22/11/2012
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επισκέπτονται την Ελλάδα, και στο πλαίσιο των εμφανίσεών τους στη χώρα μας, θα βρεθούν στη σκηνή του PassPort, στις 24 Νοεμβρίου (1 μέρα πριν παίζουν και στο Θέατρο της Γης, στη Θεσσαλονίκη).

Η μπάντα που αναδείχθηκε εκτός συνόρων από την ταινία του, αγαπημένου εδώ στα μέρη μας, Fatih Akin, “Crossing the bridge”, με θέμα τις μουσικές της Πόλης, υπόσχεται μια ανεπανάληπτη, μουσικά, και όχι μόνο, βραδιά.

Ο ήχος τους; Μια μίξη παραδοσιακής τουρκικής μουσικής με ηλεκτρονικούς ήχους, dub και reggae. Παίζουν και darbuka αλλά και ηλεκτρικό saz, ή αλλιώς κάτι σαν το τούρκικο μπουζούκι, ένα όργανο-σύμβολο της τουρκικής μουσικής παράδοσης, που πάει τόσο παλιά πίσω στο χρόνο, όπως πάνω-κάτω το ney για τους Σούφι, ή το κλαρινέτο για τους τσιγγάνους της Τουρκίας. Όλα αυτά συνθέτουν τον ήχο που έχει χαρακτηριστεί ως “istanbul psychedelia”, ένα είδος oriental dub μουσικής, που παραπέμπει περισσότερο στα τέλη των sixties, παρά σε σημερινά ιδιώματα.

Οι συναυλίες των BaBa ZuLa αποτελούν, ωστόσο, ένα οπτικοακουστικό χαρμάνι από διάφορες σχολές της τέχνης, αφού συχνά πλαισιώνονται από χορεύτριες της κοιλιάς, εμφανίζονται με περίτεχνα και ευφάνταστα κοστούμια, διαβάζουν ποίηση και θέατρο αλλά και ζωγραφίζουν live, κατά τη διάρκεια του show.

Η μπάντα αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Levent Akman (κουτάλια, κρουστά, μηχανές, παιχνίδια) και Murat Ertel (saz κι άλλα έγχορδα, φωνητικά, theremin), και από τον  Cosar Kamçi, που παίζει darbuka και κρουστά, και που αντικατέστησε το ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, Emre Onel, το 2005.

Με τους BaBa ZuLa έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί καλλιτέχνες όπως η Καναδή τραγουδίστρια Brenna MacCrimmon (τραγουδά κυρίως βαλκανική folk), ο περίφημος Alexander Hacke των Einstürzende Neubauten, κι ο Dr. Das (Asian Dub Foundation).

Τη συναυλία ανοίγουν οι Elektrobalkana, ενώ στα decks θα κρατάει τα πνεύματα ζωηρά και στις επάλξεις, η dj Spery.

Ωρα έναρξης: 22.00

Τιμή εισιτηρίου: 17 eur (προπώληση) – 20 eur (ταμείο)
Προπώληση εισιτηρίων: PUBLIC – Flocafe (Καραϊσκου 117, πλ. Κοραή, Πειραιάς)

& on line: www.viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here