φλάουτο της έδωσε μια άλλη νότα μετά από εμάς. Ντυμένη σε μια μπλε τουαλέτα και στο δάπεδο να υπάρχουν δίνες που στροβιλίζονταν γύρω από αυτήν, ερμήνευσε αρκετά καλά το τραγούδι και θα τη δούμε στο τελικό του Σαββάτου. Το τραγούδι είναι λίγο …όλα γύρω σου γυρίζουν, φόντο, δάπεδο, χρώματα!

eurovision_b_semifinal_2014_05_21_slovenia

Ρουμανία

Τέλος η φίλη και γείτονας Ρουμανία με τους Paula & Ovi έκανε την εμφάνιση της. Με ένα σκηνοθετικό τρικ η Paula με ένα ολόγραμμά της εμφανίζεται από αλλού δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του τραγουδιού ‘Miracle’. Σαφέστατα και φωνητικά ήταν άψογοι, και κυρίως η Paula, αλλά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση την προηγούμενη τους συμμετοχή. Μαζί με μας, όπως και πέρσι, είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι των Βαλκανίων.

eurovision_b_semifinal_2014_05_22_romania

Και κάπου εδώ τελείωσε η παρουσίαση των τραγουδιών και αφού έγινε το απαιτούμενο recap για να θυμηθεί ο κόσμος τι έχει να ψηφίσει, μας τραγούδησε η Αυστραλέζα Jessica Mauboy δυο τραγούδια. Ναι όντως υπήρχε μια έντονη πινελιά Αυστραλίας στο διαγωνισμό, μέχρι και live ανταπόκριση με Sydney είχαμε, και όπως μας εξήγησε η Μαρία Κοζάκου έχει να κάνει με την επερχόμενη βασίλισσα της Δανίας.

Πολύ γλυκό ήταν το κομμάτι όπου απλοί άνθρωποι, τυχαίοι δεν νομίζω, από όλο τον κόσμο επιδόθηκαν σε χορευτικούς ρυθμούς και έτσι είχαν την ευκαιρία μικρά και μεγάλα παιδιά να ανέβουν στην σκηνή.

Όπως και να έχει και ύστερα από μια καθυστέρηση στο άκουσμα των αποτελεσμάτων, οι χώρες που πέρασαν , με την σειρά που ανακοινώθηκαν οι εξής:

Ελβετία, ‘Sebalter –Hunter of stars’
Σλοβενία, ‘Tinkara Kovac- Round and round’
Πολωνία, ‘Donatan & Cleo- We are Slavic’
Ρουμανία, ‘Paula & Ovi- Miracle’
Νορβηγία, ‘Carl Espen- Silent storm’
Ελλάδα, ‘ Freaky Fortune ft Riskykidd – Rise up’
Μάλτα, ‘ Firelight- Coming home’
Λευκορωσία, ‘Teo- Cheescake’
Φινλανδία, ‘Softengine- Something better’
Αυστρία, ‘Conchita Wurst- Rise like a Phoenix’

—————————-

Η τελική σειρά εμφάνισης που δεν έγινε κατόπιν κλήρωσης είναι η εξής.
01. Ουκρανία
02. Λευκορωσία
03. Αζερμπαιτζάν
04. Ισλανδία
05. Νορβηγία
06. Ρουμανία
07. Αρμενία
08. Μαυροβούνιο
09. Πολωνία
10. Ελλάδα
11. Αυστρία
12. Γερμανία
13. Σουηδία
14.  Γαλλία
15. Ρωσία
16. Ιταλία
17. Σλοβενία
18. Φινλανδία
19. Ισπανία
20. Ελβετία
21. Ουγγαρία
22. Μάλτα
23. Δανία
24. Ολλανδία
25. Σαν Μαρίνο
26. Ηνωμένο Βασίλειο

Παρατηρούμε ότι πολλά δυνατά τραγούδια εμφανίζονται στο πρώτο μισό του τελικού και πραγματικά θα γίνει μεγάλη μάχη.

Φαβορί ξεκάθαρο δεν υπάρχει και θα είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες βραδιές ειδικότερα στο κομμάτι της βαθμολογίας όπου θα υπάρχουν συνεχώς ανατροπές. Όπως πολύ σωστά είπε η Μαρία Κοζάκου, ο διαγωνισμός θα πάει σε μια χώρα έκπληξη…που ίσως να μην την περιμένει κανένας! Λέτε να είναι η Ολλανδία που έχει ανέβει εξωφρενικά στα στοιχήματα; Μήπως η Ουγγαρία; Μήπως τα 60 χρόνια τα γιορτάσουμε στην Αγγλία, Big 5 άλλωστε είναι ή θα γίνει το μεγάλο μπαμ και θα πάμε προς Βιέννη μεριά;

Ο νικητής πάντως τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μετά την 15η θέση! Λέτε να γίνει ανατροπή φέτος; Υπομονή… λίγες ώρες ακόμα και θα μάθουμε ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής του 59ου διαγωνισμού της Eurovision!!! Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε πολύ καλή επιτυχία στην Ελλάδα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here