11/5/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου
Στη …δεύτερη γνώμη η Κυριακή Μπαμπάνη

Η 59Η διοργάνωση της Eurovision πέρασε στην ιστορία με απόλυτη νικήτρια την Αυστρία, με την Ελλάδα στην 20η θέση, με πολλές εκπλήξεις στην ψηφοφορία, με χιλιομετρική απόσταση ψήφων σε κάποιες χώρες μεταξύ κοινού και επιτροπής και με πολλά μηνύματα τα όποια βρήκαν αντίκρισμα. Μια βραδιά όπου η Ελλάδα κάνοντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της, κατέλαβε μια από τις χειρότερες θέσεις στο τελικό στηριζόμενη βαθμολογικά μόνο από 11 χώρες!

Η έναρξη στηρίχτηκε, περίπου όπως και πέρσι, σε κάτι που θυμίζει Ολυμπιακούς αγώνες, με τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν να παρελαύνουν επί σκηνής και το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης ‘Join us’ να αποτυπώνεται στο δάπεδο. Στη συνέχεια είδαμε μια σειρά από φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα και οι παρουσιαστές της βραδιάς Lise Ronne, Nikolaj Koppel & Pilou Asbaek μας καλωσόρισαν στην Κοπεγχάγη. Πολύ έξυπνο όταν το κοινό είχε στα χέρια του κομφετί τα όποια τα ελευθέρωσε με το που ξεκίνησε το show.

eurovision_final_2014_05_01_austria

—————-

Την κρυάδα της βραδιάς την πήρε η πολυπαθούσα Ουκρανία με την  Mariya Yaremchuk και το Tick-Tock. Εντυπωσιακή και όμορφη, με τον χορευτή hamster στον κύλινδρο του, με ένα όμορφο ποπ κομμάτι το όποιο έπεισε, συνέβαλε και λίγο η εμπόλεμη κατάσταση της, και ήρθε στην 6η θέση με 113 βαθμούς. Δεν θα βγει ποτέ από την δεκάδα αυτή η χώρα ακόμα και αν δεν στείλει τραγούδι!

Μια δεύτερη γνώμη: Πρώτη χώρα επί σκηνής η Ουκρανία με την όμορφη Mariya να ερμηνεύει σαγηνευτικά το Tic Tok παρέα με το χορευτή στη ρόδα χωρίς όμως να ενθουσιάσει αρκετά ώστε να καταφέρει κάτι καλύτερο από την 6η θέση, παρά τα καλά πλάνα του σκηνοθέτη και την καλή ερμηνεία…

—————-

Στη συνέχεια η Λευκορωσία με τον Teo και το Cheesecake. Τι να πει κανείς εδώ, για ένα χαρούμενο μεν κομμάτι αλλά δε μπορώ να δεχτώ ότι βαθμολογικά είδαμε την πλάτη του και μείναμε εν τέλει εμείς χωρίς επιδόρπιο! Ξαφνιάστηκα όταν είδα ότι μας έδωσαν 6 υπερπολύτιμους βαθμούς στον τελικό ενώ στον ημιτελικό μας έδωσαν απλόχερα ένα 12αρι! 16η θέση με 43 βαθμούς

Μια δεύτερη γνώμη: Μικρέ γλυκέ μου από Cheesecake, Teo δε τα κατάφερες… Αρκετά μέτριος φωνητικά και αγχωμένος, έκανε μια μέτρια εμφάνιση με μέτριο αποτέλεσμα στη ψηφοφορία του κοινού και επιτροπών να καταλήξει στη 16η θέση… Περαιτέρω σχόλια περιττεύουν μιας και δε φάγαμε γλυκάκι από τον Τeo!

—————-

Το Αζερμπαϊτζάν ακολούθησε με την Dilara Kazimova και το τραγούδι Start a fire’. Για πρώτη φορά η χώρα στα χρονικά της μένει εκτός δεκάδας, και από ότι φαίνεται η φωτιά του κομματιού έσβησε γρήγορα. Τι και αν έκανε ακροβατικά η κοπέλα, τι και αν ήταν πολύ γλυκιά η ερμηνεύτρια, λίγο αδύναμη φωνητικά, με μια ήρεμη μπαλάντα που δεν κατάφερε να πάει υψηλότερα από την 22η θέση με 33 βαθμούς. Στη λίστα των αδικημένων και αυτή.

Μια δεύτερη γνώμη: Η χειρότερη συμμετοχή της χώρας της φωτιάς στα χρονικά της συμμετοχής της στο διαγωνισμό με την Dilara  να μην είναι αρκετά σταθερή φωνητικά και αγχωμένη σε ένα μονότονο τραγούδι που για πρώτη φορά όχι μόνο έβγαλε  τη χώρα εκτός δεκάδας αλλά την έκανε μάλιστα να καταλήξει στην 22η θέση… Αυτό πόνεσε Αζέροι φίλοι μου…

—————-

Η παγωμένη Ισλανδία με τους Pollaponk και το κομμάτι No prejudice’ είχε σειρά. Ένα τραγούδι, που θα μπορούσε άνετα να διαγωνιστεί στην …Eurovision Junior, αν και αυτό είχε το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού. Χρώματα πολλά παντού, ακόμα και στα νύχια του τραγουδιστή! Μπλε ή μωβ αν δεν απατώμαι. Και όμως 15η θέση με 58 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Μια πολύ χαρούμενη συμμετοχή με μήνυμα άψογα ερμηνευμένη από τους Pollapönk οι οποίοι έδωσαν μια ευχάριστη νότα και μια όμορφη πολύχρωμη εικόνα που βρέθηκε στον τελικό «κατά λάθος» και όμως κατάφερε να σκαρφαλώσει στη 15η θέση, όταν μάλιστα μέχρι πριν λίγες μέρες κανείς δε πίστευε ότι θα περάσει τελικό.

 —————-

Σε μια “φίλη” της Ισλανδίας θα πάμε, στη Νορβηγία και τον Carl Espen με το Silent storm’ όπου με μια καθαρόαιμη μπαλάντα, πολύ όμορφη, με τα βιολιά της επί σκηνής από 4 κοπέλες, πλασαρίστηκε στην δεκάδα και δίκαια μάλιστα. 8η θέση με 88 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Η Νορβηγία με την πολύ εσωτερική και δύσκολη μπαλάντα Silent Storm κατάφερε να βρεθεί και φέτος στη δεκάδα δικαίως μιας και ο Carl Espen παρά το εμφανές του άγχος έδωσε μια συγκινητική ερμηνεία που του χάρισε την 8η θέση.

—————-

Τη σκυτάλη πήρε η Ρουμανία με τους Paula & Ovi και το Miracle’. Το θαύμα που δεν έγινε ποτέ. Ωραίο τραγούδι, κυκλικό keybord για τον Ovi, εξαιρετικά εκτελεσμένο από την Paula, πολύ έξυπνο το ολόγραμμα στην αρχή, αλλά και η επίδειξη φωνητικών δυνατοτήτων δεν βοηθά πάντα. Τσάμπα τα λεφτά που δόθηκαν για τα τόσα πυροτεχνήματα στο εισαγωγικό video. 12η θέση με 72 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Δυστυχώς η Paula και ο OVI δε κατάφεραν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2010 παρά την κορώνα των 18(!) δευτερολέπτων της Paula, παρά τα εφέ και το στρόγγυλο πιάνο που έπαιζε ο Ovi, δε μπόρεσαν παρά να καταλήξουν στην 11η θέση, μόλις μια ανάσα από τη δεκάδα…

—————-

Ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς. Ή μάλλον ως φαβορί ξεκίνησε αλλά κάπου έχασε την αίγλη του. Η Αρμενία με το Not alone’ και τον Aram Mp3 μόνο εντελώς επί σκηνής να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, φωνητικά και σκηνικά, με το γαλαξιακό φόντο πίσω του… Κέρδισε την 4η θέση με 174 βαθμούς. Ίδρωσε για να πάρει αυτή τη θέση…κυριολεκτικά!

Μια δεύτερη γνώμη: Φαβορί; Πουν’ το; Δε βλέπω κάτι… Αααα… η Αρμενία με τον Aram Mp3  που αποδείχτηκε «έκπτωτο φαβορί» μετά τη Live ερμηνεία του τραγουδιστή που ήταν γεμάτη λάθη φωνητικά αλλά είχε πολύ συναίσθημα και πολλούς φανατικούς φανς, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από τα καλύτερα του φετινού διαγωνισμού και με την βελτιωμένη ερμηνεία του Aram από τον ημιτελικό ισοφαρίζει τη  καλύτερη της θέση στο διαγωνισμό για τη χώρα του, την 4η.

—————-

Την παρθενική του εμφάνιση σε τελικό έκανε το αγαπητό Μαυροβούνιο, με τον δίμετρο Sergej Cetkovic και το ‘Moi svijet’, από τα ελάχιστα τραγούδια στην γλώσσα της χώρας. Μπαλάντα και εδώ, που μας θύμισε ένα βαλκανικό άρωμα από τον Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς της Σερβίας, με πολύ έξυπνο εφέ τη πατινέρ που οι κινήσεις της αποτυπώνονταν στο ψηφιακό δάπεδο. 19η θέση με 37 βαθμούς. Για αρχή καλά είναι!

Μια δεύτερη γνώμη: Η μικρή χώρα του Μαυροβουνίου κατάφερε να βρεθεί στο τελικό για πρώτη φορά με το Sergej Cetkovic μετά από χρόνια προσπαθειών και αποτυχιών για πρόκριση στο τελικό, με τον τραγουδιστή να δίνει μια αγχωμένη αλλά αρκετά σταθερή φωνητικά ερμηνεία. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στη σκηνή της μπαλαρίνας – πατινέρ. Τη πρώτη χρονιά πρόκρισης του σε τελικό, το Μαυροβούνιο κατακτά την 19η θέση, προφανώς και ελλείψει των χωρών συμμάχων (Σερβίας, Κροατίας κοκ.).

—————-

Έπειτα από απουσία 2 χρόνων επέστρεψε η Πολωνία με ένα τραγούδι ύμνο, σκηνοθετικά τουλάχιστον, προς το …γυναικείο μπούστο! Η Cleo με το πιασάρικο κομμάτι We are Slavic’ και τα προκομμένα κορίτσια της που με κόκκινα χρώματα και με πολύ πάθος …έπλυναν μέχρι και τα ρούχα τους επί σκηνής, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 14η θέση με 62 βαθμούς. Η κοπέλα που έπλενε στη σκάφη ή σκεφτόταν την μπουγάδα που θα βάλει αύριο σπίτι της ή αναθεμάτιζε την τύχη της που ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision ως μια σέξι, πλην όμως τίμια …πλύστρα!

Μια δεύτερη γνώμη: Οι πολωνέζες με τη σαγηνευτική τους ομορφιά έκαναν μια παρουσίαση με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα που μάλλον άρεσαν αρκετά στον αντρικό πληθυσμό! Η Cleo, σε φόρμα φωνητικά, κατάφερε με τα κορίτσια της με τα πλούσια προσόντα και τις τεράστιες ικανότητές τους στο …νοικοκυριό, να στείλει τη χώρα της στην 14η θέση.

—————-

Και ναι μετά εμείς… Σταματήσαμε να τρώμε, να μιλάμε, να κάνουμε οτιδήποτε! Από τις καλύτερες σκηνοθεσίες ever που είχαμε, σαφέστατα ξεσηκώσαμε το κοινό εκεί μέσα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εξαργυρώθηκε ποτέ σε ψήφους. Δεν ξέρουμε τι έφταιξε και δε θα ασχοληθούμε κιόλας. Οι Freaky Fortune και ο Riskykidd έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, έδωσαν ενέργεια και διασκέδαση στον κόσμο εκεί. Δεν μας βγήκε. Δεν πειράζει! Μπράβο στα παιδιά και σε όλη την ομάδα. Η Eurovision δεν είναι πάντα δίκαιη άλλωστε! 20η θέση με 35 βαθμούς. Για Τρίτη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται πριν από τον νικητή! Τυχαίο?! Δεν νομίζω!

Μια δεύτερη γνώμη: Αδικημένη μου Ελλαδίτσα, σε ‘φάγαν οι επιτροπές, σε ‘φάγαν και σε ματιάξαν… Μια πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση των Freaky Fortune & Riskykidd που ξεσήκωσε όλο το στάδιο στο ρυθμό του Rise Up και καταχειροκροτήθηκε, μας αφήνει άφωνους …στην 20η θέση! Τα παιδιά άψογα φωνητικά, με τσαγανό και ωραίο παιχνίδι με το φακό, θα παραμείνουν πρώτοι στις καρδιές μας και στα clubs το καλοκαίρι!

—————-

Τι να πρωτοπεί κανείς εδώ… Θα ειπωθούν πολλά! Όπως σας είχα προϊδεάσει τις προάλλες, η Αυστρία τελικά έκανε το μεγάλο μπαμ και νίκησε. Rise like a Phoenix! Αναμφίβολα από τις πιο όμορφες και επιβλητικές σκηνοθετικά, το τονίζω αυτό το τελευταίο, παρουσίες των τελευταίων ετών. Αδιαπραγμάτευτα ένα πολύ όμορφο τραγούδι με μια αρκετά καλή φωνή. Η Ευρώπη, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους αυτό, πέρασε μήνυμα ελευθερίας της έκφρασης. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Να πω μόνο τούτο, ότι διαφόρων ειδών προστυχιές δείχνονται καθημερινά στην ελληνική τηλεόραση και όχι μόνο. 1η θέση δικαιωματικά με 290 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Η μεγάλη και δίκαια νικήτρια του διαγωνισμού “γυναίκα με τα μούσια” Conchita Wurst σε μια μεγαλειώδη ερμηνεία και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν περάσει από το διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια. Ολομόναχη στη σκηνή έδωσε το δικό της μήνυμα για τη διαφορετικότητα τη δύναμη και την ειρήνη… Απλά μοναδικός ο ρόλος της Conchita ήαλλιώς Thomas “Tom” Neuwirth ή πείτε τον όπως αλλιώς θέλετε, χαρίζει τη νίκη στη χώρα του για δεύτερη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού, μετά το μακρινό 1966!

—————-

Να σας πω ότι θυμάμαι και πολλά από την Γερμανία, την Elaiza και το Is it right’, θα σας πω ψέματα! Όπως όλοι φαντάζομαι, συζητούσαμε ακόμα για την προηγούμενη συμμετοχή… Δεν ήταν κακό κομμάτι πάντως, απλά βγήκε μετά από …μια κοπέλα με μούσι! 18η θέση με 39 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Η φετινή συμμετοχή της Γερμανίας με την Elaiza μάλλον πέρασε λίγο απαρατήρητη καθώς είχε την ατυχία να εμφανίζεται αμέσως μετά την Αυστρία. Από την άλλη βέβαια και το τραγούδι ήταν μέτριο και η τραγουδίστρια των Elaiza διεκπεραιωτική ως προς την ερμηνεία της…

—————-

Στην “κολλητή” της διοργανώτριας περάσαμε, την Σουηδία και την εκθαμβωτική Sanna Nielsen με το ‘Undo’. Μέσα σε μια κλεψύδρα από προβολείς, και μια dicso μπάλα από πάνω της, για να κάνει αντανάκλαση το φως, το απόλυτο φαβορί στα στοιχήματα, εντυπωσίασε, αλλά φαίνεται πως δεν ήθελε να νικήσει, γι’ αυτό και οι συμμαχίες της δεν την πολυψήφισαν και γι’ αυτό ήρθε 3η με 218 βαθμούς. Ήταν πάντως η πιο αριστοκρατική συμμετοχή για φέτος.

Μια δεύτερη γνώμη: Ένα τραγούδι και μια ερμηνεία από τη Sanna Nielsen που δικαίωσαν το τίτλο του φαβορί. Η τραγουδίστρια ήταν εκπληκτική σκηνικά και φωνητικά χαρίζοντας στη Σουηδία ακόμα μια υψηλότατη θέση, την 3η.

—————-

Σειρά είχε η Γαλλία με τους Twin Twin και το Moustache’. Υποθέτω θα είπαν μούσι η Αυστρία, μουστάκι εμείς! Δε θα πω πολλά, παρά μόνο ότι δεν είχε λόγο ύπαρξης στο διαγωνισμό. Ήθελαν να αστειευτούν προφανώς οι Γάλλοι, αλλά ξινά τους βγήκαν τα γέλια. Στο παρά πέντε γλύτωσαν το μηδέν βαθμολογικά. 26η θέση, αν είχε παρακάτω θα ήταν δική τους, με 2 ολόκληρους βαθμούς! Πιθανότατα να εμπνεύστηκαν τον τίτλο του κομματιού και από τον Αγάθωνα πέρσι!

Μια δεύτερη γνώμη: Γελάνε ακόμα και τα «μουστάκια» μας με τη συμμετοχή της Γαλλίας που κατέκτησε δικαιωματικά την 26η και τελευταία θέση του διαγωνισμού με το τραγούδι-φάρσα «Moustache». Ακόμα κι αν οι Twin Twin χόρεψαν και έπαιξαν με το φακό επί σκηνής δε κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερούς από μόλις 2 βαθμούς.

—————-

Η Ρωσία με τις Tolmachevy sisters και το Shine’. Όμορφο τραγούδι, γλυκές οι δίδυμες, έξυπνο στήσιμο και παρόλες τις φωνές και τις αποδοκιμασίες, την ώρα της βαθμολογίας, που μέχρι και οι παρουσιαστές αναγκάστηκαν να θυμίσουν στο κοινό ότι είναι μουσικός διαγωνισμός, η Ρωσία κατάφερε να είναι 7η θέση με 89 βαθμούς. Το άλλο μεγάλο μήνυμα της βραδιάς, το οποίο αγνοήθηκε εντελώς είναι η ανταλλαγή βαθμών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, 4 και 7 αντίστοιχα η μία στην άλλη. Δε μπορεί κάτι θέλει να μας πει αυτή η βαθμολογία!

Μια δεύτερη γνώμη: Ανάμεσα σε πολλές αποδοκιμασίες λόγω των πολιτικών γεγονότων μεταξύ Ουκρανίας –Ρωσίας  οι 17 χρονες δίδυμες αδερφές κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησης της χώρας σε μια τέτοια συγκυρία, με ένα τραγούδι του Δημήτρη Κοντόπουλου και σκηνοθεσία του πάντα εμπνευσμένου Φωκά Ευαγγελινού. Τα κατάφεραν αρκετά καλά, ήταν πολύ καλές φωνητικά και κατέκτησαν τελικά την 7η θέση!

—————-

La mamma Italia και η Ρωμαία αυτοκράτειρα Emma Marone με το ‘La mia citta’ πήραν την σκυτάλη. Αφού φόρεσε …την Άρτα και τα Γιάννενα, αφού έπεσε στα πατώματα, με ένα καλό δυνατό pop κομμάτι με ελαφρές ροκ πινελιές, η Ιταλία δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 21η θέση με 33 βαθμούς. Είμαι βέβαιος πως οι Ιταλοί, ως τα χαϊδεμένα παιδιά της Eurovision, είναι απογοητευμένοι και …τσαντισμένοι. Δε θα προκαλούσε έκπληξη αν λέγανε ξανά του χρόνου ότι δεν συμμετέχουν!

Μια δεύτερη γνώμη: Η χειρότερη εμφάνιση της Ιταλίας στο διαγωνισμό μετά την επιστροφή της, με την Emma Marrone σε ρόλο Ρωμαίας να κάνει μια κακή ερμηνεία και μια συνολική εμφάνιση που είχε κάτι από …χάος! Ελπίζουμε να μη στενοχωρήθηκαν πολύ οι γείτονες Ιταλοί με την 21η θέση…που είναι και η χειρότερη τους μετά την επιστροφή τους στο διαγωνισμό…

—————-

Από τις σπάνιες φορές που βλέπουμε φλάουτο στην Eurovision. Ενδιαφέρον κομμάτι σαν άκουσμα, με ωραία γραφικά, από την Σλοβενία και την Tinkara Kovac, το Round and Round’, αλλά ήρθε δεύτερο …από το τέλος! 25η θέση με 9 βαθμούς. Αδικημένο κι αυτό, δε του άξιζε…

Μια δεύτερη γνώμη: Η Σλοβενία επέστρεψε στο διαγωνισμό με μια αρκετά έντεχνη παρουσία που δε πέρασε απαρατήρητη κι ας κατέκτησε τη προτελευταία θέση. Η Tinkara δίνει το καλύτερο της εαυτό συντροφιά με το φλάουτο της κι έναν εξαιρετικό στροβιλισμό στα πόδια της από τα εφέ της σκηνής που όμως δεν αρκούσαν για να την ψηφίσουν οι υπόλοιπες χώρες… Η απουσία και των γειτόνων φέτος (Σερβία Βοσνία Κροατία) δεν άφηνε πολλά περιθώρια διάκρισης…

—————-

Το ροκ κομμάτι της βραδιάς ήρθε από που αλλού από την Φινλανδία, με τους Softengine με το Something Better’. Κομμάτι για συναυλία από το συγκρότημα, με κιθάρες, με δυναμισμό αλλά όχι και για 11η θέση με 72 βαθμούς. Υπερβολή! Τυχερό το λαμέ σακάκι τελικά!

Μια δεύτερη γνώμη: Κάτι καλύτερο ίσως περίμενε η Φινλανδία αλλά πως να το πετύχει όταν οι Softengine έδωσαν μια πραγματικά αγχωμένη ερμηνεία που σε μερικούς μπορεί να ακούστηκε και ως ηχορύπανση;

—————-

Η μόνη που κατάφερε να ξεχωρίσει από τις Big 5 ήταν η Ισπανία με την Ruth Lorenzo και το Dancing in the rain’. Φωνάρα η κοπέλα, ερωτική μπαλάντα, με την βροχή να πέφτει στο background… Πολύ έξυπνο το wet look στα μαλλιά της, έδενε με τη τεχνητή βροχή. Από τις πιο όμορφες και καλοδουλεμένες συμμετοχές. Γι’ αυτό άλλωστε ήρθε 10η με 74 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Από τις καλύτερες συμμετοχές της Ισπανίας τα τελευταία έτη, η βρεγμένη στη σκηνή Ruth Lorenzo με το Dancing In the Rain δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε ..πάει και πιο ψηλά η φωνή της; Πολύ όμορφη η χρήση του εφέ της βροχής στη σκηνή, έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακή την όλη εμφάνιση. Άξια η 10η θέση…

—————-

Μετά τη βροχή της Ισπανίας, η Ελβετία και ο Sebalter με το Hunter of stars’. Απλό, χαριτωμένο κομμάτι, με πολύ σφύριγμα, το όποιο ήταν από τις εκπλήξεις της βραδιάς. Ανέβηκε στην 13η θέση με 64 βαθμούς. Υπερεκτιμημένο θα έλεγα, για κάποιο λόγο που ακόμη δεν έχω ανακαλύψει.

Μια δεύτερη γνώμη: Ένα outsider που ξεσήκωσε όλο το στάδιο με το κέφι και το χαρούμενο σφύριγμα του, ο SeBalter  καταφέρνει να εντυπωσιάσει και να πάρει την 13η  θέση κάνοντας μας λίγο πολύ όλους να σφυρίζουμε στο ρυθμό του. Στη σκηνή χρησιμοποιήθηκαν πολλά πυροτεχνήματα!

—————-

Και προς στιγμήν πιστέψαμε ότι θα ίσως πηγαίναμε του χρόνου Βουδαπέστη… Η Ουγγαρία, με τον Andras Kallay Saunders και το  κομμάτι Running’, κατέκτησε την καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ. Μια κοπέλα και ένας άντρας στη σκηνή να μας δείχνουν χορεύοντας το νόημα του τραγουδιού, που αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία. Ακούστηκε, αγαπήθηκε, χειροκροτήθηκε, ψηφίστηκε και τερμάτισε στη 5η θέση με 143 βαθμούς. Εξαιρετικό φινάλε, πολύ εμπνευσμένο!

Μια δεύτερη γνώμη: Φαβορί ήταν η Ουγγαρία, με το συγκινητικό και ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία με τον András Kállay-Saunders να δίνει μια δυνατή ερμηνεία! Η θεατρικότατη παρουσίαση με το σαφές μήνυμά της ήταν το βασικό συστατικό για να κατακτήσει την 5η θέση, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση της χώρας τη τελευταία δεκαετία.

—————-

Η Μάλτα με το μικρό σπίτι στο λιβάδι, με το συγκρότημα Firelight τραγούδησε το Coming home’. Country τραγούδι, με λουλούδια παντού. Βαρέθηκα στα μισά του κομματιού. Δεν έχουμε να πούμε κάτι εδώ, παρά μόνο ότι πέρασε καθαρά λόγω επιτροπών στον τελικό, αλλιώς άπατο θα πήγαινε. 23η θέση, 32 βαθμοί.

Μια δεύτερη γνώμη: Η Μάλτα φέτος με ένα country κομμάτι θα επιστρέψει σπίτι της με τους Firelight να μην έχουν καταφέρει να κερδίσουν κάτι καλύτερο από την 23η θέση. Χαρούμενο κομμάτι , απλό στήσιμο… μέτρια ερμηνεία…

—————-

Η ώρα της οικοδέσποινας έφτασε και η Δανία με τον Basim και το Cliché love song’, ανέβηκε στη σκηνή. Δεν μου άρεσε, έβγαλε και ένα πανό με την λέξη love στο τέλος… Cliché pop κομμάτι όπως πολύ σωστά λέει ο τίτλος και χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, έφτασε στην 9η θέση με 74 βαθμούς, κυρίως λόγω του ότι ήταν η διοργανώτρια χώρα.

Μια δεύτερη γνώμη: Η διοργανώτρια χώρα φέτος, προφανώς δεν ήθελε να ξανακερδίσει, οπότε έστειλε τον Basim να μας τραγουδήσει ένα αγαπησιάρικο και χαρούμενο Cliché love song αναρτώντας ένα γιγάντιο πανώ στη σκηνή που έγραφε LOVE και με 5 χορευτές που έκαναν και φωνητικά. Η Δανία πήρε την 9η θέση ισοβαθμώντας με την Ισπανία.

—————-

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, είναι ένα κομμάτι από το πουθενά, η Ολλανδία με τους The Common Linets, ‘Calm after storm’. Ένα τραγούδι ιδανικό να το βάλεις να παίζει την ώρα που ταξιδεύεις, για αυτό άλλωστε στο ψηφιακό δάπεδο εμφανιζόταν ένας δρόμος. Ωστόσο δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο άρεσε τόσο πολύ ώστε να βγει στη 2η θέση με 238 βαθμούς. Η Ολλανδία είχε να δει τόσο καλή θέση …αιώνες!

Μια δεύτερη γνώμη: Το φαινομενικό outsider που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο φαβορί αθόρυβα, με τους Common Linnets να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό φωνητικά με μια αρκετά λιτή κι απέριττη παρουσίαση, με τους 2 τραγουδιστές αντικριστά με τις κιθάρες τους να τραγουδούν το Calm after the storm. Σίγουρα ένα κομμάτι που οι επιτροπές
λάτρεψαν αλλά και το κοινό το βοήθησε αρκετά ώστε να κατακτήσει τη 2η θέση.

—————-

Λίγο πριν το φινάλε των συμμετοχών, το μικρό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο, με την γνωστή πια σε όλους μας, αφού συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε Eurovision, Valentina Monetta και το τραγούδι ‘Maybe’. Όμορφο τραγούδι, με ένα κοχύλι από πίσω της, ανεβασμένη σε ένα βάθρο, προσπάθησε να κάνει ότι καλύτερο για την χώρα της, που συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελικό, αλλά δεν κατάφερε κάτι παραπάνω από την 24η θέση με 14 βαθμούς. Το χρωστούσαν στο Σαν Μαρίνο να το βάλουν τελικό!

Μια δεύτερη γνώμη: Αγαπημένη μας Valentina Monetta επιτέλους βρέθηκες στο τελικό μετά από τρεις συνεχείς προσπάθειες και δίνοντας μια υπερβολικά αγχωμένη ερμηνεία που σε έκανε να κατεβάσεις ένα τόνο το κομμάτι ως …αναδυομένη Αφροδίτη στο κοχύλι σου! Κατέκτησες την 24η θέση που είναι η υψηλότερη που έχει πάρει ποτέ το Σαν Μαρίνο.
Σε περιμένουμε ξανά και του χρόνου για μια ακόμη υψηλότερη θέση…

—————-

Και last but not least, που λένε και οι ίδιοι , το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Μolly και το ‘Children of the universe’. Ένα ακόμη μεγάλο φαβορί που καταποντίστηκε μαζί με μας, σε ένα τραγούδι αρκετά καλό που και αυτό είχε το νόημα του, είχε ωραίο ρυθμό, αλλά για κάποιον λόγο δεν έπεισε καθόλου. Εξαιρετικά ωραία στο backround η στιγμή που φαίνονται να ανεβαίνουν ψηλά φαναράκια. 17η θέση, 40 βαθμοί.

Μια δεύτερη γνώμη: Τελευταία χώρα του τελικού κατά σειρά εμφάνισης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελούσε και ένα από τα μεγάλα φαβορί για νίκη στο διαγωνισμό και όμως διέψευσε κάθε προγνωστικό κάνοντας μια αρκετά μέτρια φωνητικά και αισθητικά εμφάνιση, η Molly με το Children of the Universe, έφτασε μόλις στη 17η θέση.

—————-

Αυτές ήταν οι συμμετοχές που παρουσιάστηκαν χτες το βράδυ. Μετά ακολούθησαν τα κλασικά λεπτά που δόθηκαν για τον κόσμο να ψηφίσει, τα video recap των κομματιών για να τα θυμηθούμε και το νικητήριο περσινό κομμάτι από την Emelie de Forest σε μια πιο γυναικεία εμφανισιακά version της. Επίσης, παρουσιάστηκε και ένα νέο τραγούδι της, το ‘Rainmaker’, όπου έκαναν φωνητικά όλοι οι συμμετέχοντες και ανέβηκαν επί σκηνής όλοι μαζί να το τραγουδήσουν με την Emelie, σε ένα πολύ όμορφο και γλυκό πλάνο, δείχνοντας ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Το θρίλερ της ψηφοφορίας ξεκίνησε και το αποτέλεσμα σε όλους μας γνωστό. Κονταροχτυπήθηκαν Ολλανδία και Αυστρία με νικήτρια τελικά την Conchita Wurst. H Ελλάδα, ψηφίστηκε μόνο από 11 χώρες, και σοκαριστήκαμε από τις χαμηλές βαθμολογίες που πήραμε από χώρες που άλλοτε μας τιμούσαν. 13 δωδεκάρια πήρε η Αυστρία, 8 πήρε η Ολλανδία και από 3 δωδεκάρια η Αρμενία και η Σουηδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέρασε 7η από τον ημιτελικό, ήταν 5η στο κοινό και 10η στις επιτροπές, κάτι που υποθέτουμε ότι έγινε και στον τελικό και μας κατέταξαν πολύ χαμηλά.

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω, πέραν της εκπληκτικά μοναδικής σκηνής που έδωσε bonus ακόμη και στο πιο αδιάφορο κομμάτι. Θέλω να πω επίσης ότι έχω την αίσθηση ότι κατά ένα μαγικό τρόπο προωθήθηκαν χώρες που πήγαιναν πάρα πολύ άσχημα τα τελευταία χρόνια, όπως η Αυστρία που είχε να νικήσει από το 1966 και είχε να δει καλή θέση από το 2003 (6η ) , η Ολλανδία που αν εξαιρέσουμε την Ανούκ πέρσι, είχε 8 συνεχόμενους αποκλεισμούς και η Ουγγαρία που πήρε την καλύτερή της θέση, και Μαυροβούνιο και Σαν Μαρίνο, που αν δεν περνούσαν πιθανολογώ ότι του χρόνου θα αποχωρούσαν.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Conchita όταν τραγούδησε ξανά το τραγούδι στο φινάλε, στο τελευταίο ρεφρέν χρησιμοποίησε το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, και όχι το πρώτο ενικό, απευθυνόμενη στο κοινό: «They throw us down, but we are gonna fly…’’

Μετά την νίκη της η Conchita είπε, ‘Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον καθένα που πιστεύει σε ένα μέλλον με ειρήνη και με ελευθερία. Είμαστε ενωμένοι και ασταμάτητοι.’ Δήλωσε ότι είχε πολύ άγχος την βραδιά του ημιτελικού και ότι απόλαυσε βαθύτατα τον τελικό. Ένιωσε όλη την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου. Και εμείς το νιώσαμε, αν δεν έβγαινε θα είχαμε εξέγερση εκεί μέσα!

Και θα το επαναλάβω… ο διαγωνισμός είναι μουσικός και νίκησε ένα πολύ καλό τραγούδι.

Ραντεβού στην πανέμορφη Βιέννη του χρόνου!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here